A Ferencváros kétgólos győzelme Szolnokon kupadöntőt érhet

Vágólapra másolva!
2015.04.07. 17:56
null
A fehér mezes szolnokiak tisztes vereséggel megúszták – az FTC így is simán győzött (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén Szolnokon találkozott egymással a Szolnoki MÁV és a Ferencváros. Az NB I-es csapat különösebb erőfeszítés nélkül verte másodosztályú ellenfelét, és kétgólos előnnyel várhatja az Üllői úti visszavágót.

 

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Szolnoki MÁV (NB II)–Ferencváros0–2 (0–2)
Szolnok, Tiszaligeti Stadion. V: Iványi.
SZOLNOK: Pokorni – Vári B., Tóth D. (Zvara, 67.), Papucsek, Fritz (Galambos, 51.) – Kenderes, Mile – Nagy I., Tóth B., Rokszin – Lengyel B. (Csirszki, 85.)
FTC: Jova – Dilaver, Batik, Nalepa, Ramírez (Bönig, a szünetben) – Gyömbér, Kukuruzovic – Lamah, Hajnal (Csukics, 64.), Varga R. – Böde (Lauth, a szünetben).
Gólszerző: Lengyel (3. – öngól), Varga R. (30.)

A meccs előtt a vendégek szakvezetője, Thomas Doll egészen nyilvánvalóvá tette, hogy nem taktikáznak, már az első meccsen el akarják dönteni a párharcot.

Ennek a szellemében is kezdett a Fradi, igaz, a vezető gól megszerzésében segített nekik Lengyel Béla, aki a 3. percben a saját kapujába rúgta a vendégek vezető gólját. 0–1

Támadásban maradt a Ferencváros, és uralta a játékot. Az iram nem verdeste az eget, de ennyi is elég volt a vendégeknek, mert a Szolnok egy-két pontrúgást leszámítva teljesen reménytelenül igyekezett.

Ennek aztán a hazaiak meg is itták a levét, mert a 30. percben Cristian Ramírez mintaszerű bal oldali beadása után Varga Roland növelte fejjel a Fradi előnyét. 0–2

A félidő hátralévő részében a vendégek behúzták a kéziféket, erősen „alapjáraton” futballoztak. A Szolnok viszont nem adta fel a védekezést, nem ment előre, valószínűleg nem akart beleszaladni egy nagyobb verésbe.

A második félidő lényegében az első játékrész második felének másolata volt. Unalmas, csapkodó játék zajlott a pályán. A Ferencváros csak annyit adott ki magából, amennyit feltétlenül szükségesnek látott, és talán már lélekben az Újpest elleni derbire készülődtek a zöld-fehérek. Még Roland Lamah lőhetett volna gólt, de kimaradt a lehetőség, és ennyi.

A Ferencváros mindenféle különösebb erőfeszítés nélkül, magabiztosan nyert, és nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy megjövendöljük, be fog jutni a Magyar Kupa döntőjébe. Thomas Doll, a zöld-fehérek vezetőedzője a győzelem ellenére nagyon elégedetlen volt a mérkőzés után csapatával – tény, az FTC nem nyújtott csúcsteljesítményt, de így is simán győzött.

MESTERMÉRLEG

„Egyáltalán nem lehetek elégedett – mondta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a Sport Tv értékelésében. – Az eredménytől eltekintve nem volt jó a támadójáték, nem prezentáltuk jól magunkat a pályára.”

„Baj van, ha ez a Magyar Kupa elődöntőjének a szintje. Ilyen teljesítménnyel a hétvégén az Újpest ellen inkább ki se álljunk. Az eredménytől eltekintve szörnyű meccs volt, semmivel nem lehetek elégedett. A kupa a legrövidebb út az európai porondra, erre ilyen teljesítményt nyújtottunk...”

„Nem akarok senkit kiemelni. Ha a játékunkat játszottuk volna, akkor a harmadik és a negyedik gólunkat is meg tudtuk volna szerezni.”

 

PERCRŐL PERCRE

92. perc: Vége a meccsnek, nyert a Ferencváros, és fél lábbal már a döntőben van. 0–2
90. perc: KÉT PERC A HOSSZABBÍTÁS.
87. perc: Dolga lett Jovának! Tóth Bence
eresztett meg egy löketet 17 méterről, de a labda a Fradi kapusának zsákmánya lett.
85. perc:
Támad a Szolnok, egyre többet tűnik fel a hazai csapat Jova kapuja előtt, de ez nem jelenti azt, hogy helyzeteket is ki tudna alakítani.
85. perc:
Cserélt a Szolnok, Lengyel Béla helyett Csirszki Martin a pályán.
82. perc: Gyömbér
lőtt jó messziről, jó messzire mellé.
76. perc: Lamah
kapott remek indítást a bal oldalon, ellőtte a labdát a kifutó Pokorni mellett, és bár a labda mellé ment volna, Papucsek suta módon ért hozzá, és a kapufát találta el! Ezt megúszta a Szolnok.
72. perc: Zvara
taposott rá Dilaver lábára, de lapot nem kapott a szolnoki.
68. perc: Papucsek
ért rosszul a labdához, Lauth megszerezhette volna, de végül nem sikerült neki, így a Szolnok felszabadított.
67. perc:
Szolnoki csere. Tóth D. helyett Zvara a pályán.
63. perc:
Cserélt a Ferencváros. Hajnal helyett Csukics játszik.
60. perc:
A szabadrúgást a sértett végezte el, és bár a labda veszélyesen csavarodott a jobb alsó felé, végül elkerülte a kaput.
59. perc: Hajnal
cselezett a szolnoki tizenhatos közelében, Tóth Bence felrúgta.
54. perc: Lengyel
került lövőhelyzetbe 20 méterről, de a lapos bomba elzúgott a jobb kapufa mellett.
51. perc:
Cserélt a Szolnok, Fritz helyett Galambos a pályán.
49. perc: Gyömbér
kapott sárga lapot, bár szerinte ott sem volt az esetnél.
48. perc:
Megvan az első szolnoki kapura lövés! Jobb oldali beadás után Fritz lőtt kapásból 15 méterről, de alig vánszorgott el a labda Jováig.
47. perc: Varga
adott szenzációs indítást Lauthnak, aki 12 méterre a kaputól levette a labdát, de nem tudta eldönteni, mit csináljon vele, Pokorni pedig menteni tudott.
46. perc:
Cserélt a Ferencváros, Ramírez helyett Bönig, Böde helyett Lauth a pályán.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.
45. perc: Vége az első félidőnek, simán vezet a Ferencváros. 0–2
45. perc: Lamah
került tiszta lövőhelyzetbe, majd 16 méterről nagy erővel eléggé fölé lőtt.
45. perc:
A szurkolók elhalkultak az utóbbi időben, érdekes, hogy néhányan a pálya mögüli dombról figyelik az eseményeket. Fizeti nem kellett érte...
43. perc: Kukuruzovic
gyenge beadását Mile kapcsolta le. Ez is esemény...
38. perc:
Csapkodó mezőnyjáték zajlik, a Fradinak nem kell siettetnie semmit, a Szolnok meg nem tud kibontakozni.
30. perc: GÓÓÓÓL! MÁR KETTŐVEL VEZET A FRADI!
Ramírez futott el a bal oldalon, lövésszerű beadására Varga érkezett, és a védője mögül kibújva 6 méterről nagy erővel a szolnoki kapuba fejelt. 0–2
26. perc:
A szgölet után Papucsek került helyzetbe az ötösnél, de csak a karjával tudott nagy lelkesedésében hozzáérni a labdához.
25. perc: Nagy
ívelt veszélyesen a Fradi ötösére, de Nalepa szögletre mentett.
21. perc:
Szabadrúgáshoz jutott a Szolnok 23 méterre a Fradi kapujától. Megint Nagy állt a labda mögé, de legalább egy méterrel fölé lőtt.
19. perc: Nagy István
végezte el a szabadrúgást, és éles szögből kapura lőtt, de kicsivel elszállt a léc felett a labda.
18. perc: Vári
esett el nagy kiáltással Ramírez mellett a ferencvárosi alapvonal közelében, jobbról. Az ecuadori rátaposott a szolnoki játékos lábára.
16. perc: Ramírez
ment el a bal oldalon, aztán valamiért az arcához kapott, és hagyta kimenni a labdát az alapvonalon túl. Nem látszott semmilyen szabálytalanság...
9. perc: Megint szögletet rúghatott a Ferencváros, és ezúttal is a hálóba került a labda, de a partjelző intésére a bíró les miatt érvénytelenítette a találatot.
Thomas Doll abban bízott, hogy a visszavágóra eldöntik a továbbjutás kérdését.: „A Magyar Kupa elődöntőjéhez méltóan a legjobb összeállításban érkeztünk. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen az MTK is kikapott itt. Szeretnénk már a mai meccsen eldönteni a továbbjutást. Bár már szinte minden az Újpest elleni meccsről szól, a derbire mi csak azután fogunk készülni, hogy ezt a meccset lejátszottuk.”
A meccs előtt Kis Károly, a hazaiak edzője óvatosan derűlátó volt a Sport Tv kamerája előtt: „Több sérültünk, van, de remélem, hogy a helyetteseik is helyt fognak állni. Ferencváros ma az ország egyik legjobb csapat. Megpróbáljuk megnehezíteni a dolgát. Csak védekezve nem lehetünk sikeresek, ezért támadni is fogunk, de nem titok, hogy első a biztonságos védekezés.”
5. perc: Varga csavarta az ötös környékére a labdát, ahol érkezett Lamah, de már csak a cipője orrával tudott beleérni, így nem talált kaput.
3. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A FERENCVÁROS!
Hajnal jobb oldali szögletét Lengyel Béla az ötösról vágta védhetetlenül a saját kapujába. 0–1
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Szolnok tiszta fehérben, a Ferencváros tiszta sötétzöldben játszik.

ELŐZMÉNYEK

A két csapatnak NB II-es közös múltja is van. Bár a 2007–2008-as szezonban a másodosztályban kétszer is kikaptak a zöld-fehérek a riválisuktól, azóta mindig a Fradi nyert. Kérdés tehát, hogy folytatódik-e az FTC jó sorozata.

A Ferencváros a 2005–2006-os idényt a hatodik helyen zárta az élvonalban, ám a következő szezont már a másodosztályban kezdte meg, mivel – a bíróság szerint jogtalanul – az MLSZ hosszas huzavona után, új eljárást elrendelve nem adta meg az NB I-es licencet a csapatnak. A zöld-fehérek három idényt töltöttek az NB II-ben, és a másodikban (a 2007–2008-as szezonban) a Szolnok otthon és idegenben is 2–1-re legyőzte őket – a Fradi akkor a kecskemétiek és a szolnokiak mögött a harmadik helyen végzett a bajnokságban.

Egy idénnyel később már bajnok lett és visszajutott az élvonalba a Ferencváros, s a két vereséget hosszú győzelmi szériával „bosszulta meg”. Az eredménylista: 8–1, 3–0 (ezek NB II-es meccsek voltak), 1–0, 3–2 (NB I-es mérkőzések), 5–2 (Magyar Kupa-összecsapás), 2–1, 5–0 (Ligakupa-találkozók), mindannyiszor a zöld-fehérek sikerével, akik most is győzni szeretnének.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik