A Vasas 11 év után gólzáporral jutott be a kupa döntőjébe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.17. 19:19
null
Ötször örülhettek az angyalföldiek (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó Magyar Kupa első elődöntőjének 2–0-s sikere után a Vasas a visszavágón kiütéses, 5–0-s győzelmet aratott a Mezőkövesd otthonában, és bejutott a fináléba, amelyben a Ferencváros lesz az ellenfele május 31-én, 19.00 órás kezdéssel.

 

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MEZŐKÖVESD–VASAS 0–5 (0–2)
Mezőkövesd, Városi Stadion, 1105 néző. Vezette: Pintér Cs.
MEZŐKÖVESD: Dombó (Tujvel, 39.) – Farkas D., Balogh B., Fótyik, Dinjar – Tóth B., Pauljevics, Hegedűs M., Orosz M. (Bacelic-Grgic, 67.) – Veselinovic (Molnár G., 57.), Diallo. Vezetőedző: Radványi Miklós
VASAS:
Nagy G. – Burmeister (Debreceni, a szünetben), Vaskó, Risztevszki – Szivacski, Vida M., Berecz (Kleisz, 69.), Hangya – Kulcsár T. (Ádám, 66.), Saglik, Remili. Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerző: Berecz (4.), Kulcsár T. (28.), Saglik (68.), Ádám (71.), Hangya (86.)

Továbbjutott: a Vasas, kettős győzelemmel, 7–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Noha az első 2–0-ra elvesztett MK-elődöntő óta a Mezőkövesd kispadjára kinevezett Radványi Miklós vezetőedző azt ígérte, támadó felfogásban, két csatárral küldi pályára csapatát, a visszavágót mégis a Vasas kezdte jobban.

Az angyalföldiek ugyanis gyakorlatilag négy perc alatt eldöntötték a továbbjutás kérdését, amikor Vida Máté beadása után a lesre játszó védők közül kilépő Berecz Zsombor szép fejessel vezetéshez juttatta őket. 0–1!

A kapott gól nem szegte ugyan a hazaiak kedvét, és a Vasas sem állt be védekezni előnye birtokában, ami kimondottan mozgalmas mérkőzést eredményezett, lüktető, élvezetes játékkal. Hiába birtokolta valamivel többet ugyan a labdát a hazai csapata, szűk fél óra elteltével a Vasas szerezte az újabb gólt: a meccs addigi legszebb akciója végén Vida sarokkal játszott Kulcsár Tamás elé, aki 14 méterről a kapu közepébe lőtt, 0–2!

Az első félidő hajrájában aztán tovább súlyosbodott a hazaiak korántsem irigylésre méltó helyzete: egy kirúgásnál megsérült a kapus, Dombó Dávid, így Tomás Tujvel váltotta még a szünet előtt.

A párharc már az első 45 percben eldőlt, ám a Vasas javára szól, hogy a második játékrészben sem elégedett meg a puszta jelenléttel: noha továbbra is a Mezőkövesdnél volt többet a labda, a hazaiak egyre kevésbé tudtak gólhelyzetet kialakítani a biztos lábon álló vendégvédelem szorításában.

Sőt a félidő közepén Mahir Saglik pontos távoli lövéssel tovább növelte csapata előnyét (0–3), majd három perc múlva visszaadta a kölcsönt – azaz a gólpasszt – Ádám Martinnak, aki éles szögből lőtt a kiszolgáltatott Tujvel kapujába. 0–4!

A hajrára fordulva aztán jöttek Remili Mohamed percei és szabadrúgásai. Előbb állított labdából 22 méterről lőtt zúgó kapufát, majd négy perc múlva – szintén szabadrúgásból – lövés helyett Hangya Szilveszter elé játszott, aki precízen a bal alsóba lőtt, 0–5.

Ezzel a Vasas teljesen megérdemelten jutott 11 év szünet után ismét a Magyar Kupa döntőjébe. Az angyalföldiek legutóbb 1986-ban nyerték meg a sorozatot, a 31 évvel ezelőtti fináléban gól nélküli 120 perc után 11-esekkel hódították el a trófeát – éppen leendő finalista ellenfelük, a Ferencváros ellen.

 

PERCRŐL PERCRE

92. perc: Vége, döntőben a Vasas!

90. perc: Kettő perc lesz a hosszabbítás!

89. perc: Most már cifrázzák a vendégek, Remili készítette le szépen Hangyának, aki ballal az égbe lőtt, 8 méterről.

86. perc: GÓÓÓÓÓL! A szabadrúgást Remili nem lőtte rá, hanem okosan legurította a balösszekötő helyén üresen hagyott Hangyának, aki átvette, majd 10 méterről kilőtte a hosszú alsó sarkot, 0–5!

85. perc: Vida került a földre 25 méterre a hazai kaputól, szabadrúgás.Tóth Bence volt szabálytalan.

82. perc: Szabadrúgás, Remili, kapufa! 22 méterről tekerte a felső lécre a Vasas középpályása.

80. perc: Pauljevics lőtt kapura egy lecsorgó labdát, a gyenge kísérlet nem okozott gondot Nagynak.

77. perc Remili próbálkozott jó 35 méterről, teljesen veszélytelenül.

74. perc: Tóth Bence újabb szöglete ezúttal sem jelentett problémát a vendégek védelmének.

71. perc:GÓÓÓÓL! Ez már kiütés! Saglik játszott szépen Ádám elé a tizenhatoson belül, és 8 méterről pontos lövéssel küldte a labdát a jobb alsóba, 0–4!

69. perc: Berecz helyén Kleisz.

68. perc: GÓÓÓÓL! Ott a harmadik! Saglik kapott labdát a hazai térfél közepén, és miután senki nem támadta, némi labdavezetés után 22 méterről, laposan a jobb alsó sarokba lőtt, 0–3!

67. perc: Bacelic-Grgic érkezett Orosz helyére.

66. perc: Ádám Martin váltotta Kulcsárt.

65. perc: Orosz kiugratása után Diallo lőtt a hálóba, ám Pintér játékvezető szerint lesről tette ezt..

62. perc: Berecz sodorta el Tóth Bencét, szabadrúgást 23 méterről, kissé balról. A sértett a jobb alsó felé csavarta a labdát, Nagy bravúrral tolta szögletre.

59. perc: Dinjarnak jó 40 másodpercig tartott míg elvégzett egy szabadrúgást a Vasas térfelének közepén. A nagy készülődés és a megfontolt mozdulatok eredményképpen sikerrel szögletre cserélte a szabadot. Tóth lőtte középre a sarokból a labdát, Hegedűs fejese nem okozott gondot Nagynak.

57. perc: Veselinovic nem tudja folytatni, Molnár Gábor a helyén.

57. perc: Veselinovic meghúzódott, ápolni kell.

55. perc: Remili és Saglik összjátéka után Berecz lőtt 16 méterről, Tujvel vetődve védett.

52. perc: Veselinovic és Risztevszki szólalkoztak össze, mondhatni kakaskodtak, Pintér játékvezető egy-egy sárga lappal díjazta az indokolatlan mutatványt.

51. perc: Farkas kapott sárgát, mert visszahúzta Kulcsárt.

50. perc: Saglik passza után Szivacski lőtt, de kicsit sokat várt, így az elé lépő Balogh Bélát találta telibe.

49. perc: A hivatalos nézőszám 1105.

47. perc: A szünetben Burmeister helyére Debreceni állt.

46. perc: Szép hazai akció végén Pauljevic lapos beadását Vaskó becsúszva vágta szögletre Veselinovic elől.

46. perc: A Vasas kezdte a második félidőt.

A Mezőkövesd történelme legsikeresebb MK-szereplése a mostani, hiszen korábban nemhogy döntőbe, még elődöntőbe sem jutott be.

A Vasas amúgy legutóbb 1986-ban nyerte meg a Magyar Kupát, akkor éppen a Ferencváros volt az ellenfele a fináléban – gól nélküli mérkőzés után 11-esekkel győztek az angyalföldiek. Ezzel együtt a Vasas 4 alkalommal hódította el a Magyar Kupát (1955, 1973,1981, 1986).

Nagyon úgy fest, hogy a Vasast 45 perc választja el attól, hogy május 31-én ott legyen a Groupama Arénában a Ferencváros ellenfeleként a Magyar Kupa döntőjében. Az angyalföldiek jelenleg összesítésben 4–0-ra vezetnek. A Mezőkövesdnek öt gólt kellene szereznie a második félidőben a továbbjutáshoz...

1. FÉLIDŐ

45+2. perc: Remili harcolt ki szögletet, majd ő is végezte el, de ezt csak azért írtuk le, mert ez volt az első félidő utolsó momentuma.

45. perc: Kettő perc lesz a ráadás.

45. perc: Tóth bepassza után Veselinovic fordult le Szivacskiról, majd a jobb felső fölé lőtt az ötös sarkáról.

43. perc: Gyors hazai kontra halt el, amikor Tóth Bence hosszan szöktette Velesinovicot, így Nagy felszedte előle a labdát.

40. perc: Tóth próbálkozott 26 méterről kapásból, messze elkerülte a lövés a kaput.

39. perc: Kapuscsere a hazaiaknál, Dombó nem tudja folytatni. Tujvel állt a helyére.

38. perc: Dombó megsérült, egy kirúgásnál. Ápolás.

35. perc: Dinjar mentett az iménti helyzetnél.

34. perc: A meccs eddigi legnagyobb helyzete Kulcsár lógott meg a bal szélen, jól adott középre a teljesen üresen váró Sagliknak, aki a tizenegyespontnál levette a labdát,majd lőtt, de egy becsúszó lábról szögletre pattant.

33. perc: Tóth Bence reklamált, az első sárga a meccsen.

30. perc: Kulcsár készítette le lövésre Vidának, aki 24 méterről, jobb külsővel lőtt is, Dombó biztos kézzel fogta a labdát.

28. perc: GÓÓÓÓÓL! Kulcsár! Szivacski jobbról laposan középre gurított Vidához, aki sarokkal Kulcsár elé játszott, ő pedig 14 méterről a kapu közepébe lőtt, 0–2!

26. perc: Előbb Diallo, majd Tóth Bence előtt pattogott a labda a vendégek tizenhatosán belül, de egyikük sem tudott kapura lőni, blokkoltak a védők.

25. perc: Az első negyedóra valamelyest nagyobb irama az elmúlt percekben visszaesett. Továbbra is a hazaiak birtokolják többet a labdát, de gólveszély egyik kapu előtt sem alakult ki.

23. perc: Orosz szeretett volna szabadrúgást a bal oldali szögletzászló közelében két szép csel után, de csak bedobás lett, majd elhalt a hazai akció...

20. perc: Tóth Bence borította fel Hangyát, szabadrúgás 24 méterre a kaputól. A hosszú oldalra ívelt labdát Vaskó elől fejelték ki a védők.

18. perc: Tóth Bence szabadrúgása után Veselinovic fejelte középre a labdát jobbról, a berobbanó Diallo kapura tudta talpalni a labdát, aztán jött Burmeister és eltakarította a hazai támadót az ötös vonalán.

17. perc: Tóth Bence végezhetett el két szögletet balról egymás után, az elsőt kapura tekerte, a másodikat lehúzta Nagy.

16. perc: Az első negyedórában láthattunk már egy gólt és kimondottan mozgalmas a mérkőzés, nem adja fel a Mezőkövesd, és a Vasas sem áll be védekezni.

15. perc: Hazai szöglet jobbról, ismét Diallo fejelt, most is fölé.

14. perc: Risztevszki labdaszerzés után indította Saglikot, aki a tizenhatos jobb sarkától emelt középre, az ötös sarkán érkező Berecz viszont rosszul találta el a labdát, így nem lett belőle gólveszély.

12. perc: Farkas nyesett középre egy jó csel után balról, jobb külsővel, Diallo 6 méterről fejelt, a jobb felső fölé.

11. perc: Berecz most lábbal, jó 24 méterről próbálkozott, fölé.

10. perc: Tóth Bence élesen lőtt középre szabadrúgásból, Nagy Gábor biztosw kézzel húzta le a labdát.

8. perc: Dinjar tekerte középre balról, Diallo hiába nyújtózott, néhány centivel elsuhant a feje fölött a labda.

5. perc: Ezzel eldőlt, hogy biztosan nem lesz hosszabbítás.

4. perc: VEZET A VASAS! Vida jobbról magasan ívelt középre, a lesre állításra játszó védők rossz ütemben léptek ki, így Berecz egyedül maradt és könnyedén fejelte át a labdát a kiszolgáltatott Dombó fölött, amely a jobb alsó sarokba hullott, 0–1!

2. perc: Veselinovic húzott el a bal oldalon az alapvonalig, beadására azonban nem érkezett társ középen.

1. perc: A hazaiak kezdték a mérkőzést.

ELŐZMÉNYEK

A Vasasnál a cél egyértelmű, ahogy Michael Oenning fogalmazott.

„Azzal az egyértelmű céllal utazunk Mezőkövesdre, hogy bejussunk a Magyar Kupa döntőjébe. Az első mérkőzésen egy jó alapot képeztünk a kétgólos előnnyel, így innentől rajtunk áll, hogy a következő lépést megtegyük az elérni kívánt cél felé. Összeszedetten, a lehető legnagyobb figyelemmel akarunk fellépni, és az első perctől kezdve a mérkőzést kézben tartani és irányítani. Figyelnünk kell azonban arra is, hogy a Mezőkövesd nem fogja csak úgy odaadni nekünk a továbbjutást, ezért nem vehetjük félvállról a mérkőzést” – idézte a Vasas hivatalos honlapja a német mestert.

A Mezőkövesdnél az első mérkőzésen még Tomiszlav Szivics irányította a Mezőkövesdet, őt azóta Radványi Miklós váltotta a kispadon.

„Ezzel nincs is semmi baj, bő keretünk van, vannak olyan játékosok itt, akiket még élesben nem láttam mérkőzésen, szerdán közülük mindenki játéklehetőséget kap. Edzéseken nagyon jól mutatkoznak, bízom abban, hogy a kupameccsen ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a gyakorlásokon szoktam tőlük látni és akkor nem lehet baj. A Vasas 3-4-3-as szisztémát játszik, ha az üres területeket, a széleket ki tudjuk használni, akkor meg tudjuk őket verni, két csatárral állunk föl, bennük van a gól, ez lehet az út a győzelemhez ” – mondta Radványi a Mezőkövesd hivatalos honlapjának.

Az első mérkőzésen a Vasas 2–0-ra győzött ideiglenes újpesti otthonában. A gólokat Berecz, valamint Kulcsár Tamás szerezték. Az odavágóról bővebben ide kattintva olvashat.

A MÁSIK MK-VISSZAVÁGÓN
Budafok–Ferencváros 2–4
Továbbjutott: a Ferencváros, kettős győzelemmel 12–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik