MLSZ: június 1-jén változik a futball több szabálya – íme!

Vágólapra másolva!
2019.05.29. 07:50
null
Sorfalban ilyesmi többé aligha lesz (Fotó: Balogh László)
Korábban már beszámoltunk róla, hogy a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) 2019. március 2-i, a skóciai Aberdeenben megrendezett közgyűlésén számos, a labdarúgás játékszabályait érintő kiegészítést és pontosítást fogadott el. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hivatalos honlapján foglalta össze a június 1-jén hatályba lépő változásokat. Íme!

 

• A sárga és piros lap bevezetése a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén.

• A lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret.

• Kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

A legjelentősebb módosítás talán a kezezést érinti: idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. Számos más egyéb módosítás mellett változni fog az is, hogy:

• A támadó játékosoknak legalább 1 méter távolságot kell tartaniuk a sorfaltól.

• A kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást.

• Büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie.

• Egy új labdaejtési eljárást is bevezetnek (ideértve azokat az eseteket, amikor a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül; amikor a labdát birtokló csapat megváltozik vagy amikor egy ígéretes támadás indul).

Az IFAB-körlevél és a szabályváltozások teljes magyar fordítása ide kattintva érhető el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik