MLSZ: az Újpest 3 évig nem vehet részt nemzetközi kupákban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 20:21
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki határozatával – a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyásától függően – jóváhagyta az Újpest FC Kft. 2013–14-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére. Ugyanakkor az átruházás súlyos UEFA-szankciót is jelent.

„Az UEFA kizárólag arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy az NB I-es klublicenc szabályainak megállapítása a nemzeti labdarúgó szövetség hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor az UEFA kifejezetten nyilatkozott arról, hogy az indulási jog átruházása esetén, a következő három évben az Újpest csapata nem vehet részt a nemzetközi kupaküzdelmekben, arra jogosító helyezés elérése esetén sem" – tudatta az MLSZ.

Az UEFA az elmúlt években már több klubot „kényszerpihenőre" ítélt a klublicenc- vagy pénzügyi szabályzat megsértése miatt. A skót Rangers újjászervezését követően ugyanilyen szankcióban részesült, az új klubentitásokra vonatkozó szabályzati pont miatt.

Az UEFA Klublicenc- és Pénzügyi Fair Play-szabályzatának 12. 2. pontja ad lehetőséget az európai szövetségnek erre. „Az UEFA-licenc kiadásának pillanatában a futballklub legalább három egymást követő, megszakítás nélküli évben regisztrált tagja kell, hogy legyen az európai szövetség égisze alá tartozó nemzeti szövetségnek vagy ligának. (...) A klub jogi formájának vagy vállalati struktúrájának bármilyen megváltoztatása ebben az időszakban megszakítja ezt a hároméves ciklust.” Az Újpestnek a hároméves időszak lejárta után van joga igényelni az európai induláshoz szükséges UEFA-klublicencet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik