MTI 2020.04.06 10:31 Frissítve: 2020.04.08 03:51

MLSZ: a belga befejezéshez hasonló ötlettel még nem foglalkoznak

A bajnokság belgiumihoz hasonló lezárásával komolyabban egyelőre nem foglalkozik a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) NB I-es bizottsága. A testület elnöke, Róka Géza szerint május 10-én kellene elkezdődnie a csapatszintű edzéseknek ahhoz, hogy szerda-szombati ritmusban június 30-ig véget érjenek az NB I és a Magyar Kupa küzdelmei.

Május 10-ig el kell kezdeni az edzéseket, ha július előtt be akarják fejezni az NB I-et (Fotó: Derencsényi István)

 

„Erre sajnos napról napra kevesebb az esély. A dolgok jelenlegi állása szerint csoda lenne, ha június végéig be tudnánk fejezni a bajnokságot és a Magyar Kupát” – jelentette ki a DVSC-nél dolgozó, tavaly decemberben megválasztott sportvezető az MTI-nek. Róka Géza hozzáfűzte: az NB I folytatásával kapcsolatban rengeteg a bizonytalanság, minden a koronavírus-járvány terjedésének mértékétől függ. Igyekeznek tartani magukat az európai szövetség (UEFA) – a tagországok részére egyébként nem kötelező – ajánlásához, hogy a bajnoki cím, a helyezések és a kiesés sorsa lehetőleg a pályán dőljön el. Az viszont, hogy a belgákhoz hasonlóan a jelenlegi állás szerint lezárják a bajnokságot, komolyabban még nem került szóba a testületben – hangsúlyozta.

Róka Géza tájékoztatása szerint az NB I-es bizottság is igyekszik betartani a hatóságok előírásait, ezért nem ülésezik, a tagok telefonon és e-mailben egyeztetnek, illetve tartják egymással a kapcsolatot. Pillanatnyilag arra várnak, hogy a kormány milyen intézkedéseket rendel el az április 11. utáni időszakra. A bizottság elnöke szerint további csúszások esetén is mintegy 45-50 napnak kell eltelnie a csapatszintű edzések újrakezdése és a bajnokság utolsó fordulója között. Ami a jövőt illeti, a testület – amelyben minden élvonalbeli klub gazdasági társasága két fővel képviselteti magát – az egyeztetések alapján egy ajánlást fogalmaz majd meg a folytatásról, de a végső szót az MLSZ elnöksége mondja ki.

Az NB I 2019–2020-as kiírásából még nyolc teljes forduló, valamint a Ferencvárosnak a Debrecen és az Újpest ellen elmaradt mérkőzése, vagyis 50 találkozó van hátra. A Magyar Kupában a két oda-visszavágós elődöntőt és a finálét kellene lejátszani.

Arra a kérdésre, van-e a testületnek egységes ajánlása arra, hogy az NB I-es egyesületek hány százalékkal csökkentsék a játékosok fizetését, Róka Géza azt felelte, nincs, mert ezt a kérdést a klubok belügyének tekintik.

A sportvezető úgy látja, egyelőre korai azzal foglalkozni, hogy a bajnokság járvány miatti felfüggesztése nagyságrendileg mekkora kárt okoz összességében a csapatoknak. Róka Géza mindenesetre azon a véleményen van, hogy a mostani kényszerű felfüggesztésből le kell vonni az általános következtetéseket. Fel kell készülni arra, hogy hasonló sajnálatos események – akár a klímaváltozás – miatt a jövőben gyakrabban előfordulhatnak a mostanihoz hasonló helyzetek.

„Többek között a versenykiírást és más szabályzatokat is ki kell egészíteni, és azoknak a mostaninál rugalmasabbnak kell majd lenniük”
– mondta az NB I-es bizottság elnöke.

2020.06.04 20:35:36

Labdarúgó NB I MIKOLA BENCE (grafika), KUN ATTILA (osztályzatok, álomcsapat), BACSKAI JÁNOS (szöveg)

IDEGENLÉGIÓ. Bogdanovics remekül pótolta Sumudicát, MC Kemon lett az MTK vendégmunkásából.

2020.06.05 18:25:32

Labdarúgó NB I BERECZKY ATTILA (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Hiába szerzett hamar vezetést a DVSC, a Kaposvár nem adta fel, és a vége előtt egyenlített.

2020.06.03 20:52:57

Labdarúgó NB I M. G.

A diósgyőriek remek idegenbeli szériából érkeznek, de az FTC 50 meccse nem kapott ki hazai bajnokin.

2020.06.05 06:47:11

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Nem jellemző rám, hogy bármit is feladnék, bíztam abban, hogy ami négyszer nem sikerült, ötödszörre már megvalósul.”

2020.06.04 23:43:32

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ahogy a reklám mondta: új nyár, új fürdőruha.