Marad a 16 csapatos NB I, egycsoportos lesz az NB II

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2011.12.14. 20:48
null
Csányi Sándorék szerint a versenyrendszer részbeni átalakításával nem szabad sokáig várni<br />(Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége úgy döntött, hogy megváltoztatja a hazai bajnokságok versenyrendszerét, de a módosítások csak a 2013–2014-es szezonban lépnek életbe.

 

Az mlsz.hu szerdai beszámolója szerint az elnökség keddi, éjszakába nyúló ülésén úgy határozott, hogy a 2013–2014-es bajnokságban az NB I-ben változatlanul 16 csapat szerepel majd, s az utolsó két helyezett esik ki, a másodosztály azonban egycsoportossá válik, tizenhat csapattal, két feljutóval és három kiesővel. A második vonalba a három csoportra osztott NB III bajnokai jutnak fel (tehát a mostani hat helyett három csoportban küzdenek majd a csapatok a harmadik vonalban).

„Az elnökség határozott álláspontja, hogy a versenyrendszer részbeni átalakítása annál előbb hozza meg a remélt eredményeket, minél előbb kerül bevezetésre” – olvasható a beszámolóban, amely kitér arra is, hogy a módosításokra csak az érintett csapatok egyhangú egyetértése mellett van lehetőség. A férfi felnőtt bajnokság jövő évi versenykiírására vonatkozóan az elnökség rendelkezett az utánpótláscsapatok előírt számának növeléséről is.

A testület meghallgatta és elfogadta Egervári Sándor szövetségi kapitány és Nyilasi Tibor sportigazgató beszámolóját. A nemzeti csapat vezetője azt mondta, a február 29-re, Győrbe tervezett Bulgária elleni barátságos találkozón kívül a tervek szerint a jövő év első felében Csehországgal is játszana a válogatott, s tárgyalnak egy lehetséges harmadik mérkőzésről is.

Nyilasi Tibor beszámolt a megújult OTP-MOL Bozsik-program eddigi eredményeiről, amelyek – főként a tömegbázis növelése tekintetében – felülmúlják az előzetes várakozásokat. Az 5-14 éves korosztályában az egyesületi program tavalyi 38 ezer fős érvényes versenyengedéllyel rendelkező játékosállománya több mint 46 ezerre nőtt, míg az intézményi programban a növekedés még nagyobb: 28 ezerről 50 ezerre emelkedett a létszám.

Nyilasi azt is bejelentette, hogy az U18-as válogatottnál Mészöly Géza lett a szövetségi edző, miután ifjabb Bene Ferencet a Lombard Pápa vezetőedzőjének nevezték ki.

A szövetség honlapján olvasható beszámolóból az is kiderül, hogy az MLSZ-hez az idei szezonra vonatkozóan 1078 pályázat érkezett a társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra, s az összigény 30.6 milliárd forint, amelyből mintegy 20 milliárdnyit el is fogadtak.

TOVÁBBI DÖNTÉSEK
  • az MLSZ egyik kiemelt stratégiai célja az amatőr futball költségeinek jelentős csökkentése. Ennek első lépéseként a szövetség az adótámogatási forrásokból félmilliárd forintot különített el, amelyből több mint kétezer sportszervezet részére kezdődik meg az átvállalt díjak folyósítása;

 

  • az elnökség elfogadta az UEFA 2010–2011. évi szolidaritási támogatásának elosztási szabályzatát, amely szerint az UEFA által az MLSZ számára megítélt összeg 324.217 euró, azaz mai árfolyamon számolva közel százmillió forint. Az elosztási javaslat alapján a szolidaritási támogatásban egyenlő arányban részesül azon 16 sportszervezet, amely szerepelt a 2010–2011. évi NB I-es bajnokságban, valamint az idei bajnoki szezonban is indult a szövetség által kiírt valamelyik bajnokságban, ezen felül az MLSZ szabályzatait és a törvényi előírásokat is betartotta;

 

  • a testület elfogadta a 2012 első félévére vonatkozó munkatervet, amelyet már – az 1930 után ismét Budapesten rendezendő – FIFA-kongresszus szervezésének jegyében határoztak meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik