Ismét győzött a Videoton az Újpest ellen

Vágólapra másolva!
2015.04.08. 17:55
null
Nego (balra) és Balajcza sem tudott menteni Gyurcsó góljánál (Fotó: Szabó Miklós)
A Videoton Gyurcsó Ádám első félidei találatával legyőzte a Újpestet a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. A két csapat ebben az idényben ötször találkozott már egymással, a Ligakupában nyert odahaza az Újpest, egyébként mindig a székesfehérváriak diadalmaskodtak. A visszavágót április 28-án rendezik.

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Videoton–Újpest 1–0 (0–0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 1200 néző. Tv: Sport1. V: Pintér
Videoton: Calatayud – Brachi, P. Vinícius, Fejes, Maréval – Simon Á., Trebotic – Gyurcsó (F. Oliveira, 65.), Ivanovski (Nikolics, 65.), Heffler T. – Feczesin (Sándor Gy. 81.). Vezetőedző: Joan Carrillo
A kispadon: Pajovics (k.), Juhász, Stopira, Szolnoki
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Nagy I G., Balogh B. – Suljic, Sztaniszavljevics (Bardhi, 61.), Andrics – Perovics (Ojo, 68.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
A kispadon: Banai (k.), Dankwah, Kabát, Hudak, Cvejba
Gólszerző: Gyurcsó (43.)

Nem volt életünk mérkőzése, az egészen biztos – utalt őszintén csapata hétvégi újpesti bajnoki szereplésére Joan Carrillo, a Videoton mestere, de a Magyar Kupa sorsolása megadta a gyors javítás lehetőségét a fehérváriaknak. És a lila-fehéreknek is, ugyanis hiába rukkoltak ki Balogh Balázsék idénybeli legjobb futballjukkal, a három pont bizony a bajnokesélyes Vidié lett. Az összeállítások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a két mester közül Nebojsa Vignjevics számára bír nagyobb téttel a mérkőzés (ami nem csoda, hiszen ismét csak az MK-ban mentheti meg idényét az Újpest), míg Carrillo nyolc helyen is megváltoztatta kezdőcsapatát a pontvadászathoz képest (igaz, Kovács István sérülése is közrejátszott ebben).

Kellemes, napos időben kezdődött a mérkőzés, meglehetősen szerény helyszíni érdeklődés mellett, és bizony az első félidő nem sikeredett éppen közönségcsalogató jellegűre. A játékrész hajrájában azért eljutott egy helyzetig az Újpest, de Nemanja Andrics rosszul célzott, majd a vendégvédelem teljes csődje után Gyurcsó Ádám került kihagyhatatlan helyzetbe, így a Vidi térhetett előnnyel pihenőre. 1–0!

Kissé döcögősen indult a második félidő is, de Nemanja Andrics majdnem sarkazott egy gyönyörű gólt, majd Jonathan Heris percei következtek: a védő előbb kis híján gólt lövetett Heffler Tiborral és Mirko Ivanovskival is, aztán az égbe bombázott a hazai kapu előtt az ötös sarkáról. Carrillo bevetette erre a Nikolics Nemanja, Filipe Oliveira kettőst, majd Sándor Györgyöt is, míg Vignjevics a Kim Ojo, Enisz Bardhi duónak szavazott bizalmat.

Mindhiába, újabb találat már nem született, mert a vendégek két további lehetőségüket is elpuskázták.

A két csapat ebben az idényben ötször találkozott egymással, a Ligakupában nyert odahaza az Újpest, egyébként mindig a székesfehérváriak diadalmaskodtak. De a hatodik összecsapás, az április 28-i visszavágó lesz a legfontosabb, az igazán mérvadó...

PERCRŐL PERCRE

Visszavágó április 28-án.

90. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Álvaro Brachi húzza az időt, de lebukik. Sárga ez is.

Négy perc a ráadás.

90. perc Filipe Oliveira kap sárgát Suljic megcibálásáért.

89. perc Nagy I Gábor jobbal 17-ről ölön lövi a kapust.

85. perc Heffler, Heris. Kitalálják.

84. perc
Fejes, majd Nego jelentkezik egy-egy fontos mentéssel ötöse előtt. Heffler szöglete meg Herisé. Majd utóbb beadása is. Utóbbit Andrics menti végül Nikolics előtt, mert lecsúszott a fejes.

2015-ben idegenben még nem veszített tétmérkőzést az Újpest. Eddig?

80. perc Sándor György kap lehetőséget Feczesin helyén.

79. perc
A spanyol kapus fogja üggyel-bajjal Bardhi keményen meglőtt, de középre tartó szabadrúgását is.

78. perc
Suljic passzát Nagy I Gábor 14-ről Paulo Viníciusba lövi, Balogh a kipattanóval célba veszi a jobb sarkot, de Calatayud vetődve kiüti a ballábas, 18 méteres, félmagasan szálló lövést!

74. perc
Heris megröpteti Fejest, majd reklamál. Joggal: tényleg sárgát érdemelt volna!

71. perc Brachi!
Ment nagyot a jobb sarok előtt Andrics elől, becsúszva, Trebotic hibája, Bardhi szerelése és Suljic jobb oldali, lapos beadása után.

68. perc Kim Ojo
be, Mihailo Perovics le.

65. perc Filipe Oliveira
be, Gyurcsó le, Nikolics Nemanja pedig Ivanovskit váltja.

64. perc Trebotic a 16-os előtt, de Litauszki becsúszva szereli.

63. perc HERIS!
Lövi az égbe az ötös jobb sarka elől jobbal Balogh indítását, Maréval szörnyen gyenge védőmunkája megkoronázásaként.

61. perc Sztan le, Enisz Bardhi váltja.

60. perc EZ IS! Heris a jobbon addig variál, hogy Feczesin beadhat a bal sarok elől, de Ivanovski lövését blokkolja az ötösön Nagy I Gábor. A kipattanót Heris Heffler elé kotorja, aki ballal a jobb, azaz a rövid sarkot veszi célba az ötös bal csücske elől, de Balajcza egy hatalmas vetődéssel visszaér a lövésre!

59. perc HELYZET! Nagy I Gábor jobb oldali beadását az ötösről Andrics sarokkal teszi a bal alsó elé, de Calatayud leér a labdára.

54. perc Dinko Trebotic is besárgul, megröptette Andricsot.

53. perc
A máskor oly' magabiztos Calatayud ismét rosszul öklöz, ám Brachi megmenti, kifejeli a jobbról visszatette labdát a jobb sarok elől.

52. perc Loic Nego is kireklamál magának egy sárgát.

49. perc Litauszki előretör, hogy Fejest szöktesse; ellentámadás, de Gyurcsó beadását meg Brachi menti véletlenül.

46. PERC FOLYTATJUK!

Most meg ÍGY néz ki.

2009-ben ITT tartott.

Jó tíz éve gumiszereléssel foglalkozott a Tojásként is becézgetett Szeibert. Most vajon merre járhat?

Az idősebbek emlékezhetnek még utolsó zsenijeink egyikére, Szeibert Györgyre, aki dr. Lakat Károly gyakran futtatott külön pályán a többiektől. Igaz, akkor a hétvégenként szórta a gólokat a csatár, a szerb most pályára sem léphet. Hétközben sem igazán. No, de azok sok szempontból más idők valának...

Kétszázhuszonhét magyar bajnokival a háta mögött került öltözőn kívülre Dusan Vasziljevics, no nem szó szerint, mert úgy tudjuk, a helye megmaradt, csak épp akkor lépheti át küszöböt, ha a csapat nincs ott. A középpályás (egyelőre) nem kívánt nyilatkozni, annyit árult el mindössze, hogy társaitól külön, egyedül edz, de lapunkon keresztül is sok szerencsét kívánt az Újpestnek, mert az együttesből továbbra is mindenkit a barátjának tekint. Alighanem csak a játékosokra gondolt.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. PERC VEZET A VIDI!
Feczesin jobb oldali beadásának Loic Nego és Heris is alászalad, GYURCSÓ ÁDÁM meg ballal öt méterről a kapu közepébe lőhet. Oda is lő: 1–0!

41. perc Asmir Suljic
gólhelyzetben, de szépen vetődik ki elé Calatayud. A szélső mentené a helyzetet egy műeséssel, de röppen a sárga. A reklamáló Nemanja Andricsnak is.

41. perc
Az első helyzet! Brachi rosszul fejeli ki Balogh beadását, de Andrics 10-ről a bal sarok mellé teker jobbal.

MAGYAR-KUPA-ADATBANK ITT!

40. perc Jelentjük, Litauszki ismét válogatott formában játszik. Formája olyan meggyőző, hogy kirúgja a labdát az oldalvonalon túlra, de ő dobhat. A lila-fehér Chuck Norris.

37. perc Gyurcsó méterekkel a léc fölé bombáz egy 30 méteres szabadrúgást. Jobbal.

33. perc Paulo Vinícius csúnyán fejbe rúgja véletlenül Andricsot. Ápolás, nem véletlenül...

30. perc Ivanovszki lő jobbal 25-ről nem sokkal a jobb sarok mellé, félmagasan.

25. perc
Gyurcsó beadását kifejeli Sztan, a kipattanót meg nem tudja beadni a válogatott szélső, mert a harcos Andrics szereli, sőt, kiharcol egy bedobást is a légiós.

A hétvége óta nem változott az újpesti kezdő, a Vidié ellenben csak három helyen maradt változatlan!

19. perc
Calatayud gyertyát öklöz kapuja előtt a Marévalt lefejelő Nagy I Gábor kísérlete után, majd elkapja a labdát. Tekintettel arra is, hogy mesterét a kispad előtt a szívbaj kerülgette eme meglepő megoldás közben.

17. perc
Álvaro Brachi jobbos beadása megcsúszik Jonathan Heris fején, Heffler Tibor jobbal lőhet így 13-ról, de nagyon a bal sarok mellé talál.

13. perc
Balogh jobb oldali szöglete megtalálja Filip Sztaniszavljevics fejét az ötös túlsarkán, de a labda Juan Calatayud elé csorog.

11. perc Mirko Ivanovski jobb oldali beadása Balajcza Szabolcsé.

10. perc Asmir Suljic cselezget a jobbon, jobbal lő is 11-ről, miután kicselezi Rémi Marévalt, de Fejes blokkolja próbálkozását.

6. perc Nemanja Andrics kiharcol egy szögletet. Az veszélytelen lesz.

4. perc
Balogh Balázs a földön, de Gyurcsó elfut a jobbon, de beadását Litauszki kivágja. Gyurcsó beadja a szögletet, Fejes András 10-ről szabadon fejelhet, de egy védő blokkol.

3. perc Feczesin indítja a 16-os előtt Gyurcsó Ádámot, Litauszki Róbert kilép a védősorból, és tisztáz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A hazaiak vörös-kékben, a vendégek tiszta fehérben.

A kijevi születésű ifjabbik Cvejba tagja volt az U21-es orosz válogatottnak, de Újpesten csak peremember.

Neve nemcsak innen lehet ismerős. Cvejba édesapja, az abház születésű, de a Dinamo Kijevben kiteljesedő Ahrik Cvejba jó nevű futballista volt, szerepelt a szovjet (18-szor), a FÁK- (7), az ukrán (1), végül az orosz (8) válogatottban is, az első kettővel pedig megjárta az 1990-es vb-t, illetve az 1992-es Eb-t. Mi több, az önállóvá váló Ukrajnában legelőször őt választották meg az év labdarúgójának (1991). Négy ország válogatottjában szerepelt, ezzel rekorder. XX. század, na ja...

Ott ül viszont Szandro Cvejba, aki ősszel győztes gólt vágott a Vidi ellen, a 92. percben.

De ma a kispadon sincs.

Szmiljanics hat mérkőzésen egy gólt szerzett a szerb válogatottban.

Szmiljanics Svédországban született, de első profi klubja a belgrádi Partizan volt. A fekete-fehérektől 2007-ben az Espanyolhoz igazolt – amely többször kölcsönadta őt –, majd 2011-ben visszatért a Partizanhoz, ahol a csapatkapitányi karszalagot is viselte. A 181 cm magas középpályás 2013-ban a Genclerbirligihez szerződött, a török csapatnál azonban alig jutott szóhoz, ezért a múlt év végén elköszöntek tőle.

Szerb lapértesülés szerint az Újpest labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Milan Szmiljanics. A 28 éves, hatszoros szerb válogatott középpályás legutóbb a török Genclerbirligi játékosa volt.

– Ha egy csapat rosszul futballozik és kikap, mint az Újpest a Pécstől, azt csak-csak lenyeli az ember, ám ha akkor is veszít, amikor történetesen jól játszik, mint a Videoton ellen, az már inkább frusztrálhat edzőt és játékost.

– Valóban, de épp arra lehet építkezni, hogy jó meccset játszottunk, helyzeteket dolgoztunk ki a listavezető ellen, amelynek idehaza a legjobb a védelme, a rúgott gólok alapján pedig a támadósora is – magyarázta Nebojsa Vignjevics, az Újpest mestere.

– Csapata Dusan Vasziljevics nélkül a tavasz legjobb játékát nyújtotta, csakhogy ismét kikapott, odahaza harmadszor.

– Ez nem épp hízelgő ránk nézve, de tegyük hozzá, mindhárom meccsen az első lövéséből betalált az ellenfél, amit nem könnyű feldolgozni. Persze nemcsak ezen múlt, hanem azon, hogy képtelenek voltunk az ellenfél kapujába betalálni. És amikor ez rendre nem sikerül, sőt tudod, hogy két góllal kellene felelni, fokozódik a nyomás.

– Nyomás?! Ezerháromszázan voltak a Szusza-stadionban…


– Nem a szurkolóktól érkező nyomásra gondoltam, ez inkább belülről fakad. Eleve felelősséget jelent, ha valaki akkora klub játékosa, mint az Újpest, amivel természetesen egy profinak meg kell tudni birkóznia, de előfordul, hogy valakit érdemes lenne pihentetni, hogy energiát gyűjtsön, ahhoz azonban szűk a keretünk, hogy bármelyik kulcsjátékosom esetében megtehessek ilyesmit. Mégsem érzem, hogy nagy baj lenne. A Videoton elleni mérkőzés megmutatta, képesek vagyunk jól futballozni, már csak az kell, hogy gólra váltsuk a lehetőségeinket, és akkor az önbizalmunk is nő. Az ősszel a miénk volt az egyik legjobb védelem, ezért tudtunk többször egy nullára győzni, vagy nulla nullával pontot szerezni, és a Videoton ellen már-már minden ismét tökéletes volt, csak hát a támadásbefejezés…

Az időközben számkivetetté vált Dusan Vasziljevics 52/12-vel zárt a Vidiben, Sándor György 110/14-gyel, Feczesin Róbert 48/12-vel, Horváth Tamás 3/0-val Újpesten.

JÖTTEK-MENTEK!
A Videotontól az Újpesthez:

2011, Dusan Vasziljevics
2010, Sitku Illés
2009, Demjén Gábor, k.
2008, Simek Péter
2007, Mario Bozsics
2005, Fodor Marcell
2001, Szlezák Zoltán
1997, Tóth Norbert
1997, Korsós Attila
Az Újpesttől a Videotonhoz:
2011, Nikola Mitrovics, 260.000 euró
2010, Vaskó Tamás, 500.000
2010, Dusan Vasziljevics, ingyen
2009, Lipták Zoltán, 260.000
2009, Sándor György, 185.000
2009, Sitku Illés
2005, Simek Péter
2005, Farkas I Balázs
2002, Frantisek Kunzo
2001, Szlezák Zoltán
2001, Terjék Lajos
2001, Kiskapusi Balázs
2001, Dvéri Zsolt
2000, Korsós Attila
2000, Csillag Krisztián
1998, Kozma István

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Kovács Istvánon és Arturo Álvarezen kívül mindenki bevethető, a vendégektől Bojan Szankovics (sérvműtét után) és Vadász Viktor (térdműtét után) sérült.

„Nincs A- vagy B-csapat, Videoton van, és szerencsére olyan bő és erős a keretünk, hogy bárhogy is álljunk fel, győzelemre játszunk. Az Újpest nyilván kihegyezte magát a kupára, mindent megtesz a továbbjutásért annak ellenére, hogy a hétvégén a Ferencvárossal meccsel.”

„Egyetértek – mondta önkritikusan a mezőny egyik legjobbja, a fehérvári Juhász Roland. – Elismerem, jobb volt az Újpest, de szerintem az erőnket mutatja, hogy így is győzni tudtunk. Meglepett bennünket, hogy ennyire bátran és jól futballoztak a lilák, nekünk talán az egyik legrosszabb meccsünk volt az idényben, ennek ellenére szervezettek voltunk, a második félidőben már nem is éreztem olyan veszélyesnek az ellenfelet. A bajnoki cím szempontjából természetesen fontos győzelem volt a Megyeri úti, de továbbra sem számolgatunk. Sokkal lényegesebbnek tartom, hogy ugyanolyan motiváltak vagyunk, mint a szezon elején, és ha kritizálják is mostanság a játékunkat, minden mérkőzésen győzelemre törekszünk ezután is. Szerda este remélhetőleg már mi leszünk fölényben.”

A második találkozó viszont azért is ígérkezik érdekesnek, mert a vasárnapi bajnokin az a csapat nyert, amelyik gyengébben futballozott.

Három napon belül tehát másodszor is összecsap a Videoton és az Újpest. De hogy ne unják meg egymást a felek, afelől az órarend gondoskodik: a Megyeri úti visszavágó három hét múlva esedékes.

A két csapat találkozott egymással ebben az idényben a Ligakupában, a hétvégén pedig a bajnokságban csaptak össze.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VIDEOTON–ÚJPEST MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik