Messinek nem volt Aranylabdája, Magdi anyus még élt – két Fradi-arany között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.06. 10:08
Az elmúlt hétvégén a Ferencváros labdarúgócsapata a papírformának megfelelően biztossá tette bajnoki aranyérmét, megnyerte az NB I 2015–2016-os szezonját. Talán a zöld-fehérek legpesszimistább szurkolói sem gondolták, hogy a 2004-es bajnokcsapat ünneplése után 12 hosszú esztendőt (benne egy három szezonon át tartó NB II-es kitérővel) kell várni a következő élvonalbeli elsőségig. A böjt 2016 áprilisában véget ért, mi pedig összegyűjtöttük, mennyit változott a világ, mindennapi életünk és a sport világa a Ferencváros 28. és 29. bajnoki címe között. Milyen volt akkor, és milyen most? Mutatjuk!

„SOSEM LESZTEK BAJNOKOK!” 2004-ben a Ferencváros szurkolói az ugyancsak a DVSC elleni bajnokavató alkalmával még azt skandálták a vendégszektort megtöltő debreceni drukkereknek (akik az első bajnoki címük reményében utaztak a fővárosba), hogy „sosem lesztek bajnokok". Azóta a Loki hétszer lett első az NB I-ben, de ma már nem töltik meg a hajdúságiak a vendégszektort az Üllői úton...„SOSEM LESZTEK BAJNOKOK!” 2004-ben a Ferencváros szurkolói az ugyancsak a DVSC elleni bajnokavató alkalmával még azt skandálták a vendégszektort megtöltő debreceni drukkereknek (akik az első bajnoki címük reményében utaztak a fővárosba), hogy „sosem lesztek bajnokok". Azóta a Loki hétszer lett első az NB I-ben, de ma már nem töltik meg a hajdúságiak a vendégszektort az Üllői úton...

GERA ÉS LEANDRO. A 2004-es bajnokcsapatból Gera Zoltán és Leandro most is tagja az együttesnek. Gera már a 27. bajnoki címnek is részese volt 2001-ben, de 2004 és 2014 között Angliában futballozott. Leandro pedig 2006 és 2009 között két bajnoki címet nyert a DVSC-vel, majd Ciprusra igazolt. A legutóbbi bajnokcsapatból rajtuk kívül még többen aktívak, de első osztályban már csak Huszti Szabolcs játszik (Eintracht Frankfurt); Gyepes Gábor (Soroksár) és Thomas Sowunmi (Ajka) a honi NB II-ben szerepel, Szűcs Lajos pedig az NB III-as Rákosmente játékosa, kapusedzője és szakmai igazgatója lett. Az FTC 2004-es ügyvezető igazgatója, Szeiler József immár kilenc éve a Sugár bevásárlóközpontot vezeti. A csapat akkori vezetőedzője, Pintér Attila (aki 2004 elején vette át a stafétabotot Garami Józseftől) azóta már volt bajnok a Győrrel is, és öt meccsen irányította a magyar válogatottat is (igaz, csak négy meccsen ült a kispadon). A Fradi pedig 2006 és 2009 között az NB II-t is megjárta azt követően, hogy az MLSZ kizárta az első osztályból.

A Ferencváros 2004-es bajnokcsapata (Fotó: NS-archív)
A Ferencváros 2004-es bajnokcsapata (Fotó: NS-archív)

ALBERT-STADIONBÓL GROUPAMA. 2004-ben még csak Üllői úti stadion volt az FTC otthonának a neve, 2007 decemberében nevezték el a létesítményt Albert Flóriánról, majd néhány évvel később lebontották, és 2014-ben már Groupama Aréna néven adták át az Ferencváros új stadionját.

ÖRÖKRE ELTÁVOZÓ LEGENDÁK. A Ferencváros legendás alakjai közül a 28. bajnoki cím után a 29.-et már sokan nem élték meg. Egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül: Albert Flórián (a magyar futball egyetlen aranylabdása), Dalnoki Jenő, Nagy Béla (a Fradi krónikása), Novák Dezső, idősebb Orosz Pál, Rudas Ferenc (februárban hunyt el, ő még láthatta Doll bajnokcsapatát), Varga Zoltán.

KAPUSBÓL FRADI-VEZÉR, MAJD CELEB. 2004-ben Berki Krisztián még a Siófok labdarúgója volt, a 2003–2004-es szezonban egy meccsen védett az NB I-ben, majd a Diósgyőrben is szerepelt, aztán a Ferencvároshoz szerződött, de az FTC-ben tétmeccsen nem játszott. 2007-től már vezérigazgatóként irányította a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-t, 2010-ig dolgozott a klubnál. Az elmúlt években pedig már a „vasalgatásaival" hívta fel magára a figyelmet a kereskedelmi televízióban, „hamisítatlan" celebbé vált.

Berki Krisztián 2005-ben, Debrecenben nyerte első Eb-aranyát
(Fotó: Mirkó István)
Berki Krisztián 2005-ben, Debrecenben nyerte első Eb-aranyát (Fotó: Mirkó István)

A tornász Berki Krisztián viszont megmaradt sportolónak, 2004 óta hat Európa-bajnoki, három világbajnoki és egy olimpiai bajnoki aranyérmet nyert.

RTL KLUB ÉS BARÁTOK KÖZT. 2004-ben még az RTL Klub közvetítette a magyar bajnokikat (azóta már nem sugároz sporteseményeket a csatorna). Az FTC–DVSC mérkőzés éppen a Barátok közt miatt került nagyon késői, 22 órai kezdési időpontra (csütörtökön). És ha már az 1998-tól íródó szappanopera szóba került: 2004 óta már olyan oszlopos, alapítótagnak számító szereplők váltak ki a sorozatból, mint Magdi anyus, Berényi András vagy éppen Berényi Klaudia (hogy a korábbi Vasas-játékos, Németh Norbert felesége, Konta Barbara által alakított Hoffer Eszter nevét ne is említsük).

KÉT PÁPAVÁLASZTÁS. 2004-ben még II. János Pál volt a római katolikus egyház vezetője, akit 1978-ban választottak pápának. Az elmúlt 12 évben azonban már kétszer is új pápát választottak, miután II. János Pál 2005-ben elhunyt, utódja, XVI. Benedek pedig 2013-ban lemondott. Azóta Ferenc pápa a római katolikus egyház feje.

ÁTALAKULÓ VILÁGPOLITIKA. Az a tény, hogy II. János Pál a pápa, legalább annyira természetesnek és kőbevésettnek tűnt 12 éve, mint hogy Fidel Castro irányítja Kubát, Kim Dzsong Il Észak-Koreát, Hoszni Mubarak Egyiptomot. Ma már egyikük sincs hatalmon, Kim Dzsong Il már nem is él. Persze van, ami „sosem" változik – még mindig II. Erzsébet ül Anglia trónján.

Messi és az Aranylabdák (Fotó: AFP)
Messi és az Aranylabdák (Fotó: AFP)

TOUR. Lance Armstrong 2004-ben a hatodik Tour de France-győzelmét aratta. Az amerikai kerékpáros egy évvel később már hétnél tartott. Most pedig már egy sincs neki. Doppingvétség miatt ugyanis valamennyi elsőségét elvették tőle.

ARANYLABDA. 2004-ben Marco van Basten, Johan Cruyff és Michel Platini volt a legtöbbszörös aranylabdás. Ehhez „mindössze" három elsőségre volt szükségük. Ma már Lionel Messié a legtöbb aranygömb (pontosan öt darab van neki belőle), Cristiano Ronaldo pedig hármat nyert eddig.

2004-ben erre tomboltunk. (Még menő volt a Limp Bizkit, Britney Spears és Dido.)



Most meg erre – már aki...




FACEBOOK. A legnépszerűbb közösségi portált 2004 februárjában alapították – abban az évben nagy dolognak számított, hogy a Facebook már négy egyetem (Harvard, Columbia, Stanford, Yale) hallgatóit is eléri. Ma már világszerte több mint másfél milliárdan használják.

Így nézett ki egy Facebook-profil
Így nézett ki egy Facebook-profil

A GOOGLE akkor még „csak" egy keresőmotor volt, nem az egész internetet és életünket behálózó, univerzális szolgáltatás. A Gmail levelezőrendszer pont 2004-ben indult útjára.

MOBIL. 12 évvel ezelőtt a Nokia és a Motorola uralta a mobilpiacot, a zsebünkben elférő internetes mobilkapcsolat éppen születőfélben volt.


Az iPod már 60 GB-os volt, de a képernyője  még fekete-fehér
Az iPod már 60 GB-os volt, de a képernyője még fekete-fehér


Nagy méretért katt!
Nagy méretért katt!

2004-ben még így nézett ki az INSTAGRAM.

(Fotó: photohorcrux.com)
(Fotó: photohorcrux.com)

TÉVÉ. 2004-ben fejezte be világhódító éveit a Jóbarátok című sorozat, de még évekig uralta a magyarországi kereskedelmi csatornákat. 2004-ben olyan televíziós sorozatok indultak, mint a Doktor House, a Törtetők, a Született feleségek vagy a Lost.

Fogadjunk, hogy elkezdte dúdolni a betétdalt?
Fogadjunk, hogy elkezdte dúdolni a betétdalt?
Görbicz Anita és Vincze Ottó egy-egy 2004-es fotója, illetve egy 2016-os közös, immáron családként
(Fotók: NS-archív és Instagram)
Görbicz Anita és Vincze Ottó egy-egy 2004-es fotója, illetve egy 2016-os közös, immáron családként (Fotók: NS-archív és Instagram)

2004-ben Baumgartner Zsolt még a FORMULA–1 mezőnyének tagja volt.

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

Így nézett ki Rafael Nadal, aki 2004-ben ünnepelte 18. születésnapját.

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

Egy Fradi-szurkoló (zöld–fehér) szíve 443 millió alkalommal dobbant meg a két bajnoki cím elhódítása közti időben és, majd egymilliárddal lettünk többen a Földön.

KÉT ZSENI. A Fradi 28. és 29. bajnoki címe között José Mourinho és Pep Guardiola összesen 37 trófeát nyert meg.

Akkoriban még RÓLUK szólt a Real Madrid.

Beckham, Raúl és Zidane 2004-ben – még sokkal kisebb volt a terpesz  (Fotó: AFP)
Beckham, Raúl és Zidane 2004-ben – még sokkal kisebb volt a terpesz (Fotó: AFP)
A francia ma már edzőként irányítja a királyiakat (Fotó: AFP)
A francia ma már edzőként irányítja a királyiakat (Fotó: AFP)
Dombi Tibor így öregedett az elmúlt 12 esztendőben
Dombi Tibor így öregedett az elmúlt 12 esztendőben

NSO. A Nemzeti Sport Online-t 2004-ben naponta átlagban 20 ezer felhasználó látogatta. Ma már átlagban 175 ezer ember gondolja úgy, hogy napi szinten szüksége van az NSO-ra. Köszönjük!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik