Megmaradt a kétgólos előny, kupadöntős az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.12. 17:54
null
A Békéscsaba jó meccsel búcsúzott a sorozattól, döntőben az Újpest (Fotó: Imre György)
A Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján az Újpest megőrizte a hazai pályán megszerzett kétgólos előnyét, és 3–1-es összesítéssel kiverte a Békéscsabát. Így történetének 16. kupadöntőjére készülhet. A fináléban a Ferencváros vagy a DVSC lesz a lila-fehérek ellenfele.

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BÉKÉSCSABA–ÚJPEST1–1 (1–0)
Békéscsaba. V: Szabó Zs.
BÉKÉSCSABA:
Polekszics – Bényei, Vaskó, Damjanovics (Hudák, 83.), Fabio – Birtalan (Vadász, 70.), Spitzmüller, Takács P., Laczkó Zs. (Piermayr, 61.) – Punosevac, Paukner. Vezetőedző: Zoran Szpisljak
ÚJPEST: Balajcza – Heris, Litauszki, Kálnoki Kis, Kecskés – Szankovics, Cseke – Balázs B. (K. Hazard, 54.), S. Diarra (Filkor, 81.), Andrics – Lencse (Kabát, 72.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző:
Birtalan (36.), ill. Andrics (65.)
Továbbjutott: az Újpest, 3–1-es összesítéssel

A meccs előtt Nebojsa Vignjevics arra figyelmeztetett, hogy a Békéscsaba nem fogja feladni a meccset, ezért nagyon kell figyelniük. A próféta szólt az újpesti edzőből, mert hiába mondták Békéscsabán, hogy a bennmaradás a legfontosabb, nekiugrottak az ellenfelüknek.

Húsz perc kiegyenlített játék után az Újpest egyre jobban beszorult, a hazaiaknak voltak inkább lehetőségei. Punosevac azonban nem tudott betalálni. Ami késett azonban, nem múlott, mert a 36. percben ordas védelmi hiba után Birtalan örült meg a nem várt lehetőségnek, és 10 méterről Balajcza kapujába lőtt. 1–0

Felvillant a remény a hazaiaknál, hiszen egyáltalán nem tűnt félelmetesnek a vendégcsapat. Ennek ellenére a 43. percben kis híján sikerült az egyenlítés, mert Cseke látványos cselével két védőt és a kapust is elfektette, de a gólvonalon álló Damjanovics menteni tudott.

Az első félidőben megérdemelten vezetett a Békéscsaba, és a hazai szurkolók már azt számolgatták, hogyan lehetne még két gólt szerezni...

A második félidőben összeszedettebb Újpest jött ki a pályára, a Békéscsaba viszont nem tudta megismételni az első félidőben látott agilis játékát. Ez abból is jól látszott, hogy inkább a hazaiak térfelén zajlott a küzdelem, és csak egyetlen helyzete volt a Csabának. Az viszont elég nagy volt, de Punosevac három méterről nem találta el a labdát.

Ez a helyzet felébresztette a vendégeket, és egyre nagyobb nyomás alá helyzeték a Békéscsabát, majd a 65. percben szerencsés körülmények között ugyan, de egyenlíteniük is sikerült. Diarra rendkívül rossz lövése nyomán a labda a tizenhatoson belül magában árválkodó Andrics elé pattant, aki nem sokat teketóriázott, és a jobb alsóba lőtt. 1–1

Ezzel minden eldőlt, a Békéscsaba érezte, hogy már nem tud három gólt szerezni, ezért le kell mondania a kupadöntőről. Még becsülettel ment előre a győzelemért, de sok átütőerő már nem volt ezekben az akciókban.


PERCRŐL PERCRE

93. perc: Vége a meccsnek, 3–1-es összesítéssel az Újpest jutott a kupadöntőbe! 1–1
HÁROM PERC A HOSSZABBÍTÁS.
90. perc: Kabát
22 méteres szabadrúgása ment jó fél méterrel fölé.
84. perc: Punosevac
elcsúszott, de ezzel elkaszálta Kálnoki Kist, így kapott egy sárgát.
83. perc:
Békéscsabai csere. Damjanovics helyett Hudák az utolsó percekre.
81. perc: Diarra
helyett Filkor a pályán.
81. perc: Paukner
távoli lövése nem volt rossz, de kicsit mellé szállt.
72. perc:
Cserélt az Újpest is, Lencse helyett Kabát játszik az utolsó húsz percben.
71. perc:
Egy kipattanó labda után Szankovics lőtt 25 méterről, Polekszics beleért a labdába, amely így szögletre pattant.
70. perc:
Újabb csabai csere. Birtalan helyett Vadász lépett pályára.
69. perc: Cseke
kapott egy lekészített labdát, amelyet 17 méterről, jobbal, kapásból ellőtt, de majdnem bedobás lett belőle.
Ezzel a góllal alighanem döntőbe juthat az Újpest, mert még három gólt kellene szereznie a hazaiaknak...
65. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT AZ ÚJPEST!
Diarra csúszott el lövés közben, de éppen így lett jó Andricsnak, aki 11 méterről, jobbal a jobb alsóba pörgetett. 1–1
61. perc:
Cserélt a Békéscsaba, Laczkó helyére Piermayr állt.
58. perc: Paukner
ment el szépen a jobb oldalon, majd remek csellel becsapta Kálnoki Kist, aztán a tizenegyesponttal egy magasságból középre adott, Punosevac viszont néhány lépésről nem találta el a labdát, pedig nagy helyzet volt.
57. perc: Laczkó
kapott sárga lapot, mert lerántotta Hazard-t.
54. perc:
Cserélt az Újpest, Balázs helyett Hazard a pályán.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

45. perc: Vége az első félidőnek, vezet a Békéscsaba. 1–0
45. perc: Litauszki
emelte magasra a lábát, ezért közvetett szabadrúgáshoz jutott a Békéscsaba 27 méterre az Újpest kapujától. A szabadrúgásra kár is szót vesztegetni.
43. perc: MI MARADT KI?! Cseke
kapott szenzációs indítást, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, egy csellel elfektetett két védőt, majd Polekszics mellett is sikerült ellőnie, de a gólvonalon álló Damjanovics parádésan helyezkedett, és spiccel mentett.
41. perc:
Jobb oldali békéscsabai szöglet után Balajcza alászaladt a labdának, de még ki tudta ütni az alapvonalon túlra. Újabb szöglet következhetett, de ezt elszórakozta a hazai csapat.
Összesítésben most 2–1, de még mindig az Újpest a továbbjutó.
36. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A BÉKÉSCSABA!
Egy hosszú felívelést Punosevac okosan középre fejelt, Laczkó nagy lyukat rúgott, de így lett jó Birtalannak, aki 10 méterről, kapásból ballal a bal alsóba lőtt. 1–0
32. perc: Diarra
eresztett meg egy lövést a tizenhatos jobb sarkáról, a labda meglepte Polekszicset, kijött a labda a „páncélmellényről”, de aztán másodszorra sikerült elkapnia.
30. perc: Punosevac
kapott jó indítást, de 8 méterről, kapásból az égbe lőtt.
29. perc:
Ha már a meccs nem jó, legalább rugdosódtak egy kicsit a felek, de Szabó játékvezető jó szóval rendet tett.
27. perc:
Tumultus az újpesti kapu előtt, Punosevac került helyzetbe, de estében, 6 méterről nem találta el a labdát.
20. perc: Fábio
végezhetett el szabadrúgást a csabai térfél közepéről. A tizenhatoson belülre szállt a labda, ahol egy csúsztatás után Vaskóról Paukner elé pattant a labda, amelyet 5 méterről lőtt a hálóba. Csakhogy nem volt érvényes a gól, mert Vaskó lesen állt.
18. perc: Paukner
húzta meg a bal oldalon, de a beadása a kapu mögött landolt.
14. pec: Lencse
igyekezett volna labdát szerezni a békéscsabai tizenhatosnál, de a védők gond nélkül megoldották a helyzetet.
1. perc: Lencse
húzogatott a tizenhatos előterében, majd néhány lépés után 15 méterről nem sokkal emelt fölé.
1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Békéscsaba tiszta lilában, az Újpest tiszta fehérben játszik.

 

Túlzás lenne állítani, hogy két remek formában lévő csapat találkozik kedden a Magyar Kupa elődöntőjének egyik visszavágóján. A Békéscsaba tavasszal ugyan jóval masszívabb, mint volt a fordulás előtt (az első nyolc bajnokiján csak négy gólt kapott), azonban az elmúlt héten az MTK (0–3) és a Haladás (0–1) elleni mérkőzését is elveszítette, az Újpest formájáról pedig sok mindent elárul, hogy az utóbbi négy fordulóban hiába játszott rendre bentmaradásért küzdő csapatokkal, a Békéscsaba (0–1), a Vasas (2–3) és a Puskás Akadémia (2–2) elleni párharcokból mindössze egy ponttal jött ki.

Persze az esetleges kupadöntős szereplés mindkét oldalnak nagy motivációt jelent, valamit azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni: a visszavágót kétgólos hátrányból váró Békéscsaba a bentmaradásért küzd az élvonalban, ráadásul szombaton sorsdöntő találkozó vár rá Felcsúton.

„Tartom magam ahhoz, amit korábban mondtam, vagyis a Békéscsabának fontosabb megőriznie az NB I-es tagságát, mint hogy a Magyar Kupában ott legyen a fináléban – mondta a csabaiak tizenkétszeres válogatott védője, Vaskó Tamás. – Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szeretnénk döntőt játszani, az minden játékos pályafutásában extra élmény, ugyanakkor reálisan kell nézni a helyzetünket. Az Újpestnek jelentős az előnye, három gólt nem könnyű szerezni ellene, ugyanakkor nekünk egyáltalán nem mindegy, hogy a hétvégi, Puskás Akadémia elleni mérkőzésnek milyen állapotban vágunk neki. Abban mindenki biztos lehet, hogy aki lehetőséget kap nálunk, bizonyítani akar, és mindent elkövet annak érdekében, hogy megfelelő eredményt érjünk el."

A hátvédnek egyébként éppúgy egyetlen elveszített Magyar Kupa-döntője van, mint az Újpest támadójának, Lencse Lászlónak, de kedd este már csak az egyikük mondhatja el, hogy még ebben az idényben csúcsra érhet.

Nem biztos, hogy sokan emlékeznek rá, de a két labdarúgó 2011-ben csapattársként jutott el a sorozat utolsó meccséig, ám ott hiába lépett esélyesként pályára a bajnok Videoton, a Kecskemét a három gólig jutó Foxi Kethevoama vezérletével 3–2-es győzelmet aratott.

A lila-fehérek huszonhét esztendős támadója két góljával eldöntötte a párharc első felvonását, ám még véletlenül sem jelenti ki, hogy csapata ezzel máris a döntőben van, mi több, borzasztóan nehéz kilencven percre számít.

„Ha úgy lépünk pályára, hogy már ott vagyunk a fináléban, csak éppen le kell játszanunk a visszavágót, abból óriási pofára esés lehet – mondta csapata hétfői edzése után Lencse László. – Az év egyik legfontosabb meccse előtt állunk, de látni kell azt is, hogy a Békéscsaba ellen tavasszal valamennyi együttes megszenved. Nagyon nehéz lenne a mérkőzés, ha esetleg az ellenfél szerezne vezetést, ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb betaláljunk. Azzal nem szabad foglalkoznunk, hogy a hazaiak milyen összeállításban lépnek pályára, és hogy számukra esetleg fontosabb a bajnokság. Az első meccsen kedvező helyzetbe hoztuk magunkat, de biztos, hogy vért kell izzadnunk a továbbjutásért!"

Hazai remény: március végén a csabai lila-fehérek megverték odahaza az újpesti lila-fehéreket.

Az Újpest két sima sikerrel kezdte a Magyar Kupa küzdelmeit, előbb a Vértessomlót (14–1), majd a Celldömölköt (9–0) ütötte ki. A folytatásban a Velence ellen megszenvedtek, de 2–1-re nyertek Kabát Péterek, majd újabb két sima párharc következett. A Zalaegerszeg ellen két meccsen 6–1-es összesítéssel (idegenben 5–0, hazai pályán 1–1) jutott tovább, a Tiszaújvárost kettős győzelemmel, 10–1-es összesítéssel búcsúztatta (8–1 otthon, majd 2–0 idegenben).

A Békéscsaba közel sem aratott akkora győzelmeket, mint az Újpest, sőt, mindegyik mérkőzésén maximum két gól döntött. Az első fordulóban Csepelen nyert 1–0-ra, majd két NB II-es élcsapat otthonában – előbb Mezőkövesden 2–0-s, majd Kisvárdán 2–1-es győzelemmel – folytatta menetelését. A nyolcaddöntőben a gól nélküli első mérkőzés után idegenben 1–0-ra legyőzte az MTK-t, míg a negyeddöntőben az addig több NB I-es csapatot is búcsúztató Kozármislenynél bizonyult jobbnak 3–2-es összesítéssel (2–1 hazai pályán, 1–1 idegenben).

Az NB I 2015–2016-os kiírásában már kétszer is találkozott egymással a két együttes. Budapesten 2–0-ra, Békéscsabán 3–1-re győzött az Újpest. A Békéscsaba azonban nem csak az elődöntőben javíthat, hiszen ezen a héten szombaton, a bajnokságban ismét összecsap az Újpesttel odahaza, a Kórház utcában.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Békéscsaba–Újpest összecsapás a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjéből. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik