A címvédőt kiütve Magyar Kupa-döntős a Mezőkövesd!

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 17:50
A címvédő Mol Fehérvár FC az idegenbeli 1–1 után odahaza 2–2-t játszott a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében a  Mezőkövesddel, így a vendégek jutottak be a sorozat fináléjába – történelmük során először!
Budu Zivzivadze volt a mérkőzés egyik hőse (Fotó: Dömötör Csaba) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Budu Zivzivadze volt a mérkőzés egyik hőse (Fotó: Dömötör Csaba) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
Mol Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC 2–2
(0–1)
Székesfehérvár,
MOL Aréna Sóstó,zárt kapuk mögött.Vezette:Vad II
Mol Fehérvár FC:Kovácsik – Fiola (Hodzic, a szünetben), Muszliu, Vinícius (Juhász R., 89.), Stopira – Elek Á. (Futács, 77.), Houri – Nego (Bamgboye, 65.), Kovács I., Petrjak (Milanov, 65.) – Nikolics.Vezetőedző:Joan Carrillo
Mezőkövesd:Szappanos – Eperjesi, Karnyicki (Nagy D., 72.), Pillár, Silye – Meszhi – Pekár (Farkas D., 75.), Besirovic, Neszterov, Cseri (Vajda, 65.) – Zivzivadze (Jurina, 72.).Vezetőedző:Tóth Mihály (Kuttor Attila eltiltása miatt)
Gólszerző:Hodzic (63.), Stopira (86.), ill. Zivzivadze (8.), Pekár (54.)
Továbbjutott:aMezőkövesd, 3–3-asösszesítéssel, idegenben szerzett több góllal

KÉSŐBB
21.00: Budapest Honvéd–MTK Budapest (NB II) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első meccsen: 0–0

Egyetlen lépés...

Amikor kedd délután elkezdődött a Mol Fehérvár–Mezőkövesd Zsóry mérkőzés, mindkét csapat labdarúgóira az utolsó lépés megtétele várt annak érdekében, hogy egy héttel később, június 2-án, ott lehessenek a Magyar Kupa döntőjében. Mivel a párharc első meccse 1–1-es döntetlennel ért véget, a Joan Carrillo vezette hazai együttes volt valamivel kedvezőbb helyzetben: Kovácsik Ádámék tisztában lehettek vele, ha kapott gól nélkül hozzák le a meccset, a tavalyi kupagyőzelem után lesz lehetőségük az ismétlésre.

Az sem a mezőkövesdiek oldalára billentette a mérleg nyelvét, hogy az első mérkőzésen kiállított Kuttor Attila vezetőedzőt két mérkőzésre eltiltották, nem ülhetett le a kispadra, ráadásul az alapembernek számító Berecz Zsombor ugyancsak eltiltás miatt nem léphetett pályára. A hazaiak szakvezetője, Joan Carrillo egyébként volt már hasonló helyzetben a fehérvári együttessel: 2015-ben az elődöntő első felvonásában csapatával 1–0-ra nyert hazai pályán az Újpest ellen, majd a kiélezettnek ígérkező visszavágón sima 4–1-gyel harcolta ki a döntőbe jutást. A Mol Fehérvár összeállítása két helyen változott a szombatihoz képest.

A kispadra kerülő Funsho Bamgboye és a megbetegedő Pátkai Máté helyén Elek Ákos, valamint Loic Nego kapott lehetőséget. Ugyanakkor a vendégek négy helyen is változtattak, az eltiltott Berecz Zsombor, Farkas Dániel, Vadnai Dániel és Marin Jurina kimaradt, Eperjesi Gábor, Silye Erik, Mihajlo Meszhi, továbbá Pekár László viszont kezdett. Ha a jelenlétével nem is, de a Vidi-tábor hangjával a hangszórókon keresztül támogatta kedvenceit, akik már a 8. percben hátrányba kerültek. Tegyük hozzá, a házigazda emberhátrányban futballozott, hiszen Ivan Petrjakot az oldalvonal mellett ápolták, amikor nagyszerű bal oldali támadás végén a menteni igyekvő Viszar Muszliu a kapufára fejelte a labdát, a visszapattanó pedig Budu Zivzivadzéról a hálóba pattant.

Hamar eldőlt, hogy a Mol Fehérvár nem hozza le kapott gól nélkül a meccset, a Mezőkövesd Zsóry pedig máris más helyzetbe került, mint a találkozó előtt volt. Ne hallgassuk el, hogy a gólt megelőző támadás során Dino Besirovic remekül fordult le két emberről, és persze Cseri Tamás zseniálisan meglátta, ahogy a bal szélen Silye Erik felfutott. Ahhoz, hogy a Mol Fehérvár esélyt teremtsen magának az egyenlítésre, a párharcok megnyerésére, valamint pontos futballra lett volna szükség, és bár a fehérváriak kétségtelenül sokat dolgoztak, játékuk nélkülözte a kreativitást, amely megtörhette volna a fegyelmezett, magabiztos ellenfelet. A 35. percben Muszliu labdaeladása után a második gólját is megszerezhette volna a Mezőkövesd.

A szünetben Carrillo változtatott, a védő Fiola Attila helyett a támadó Armin Hodzicot küldte pályára, a Mol Fehérvár pedig átállt a háromvédős felállásra, csakhogy jött az 54. perc, és eldőlt, hosszabbítás biztosan nem lesz. Cseri Tamás laza bokamozdulattal indította a bal szélen Zivzivadzét, aki pazarul középre adott, Pekár László pedig megduplázta csapata előnyét. Legalább három gólra lett volna szükségük a hazaiaknak ahhoz, hogy döntőbe jussanak, az addig látottak alapján ez szinte elképzelhetetlennek tűnt.

Armin Hodzic első lehetőségénél Szappanos Péter nagyot védett, aztán a támadó egészen pazar góllal visszahozta csapata reményeit. A hajrához érve Stopira remek fejessel egyenlített, erre Carrillo Juhász Rolandot is a pályára küldte, és a támadósorba vezényelte. S bár a Mol Fehérvár a végén nagyon ment előre, a Mezőkövesd kibírta a rá nehezedő nyomást, és eljutott a sorozat döntőjébe – a két mérkőzés alapján egyáltalán nem érdemtelenül.2–2

A DÖNTŐBE JUTOTT MEZŐKÖVESDBŐL SZAPPANOS PÉTER ÉRTÉKELT AZ NSO TV-NEK.

PERCRŐL PERCRE

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, TÖRTÉNELME SORÁN ELŐSZÖR A MAGYAR KUPA DÖNTŐJÉBEN A MEZŐKÖVESD!

94. perc Kovács beadása Szappanosé, ezzel vége lesz...

92. perc Hodzic beadása után Nikolics elől ment a bal sarok előtt Besirovic, bevetődve.

Négy perc a ráadás.

89. perc Juhász Roland be, éknek, Vinícius le. Három alkalommal lehet megszakítani a játékot cserével, de Hodzic a szünetben jött be.

89. perc Nagy lő 17-ről Kovácsik elé. Bamgboye jobb oldali beadását kifejelik, Kovács beadását elpaskolja Szappanos, Houri meg jobbal 17-ről a bal felső fölé emel.

Egy gól kell a Mol FFC-nek a továbbjutáshoz. Ha nincs gól, az vendégsiker.

86. perc Stopira beadását blokkolja Eperjesi. ÉS STOPIRA BEFEJELI A BAL OLDALI HOURI-SZÖGLETET A BAL ALSÓ SAROKBA! Középről, hat méterről: 2–2!

83. perc Besirovic szabadrúgását kifejeli Jurina elől Futács.

80. perc Nagy Dániel is kap egy sárga lapot, Kováccsal kakaskodott.

79. perc Stopira kap sárga lapot Farkas felrúgásáért. Láttunk ilyen páros lábbal történő, becsúszó talpalásért különb lapot is. Farkas egyébként szűrőt játszik.

78. perc Houri első beadása a kapusé, a második a lelátóé. Carrillo majdnem felrobban, és a pályára fut mérgében.

77. perc Futács Márkó be, Elek le, szűrő helyett ék. Va banque...

75. perc Farkas Dániel be, Pekár le, szélső helyett bekk a vendégeknél. Nincs több kövesdi csere.

73. perc Stopira mellel teszi haza Nagy bal oldali beadását.

72. perc Zivzivadzét Marin Jurina, Karnyickit Nagy Dániel váltja.

70. perc
Karnyicki rosszul esik egy ütközés után. Csere lesz.

Jöhet az ivószünet.

68. perc MICSODA VÉDÉS! Csodavédés: Besirovic szöglete után kissé balról, 13 méterről jobbal a léc alá lőne Meszhi, Kovácsik hatalmasat repülve a lécre paskolja a labdát. Az újabb korner után Pekár jobbal eltöri 16-ról a labdát, spiccel.

Gyakorlatilag három szélsőcsere, Carrillo óvatos duhaj. Két gól kell a továbbjutáshoz a hazaiaknak, ne feledjük.

65. perc Vajda Sándor váltja (a cserét maga kérő) Cserit a vendégeknél. Szappanos az új csk. Petrjakot Georgi Milanov, Negót Funsho Bamgboye váltja a másik oldalon.



Hodzic: 14 gól az idényben, 3 assziszt mellett. Most Pekár és Neszterov is későn lépett ki rá.

63. perc MEKKORA GÓL, TE JÓ ÉG! ARMIN HODZIC jobbal 15-ről szétlövi a bal felső sarkot, Nego lapos visszagurítása után. 1–2!

60. perc Nikolics lő egy lesről esett gólt.

59. perc Loic Nego kap sárga lapot Besirovic megrúgásáért.

58. perc EZ SINCS BENT! Nego fejeli Hodzic elé a labdát, aki ballal hat méterről nem tudja ellőni azt Szappanos mellett! Aki bal lábbal villámgyorsan elérte a ballábas próbálkozást.

56. perc Viszar Muszliu kap sárga lapot Besirovic ellökéséért.

Nem jött be a Mol FFC-nek a háromvédős rendszer, Cseri cselezgetett a gól előtt, ő passzolt Zivzivadzénak.

54. perc DE MÉG HOGY FUT A KÖVESD SZEKERE! Zivzivadze bal oldali, lapos, ballábas beadását PEKÁR LÁSZLÓ jobbal a kapu közepébe rúgja. Tíz méterről, Kovácsik bal lába alatt, kissé jobbról. 0–2!

A Mezőkövesd jó évadot fut, hiszen a bajnokságban harmadik, a kupában meg esélye van a fináléra, míg a Fehérvár a trófea megszerzésével mentené meg az idényét, mivel a bajnokságban egyelőre hat pont lemaradással követi az éllovas FTC-t.

54. perc Beszorul a Kövesd, de újabb helyzet nincs, Nego beadása is Szappanosé, Nikolics nagy bosszúságára.

50. perc Kovács visszasarkazását kissé jobbról, tízről, jobbal ellövi Nego, Szappanos spárgázva véd a rövid oldali kapufa előtt. Szappanos ma válogatott formában véd.

47. perc Kovácsik ismét rosszul passzol, megússza, Hodzic fejesét elviszi Petrjak Eperjesi mellett, de kint már a labda.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Armin Hodzic
áll be a hazaiakhoz, Fiola helyére.

E párharc legjobb góllövői
Danko Lazovics 4
Marko Scsepovics 3
Ezekiel Henty 2
Lyes Houri 1
Haraszti Zsolt 1
Pátkai Máté 1
Róbert Pillár 1
Budu Zivzivadze 1

Videó: amikor Disztl Péter bravúrja és Májer bombagólja a Real vereségét jelentette.

A Vidi még harcban áll a címvédésért, ez legutóbb a Ferencvárosnak sikerült a Magyar Kupában, a zöld-fehérek 2014–2015-ben, 2015–2016-ban és 2016–2017-ben is megnyerték a sorozatot. Az MK történetében két vidéki csapat tudta eddig megvédeni címét: a triplázó (1965, 1966, 1967) Győr, illetve a DVSC (2011–2012, 2012–2013).

Ez a második alkalom, hogy a Mezőkövesd eljutott a Magyar Kupa elődöntőjébe, először ez 2016–2017-ben sikerült a matyóföldieknek, akiket akkor 7–0-s összesítéssel búcsúztatott a Vasas. A Fehérvár kétszeres kupagyőztes (2005–2006, 2018–2019).

A Mezőkövesd még veretlen ebben az MK-kiírásban. A főtábla 1. fordulójában a Hévízt, a 2. körben a Sényőt, a 3.-ban a Győrt múlta felül, a 4.-ben oda-vissza megverte a Kaposvárt, a negyeddöntőben pedig 1–0, 1–1-gyel búcsúztatta a Puskás Akadémiát, majd odahaza ikszelt a mostani ellenféllel. A címvédő Fehérvár nehezebben jutott el az elődöntőig: az Egert és a Tiszaújvárost még simán „kipipálta”, de a Szeged-GA ellen csak hosszabbításban csikarta ki a győzelmet, minimális különbséggel búcsúztatta az Újpestet, a ZTE ellen pedig veretlensége is odalett, igaz, a 2–0-s zalaegerszegi vereségért 5–0-val vágott vissza. Most pedig kiesésre áll.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Három perc a ráadás. Jut erre egy távoli kövesdi lövés.

45. perc Ez is helyzet! Kovács passzol szépen Negóhoz, aki jobbal 10-ről feladja a labdát Szappanosnak, kissé balról.

44. perc Aljakszandr Karnyicki lerántja a felezőnél Eleket, sárga lap ez is.

44. perc Cseri kétszer is kicselezi Kovácsot a balon, Eperjesi megindul, de rossz a Karnyicki-passz, ám Meszhi megmenti, a lapos passz után Besirovic jobbal az ötös jobb sarka elől a kapu jobb sarka mellé lő, Viníciust könnyedén lefutva.

41. perc Stopira első jó beadása, Nikolics az ötös rövid sarka elől jobbal a bal sarok mellé pöcköli a labdát. De les.

40. perc Dino Besirovic kap sárga lapot Elek letalpalásáért.

38. perc Cseri is megvillan, beadása azonban a kapusé.

37. perc Houri bal oldali, ballábas kornerét elkapja Szappanos, szép mozdulattal, kontra, Cseri indítását Fiola majdnem Besirovic elé játssza, de aztán javít.

35. perc ZICCER! Muszliu nem figyel, a rossz levétel után Zivzivadze kapura tör, de nem passzol középre az ötös bal sarka elől Besirovicnak, hanem ballal a bal alsó mellé pazarolja helyzetét.

33. perc Eperjesi lő kissé jobbról 27-ről nagyon a kapu mellé.

Petrjak: 6 gól és 9 gólpassz az idényben.

30. perc Petrjak bedob két cselt a balon, meghintáztatja Eperjesit, a ballábas beadásra azonban remek mozdulattal repül ki kapujából Szappanos.

28. perc Petrjak beadását kifejeli Pillár, a kövesdi védelmi pillér, Elek megrúgja az ő mezét megrángató Besirovicot. Carrillo reklamál, de nem kap sárga lapot.

Zivzivadze: 11 gól és 7 assziszt ebben az idényben.

25. perc Kovács balra passzol Petrjakhoz, a lapos, ballábas beadást Karnyicki remek mozdulattal spárgázza ki, majd Kovács megrúgja Neszterovot.

24. perc Folytatjuk! Eperjesi beadása Muszliué, kontra, Kovács indít, Pillár hazaad.

23. perc
Ivószünet.

20. perc
Houri jobb oldali beadását Elek tízről nagyon a bal alsó mellé fejeli.

Mezőnyharc a pályán, stabil kövesdi védekezéssel.

17. perc Fiola cselezget, Negót szökteti aztán, aki egy lövőcsel után szépen bead jobbal, ellenben Elek ballal 15-ről borzalmasan találja el a labdát.

15. perc Zivzivadzét rossz helyen tapossa meg Kovács, éppen a légiós férfiasságára esett rá nyújtott lábbal. Mondhatni, felső madárfogással ért földet a hazai karmester, stoplisokkal.
Közben folyik a játék, Petrjak passza után Fiola lő jobbal 11-ről Silyébe.

12. perc Muszliu visszatér.

11. perc Jön is a kontra, Zivzivadze passzát Pekár ballal az ötös elől feladja Kovácsiknak.

10. perc
Eperjesi odarúg Petrjaknak, szabadrúgás, Elek beadását középre fejeli Fiola, Muszliu bevetődve kapura fejelne, de ment előle lábbal Karnyicki. Nincs 11-es, pedig véletlenül fejen rúgta a hazai védőt a vendégjátékos. Ápolás. A gól előtt Petrjak, most Muszliu megy le a pályáról, ő vérző fejjel.



8. PERC VEZET A KÖVESD! Silye bal oldali beadását Muszliu véletlenül a jobb oldali kapufára fejeli hat méterről, a labda visszapattan a mellette álló BUDU ZIVZIVADZÉRE, akinek a mellkasáról a kapu közepébe pattan a labda, félmagasan. 0–1!

6. perc
Houri emel szépen Petrjak elé, Eperjesi megfejeli véltetlenül a légióst, tarkón.

4. perc Kovácsik nem figyel, Karnyicki a potya passzt jobbal 30-ról a jobb alsó mellé rúgja, de Elek beleért. A kisszöglet után Pekár beadását Karnyicki tízről a bal alsó sarok mellé fejeli, méterekkel.

1. perc Remek a hangulat a stadionban, és máris láttunk két belemenést a pályán, nem kímélik egymást a felek.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-kék mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

„Kemény kilencven perc vár ránk megint – nyilatkozta a Mol Fehérvár honlapjának Nikolics Nemanja, a csapat 27-szeres válogatott támadója. – Jó eredményt értünk el Mezőkövesden, bár a tervünk az volt, hogy nyerünk, s előnyt szerzünk a visszavágóra. Egy kicsi előnyt ugyan hazahoztunk, de nem akkorát, mint akartunk. Kedden legalább olyan intenzitással kell pályára lépnünk, mint tettük szombaton, magabiztosságra, sokkal nagyobb összpontosításra lesz szükség, mert kis dolgokon dőlhet el az összecsapás. Az első mérkőzésen is így történt: szöglet után kaptunk gólt, pedig sokat videóztunk, gyakoroltuk az ilyen játékhelyzeteket. Ezért is volt bosszantó a hazaiak egyenlítő gólja. Szóval, a koncentrációnak óriási szerepe lesz, bízom benne, győzelemmel jutunk a döntőbe.”

A lebetegedett Pátkai Máté nincs a keretben a hazaiaknál, a vendégektől Berecz Zsombor eltiltott.

Egy kis örökmérleg: 13 bajnoki, 7 fehérvári és 2 kövesdi sikerrel, 18, ill. 7 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Viditől a Mezőkövesdhez:
2019, Berecz Zsombor, kölcsönbe
2017, Varjas László, ingyen
2017, Varjas Zoltán, i.
2017, Horváth Tamás, i.
2016, Tomás Tujvel, i.
2015, Horváth Tamás, k.
2014, Baracskai Roland, i.
2011, Olasz Dénes, i.
A Mezőkövesdtől a Vidihez:
2017, Tomás Tujvel, i.
2014, Horváth Tamás
2009, Olasz Dénes, i.

„Vártuk már nagyon, hogy ismét tétmérkőzésenléphessünk pályára a hosszú kényszerszünet után. Úgy gondolom, összességében nem értünk el rossz eredményt a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, de természetesen maradt bennünk egy kis hiányérzet, hiszen szinte végig vezettünk a meccsen, ám a hajrában gólt kaptunk, ráadásulelkerülhető szituációból. Az 1-1-es eredménnyel nem dőlt el semmi sem, rendkívül nehéz visszavágóra számítok, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy el fogjuk érni a célunkat és bejutunk a kupadöntőbe. Ehhez azonban kedden este száz százalékot kell nyújtanunk, mert ellenfelünk egy rendkívül masszív, jó együttes, biztos, hogy ők is mindent megtesznek a siker érdekében″ – nyilatkozta ugyanott az első mérkőzés legjobbja, Lyes Houri.

„Ahogy láthattuk szombaton is, egy igen erős csapat ellen vezethet az utunk a Magyar Kupa döntőjébe, biztosan kemény összecsapás lesz a kedd esti is. Készen állunk a visszavágóra, azt szerintem már megmutattuk Mezőkövesden is, hogy az erőnléti állapotunkkal nincs probléma. Alapvetően pozitív érzésekkel távoztam a kövesdi stadionból az első meccs után, bár az kétségtelen, hogy a legjobb formánkat nem most mutattuk. Játékban persze többet szeretnék látni a csapattól, és több helyzetet is kialakíthattunk volna, de így is voltak azért lehetőségeink, valamint szerintem az is látszott a rajtunk, hogy a győzelemért mentünk Mezőkövesdre. A védekezésünk alapvetően rendben volt, nem is volt túl sok kapuralövése az ellenélnek, pedig egy jó csapat otthonában léptünk pályára. Az első meccs eredményét viszont már el is kell felejtenünk, most nincs más feladatunk, mint kiharcolni a továbbjutást, hogy a döntőben is bizonyíthassunk″ – nyilatkozta a molfehervarfc.hu-na hazaiak mestere, Joan Carrillo.


„Az első mérkőzéshez hasonlóan küzdelmes találkozóra lehet majd számítani Fehérváron – idézi a mezokovesdzsory.huTóth Mihályt.Kuttor Attila vezetésével a stáb felkészítette a csapatot, nagyon jó pályán fogunk játszani, bízom benne, hogy az a játék, ami eddig jellemezte a csapatot, a holnapi mérkőzésen is megmutatkozik. Ötven-ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a döntőbe jutásra, azt hiszem, nem lényeges tényező az, hogy otthon vagy idegenben lépünk pályára. Megpróbáljuk Fehérváron is a saját játékunkat játszani, helyzeteket szeretnénk kialakítani és gólt, esetleg gólokat rúgni. Nem egyszerű a helyzetünk, hiszen a vezetőedzőnk nem lehet ott a kispadon, erre fel kell készülnünk. Olyan váratlan dolgokkal is számolnunk kell, hogyha bele kell nyúlni a találkozóba, akkor arra megfelelően tudjunk reagálni. Azt gondolom, hogy Tóth Lászlóval, Elek Norberttel és a stáb többi tagjával közösen meg fogjuk tudni oldani ezt a nehéz helyzetet. Kuttor Attilával ismerjük egymás minden rezdülését, előzetesen átbeszéljük a mérkőzést és tudunk majd reagálni a történésekre.”

A Mezőkövesd a hivatalos honlapján jelezte, a székesfehérvári visszavágón Tóth Mihály irányítja az együttest. A játékosként NB I-es bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes edző 2017 októbere óta dolgozik Kuttor Attila stábjában Mezőkövesden.

Mint ismert, a kövesdiek trénere a szombati első mérkőzésen (1–1) piros lapot kapott. Kuttor szerint egy félreérthető mondat miatt állította ki őt Farkas Ádám játékvezető. A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága két kupameccsről eltiltotta az 50. életévét hamarosan, május 29-én betöltő szakembert.

Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője eltiltás miatt nem ülhet le csapata kispadjára a Mol Fehérvár FC elleni Magyar Kupa-visszavágón, ezért segítője, Tóth Mihály helyettesíti kedd este.

Az első meccsen: 1–1

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MOL FEHÉRVÁR FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik