Magyar Kupa: havas pályán szerzett kétgólos előnyt az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.27. 19:52
null
A jeges pályán a védőknek és a támadóknak sem volt könnyű dolguk (Fotó: Török Attila)
Egy hete a Magyarországra zúduló hó miatt elmaradt az Újpest–Paks Magyar Kupa-mérkőzés, amelyet egy szintén havas napon és pályán pótoltak a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban. A hazaiak Nagy Dániel duplájával 2–0-ra nyertek, a visszavágóra a jövő kedden kerül sor.

Ritkán láttak olyat az Újpest szurkolói, mint kedd este, a Paksi FC elleni Magyar Kupa-mérkőzés előtt. Az eredményjelző ugyanis nem a két csapat összeállítását mutatta, hanem a Szusza-stadionban mért hőmérsékletet. Persze nagy meglepetést nem okozott a mínusz 7 Celsius-fok, mert aki a zord időben útnak indult és jegyet vásárolt, sejthette, hogy mi vár rá. Előkerültek a jégeralsók, meg a melegnél melegebb pulóverek, a múlt hétről – ugyancsak a zord időjárás miatt – elhalasztott találkozó azonban, érthető módon, szűk körben, családias hangulatban kezdődött.

Az újpestiek ezúttal felkészültebbek és előrelátóak voltak, hatalmas ponyvával borították be a pályát, s csak egy órával a meccs előtt szedték fel, míg az itt-ott megmaradt havat gyorsan ellapátolták. A fagy ellen azonban – pályafűtés hiányában – semmit sem tehettek. A csapatok keményre fagyott gyepen futballoztak, ezért érthető volt a felek óvatossága, senki sem akart ugyanis elcsúszni és megsérülni. A hidegtől megkeményedő bőrlabdába – amely olyan lett, mint egy tekegolyó – láthatóan nem volt kellemes nagyot rúgni, ráadásul a szakadatlanul aláhulló hópelyhek a gyepen lévők látását is zavarta.

A pályaviszonyok miatt felesleges lenne taktikáról írni, hiszen a játékosok kitámasztani, irányt változtatni és felgyorsítani is alig-alig tudtak. A jelszó az volt, hogy mindenki ússza meg épségben a mérkőzést. Mégis talán a hazaiak alkalmazkodtak jobban a körülményekhez. Ezt bizonyítja a 15. percben szerzett gól is. Az igazsághoz tartozik, hogy paksi hibák sorozata vezetett a hazaiak vezetéséhez, nem pedig parádés támadás: Nagy Dániel egy röviden kiütött labdát gurított az elcsúszó vendégvédők között a kapu közepébe. Az Újpest uralta a meccset, s ez még akkor is igaz, ha összjátékról nem igazán számolhattunk be, hiszen csodaszámba ment, ha egy csapatból egymás után négyen is hozzáértek a labdához. Szemet szúrt, hogy a hazaiak főleg a vendégek hibáira alapoztak, s mert benne volt a játékban egy-egy paksi kihagyás, a lilák kis híján növelték az előnyüket – a kapufa ugyanakkor kisegítette a vendégeket.

A szünetben sem unatkoztak a pályamunkások, a folyamatosan hulló hó miatt ugyanis újra kellett vonalazniuk a játékteret. A folytatásban is az Újpest uralta a mérkőzést. Játékosai – valószínűleg edzői utasításra – megpróbáltak minél több szabadrúgást kiharcolni a vendégkapu előterében. Az edzői elképzelés bejött, hiszen a 67. percben Nagy Dániel állt a leállított labda mögé, és 21 méterről remekül ívelt a sorfal fölött a kapu bal oldalába. Molnár Péter meredten nézte csak, miként hullik a labda a hálóba.

A második kapott gól után rájött a Paks is, hogy fölösleges a körülményekkel foglalkoznia, így Kecskés Tamásék is megpróbáltak minél közelebb kerülni a hazai kapuhoz. Ezért aztán nyíltabb lett a játék, hézagossá vált viszont a vendégvédelem, és csak a szerencsének köszönhetik a paksiak, hogy nem kaptak újabb gólt.

Összességében az időjárás, a pálya és a csontig hatoló hideg jelentette a csapatoknak a legnagyobb akadályt. A játékosok becsületére legyen mondva, derekasan küzdöttek, bírták a hideget, s ami mindennél fontosabb, hogy jelentősebb sérülések nélkül úszták meg a találkozót. Természetesen az Újpest várhatja nyugodtabban a március 6-i visszavágót, s a kétgólos előnyének köszönhetően joggal álmodozhat a nyolc közé jutásról – is.


Ismét hó lepte be a Szusza Ferenc Stadiont (Fotó: Török Attila)
Ismét hó lepte be a Szusza Ferenc Stadiont (Fotó: Török Attila)

MAGYAR KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Újpest FC–Paksi FC 2–0 (1–0)

Szusza Ferenc Stadion, 410 néző. Vezette: Erdős József (Szert Balázs, Vígh-Tarsonyi Gergő)
ÚJPEST: Pajovics – Pauljevics, Bojovics, Litauszki, Burekovic – Szankovics (Diallo, 76.), Nwobodo – Simon K., Nagy D., Zsótér (Balázs B., 59.) – Novothny. Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
PAKS: Molnár P. – Kulcsár D., Zachán, Fejes A, Báló – Papp K. (Nagy R., 59.) – Koltai, Kecskés, Hajdú Á., Simon M. – Hahn (Nikházi, 74.). Vezetőedző: Csertői Aurél
Gólszerző: Nagy D. (1–0) a 15., Nagy D. (2–0) a 67. percben
MESTERMÉRLEG
Nebojsa Vignjevics: – Elégedett vagyok az eredménnyel. A legfontosabb az volt, hogy senki se sérüljön meg. Sok esetben szerencsésebbek voltunk az ellenfelünknél, sőt a végén szerezhettünk volna még egy gólt, de a mérkőzés előtt elfogadtam volna a 2–0-s végeredményt.
Csertői Aurél: – Az Újpest összességében a játék minden elemében felülmúlt bennünket, jobban akarta a győzelmet, és megérdemelten nyert.

A szerdai program:
13.00:
Dorogi FC (NB II)–Debreceni VSC – az első mérkőzésen: 2–1
13.00: Vác FC (NB II)–Diósgyőri VTK – az első mérkőzésen: 0–2
17.00: Békéscsaba (NB II)–UFC Nagykanizsa (megyei I.) – az első mérkőzésen: 3–1
19.00: Puskás Akadémia FC–ZTE FC (NB II) – az első mérkőzésen: 0–1
19.00: Balmazújváros–ETO FC Győr (NB II) – az első mérkőzésen: 3–2
19.00: Bp. Honvéd–BFC Siófok (NB II) – az első mérkőzésen: 2–2

A pálya használhatatlansága miatt elhalasztották a Sényő (megyei I.)–MTK Budapest (NB II) mérkőzést, amelyet jövő szerdán, március 7-én, 13 órától játszanak le. A párharc első meccsét az MTK nyerte 4–0-ra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik