HIRDETÉS
PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2017.01.04 13:23 Frissítve: 2017.01.16 16:58

„Magyarországért a szlovák állampolgárságról is lemondanék!”

Korábban beszámoltunk róla, hogy a szlovák élvonalban szereplő Dunaszerdahely csatára, Szarka Ákos iránt több klub is érdeklődik Magyarországról. A szerződés egyik akadálya azonban az lehet, hogy a támadónak nincs magyar állampolgársága, amit a szlovák törvények értelmében csak akkor vehet fel, ha a szlovákról lemond. A futballista a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, ez nem lehet akadály.

Szarka Ákos pályafutása során 21 gólt szerzett a szlovák élvonalban (Fotó: fcdac.sk)

 

 
A legfrissebb magyar vonatkozású átigazolási hírekről itt olvashat!
Az NB I-es csapatok összes átigazolását itt találja meg!
Tekintse át az NB I-es csapatok téli felkészülési programját!

Az NSO értesülései szerint a 26 éves dunaszerdahelyi születésű csatár, Szarka Ákos több magyar klubnál is szóba került a lehetséges téli erősítések között, így például a DVTK-nál, a Gyirmótnál és az NB II-es Nyíregyházánál is.

A 193 centiméter magas centernek a nyáron lejár a szerződése a DAC-nál, és úgy tűnik, nem szerepel László Csaba vezetőedző hosszú távú terveiben. Az ősszel kilenc bajnokin lépett pályára, ezeken három gólt szerzett, míg a pályafutása során összesen 110 szlovák élvonalbeli mérkőzésen 21-szer volt eredményes.

Szarka magyarországi szerződtetését ugyanakkor nehezítheti, hogy még nincs magyar állampolgársága, így jelen állás szerint csak légiósként jöhetne Magyarországra. A magyar állampolgársághoz le kellene mondania a szlovákról (a szlovákiai törvények szerint).

„Elsősorban a családom érdekeit tartom szem előtt. Ha megfelelő ajánlatot kapok Magyarországról, ha érzem, hogy hosszú távon számolnának velem, akkor Magyarországért, a magyar állampolgárságért kész lennék lemondani a szlovákról is” – reagált a csatár a Nemzeti Sport Online megkeresésére.

„Viszont úgy nem, hogy mondjuk fél évre kölcsönvesznek, és csak azután döntenek arról, hogy végleg szerződtetnek-e, mert ez a lehetőség is szóba került már az eddigi tárgyalások során – folytatta Szarka. – Nem mindenáron, de ha muszáj, ha ez a feltétele a hosszú távú magyarországi folytatásnak, akkor állampolgárságot váltok. Voltak már tárgyalások, és még lesznek is. A DVTK és a Gyirmót érdeklődéséről én is tudok, mindkét csapatot meghallgatom, de még nem tudom, hol folytatom a pályafutásomat. A DAC-nál nem jelezték, hogy meghosszabbítanák a nyáron lejáró szerződésemet, úgy tűnik, nem számolnak velem. Szlovákián belül azonban más klub nem jöhet szóba, ezért látok esélyt a magyarországi folytatásra.”

Szarka megerősítette azt az értesülésünket is, hogy a cseh Baník Ostravától is keresték, de elmondta, sokkal inkább szerződne a magyar élvonalba, mint a cseh másodosztályba.

Kérdés, hogy Magyarországon milyen feltételeket kínálnak neki. A DVTK-nál szinte biztosan elvárnák, hogy vegye fel a magyar állampolgárságot, hiszen a klubnál már az őszi szezonban is fontos szempont volt, hogy megfeleljenek az MLSZ légiósokra vonatkozó ajánlásának. Szarka erre akkor hajlik, ha hosszú távú szerződést kínálnak neki – vagyis ez lehet a diósgyőri folytatás kulcsa (amellett, hogy a DAC-cal is meg kell egyezni, hiszen Szarkát még fél évig szerződés köti Dunaszerdahelyre).

A Gyirmót esetében annyiban más a helyzet, hogy az NB I sereghajtójának keretében jelenleg csak két légióst találunk: a montenegrói Mijusko Bojovicsot és a romániai Sebastian Zoltán Achimot. Így az újoncnál nem biztos, hogy feltételként szabnák a magyar állampolgárságot, mert Szarka érkezésével is meg tudnának felelni az MLSZ-ajánlásnak.


TÉLI
JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL

Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Busai Attila (Ferencváros), Fülöp István (romániai, FC Botosani – Románia), Pekár László (Puskás Akadémia), Szarka Ákos (szlovákiai, FC DAC 1904 – Szlovákia)
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Bognár István (Ferencváros), Elek Ákos

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Máté János
(Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Szarka Ákos (szlovákiai, FC DAC 1904 – Szlovákia)
Távozók: Horváth Adrián (felbontották a szerződését), Nagy Olivér (felbontották a szerződését), Simon Attila (felbontották a szerződését),
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok)
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk:

2019.03.23 00:35:02

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Egyik potentát sem tért ki a – szerintem – legfontosabb kérdéskörre a videoasszisztens kapcsán: vajon ettől több nézőt tudna kivinni a pályájára vagy éppen ellenkezőleg.

2019.03.18 12:05:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az volt pályafutása első piros lapja, a Fradi ellen jött a második – a forduló vitája és egyéb legjei.

2019.03.17 22:06:31

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A szabálymagyarázatokkal agyonterhelt ítélkezés egyre nevetségesebb lesz.

2019.03.17 10:50:39

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Csertői: Egyelőre nincs értelme merészebb álmokat szövögetni • Vignjevics: Amikor Traoré pályán van, olyan, mintha a többiek állnának.