Tizenegyesekkel jutott a Magyar Kupa döntőjébe a Honvéd

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 20:47
null
A Honvéd tizenegyesek után ünnepelhetett (Fotó: Szabó Miklós)
A Budapest Honvéd jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, miután az első mérkőzés után a visszavágón sem tudtak gólt rúgni a csapatok sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban. A tizenegyeseknél a Honvéd célzott jobban, így ő léphet pályára a Mezőkövesd ellen a döntőben, szintén a Puskás Arénában.

MAGYAR KUPA,ELŐDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
Budapest Honvéd–MTK (NB II)0–0– 11-esekkel5–4
Budapest,
Puskás Aréna, zárt kapuk mögött.Vezette:Solymosi
Bp. Honvéd:Tujvel – Mezgrani, Lovric, Batik, Uzoma – Nagy G. (Szendrei, a szünetben), Hidi – Gazdag (Ikenne-King, 108.), Lanzafame (Kamber, 80.), Kesztyűs (Kukoc, 90+2.) – George (László D., 55.; Moutari, 90+2.).Mb. vezetőedző:Pisont István
MTK:Varga B. – Fülöp N. (Baki, 95.), Katona Máté (Kanta J., 115.), Varju, Pintér Á. – Mezei (Nagy Zs., 95.), Palincsár (Bognár I., 54.), Cseke – Prosser, Lencse (Bíró, 72.), Schön (Gera D., 72.).Vezetőedző:Michael Boris
Továbbjutott:aBudapest Honvéd,0–0-s összesítéssel, 11-esekkel (5–4)

ÖSSZEFOGLALÓ

Micsoda aréna! Micsoda hangulat!

Nos, ez utóbbi nem volt valódi, de hogy a teljesen üres Puskás-stadionban ne síri csendben küzdjön meg a két fővárosi csapat a döntőbe jutásért, a hangszórókból folyamatosan szólt a kispesti drukkerek éneke – ez jó ötlet volt, így legalább futballra emlékeztető atmoszférában zajlott a visszavágó.

Az gyorsan kiderült, hogy a Honvéd tanult a szombati mérkőzésből, mert sokkal kevesebb teret hagyott a fiatal MTK-támadóknak, mint az első mérkőzésen, fegyelmezettebb, koncentráltabb volt a védekezés, így sajnos sokkal kevésbé volt eseménydús az első harminc perc, mint az első felvonás alkalmával. Az MTK Budapest ugyanabban az összeállításban kezdett, míg a Honvédban Niba MacDonald és Amadou Moutari kikerült a csapatból, Batik Bence és Kesztyűs Barna kapott bizalmat. Az gyorsan kiderült, hogy a Honvéd a négy védő elé három belső középpályást és három támadót vezényelt, klasszikus szélsők nélkül, arra készülve, hogy a mérkőzés a pálya középső részében dőlhet el.

A piros-feketék főleg Mayron George megugrásaiban bíztak, de Davide Lanzafame és Gazdag Dániel is a centerrel egy vonalban helyezkedett – az viszont nem derült ki, miért adta fel ennyire a vonalak melletti területet a kispesti csapat.Az első húsz percben a játék jobbára a Honvéd térfelén zajlott, bár nagy helyzet nem alakult ki Tomás Tujvel kapuja előtt, s ha a kispestiek labdát szereztek, nem teketóriáztak, azonnal előrevágták a leshatárról kiugró támadók felé. A Honvéd taktikáját a kék-fehérek úgy próbálták meg kihasználni, hogy a labdajáratást követően hosszú keresztívelésekkel a másik oldalra lőtték a labdát, hiszen az ott érkező társ szinte minden esetben egyedül kapcsolódhatott be a játékba.

Az első félidő legnagyobb helyzetét aztán Katona Máté hagyta ki, aki a balhátvéd pozíciójából előretörve szép cselekkel keveredett a kapu elé, de nem találta el a hosszú sarkot. A Honvéd szabadrúgásokból, szögletekből próbált veszélyt teremteni, sőt a kispestiek szabályos, de les miatt meg nem adott gól és egy elmaradt tizenegyes miatt is bosszankodhattak...

A második félidő nem hozott túl sok izgalmat, Prosser Dániel volt a legközelebb a gólszerzéshez, de Tomás Tujvel bravúrral védett. Miután a negyedik félidő sem hozott gólt, következhetett a fél óra hosszabbítás – az eredmény abban a tekintetben nem volt meglepő, hogy az MTK ebben a kupasorozatban az ezt megelőző nyolc mérkőzésén nem kapott gólt.

Alig kezdődött el a ráadás, máris eldőlhetett volna a továbbjutás, ám Gazdag Dániel hiába került nagy helyzetbe, nem tudta értékesíteni a ziccert. Tekintettel arra, hogy szombaton volt az első mérkőzés, a kedd esti visszavágó hosszabbításának az lehetett a legfontosabb kérdése: ki bírja jobban erővel a küzdelmet? A megnövekedett cserelehetőségeket mindkét oldalon próbálták kihasználni az edzők, de igazán nagy helyzet (egy-egy alkalmat leszámítva) nem alakult ki a kapuk előtt. Gyűrték egymást a csapatok becsülettel.

A hosszabbítás második félidejét némi tanakodás előzte meg, már este negyed tizenkettő is elmúlt, amikor folytatódott az összecsapás. Michael Boris átszervezte csapatát, Katona Máté átkerült a jobb oldalra, elöl pedig Bíró Bence próbált kilépni a rutinos kispesti védők közül. Ám gól nem született, pedig a két csapat 210 percen keresztül próbálkozott ezzel, így tizenegyesekkel dőlt el a döntőbe jutás.

A Honvéd öltözőjében mindenki ugrált, de Uzoma táncolt

PERCRŐL PERCRE

A TIZENEGYESEK

Hidi belőtte, ezzel a Honvéd jutott a kupadöntőbe! 5–4
Gera Dániel
elhibázta, fölé szállt a labda! 4–4
Kukoc
állt oda az ötödikhez, és kegyetlenül bevágta a léc alá. 4–4
Cseke
könnyedén lőtt a bal alsóba. 3–4
Uzoma
nagyon könnyedre vette a figurát, és a bal kapufát találta el, pedig Varga a másik oldalra repült. 3–3
Bognár István
biztosan lőtt a kapu közepébe. 3–3
Moutari
az elmozduló kapus mellett szépen a másik oldalra lőtte. 3–2
Prosser
biztosan lőtt a bal alsóba. 2–2
Szendrei
a bal alsót vette célba, és hiába ért bele Varga, a labda a kapuba csúszott. 2–1
Pintér Ádám
jobbal a kapuba emelt. 1–1
Lovric
következett a Honvédból, és jobbal nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába. 1–0
Az MTK kezdte a tizenegyeseket, Kanta Józsefjobblábas lövését Tujvel kivédte. 0–0

HOSSZABBÍTÁS, MÁSODIK FÉLIDŐ

120. perc: Akkor ezzel véget is ért a rendes játékidő és a hosszabbítás, jönnek a tizenegyesek. 0–0
119. perc:
A szabadrúgást Hidi végezte el, és ballal nagyon magasan fölé lőtt.

118. perc: Moutari nyargalt keresztbe az MTK térfelén, utolérte Varju,és fellökte. Sárga és szabadrúgás 25 méterre a kaputól.
115. perc: Cserélt az MTK, Katona Máté helyett Kanta József a pályán.
114. perc: Baki és Uzoma ütközött, Uzoma a földön maradt, egy pillanatra nem találta, hol van, de aztán sikerült rendbe jönnie.
111. perc: Moutari került helyzetbe éles szögből, de a labda kijött Vargáról.
108. perc: Gazdag ült le a földre, és fájlalta a lábát, végül le is cserélték. Ikenne-King jött a helyére.
106. perc: Elkezdődött a hosszabbítás második félideje.

HOSSZABBÍTÁS, ELSŐ FÉLIDŐ

105. perc: Vége a hosszabbítás első félidejének. 0–0
104. perc:
A szabadrúgást Bognár végezte el, de a labda középre tartott, Tujvelnek el sem kellett mozdulnia.
103. perc: Szendrei kapott sárgát, mert felvágta Prossert 25 méterre a kaputól.
102. perc: Prosser került nagy helyzetbe, nem passzolt, inkább megpróbálta a rövidet, csakhogy Tujvel számított erre, és védett.
101. perc: Kukoc szabadrúgásból ívelt az MTK tizenhatosán belül sűrűsödő Honvéd-játékosok felé, végül Batik fejelt magasan fölé.
95. perc: Fülöp helyett Baki, Mezei helyett Nagy Zsombor az MTK-ban.
94. perc: Óriási Honvéd-helyzet! Gazdag keveredett az MTK kapuja elé, majd 7 méterről gyengén, belsővel a kapu közepébe akart lőni, csakhogy ott állt Varga...
93. perc: Kukoc indult meg elképesztő tempóban a bal oldalon, de végül kisodródott, középre adott, ott viszont Katona Máté takarított.

91. perc: Elkezdődött a hosszabbítás első félideje.

MÁSODIK FÉLIDŐ

94. perc: És akkor itt a rendes játékidő vége, jöhet a hosszabbítás. 0–0

92. perc: Cserélt a Honvéd, Kesztyűs helyett Kukoc, László helyett Moutari a pályán.
91. perc: Gera készítette le a labdát Prossernek, aki 17 méterről a jobb alsót vette célba, de Tujvel szögletre mentett.
90. perc: NÉGY PERC A HOSSZABBÍTÁS.
86. perc: Őrület, de Bíró remek beadása után Mezgrani akadályozta meg, hogy Prosser 4 méterről a hálóba lőjön. Hatalmas mentés volt.
86. perc: Most már csak ott motoszkál az emberben a kérdés... Jön a hosszabbítás?
84. perc: A Honvéd visszaállt, de az MTK sem találja a rést a pajzson...
80. perc: Cserélt a Honvéd, Lanzafame helyére Kamber állt.
78. perc: Bognár vagy 28 méterről lőtt ismét kellemetlent, Tujvel ezúttal is védett.
75. perc: Bognárnak sem sikerült bevennie a Honvéd kapuját, pedig „szitáló” lövése akár meg is lephette volna Tujvelt.
72. perc: Lencse helyett Bíró, Schön helyett Gera Dániel a pályán.
68. perc: Ivószünet.
65. perc: Hoppá! Prosser szabadult meg az emberétől, 17 méterről lőtt, Tujvel viszont kipiszkálta a labdát a jobb alsóból. A szöglet után Schön lőtt kétszer, de a kaput egyszer sem találta el.
64. perc: Jó Honvéd-támadás bontakozott ki a jobb oldalon, Lanzafame hozta fel a labdát, középre adhatott volna, ő azonban a kapus kezébe gurított.
59. perc: Hidi kapott egy ajándéklabdát, majd 22 méterről rácsavarta, Varga másodszorra fogta a kellemetlen lövést.
58. perc: EzúttalLencse esett el a tizenhatoson belül, Lovric rángatta ugyan, de a bíró most sem adott büntetőt.
55. perc: A Honvéd is cserélt, George helyett László Dávid a pályán.
54. perc: Palincsár helyett Bognár István az MTK-ban.
51. perc: Veszélyesebben játszik a Honvéd, az utóbbi percekben nem találja a ritmust az MTK.
48. perc: Nagy Honvéd-helyzet! Gazdag ugrott ki a védők mögül, remekül tette középre, Lanzafame pedig 11 méterről a bal kapufa mellé tekert.
46. perc: A szünetben cserélt a Honvéd, Nagy Gergő helyére Szendrei állt.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

A két csapat egymás elleni találkozóiból néhánynak a történetét elevenítettük fel ebben a remek cikkben.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, egyelőre nincs döntés. 0–0
45. perc: George
megint megpróbált kierőszakolni egy tizenegyest, de ezúttal sem kapta meg, pedig Varju sokat tett érte egy szabálytalannak tűnő mozdulattal. Megúszta az MTK...

43. perc: Mezgrani kapott sárgát, mert csúnyán felvágta Schönt.
41. perc:Dajka László nagyon nehezen viselte, hogy nem adták meg a gólt, üvöltött a tartalék játékvezetővel, Pisont ment oda megnyugtatni: „Laci, ne foglalkozz vele!” – jelenti a helyszínről Nagy-Pál Tamás kollégánk.
41. perc: Hiába örült a Honvéd, Lanzafame fejesét les miatt nem adták meg. A lassítás alapján úgy tűnt, hogy nagyjából egy vonalban volt a védőjével, ellentétben Batikkal, aki lesről indult, a bíró mindenesetre nem adta meg a gólt.
40. perc: Prosser szabadrúgásból ívelt középre, Pintér emelkedett a legmagasabbra, alig érte csak el a labdát, amely mellé szállt.
38. perc: Egy újabb nem túl hatékony MTK-szögletet láthattunk...
37. perc: Mezei lövése lepattant a védőkről, aztán Batikról visszakerült hozzá, az újabb lövésből szöglet lett.
35. perc: Tujvel óriási bravúrja! Katona Máté cselezte be magát a Honvéd tizenhatosára, könnyed léptekkel közelített a kapuhoz, majd 6 méterről, az ötös sarka közeléből a bal alsót vette célba, Tujvel remekül védett.
34. perc: Lanzafame cselezgetett az MTK tizenhatosán belül, aztán kisodródott, azért középre adott volna, ha Varga nem szedi le a labdát a levegőből.
29. perc: Gazdag szerzett labdát a felezővonalnál, megiramodott előre, majd remekül tálalt George elé, aki két védő közül ugrott ki, de egy kicsit hosszan tolta meg a labdát, így Varga megszerezte.
28. perc: Hidi ívelhetett be szabadrúgást az MTK tizenhatosára, Varga lehúzta a labdát, majd még nekiütközött Batik, de végül nem lett baj.
24. perc: Ivószünet.
24. perc: Lanzafame kapott szép indítást, kissé jobbról megindult a kapu felé, majd alányesett a labdának, hátha átejti a kapust, de az MTK 20-asa figyelt, és megőrizte kapuját a góltól.
20. perc:
Bal oldali MTK-szöglet után kapásra jött a labda Csekének, aki 9 méterről fölé lőtt.
19. perc: Akárcsak az első meccsen, most is az MTK irányít, a Honvéd a kontrákra játszik.
15. perc: Mezei vállalta el a lövést 17 méterről, de a nem túl erős gurítás elment a bal alsó mellett.
14. perc: A szöglet nem volt jó, de még valahogy összeszedte az MTK, aztán Palincsár gyenge centerezését Tujvel kapta el.
13. perc: Lencse vette át hosszan a labdát a tizenhatoson belül, de így is megzavarta Lovricot, aki szögletre mentett.
8. perc: George tört be az MTK tizenhatosán belülre, majd a becsúszó Varju mellett elesett, de nem lett tizenegyes, mert a Honvéd támadója trükközni akart, így hát a műesés sárgát ért.
7. perc: A hangszórókból műszurkolás hallatszik, de hát most ennek is örülünk.
5. perc: A szabadrúgást Prosser végezte el, nem túl erős tekerését könnyedén fogta Tujvel.
4. perc: Lencse
esett el 25 méterre a Honvéd kapujától, szabadrúgás.
3. perc: Egy mély MTK-beadást fogott meg Tujvel, most már ő is megérezte a labdát.
1. perc: A kupadöntő egyik résztvevője már megvan, hiszen a Mezőkövesd a Fehérvár kiverésével várhatja a budapesti ellenfelét.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Honvéd piros-feketében, az MTK tiszta fehérben játszik.

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

♦ A két nagy múltú fővárosi csapat most a Magyar Kupa elődöntőjében találkozik, döntőt egyszer vívtak: 1968-ban a kék-fehérek 2:1-re győztek. Tegyük hozzá, az ötvenes években – amikor a két klub dominált a magyar labdarúgóéletben – csak három kupakiírást rendeztek meg. Az MTK 12-szeres, a Honvéd hétszeres kupagyőztes.

♦ Az MTK már úgy készülhet az elődöntőre, hogy feljebb lép egy osztállyal, hiszen a Magyar Labdarúgó-szövetség lezárta az NB II küzdelmeit, a fővárosi kék-fehérek pedig listavezetők voltak. Nem ritkaság, hogy alacsonyabb osztályú csapat eljut az elődöntőbe. A kétezres években sikerült ez kétszer az MTK-nak (NB II), háromszor a BKV Előrének (NB II), egyszer-egyszer a Tápiószentmártonnak (NB III – de ez akkor negyedosztályt jelentett), a Lombard FC Tatabányának (NB II), a Vasasnak (NB II), a Honvédnak (NB II), a győri Integrál-DAC-nak (NB II), a Szolnoknak (NB II), a Budafoknak (NB III) és a Soroksárnak (NB II) is. Az egyszerűség kedvéért NB II megnevezést használtunk akkor is, amikor a másodosztálynak épp más neve (NB I B) volt.

♦ A Magyar Kupa legutóbbi NB II-es győztese a Siófoki Bányász, mely 1984-ben a Rába ETO 2–1-es legyőzésével hódította el a trófeát. Azóta voltak másodosztályú csapatok a döntőben, de nem jártak sikerrel – legutóbb pont az MTK volt nagyon közel ehhez akkor, amikor 2012-ben 3–3 után tizenegyesekkel 8–7-re maradt alul a favorit Debrecennel szemben. A Siófokon kívül még a Soroksár (1933–1934) tudott másodosztályúként kupát nyerni, ám abban a kiírásban nem vettek részt a professzionális csapatok, tehát nem volt teljes a mezőny.

♦ Az MK-ban a kispestiek kétszer játszottak pályaválasztóként, ám egyszer sem az MTK pályáján, egyszer az Illovszky-stadionban, egyszer a szegedi Szent Gellért Fórumban fogadták ellenfelüket. A visszavágó helyszíne a Puskás Aréna, a Honvéd–MTK lesz az első tétmérkőzés az új nemzeti stadionban.

♦ Az utóbbi időben nem sok babér termett az MTK-nak a Honvéd ellen: 2016 ősze óta hat bajnoki mérkőzést játszott egymással a két csapat, ötöt a kispestiek nyertek meg, a hatodik döntetlen lett.

♦ Az MTK eddig egyszer találkozott élvonalbeli ellenféllel ebben a kiírásban, a 16 közé jutásért hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a DVTK-t. A többi ellenfele (Dorog, Dunaújváros, Debreceni EAC, Unione) második, harmadik, illetve negyedik ligás volt. A Honvéd az NB III-as Dunaharaszti MTK kiütésével kezdett – mondhatni, egy MTK-t már kiejtett –, majd következett a Kazincbarcika, a Monor, a Szombathelyi Haladás és a Paks.

♦ Az MTK eddigi nyolc kupamérkőzésén még egyetlen gólt sem kapott, és egy döntetlen kivételével mindegyiket megnyerte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik