Lipcsei az utolsó Újpest elleni derbijére készül

Vágólapra másolva!
2010.04.28. 10:38
null
Hat mérkőzés van a bajnokságból, Lipcsei Péternek öt találkozó kell a klubrekordhoz<br />(Fotó: Németh Ferenc – NS-archív)
Lipcsei P&eacute;ter fogalom a Ferencv&aacute;rosban, &eacute;s ha m&eacute;g &ouml;t meccsen p&aacute;ly&aacute;ra l&eacute;p a bajnoks&aacute;gban, a klub t&ouml;rt&eacute;net&eacute;ben ő viseli a legt&ouml;bbsz&ouml;r a z&ouml;ld-feh&eacute;r mezt d&iacute;jm&eacute;rkőz&eacute;sen. Hat lehetős&eacute;ge van a cs&uacute;csd&ouml;nt&eacute;sre, mert a bajnoks&aacute;g v&eacute;g&eacute;n visszavonul, &iacute;gy p&eacute;nteken az &Uacute;jpest elleni utols&oacute; tal&aacute;lkoz&oacute;j&aacute;n l&eacute;phet p&aacute;ly&aacute;ra. H&uacute;sz &eacute;ve &eacute;ppen a lil&aacute;k ellen mutatkozott be &ndash; győztes meccsen! &ndash;, mag&aacute;t&oacute;l &eacute;rtetődő, hogy a b&uacute;cs&uacute;t is szeretn&eacute; sz&eacute;pen meg&uuml;nnepelni.

– Mit tud Sárosi Györgyről?
– Igazi legenda volt a Fradiban – vágja rá kapásból a választ Lipcsei Péter, az FTC csapatkapitánya, aki a pénteken 19 órakor kezdődő, Újpest elleni ősi csatára készülődik. – Hatszáznegyvenhat meccsen játszott tizenhét év alatt, hatvankétszeres válogatott és többszörös gólkirály.

SZAVAZÁS

FTC-Újpest rangadót rendeznek pénteken a bajnokságban: ön szerint milyen eredmény születik?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ezután senki sem hiszi el, hogy spontán módon beszélgetünk...
– Pedig tényleg nem készültem. Illetve, készültem, de nem erre az interjúra. Amikor húsz éve a Fradi-család tagja lettem, igyekeztem minél többet megtudni róla. Sokat beszélgettem Albert Flóriánnal, Nyilasi Tiborral, rengeteget olvastam a klub történetéről. Aztán egyszer csak elérkeztem az ötszázadik meccsemhez, és érdekelni kezdett, hol is állok ezzel a sorban. Nagy Béla, a felejthetetlen krónikás sokat mesélt az elődökről, majd azon kaptam magamat, hogy benne vagyok az első tízben, akik a legtöbbet játszották a Fradi történetében.

Ezért tud mindent Sárosi Györgyről?
– Igen. Arra gondoltam, hogy ha már a csúcs közelébe jutottam, jó lenne megdönteni, és utánanéztem, kiket is kell megelőznöm. Mi tagadás, elállt a lélegzetem, amikor megtudtam... Aztán eljött az a pillanat, amikor már csak Sárosi György állt előttem, és ez a helyzet most is.

Öt meccs hiányzik...
– Pontosabban négy, azzal érem utol, az ötödik már magát a csúcsot jelentené.

Amikor majdnem két éve súlyosan megsérült, akkor is hitt a csúcs elérésében?
– Megcsappant a hitem, de a feleségem tartotta bennem a lelket. Akkor az is megfordult a fejemben, hogy feladom, visszavonulok, de ő megértette velem, még korai lenne, és van még miért visszatérnem.

És volt?
– Hogyne.

Pedig mostanra alapemberből csere lett. Így is megérte?
– Ha most arra céloz, hogy bánt-e a jelenlegi helyzet, a válaszom igen, de ezzel együtt megérte visszaküzdenem magamat a csapatba, a futballba. Craig Short egyébként korrekt volt, elmondta, hogy Tommy Doherty kezd a helyemen, és csak akkor nem ülök a kispadon, ha vele történik valami, én pedig elfogadtam az epizódszerepet. De mi mást is tehettem volna? Ha így tudok a Fradi hasznára lenni, akkor így leszek. Becserélgetnek, és így teszem a dolgomat. A lényeg az, hogy a csapat jól szerepeljen. Nekem még van hatmeccsnyi lehetőségem arra, hogy ötön pályára lépjek, és ha ez sikerül, megdöntöm Sárosi György rekordját.

Ez azt jelenti, hogy a bajnokság végén visszavonul?
– Igen. Játékosként már csak ezen a hat meccsen szolgálom a Fradit, a szerződésemet is úgy hosszabbítottam meg a nyáron, hogy egy évet még játszom, aztán az NB hármas csapat edzője leszek. Az utóbbira csak ígéretem van Berki Krisztiántól, a részvénytársaság igazgatójától, de remélem, ez is elég, és a nyártól már azon a poszton dolgozhatom.

A LIPCSEI PÉTERREL KÉSZÍTETT TELJES INTERJÚT – AMELYBEN BESZÉL A PÉNTEKI, ÚJPEST ELLENI RANGADÓRÓL IS – ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik