Ezer budafoki tombolt, a Fradi meg nyolcat hintett

Vágólapra másolva!
2017.04.26. 17:50
null
Az FTC már az első félidőben kiütötte a Budafokot (Fotó: Koncz György)
A Ferencváros labdarúgócsapata a Groupama Arénában 8–0-ra legyőzte az NB III-as Budafoki MTE-t a Magyar Kupa elődöntőjében, ezzel tulajdonképpen finalistának tekinthető. Visszavágó a Promontor utcában – izgalmakra nem kell számítani, a remek menetelést bemutató BMTE számára jutalomjáték lesz az a találkozó.

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–BUDAFOK (NB III) 8–0 (5–0)
Groupama Aréna, 4055 néző. Vezette: Karakó
FTC: Holczer – Lovrencsics G., Nalepa, Leandro (Csukics, a szünetben), Sternberg – Dilaver, Gera Z. (Djuricin, a szünetben) – Varga R., Bognár I., Moutari (Csernik, 61.) – Böde. Vezetőedző: Thomas Doll
BUDAFOK: Szabó B. – Margitics (Khiesz, a szünetben), Vaszicsku, Grúz (Fekete M., a szünetben), Vég – Kovács D., Csizmadia, Veszelinov, Vankó – Ihrig-Farkas (Huszty, 84.), Oláh L. Vezetőedző: Prukner László
Gólszerző: Bognár I. (13., 40.), Böde (26., 55.), Varga R. (38.), Moutari (44.), Djuricin (56., 58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Változik a világ. Akár ezt is gondolhatta Prukner László, az NB III-as Budafok szakvezetője, amikor a Ferencváros elleni MK-elődöntő első, Üllői úti meccsén körbenézett a stadionban, és kiintett a régi ismerősöknek a nézőtérre. Az FTC-t valamivel több mint egy évig irányító, a csapattal az NB I-ben 2011-ben bronzérmet nyerő szakember először járt vezetőedzői minőségében a 2014-ben átadott Groupama Arénában.

Hat éve, a Prukner-érában még nem voltak magyar válogatott játékosai a csapatnak, a bronzérem akkor már nagy sikernek számított, hiszen az volt az együttes első NB I-es érme az után, hogy három idényt követően visszatért az élvonalba. Viszont az Albert-stadion ütött-kopott lelátóin egy Magyar Kupa-elődöntőben alighanem izzott volna a hangulat.

Változik a világ. Még soha a történelemben nem fordult elő, hogy a Budafok négy közé jutott volna a Magyar Kupában (a legjobb nyolcban sem volt korábban), és arra sem sűrűn volt példa, hogy egy NB III-as csapat szurkolói – akik szurkolói külön villamossal érkeztek a meccsre – megtöltsék a vendégszektort. Mintegy jó ezren voltak a budafokiak, akik főképp a meccs elején lelkesen buzdították övéiket. Miközben szemben, az FTC B-középben úgy ötvenen foglaltak helyet, és abból úgy húszan szurkoltak...

Változik a világ, de a fák azért nem nőnek az égig. A Ferencváros a mai meccsen bajnoki címvédőként és a Magyar Kupa előző két kiírásának győzteseként lépett pályára, a soraiban négy magyar (Böde Dániel, Gera Zoltán, Leandro, Lovrencsics Gergő) és egy nigeri válogatottal (Amadou Moutari), majd a szünetben beállt egy osztrák válogatott (Marco Djuricin) is. A Fradi pedig a nagyobb játékerejét végig érvényesítve, gólzáporos győzelmet aratott a három volt ferencvárosival, akik még a hat évvel ezelőtti Prukner-csapat tagjai voltak (Csizmadia Csaba, Grúz Tamás, Oláh Lóránt, a szintén volt fradista Pölöskey Péter sérülés miatt nem játszott), felálló Budafok ellen.

A gólgyártást a Ferencvárosban téli szerződtetését követően, tétmeccsen először eredményes Bognár István kezdte meg a 13. percben 23 méteres lövéssel – hat évvel ezelőtt egy ilyen gyönyörű gól után a lelátón... 1–0.

Na jó, egy ideig nem írjuk le újra, hogy változik a világ. A 26. percben Bognár, a jobb szélen helyezkedő Varga Roland, a középen érkező Böde, majd a kapu volt a labda útja. Aztán így tovább, szép sorjában érkeztek a Fradi-gólok. A szünet előtt betalált még Varga, még egyszer Bognár és Moutari is (5–0).

A második félidőben pedig előbb egy Böde-gól következett, majd a szünetben beálló Djuricin duplázott.

A vége 8–0 lett. A Budafoknak egy óriási helyzete volt a szépítéshez, de Michal Nalepa a gólvonal előtt mentett, ám ettől függetlenül az utolsó percekben visszhangzott a stadion az „Aki ugrál, budafoki” rigmustól, még a hazai drukkerek is megtapsolták a vendégeket. Aztán volt „Itthon vagyunk!” és „Ez Budafok!” is, sőt a meccs után még a Himnuszt is elénekelték a vendégszurkolók.

Mindenesetre a Fradi fölényes győzelmével a május 17-i visszavágótól függetlenül készülhet a kupadöntőre, és annak ellenére, hogy a bajnokságban jelenleg csak a 4. helyen áll, minden esélye megvan, hogy ebben az idényben is újabb trófeával gazdagodjon. A Magyar Kupa történetében egyébként harmadszor fordulhat első, hogy egymást követő három alkalommal a Ferencváros hódítsa el a serleget (az 1942–1944 és az 1993–1995 közti időszak után 2015–2017 között is sikerülhet). Ilyen a szép új világ az Üllői úton. Hogy valami mégis hiányzik? Ugyan már, hát a világ változik...

———————————————————×————————————————————

PERCRŐL PERCRE

91. perc. ITT A VÉGE! A FERENCVÁROS 8–0-RA GYŐZ, VISZONT A STADIONBAN AZ „EZ BUDAFOK!” KÓRUS ZENG. Az FTC gyakorlatilag döntősnek tekinthető, a Budafoknak lesz egy örömjátéka a visszavágón. A másik ágon a Vasas 2–0-s előnyből várhatja a Mezőkövesd elleni visszavágót. Köszönjük figyelmüket!

86. perc. Ugrálnak a budafokiak 0–8-nál, az ő hangjuktól zeng a Groupama Aréna. Le a kalappal, óriásit szurkolnak a vendégek drukkerei, ezt a menetelést még sokáig emlegetni fogják.

84. perc. AZ UTOLSÓ CSERE. Ihrig-Farkas helyére Huszty érkezik a Budafokba.

84. perc. CSERNIKNEK NINCS SZERENCSÉJE! Szépen játssza magát tisztára az FTC 17-ese, de erős, középre, a léc alá tartó lövését a magasba üti Szabó, hogy aztán a kapu felé eső labdát szögletre piszkálja!

80. perc. NINCS SZÉPÍTÉS! Prukner László arcára írva a fájdalom. Ihrig-Farkas küzd nagyot Csukics mellett, de próbálkozását Nalepa menti a gólvonal elől vállal. A lepattanó labdát megpróbálják a kapuba gyötörni a vendégek, de nem járnak sikerrel. Óriási „Mindent bele!” a budafokiaktól a lelátón.

78. perc.MÉG KÉT HELYZET! Sternberg a félpályától indulva egyszerűen átkígyózik a budafoki védelmen, senki sem állítja meg. Egész addig, amíg Szabó nem érkezik, és nem véd még egy nagyot. Fél perccel később Csukics fejese keresi el nagyon kevéssel a kaput, a keresztlécen megcsúszva.

76. perc. NA, ILYET SE LÁTUNK GYAKRAN! Varga próbál gólt rúgatni Csernikkel, remekül adja jobbról keresztbe a labdát, ám a hosszún érkező társ kihagyja a ziccert, illetve a kétségbeesetten keresztbe vetődő Szabó ment lábbal, fantasztikus bravúrral!

75. perc. Lovrencsics gondol egy nagyot és merészet, és hatalmas lövést ereszt meg 29 méterről, mellé-fölé. Nem volt ám rossz kísérlet!

74. perc. Megint Kovács Dávid veszélyeztet és készíti le lövésre a labdát Vankónak, a kísérlet szögletre pattan. A sarokrúgást Holczer simán lehúzza.

72. perc. Kovács jut túl a bal szélen Lovrencsicsen, Ihrig-Farkashoz továbbít, ő viszont nem tudja pontosan középre tenni a labdát, így nincs veszély.

65. perc. Vankó átlövését kell védenie Holczernek.

64. perc. Kovács Dávid kap egy remek labdát a bal szélen, Lovrencsics nyargal utána, kicsit megrángatja. Kovács esik, de nem kap szabadrúgást, pedig finoman fogalmazva is gyanús volt az eset.

61. perc. A harmadik és utolsó FTC-csere, Moutari helyére Csernik áll be.

60. perc. HELYZET! Ihrig Farkas kerül helyzetbe egy jobb oldali beadás és Csizmadia csúsztatása után, Lovrencsics szorításában félmagasan kapura lő, Holczer szép reflexszel menteni tud.

59. perc. Kovács Dávid dolgoztatja meg Holczert, aki biztosan véd.

58. perc. MÁR 8–0, MEGINT DJURICIN! Varga Roland a tizenhatos vonaláról stukkolja balra, az osztrák csatár elé a labdát. Djuricin köszöni szépen, laposan a hálóba lő.

56. perc. EZ PEDIG 7–0, DJURICIN! Szép akció, Vargának teszi ki a labdát Djuricin, a szélső laposan visszatálal elé, Djuricin pedig megpattanó lövést küld a budafoki kapuba. Ez is sakk-mattra kijátszott akció volt. Megússza-e tíz alatt a BMTE?

55. perc. GÓÓÓL, BÖDE, EZ MÁR 6–0! A budafokiak elalszanak egy gyorsan elvégzett szabadrúgásnál, Böde Dániel kilép a védők közül balösszekötőben és higgadtan, laposan a hálóba lövi a ziccert.

52. perc. Egész jó szögből budafoki szabadrúgás, nyilván rádurrantják. Kovács Dávid tüzel 26-ról, nem túl jól, magasan fölé száll a labda.

49. perc. Varga lő rá éles szögből, balról egy szabadrúgást, Szabó Balázs üggyel-bajjal védeni tud.

46. perc. Folytatjuk is, kezd a Ferencváros! Leandro már az első félidő alatt kisebb ápolásra szorult, elképzelhető, hogy sérülés miatt kellett cserélni.

SZÜNET. Kettős csere itt, kettős csere ott. Az FTC-nél Leandro helyett Csukics, Gera helyett Djuricin a két váltás. A Budafoknál Margitics helyére Khiesz áll be, Grúz helyére Fekete.

45. perc. VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A Ferencváros minden bizonnyal a mérkőzést és a továbbjutást is eldöntötte, a vírus gyengítette Budafok megrogyott a játékrész második felére. A vendégeknek alighanem a különbség minimalizálása lehet innen a cél. A két osztály különbség nagyon is kijön a csapatok közül.

44. perc. SAKK-MATT, 5–0, MOUTARI! Bognár pazar labdát ível a védők közül kilépő Leandro elé, aki megnézi magának a kapust, majd balra passzol, Moutari az üres kapuba továbbít. Kiütés!

A hivatalosan megadott nézőszám 4055.

40. perc. ÜGYES KOMBINÁCIÓ, BOGNÁR ISTVÁN, 4–0! Varga Roland nem beíveli a labdát, hanem laposan bepasszolja azt a balról keresztbe mozgó Bognárnak, aki egyből a kapu bal oldalába lő. Ezt megették a vendégek.

40. perc. Vég Bence, a BMTE balhátvédje kap teljes joggal egy sárga lapot, lerántásért.

38. perc. EZ NEM ZICCER, EZ GÓL, VARGA ROLAND, 3–0! Most Sternberg a kulcsszereplő, egy indítással kilép a balhátvéd a szélen, remekül passzol keresztbe, Vargának annyi dolga van, mint Bödének a második gólnál, közelről az üres kapuba lőni. Egy percet tévedett az FTC, mert a 13. és a 26. perc után a 39. percnek kellett volna következni gólügyileg…

36. perc. ZICCER! A jobb oldali szögletrúgásra Vaszicsku Gergő emelkedik, és tiszta helyzetből, közelről a jobb oldali kapufa mellé bólint. Vaszicsku a Sopron ellen is csapata egyik legveszélyesebb embere volt védő létére.

35. perc. Tombol a budafoki kanyar, Margitics ügyesen kiharcol egy szögletet Sternberg szorításában.

34. perc. MEKKORA VÉDÉS! Bognár hozza befelé a labdát balösszekötőből, majd megcélozza a rövid sarkot 19-ről, Szabó repül és kitolja a labdát.

33. perc. Margitics kapja a mérkőzés második sárga lapját.

29. perc. Kovács Dávid elől tisztáz szöglete Leandro. A BMTE kifejezetten veszélyes volt a Soproni VSE elleni negyeddöntőn ilyen szituációk után. Ez viszont az FTC és nem az SVSE, ráadásul rossz a szöglet is.

26. perc. 2–0, BÖDE DÁNIEL A GÓLSZERZŐ! Bognáré a kulcspassz, aki kiugratja a jobb szélen Varga Rolandot. Az imént besárgult támadó pontosan és laposan centerez, Böde Dánielnek már csak az üres kapuba kell rúgnia a labdát, megteszi. Úgy látszik, a 13. perc és többszörösei a szerencsétlen számok a budafokiaknak.

25. perc. Elég nagy a káosz a budafoki tizenhatoson belül, Varga felpörgeti a labdát, majd elesik három védő szorításában, holott szabálytalanság nem történt. Szabadrúgás kifelé, Varga Roland kap egy sárga lapot műesésért.

A budafoki kapu mögötti ferencvárosi zóna. Nincs tömeg
A budafoki kapu mögötti ferencvárosi zóna. Nincs tömeg

24. perc. Már megint a nagyon aktív Moutari veszélyeztet, eltolja a labdát Szabó kapus mellett is, ám a kapuvédő odapiszkál, a védők meg menteni tudnak.

23. perc. Varga lép meg a jobb szélen, laposan keresztbe adja a labdát, Mourari lőne, ám „felszedik az ütőjét”, kirúgás következik.

21. perc. Leandro indítja Sternberget, aki beadásával Moutarit keresi, Csizmadia tisztáz.

18. perc. TE JÓ ÉG! Dilaver stukkol keresztbe a kapu előtt egy labdát, középen jön Nalepa, akinek két méterről az üres kapuba kellene bólintania, ehelyett fölé fejel.

17. perc. Bognár ugratja ki remekül a Margitics háta mögé besettenkedő Moutarit, a szélső kapura húz, de se lőni, se beadni nem tud rendesen, Margitics visszasprintel és tisztáz.

15. perc. Az első szép budafoki akció a meccsen, lövésig is játszanak egy kontrát, más kérdés, hogy a próbálkozásban nincs erő, Holczer simán hárít.

13. perc. GÓL, VEZET A FERENCVÁROS, 1–0! Bognár István hozza a labdát jobbösszekötőben, mivel nem lépnek ki rá, 23 méterről ellövi a labdát, precízen és erősen, az be is vágódik a jobb alsó sarokba. Nagyon szép találat!

A budafoki tábor
A budafoki tábor

Nagyjából 2500 néző a lelátón, közel 1000 budafoki a sarokban, és őket halljuk inkább egyelőre. A hazai B-közép szinte üres.

10. perc. A második helyzet: megint Böde, a válogatott középcsatár rosszul találja el a labdát, így nem veszélyezteti a kaput.

9. perc. Az első helyzet! Bognár István lép ki a védők közül és balra, a center Böde Dánielhez passzol, aki elől nagy helyzetben menteni tudnak a védők.

6. perc. Moutarit rúgja fel Vaszicsku, szabadrúgás balról befelé. Varga teker a rövid felé, a csúsztatást Csizmadia szögletre tisztázza. Kialakul egy kis nyomás a BMTE kapuja előtt, helyzet viszont nem.

4. perc. Thomas Doll magából kikelve magyaráz egy pocsék Moutari-passz után. Egyelőre se helyzet, se folyamatos játék.

A budafoki pályát 1935-ben pont az FTC elleni mérkőzéssel avatták, a Ferencváros 10:3-ra győzött, volt minden: tömeg, lelátói vita, polgármester és miniszteri tanácsos, zenekar és ünneplés. Egy idézet a korabeli beszámolóból: „Most nem alakul ki játék és a figyelem a nézőtér padsorai felé irányul, ahol Rácz Vilmos, a híres párbajhős összekülönbözött egy nézővel. Hosszas szóváltás után kibékülnek."

1. perc.
A Budafok kezdte a találkozót. Zöld-fehérben azt FTC, piros-feketében a BMTE.

A másik elődöntőben a Vasas 2–0-ra legyőzte a Mezőkövesdet, így jó helyzetből várhatja a visszavágót.

ELŐZMÉNYEK

A Magyar Kupa történetében csak ötször fordult elő, hogy harmadik ligás vagy alacsonyabb osztályú csapat jutott be az elődöntőbe. Legutóbb az 1999–2000-es kiírásban a Tápiószentmárton volt képes erre a bravúrra, a Vasas búcsúztatta.

Az FTC-ben Dibusz Dénes sérült. A Budafoknál Pölöskey Péter térdszalaghúzódással dőlt ki, ez nagy veszteség a vendégeknek, valamint Illés Dávid lázas beteg. A budafokiakat egy vírushullám sújtja, a keret jó része betegséggel küszködött.

A BMTE keretéből Oláh Lóránt és Pölöskey Péter a DVSC, míg Csizmadia Csaba a Videoton labdarúgójaként nyert korábban Magyar Kupát. A három rutinos játékosban szintén közös, hogy voltak a Ferencváros játékosai, csakúgy, mint Grúz Tamás, és ugye a budafoki edző, Prukner László is volt az FTC trénere.

A Budafok egyébként hat fordulóval a vége előtt hét pont előnnyel vezeti a Szigetszentmiklós és tizeneggyel a PMFC előtt az NB III Középcsoportját. Az FTC 42 pontot szerezve negyedik az NB I-ben, lemaradása a listavezető Bp. Honvédhoz és a második Videotonhoz képest nyolc, a harmadik Vasashoz képest öt pont.

A nap epikus bevonulása: a BMTE szurkolói Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából szurkolói különvillamossal érkezhettek meg az Üllői útra.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A labdarúgó Magyar Kupa második elődöntőjében a címvédő Ferencváros az NB III-as csapatként a legjobb négy közé bejutó, fantasztikus menetelést bemutató Budafoki MTE-t fogadja. A párharc kétmérkőzéses, a visszavágót május 17-én játsszák a Promontor utcában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik