MLSZ: az Újpestet kétmillióra, az FTC-t 50 ezerre büntették meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.15. 18:33
null
Az MLSZ nem díjazta az Újpest-szurkolók produkcióját (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a szeptember 15-i ülésén az alábbi határozatokat hozta.

 

A fegyelmi bizottság a Ferencváros elleni hétvégi bajnoki mérkőzésen történt szurkolói rendbontások miatt súlyos, 2 millió forintos pénzbüntetéssel és szektorbezárással büntette az Újpest FC-t.
Az újpesti szektorból a mérkőzés közben kilenc alkalommal, ismétlődően, hosszabb ideig skandáltak a szurkolók súlyosan megbotránkoztató, trágár kifejezéseket, többek között más sportszervezeteket szidalmazva. A hazai szurkolók a stadionba történt beléptetésénél – a nem megfelelő átvizsgálás miatt – jelentős mennyiségű hang-, füst- és fényhatású pirotechnikai eszközöket tudtak bevinni a lelátóra, és a bevitt pirotechnikai eszközöket és hanggránátokat több alkalommal használták is. A mérkőzés 50. percében 3 db erős hanghatást előidéző, továbbá megszámolhatatlan eszköz által gerjesztett erős piros fényhatás után füst borította el a D-szektor jelentős részét és az ellenfél térfelének egy részét.

Az újpesti szurkolók a mérkőzés alatt a D-szektort a játéktértől elválasztó kerítésre szexuális tartalmú, egyesek számára sértő drapériát helyeztek ki, illetve a mérkőzés 72. percében a kispadokkal szemközti szektorból egy félliteres műanyag sörös poharat, amely sörrel félig volt töltve, bedobtak a játéktérre. A bizottság döntése meghozatalánál súlyosító körülményként értékelte, hogy az Újpest visszaesőnek minősül, illetve azt is, hogy a klub a szurkolók fenti megnyilvánulásai alkalmával csak a mérkőzés 3., 37. és 50. percében tett intézkedést, amikor hangosbemondón keresztül sportszerű szurkolásra hívta fel a figyelmet.

NB I

Iszlai Bence (Haladás), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben szándékosan, alkarral arcon csapta ellenfelét, 4, Bacsa Patrik (Diósgyőr), mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt, 3, Balogh Norbert Sándor (DVSC) 1, Gera Dániel (MTK) 1, Szabó János (Paks) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Máté Csaba edző és Bali Péter edző (mindkettő FTC) a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1-1 soron következő NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A FEB az Újpest–FTC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, mint visszaesőt rendezési hiányosságok, szurkolóinak másokat megbotránkoztató (más sportszervezetek szidalmazása, politikai tartalmú szöveg használata) magatartásáért, jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, tárgy játéktérre dobásáért, szexuális tartalmú, sértő drapéria kihelyezéséért 2 000 000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá elrendeli a sportszervezet soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Szusza Ferenc Stadion teljes D-szektorának lezárását is. A bizottság az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél szidalmazása) miatt 50 000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

A FEB tárgyalás megtartása után a Diósgyőr–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban az Újpesttel, mint visszaesővel szemben kiszabott 1 300 000 Ft-os pénzbüntetést hatályában változatlanul fenntartotta.

NB II

Nagy Olivér (SZTK), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben, térdelő ellenfelét szándékosan megütötte, 4, Simon Attila (Gyirmót), mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt, amiért kiállították, majd levonulás közben a játékvezető személyére ismételten sértő kifejezést használt, 4, Völgyi Dániel (Gyirmót), mert két sárga lapos figyelmeztetés után kiállították, majd levonulás közben a játékvezető személyére sértő kifejezést használt, 4 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Horváth Ferenc vezetőedző (SZTK), mert a játékvezető ítélete ellen sportszerűtlenül reklamált, a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2 soron következő NB II-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Várhidi Péter sportigazgatót (SZTK), mert a játékvezetők működése ellen szóval, sértő módon tiltakozott, 100 000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A FEB tárgyalás megtartása után Bognár György szakmai igazgató minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 3 hónapra szóló eltiltását 2 hónapra szóló eltiltásra mérsékelte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik