Milyen pluszt hozhat Berg Horváthhoz képest? – „Térképre teheti a Vidit”

Vágólapra másolva!
2016.05.17. 21:21
null
Berg korábbi játékosától, Nikolics Nemanjától is érdeklődhetett a fehérvári körülményekről, az ősszel még együtt dolgoztak Varsóban (Fotó: archív)
A 2015–2016-os szezon utolsó fordulója óta csak néhány hét telt el, a jövő héten a Videoton már megkezdi a nyári felkészülést az új szezonra és az Európa-liga selejtezőjére, amelyben június 30-án lesz először jelenése. A fehérváriak új vezetőedző, a norvég Henning Berg irányításával kezdik meg a munkát. Vajon milyen pluszt adhat a Horváth Ferenccel ezüstérmet szerző csapatnak a játékosként a Manchester Uniteddel BL-t nyerő szakember? Egyáltalán, hogyan kerül ő Magyarországra? A Nemzeti Sport Online az edzőt hazánkba közvetítő angol World In Motion menedzseriroda honi képviselőivel beszélgetett.

 

 

NEMZETKÖZI TAPASZTALAT

Amikor egy külföldi edző Magyarországra érkezik, az első kérdés, mi az a plusz, amit adhat a csapatnak? Miben tudhat többet, mint a magyar tréner – jelen esetben mint Horváth Ferenc, akivel szerződése lejártával annak ellenére nem hosszabbítottak a Videoton vezetői, hogy az őszi 11. forduló után a 7. helyen (hat pontra az ezüstérmes pozíciótól) vette át a csapatot, és a szezon végére a 2. helyre hozta fel. Továbbá az is fontos kérdés, hogyan lehet elkerülni az olyan rossz döntéseket, mint amilyen tavaly nyáron a francia Bernard Casoni kinevezése volt Székesfehérváron, akivel szakmailag nem előrelépett, hanem hátrafelé indult meg a 2015 tavaszán bajnokságot nyerő gárda.


„A Videotonnál Paulo Sousa jó példa volt arra, hogy olyan edzővel, akinek legalább játékosként nagy tapasztalatai voltak nemzetközi színtéren, eredményeket lehet elérni az európai kupákban – kezdte a válaszok sorát Lucza Gábor, a norvég Henning Berget Magyarországra közvetítő World In Motion menedzseriroda képviselője. – Ahhoz pedig, hogy egy klub jó döntést hozzon az edző kiválasztásánál, fontos a szerződéskötéshez vezető út, hogy ne ad hoc döntés szülessen. Berg esetében már az ősszel megkezdődtek az egyeztetések. A Videotonnál felvázolták, hogy milyen típusú trénert keresnek, azt is jelezték, hogy még nem döntöttek Horváth Ferenccel kapcsolatban, de szeretnék felmérni a piacot, milyen alternatívák jöhetnek szóba. Mi azért ajánlottuk Berget, mert van szakmai tapasztalata ebben a régióban, hiszen hasonló közegből, Lengyelországból érkezik, és ami nagyon fontos, van rutinja abban, hogyan kell irányítani csapatot egyszerre a nemzetközi kupában és a bajnokságban.”

BERG A CÉLOKRÓL
„Bajnoki arany, kupagyőzelem és jó európai szereplés – mondta Berg a vidi.hu-nak a következő két év terveiről. – Szerintem lehetséges elérni ezeket a célokat. Persze nem mondom, hogy nem kihívás, például egyszerre jól teljesíteni az Európa-liga csoportkörében és a bajnokságban, de ezek a klub céljai. Ezért dolgozik majd az összes játékos, a szakmai stáb tagjai és persze én is. Magasra kerül a léc, ám ez így van rendjén. Az előző szezonban nem igazán sikerült jól a csapatnak az európai szereplés, de azokból a tapasztalatokból is lehet tanulni. A bajnokságot kétezer-tizenötben megnyerte az együttes, miért ne jöhetne ez össze kétezer-tizenhétben is?”
A Berggel készült első magyarországi interjút itt olvashatja el!

Berg 2014-ben, fél évvel a kinevezését követően bajnoki címet nyert a Legia Warszawával, míg a 2014–2015-ös évadban kupagyőztes lett a csapattal. A BL-selejtezőben két évvel ezelőtt emlékezetes párharcban, kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel búcsúztatta volna a Celticet a selejtező 3. fordulójában, de mégsem jutott tovább – Bartosz Bereszynski jogosulatlan játéka miatt… Tavaly a Legia az Európa-liga selejtezőjében három fordulót is sikerrel vett, és bejutott a csoportkörbe Berg irányításával, ott azonban a Napoli, a Midtjylland és az FC Bruges mögött az utolsó helyen végzett (Berg az első két csoportmeccsen irányította a varsóiakat). Ráadásul eközben a bajnokságban is hullámzóan teljesített a Legia, ezért a varsói vezetők októberben, a Górnik Zabrze elleni 2–2-es döntetlen után menesztették, amikor a 4. helyen állt a csapat a bajnokságban.

„Ez némileg meglepő döntés volt a varsói vezetők részéről, hiszen nem volt nagy, ledolgozhatatlan hátránya a csapatnak a bajnokságban, ez be is bizonyosodott azzal, hogy a Legia a szezon végén aranyérmes lett. Berg számára viszont jó tanulópénz volt az ősz – vette át a szót a szakember magyarországi szerződésében ugyancsak közreműködő ügynök, a korábbi válogatott futballista, Zombori Zalán.Átélhette, milyen egyszerre két sorozatban is dirigálni egy csapatot; milyen az, amikor a hazai bajnokin még irányítod a meccset, majd négy nap múlva a nemzetközi porondon már neked kell igazodni az ellenfélhez; hogyan érdemes rotálni sorozatterhelés közben. Ezek a tapasztalatok, a játékrendszerek közötti váltás képessége nagyban segítheti Berget a Videotonnál is.”

A NYILATKOZATAIT IS MEGVIZSGÁLTÁK – JÓ REFERENCIÁK

A fehérváriak nem titkolt célja ugyanis, hogy két éven belül szeretnének a nemzetközi porondon csoportkörbe jutni. De vajon hogyan győződtek meg arról, hogy Berg a lehető legjobb választás?

„Mint már említettük, több hónapja kezdődtek az egyeztetések, és ez idő alatt a Videoton megfigyelői hihetetlen alapossággal felmérték a norvég edzőt. Megvizsgálták volt csapata mérkőzéseit, korábbi nyilatkozatait, és még olyan embereknek is kikérték róla a véleményét, akikkel nem feltétlenül volt jó a kapcsolata” – mondta Zombori.

Lucza Gábor a fehérvári sportigazgató, Kovács Zoltán szerepét emelte ki.

KOVÁCS ZOLTÁN BÜSZKE
„Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen kaliberű vezetőedzővel vághatunk neki a következő szezonnak – mondta a kinevezés után a vidi.hu-nak Kovács Zoltán sportigazgató. – Henning Berg jelentős játékosmúlttal rendelkezik, és már vezetőedzőként is bizonyította képességeit, ugyanakkor még mindig fiatal és rendkívül motivált. Magasak az elvárásaink vele szemben, és hiszek benne, hogy jövőre együtt ünnepelhetünk bajnoki címet, míg a mostani nyáron minél messzebb jutunk vele az Európa-ligában. Biztos vagyok abban, hogy olyan edzőt sikerült megnyerni, aki szemléletében, mentalitásában nagyon sokat adhat a klubnak, a játékosoknak és az egész magyar futballnak.”

„Egy edző kiválasztásánál nagyon fontos szempont az is, hogyan tud együttműködni a klub sportigazgatójával. Henning Berg az első találkozáskor részletesen vázolta Kovács Zoltánnak az elképzeléseit, és meg tudta győzni őt, a sportvezető számára szimpatikus volt a futballfilozófiája, és mindenben megfelelt a Videoton előzetes szempontjainak. Van nemzetközi tapasztalata, jól ismeri ezt a régiót, tisztában van a magyarországi viszonyokkal, és természetesen a sikeres játékosmúlt is előny volt. Mint ahogy az is, hogy volt ideje felkészülni a magyarországi munkára, hiszen október óta nem volt csapata, így a tárgyalások előrehaladtával egyre jobban feltérképezte a gárdát, és úgy állhat munkába, hogy már tudja, milyen posztokon kell erősíteni. Célirányosan folynak a keret megerősítését célzó tárgyalások, nem megy el a Videoton mellett a piac, amíg Berg felméri a keret adottságait, mert ezzel már tisztában van.”

ISMERTSÉG, KAPCSOLATRENDSZER – A LEGNAGYOBB HOZADÉK

Lucza Gábor szerint nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező edzőt nem lehet Magyarországra csábítani, de olyan fiatal edzőt, mint Berg – aki már irányított nemzetközi kupában csapatot és sikeres játékpályafutás áll mögötte – igen.

„Berg jelenleg is Angliában él, és mivel a futball megszállottja, azt is mondhatjuk, benne él a mai modern labdarúgásban, kiterjedt kapcsolatrendszere van. A játékos-pályafutásának köszönhetően a kinevezésével kicsit a Videoton is rivaldafénybe kerül. A bejelentés után nem sokkal Európa számos országából kerestek már közvetítők, hogy tudnának játékosokat ajánlani, akik biztosan szívesen dolgoznának együtt Berggel.”

Berg Lucza Gáborral (jobbra)
Berg Lucza Gáborral (jobbra)

„Ez lehet az egyik legnagyobb hozadéka a szerződtetésének – tette hozzá Zombori Zalán. – Szakmailag Horváth Ferenc az ezüstéremmel kihozta a Videoton jelenlegi keretéből a maximumot. Bergnek köszönhetően viszont olyan rutinos labdarúgókat is Fehérvárra lehet hozni, akik egyébként nem jönnének Magyarországra. Általa felkerülhet az európai futballtérképre a Videoton. A játékosok ugyanis nem annyira tájékozottak, mint az edzők. Nekik a Videoton neve, de talán még a Ferencvárosé sem mond sokat. Nem ismerik a magyar klubokat, mert azok nem szerepelnek évről évre a nemzetközi kupák csoportkörében. Viszont egy ismert edző garanciát jelenthet számukra. Korábban ezt láthattuk Marco Caneira vagy éppen Filipe Oliveira esetében is, akik Paulo Sousa személye miatt igazoltak Fehérvárra, és évekre meghatározó játékossá váltak. Ahhoz, hogy nemzetközi szinten is előre tudjanak lépni a magyar csapatok, ilyen szintű légiósokra, az ő elérésükhöz pedig ismert szakemberekre van szükség.”

ÚJ JÁTÉKOSPOLITIKA

Zombori példaként említette azt a csatárt is, aki a nyáron távozott az angol Southamptontól, és már közel állt ahhoz, hogy a Videotonhoz szerződjön, de az utolsó pillanatban mégis inkább a francia másodosztályba szerződött, nem mert fejest ugrani az ismeretlenbe. Ha már akkor is Henning Bergnek hívták volna a vezetőedzőt, könnyebb lett volna meggyőzni (meg nem erősített hírek szerint a zambiai válogatott Emmanuel Mayuka volt a szóban forgó játékos). Másrészt Berggel idővel a Videoton is könnyebben ki tudna lépni „portékáival” a nemzetközi piacra, az ő ajánlásával eladhatóbbá válnának a fehérvári játékosok (erre is láttunk példát Paulo Sousánál, akinek a csapatából például Walter Lee és Renato Neto is erősebb bajnokságba tudott igazolni, igaz, utóbbi csak kölcsönben játszott a Vidiben).

Persze azzal Berg is tisztában van, hogy csúcsformában lévő, erősebb bajnokságban játszó futballistát még ő sem tud könnyedén Magyarországra csábítani. Főképp olyan labdarúgók jöhetnek szóba, akik jó képességűek, játszottak már magasabb szinten, de az utóbbi időben különböző okok miatt kevésbé jött ki nekik a lépés, ám a fehérváriaknál újra „felépíthetik magukat”. A Videoton – de említhetjük akár a Ferencvárost is – hasonló szerepre törekedhet a nemzetközi piacon, mint a hazain a Paks: olyan játékosokat keres, akik máshol már bizonyították képességeiket, és ha most nincsenek is a topon, látnak még bennük fantáziát a jövőre nézve. A nyáron legalább három-négy poszton várható új labdarúgó érkezése Fehérváron.

MIÉRT ÉPPEN MAGYARORSZÁG?

Végül – de nem utolsó sorban – adódik a kérdés: miért pont Magyarországra szerződik egy Angliában is ismert, Lengyelországban már bajnoki címet és kupát is nyerő skandináv szakember?

„Egy sikerre éhes, feltörekvő edző számára Magyarország már perspektívát jelenthet. Berg tisztában van vele, milyen infrastrukturális fejlesztések vannak folyamatban a magyar labdarúgás területén, és természetesen az Eb-szereplésnek is van pozitív hatása. Számára az volt a legfontosabb, amikor először hallott a fehérvári lehetőségről, hogy mi a célkitűzés, mik a hosszú távú célok, mert a nagy kihívások érdeklik, címekért akar dolgozni, a nemzetközi kupákban szeretne szerepelni. Emellett fontos a háttér, tudja azt, hogy Fehérváron maximálisan felkészült háttérstábbal dolgozhat, bár a végleges stáb kialakítása még folyamatban van, egy segítő még érkezhet vele. Továbbá az is lényeges szempont volt, hogy Budapest közelsége miatt a fővárosban lakhat. Ugyanis a családjával együtt érkezik Magyarországra, és Budapestet minden szempontból megfelelőnek találták arra, hogy hosszabb távon itt rendezkedjenek be” – válaszolta Lucza Gábor, aki szerint Berg érkezésével új, sikeres korszak veheti kezdetét a Videotonnál.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTON FC-NÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Filip Pajovics (szerb, Puskás AFC, ?), Gábor Péter (Siófok, ?), Horváth Tamás (Mezőkövesd, ?), Tomás Tujvel (szlovák, DAC 1904 – Szlovákia, ?), Zsótér Donát (Puskás AFC, ?)
Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Futács Márkó (Mersin Idman Yurdu – Törökország), Sándor György (Perth Glory – Ausztrália)
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Braniszlav Danilovics (szerb, Puskás AFC, ?), Alhassane Soumah (guineai, Juventus – Olaszország), Tischler Patrik (Puskás AFC, ?)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik