HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.04.17 18:50 Frissítve: 2018.04.17 21:12

Előnyben az Újpest, de élnek a balmazújvárosi remények is az MK-ban

A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében, a párharc első felvonásán az Újpest hazai pályán 2–1-re legyőzte a Balmazújvárost. A visszavágót május 9-én rendezik meg.

Nagy Dániel (jobbra) az első félidőben duplázott, de az Újpest még közel sem érezheti magát a döntőben (Fotó: Török Attila)

 

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
ÚJPEST FC–BALMAZÚJVÁROS 2–1 (2–0)

Budapest, Szusza Ferenc Stadion. V: Pintér Cs.
Újpest: Pajovics – Balázs B., Bojovics, Litauszki, Burekovic – Onovo, Szankovics – Pauljevics (Zsótér, 67.), Nagy D., Nwobodo (Cseke, 74.) – Novothny (Tischler, 79.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Balmazújváros: Pogacsics – Habovda, Póti, Rus, Uzoma – Vajda S. (Harsányi, 76.), Sigér D., Batarelo (Erdei, 67.), Majszuradze – Arabuli, Andrics (Rudolf, 32.). Vezetőedző: Horváth Ferenc
Gólszerző: Nagy D. (19., 33.), ill. Arabuli (85.)

A másik elődöntőben
Április 18., szerda

20.15: Puskás Akadémia–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)

VISSZAVÁGÓK
MÁJUS 8.
20.00: 
DVSC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
MÁJUS 9.
20.00: 
Balmazújváros–Újpest (Tv: M4 Sport)  

ÖSSZEFOGLALÓ

A várakozásoknak megfelelően újpesti fölénnyel kezdődött a Magyar Kupa-elődöntő a Szusza Ferenc Stadionban, igaz, a hazaiak az első negyedórában csak meddő labdabirtoklási fölényben voltak.

Ezután azonban felpörögtek az események, a 17. percben Branko Pauljevics a találta el a kapufát, két perccel később pedig már gólt ünnepelhettek az újpestiek: Nagy Dániel 16 méterről kilőtte a jobb felső sarkot (1–0) – a gól után egyébként nem ok nélkül reklamáltak a balmazújvárosiak, mivel az újpesti támadás egy szabálytalannak tűnő labdaszerzésből indult.

Melyik csapat nyeri idén a Magyar Kupát?

Eredmények állása
 

A folytatásban Bojan Szankovics és Novothny Soma is egy-egy átlövéssel próbálkozott, az újabb újpesti gólt azonban ismét Nagy Dániel szerezte: a középpályás ezúttal ballal, a kapu bal oldalát lőtte ki a 33. percben (2–0) – ennek köszönhetően megnyugtató előnnyel vonulhattak a hazai játékosok a pihenőre.

A fordulás után egyre jobban éledezett a Balmazújváros, igaz, Litauszki Róbert révén tovább növelhette volna az előnyét az Újpest, Pogacsics Krisztián azonban hárította a hazaiak csapatkapitányának közeli lövését.

Erre Bacsana Arabuli válaszolt egy léccel – Filip Pajovics csak szemmel verte a labdát –, majd a grúz csatárnak a gól is összejött: a 85. percben a csereként beálló Erdei Carlo beadása után fejesét még védte a szerb kapus, a kipattanót azonban már a hálóba vágta (2–1).

Így az Újpest 2–1-re megnyerte a mérkőzést, a kései Arabuli-gól azonban a Balmazújvárosnak is adhat okot a reménykedésre a május 9-i visszavágó előtt.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

94. perc: Véget ért a mérkőzés, az Újpest 2–1-re legyőzte a Balmazújvárost az MK-elődöntő első mérkőzésén. A visszavágót május 9-én rendezik meg.

94. perc: Burekovic bal oldali szöglete felszabadítottak a vendégek.

91. perc: Három perc a ráadás a meccs végén.

90. perc: Rudolf bal oldali szöglete után Arabuli került kis híján helyzetbe, Litauszki azonban fel tudott szabadítani.

85. perc: GÓÓÓL! OTT A SZÉPÍTÉS! Erdei jobb oldali beadása után Bacsana Arabuli fejesét védte Pajovics, a kipattanóra azonban a grúz csatár ért oda először, és három méterről ballal a kapus fölött a hálóba küldte a labdát. 2–1

82. perc: Cseke fejelt jóval a kapu fölé szorongatott helyzetben egy jobb oldali beadás után.

79. perc: Megtörtént a harmadik újpesti csere is, Novothny helyére Tischler Patrik érkezett.

76. perc: Az utolsó balmazújvárosi csere is megtörtént, Vajdát Harsányi Zoltán váltotta.

75. perc: Rudolf az oldalhálóba küldte a labdát egy bal oldali szabadrúgásból, 25 méterről.

74. perc: Újabb újpesti csere, Nwobodo hagyta el a pályát, helyére Cseke Benjámin állt be.

73. perc: Habovda löbbölése után Rudolf mellel átvette a labdát, majd a kapu fölé bombázta azt.

72. perc: LÉC! Arabuli ugrott ki, majd Litauszki mellett néhányszor megtolta a labdát, végül 14 méterről ballal lőtt, de a labda a lécről a kapu fölé pattant. Ez most nem Pajovicson múlt, a kapus csak szemmel verte a labdát…

69. perc: Védés! Burekovic szöglete után a hosszú oldalon Litauszki átvette a labdát, dekázott néhányat, majd tüzelt, Pogacsics azonban egy nagy vetődéssel védte a lövését.

67. perc: A vendégek is változtattak, Batarelo helyére Erdei Carlo Alex állt be.

67. perc: Újpesti csere, Pauljevicset Zsótér Donát váltotta.

66. perc: Szankovics nagyjából 30 méterről próbálkozott, de nem találta el a kaput.

65. perc: Onovo kísérletezett nagyjából 20 méterről, és a labda ugyan mellé ment volna, Pogacsics szögletre nyomta azt.

60. perc: Batarelo lecsúszott beadása kis híján megtréfálta Pajovicsot.

56. perc: Burekovic esett el Rus mellett a tizenhatoson belül, a balmazújvárosi védő azonban szabályosan szerelte az újpestit.

54. perc: Rudolf ugrott volna ki ziccerben, Majszuradze indítása azonban lesen találta meg.

49. perc: Egy bal oldali beadás után Rudolf nem tudott fejelni, így Arabuli próbálkozhatott lábbal, kísérlete után a labda azonban elkerülte a kaput.

Csere egyik oldalon sem történt a szünetben.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, a hazaiak indították útjára a labdát.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: Véget ért az első félidő, Nagy Dániel két góljának köszönhetően a szünetben 2–0-ra vezet az Újpest a Balmazújváros ellen.

45. perc: Egy perc ráadást jelzett a tartalék játékvezető, ennek nagy része Vajda ápolásával telt el.

43. perc: Pajovics húzott le biztosan egy magasan előrevágott labdát.

39. perc: Rudolf ugratta ki Vajdát, Burekovic azonban jól védekezett ellene, az újpesti védőnek sikerült blokkolnia a lövést.

37. perc: Majdnem megvan a mesterhármas! Nagy Dániel kísérletezett egy szép csel után 15 méterről, kissé balról, a labda azonban centikkel, de a bal oldali kapufa mellett hagyta el a pályát.

33. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK! Nwobodo húzott befelé a bal oldalról, majd játékba hozta Nagy Dánielt, aki 19 méterről,ballal, félmagasan a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 2–0

32. perc: Cserélt Horváth Ferenc, Nemanja Andrics helyét Rudolf Gergely vette át. 

32. perc: Egy veszélyes balmazújvárosi támadás végén Vajda beadása nem talált társat.

30. perc: Sigér távoli bombája után a labda egy újpesti játékosról szögletre pattant. Pajovics biztosan lehúzta a labdát Habovda szöglete után.

28. perc: Onovo bal oldali beadása után Nwobodo lemaradt a labdáról, mozgásával azonban megzavarta Novothny, aki így szintén nem tudott veszélyeztetni.

26. perc: Újabb újpesti átlövés, ezúttal Novothny próbálkozott, a középre tartó lövését azonban könnyedén magához ölelte Pogacsics.

25. perc: Szankovics kísérletezett nagyjából 20 méterről, de a lövése után a labda elkerülte a jobb alsó sarkot.

24. perc: Onovo volt lesen.

21. perc: Arabuli jobb oldali beadása után Pajovicsnak kellett figyelnie, az újpesti kapus pedig a kapujából kivetődve el is ütötte a labdát.

19. perc: GÓÓÓL! EZ MÁR BENT VAN! VEZET AZ ÚJPEST! Batarelo veszítette el a labdát a saját térfelén, majd Novothny passzolt Nagy Dánielhez, aki a tizenhatos vonalán a kapu felé fordult, s jobbal a jobb felső sarokba küldte a labdát (1–0). Az esethez hozzátartozik, hogy Batarelo lábát Pauljevics eltalálta, így szerezhetett labdát a hazai együttes.

17. perc: KAPUFA! Burekovic bal oldali beadása után Póti pont Pauljevicshez fejelte a labdát. Pauljevics átvette a labdát, majd 13 méterről, ballal a bal oldali kapufát találta el.

A Balmazújváros minden játékosa visszahúzódik a saját térfelére, nagyjából 40-45 méterre a saját kapujuktól helyezkednek el a csatárok is, ezzel pedig egyelőre nem nagyon tud mit kezdeni az Újpest. A lilák leginkább a felezővonal közelében passzolgatnak.

11. perc: Onovo kísérletezett egy lövéssel a tizenhatoson belülről, a labda azonban lecsúszott a lábáról, így Pogacsicsnak nem kellett közbeavatkoznia.

7. perc: Balázs beadása után szögletre vágták a labdát a vendégek. A sarokrúgás után Nwobodo csúsztatott, de a hosszún Litauszki néhány centivel lemaradt a labdáról.

5. perc: Habovdát állították meg lesen.

4. perc: Egy kicsiben elvégzett balmazújvárosi szöglet után Batarelót választották el szabályosan a labdától.

Az újpestiek hagyományos lila-fehér csíkos mezükben, a balmazújvárosiak pedig tiszta fekete szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indították útjára a labdát.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Újpest–Balmazújváros mérkőzés a Magyar Kupa elődöntőjéből. A párharc tétje a döntőbe (május 23., Groupama Aréna) jutás, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Nebojsa Vignjevics ebben a szezonban irányítja ötödször az Újpestet a Magyar Kupában, az ötből négyszer négy közé jutott a gárdával (csak tavaly nem), és a korábbi három alkalomból kétszer a döntőbe is bekerültek a lilák, sőt 2014-ben a DVTK ellen ők győztek! A korábban az Újpestben is futballozó Horváth Ferenc által irányított Balmazújvárosnak az Újpest lesz az első élvonalbeli riválisa ebben az MK-idényben.

„Egy jól játszó Újpesthez megyünk. Ezen a szinten már nem beszélhetünk könnyű mérkőzésről, ez sem lesz az. Szeretnénk olyan eredményt elérni, hogy a visszavágóra is jó esélyekkel állhassunk oda, annak ellenére is, hogy a bajnokság élvez prioritást” – idézi a balmazfoci.hu Horváth Ferenc kupameccs előtti várakozásait.

„Egyértelmű célunk a Magyar Kupa döntőjébe jutni, ehhez már csak egy lépést kell sikerrel vennünk. Borzasztó lenne most elbukni. A balmazújvárosiak életük lehetősége előtt állnak, az idény elején aligha álmodtak arról, hogy eljuthatnak az elődöntőig. Ráadásul a hétvégén a bajnokságban hazai pályán megverték a Diósgyőrt, így alighanem önbizalommal telve érkeznek hozzánk” – mondta a Nemzeti Sportnak a meccs előtt Balázs Benjámin, az Újpest játékosa.

A Magyar Kupa legjobb négy csapata közé két, futballszempontból meglehetősen kicsinek számító település, a 17 ezer fős Balmazújváros és az 1800 lelket számláló Felcsút együttese is bejutott. Ha a Balmazújváros vagy a Puskás Akadémia megnyeri a sorozatot, több szempontból is történelmet ír! Részletek itt!

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓMTK (NB II)–Újpest FC 3–2
Tj.: az Újpest, 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal
Békéscsaba Előre (NB II)–Balmazújváros 1–2
Tj: a Balmazújváros 7–1-es összesítéssel
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSÚjpest FC–MTK (NB II) 2–1Balmazújváros–Békéscsaba Előre (NB II) 5–0
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓPaksi FC–Újpest FC 0–2
Tj.: az Újpest kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel
Balmazújváros–ETO FC Győr (NB II) 0–0
Tj.: a Balmazújváros, 3–2-es összesítéssel
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSÚjpest FC–Paksi FC 2–0ETO FC Győr (NB II)–Balmazújváros 2–3
8. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)Vecsési FC (NB III)–Újpest FC 0–5Dunaújváros (NB III)–Balmazújváros 1–3 – h. u.
7. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)Gödöllői SK (megyei I)–Újpest FC 0–3Bátaszék (megyei I)–Balmazújváros 0–1
6. FORDULÓ (A 64 KÖZÉ JUTÁSÉRT)Öttevény (megyei I)–Újpest FC 0–6Karancslapujtő (megyei I)–Balmazújváros 0–2
2019.01.21 10:54:16

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

1928-ban alakult meg az első szervezett magyar szurkolói csoport, a ferencvárosi B-közép.

2019.01.20 23:33:16

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Az ultra a meccs – önnön létének demonstrációja – idején érzelmi függőségben él, azt, hogy a bírót, az ellenfelet szidhatom, de a „másságokat” már nem, képtelen szétválasztani.

2019.01.20 14:31:08

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Negyedik törökországi felkészülési mérkőzésén a második vereségét szenvedte el a Ferencváros.

2019.01.19 14:05:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Sion elleni meccsen bemutatkozott a Ferencváros új igazolása, Lasa Dvali.

2019.01.18 17:17:30

Labdarúgó NB I ILKU MIKLÓS

Az UEFA éves pénzügyi jelentése alapján elhelyezhetjük magunkat a futballtérképen.