Ligakupa: magabiztos Újpest-győzelem, továbbjutással

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.19. 16:55
null
Hiába harcolt a Vasas, győztek és továbbjutottak a lila-fehérek (Fotó: Móricz-­Sabján Simon)
A magyar Ligakupa E-csoportjában a Vasas és az Újpest egymással mérkőzött a továbbjutás eldöntéséért, és a tartalékos csapatok rangadóját végül a négy gólig jutó lila-fehérek nyerték. A D-csoportban a Budapest Honvéd odahaza szerezte meg a három pontot a Győri ETO ellen.

LIGAKUPA, 6. forduló
E-csoport
Vasas–Újpest FC 1–4
(0–1)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion. V: Berke Balázs
Vasas: Lékai – Pál D., Polényi, Kis, Kékesi – Menyhárt, Hajdú N., Nagy T. (Marcsek, 60.), Vida (Dorogi, 77.) – Takács K. (Szanyó D., 80.), Madarász (Tóth Cs., 70.). Vezetőedző: Szanyó Károly
A kispadon: Németh G. (k.), Hesz, Szabó B.
Újpest: Banai – Nagy J., Serwy (Száraz, 86.), Cvejba, Nego – Ahmeti (Kós, 89.), Holdampf (Szalánszki, 80.), Sztaniszavljevics, Rojo – M'Boma (Tóth B., ), Marques-Airosa (Koszovics, 54.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
A kispadon: Balajcza (k.), Paulik
Gólszerző: Hajdú (53.), ill. Cvejba (19.), Ahmeti (57.), Rojo (79.), Koszovics (90.)

Mint a régi szép időkben: ki-ki mérkőzést vívott egymással a Vasas és az Újpest. No, nem a bajnokságban, hanem a Ligakupában, és bizony hiába kerestünk a kezdőben Farkas Jánosokat vagy Bene Ferenceket – sőt, még mai alapembereket is csak elvétve találhattunk, hiszen mindkét vezetőedző tartalékolt a szombati, illetve pénteki bajnokira.

Az első játékrészben a hazaiak játszottak elszántabban (a piros-kékeknek az egygólos győzelem kevés volt a továbbjutáshoz), a sokkal rutinosabb újpestiek viszont jóval hatékonyabban futballoztak. Pár veszélyes középtávoli lövése mellett a Vasas csak egy kapufáig jutott az első félidőben, ellenben Szandro Cvejba góllal büntette Lékai Soma borzalmas bokszolását. 0–1!

Az orosz hátvéd igazi Ligakupa-specialista lett, hiszen korábban a Vasas és a Videoton ellen is győztes gólt szerzett. Mivel Cvejba korábban az utolsó percekben volt eredményes, talán most is úgy gondolták a lila-fehérek, hogy hamarosan vége a találkozónak, így megérdemelten szépített a Vasas a szünet után nem sokkal: Hajdú Norbert gyönyörűen tekert egy szabadrúgást a bal alsóba. 1–1!

Felébredt az élvonalbeli csapat, Berat Ahmeti „postafordultával" válaszolt, igencsak lelombozva a hazaiakat. 1–2!

Egy kapufa erejéig még feltámadt a Vasas, Lékai Soma második potya gólja (beesett a gólvonal mögé Rodrigo Rojo lecsúszott beadásával) mindent eldöntött: 1–3! Nem volt elég ez sem szegény piros-kékeknek, a végén Nebojsa Koszovics is szerzett egy szerencsés gólt, kialakítva az 1–4-es végeredményt.

Hiába hajtott a győzelemért a Vasas, négy gólt kapott odahaza a rutinosabb lila-fehérektől, aki megérdemelten nyertek és jutottak tovább a csoportból a Videoton mögött.

A nap másik meccsén

A D-csoportban már a negyedik fordulóban eldőlt a továbbjutás kérdése, így az utolsó két kör kevés izgalmat hozott. Csakúgy, mint a Győr kispesti vendégjátékának első félideje, amely gól nélkül zajlott le.

A második játékrészben sem gyorsult fel a találkozó irama, de a Honvéd már helyzetekig jutott, ezek közül a 76. percben tudott gólra váltani egyet. Czár Richárd lőtt kapura 22 méterről, a labda egy védőn megpattanva Pogacsics Krisztián kapujában kötött ki.

Győzelmével a Honvéd megnyerte a D-csoportot, az ETO pedig a második helyen jutott tovább.

LIGAKUPA, 6. FORDULÓ
D-CSOPORT
BUDAPEST HONVÉD–GYŐRI ETO 1–0
Budapest
, Bozsik Stadion, V: Szőts
HONVÉD: Kemenes – King, Alcibiade, Kosznics, Vidovics (Fejes 68.) – Holender (Szabados 60.), Hidi (Vécsei 60.), Koszta, Czár – Job (Karacs 80.), Bobál. Vezetőedző: Csábi József.
GYŐR:
Kovacsics – Svec, Sztanisics, Kamber (Pongrác 68.), Sváb – Stieber, Illés (Nagy 46.), Andrics (Vankó 61.), Martinez (Szabó 46.) – Trajkovics, Farkas Z. Megbízott edző: Flórián Zsolt Lajos.
G: Czár (76.)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. BUDAPEST HONVÉD
6
41119–12713
2. GYŐRI ETO
6
31217–12510
3. GYIRMÓT FC GYŐR
621310–12
-27
4. CSÁKVÁR
611413–23
-104
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. VIDEOTON FC 6 4 1 1 18–5 13 13
2. ÚJPEST FC6
4
1 1 14–8 6 13
3. VASAS FC 6
2 1 3
10–13 –3
7
4. FC AJKA 6 1 5 5–21 -16 1

 

VASAS–ÚJPEST PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. PERC A NEGYEDIK VENDÉGGÓL! Kós jobb oldali beadását NEBOJSA KOSZOVICS az ötösről saját bal combjára fejeli, a labda onnan meg a jobb alsóba csorog. 1–4!

Két perc a ráadás.

90. perc Nagy János szögletét kipaskolja az ötös és a csatárok elől Lévai.

89. perc Kós Krisztián be, Ahmeti le.

87. perc Kis hétméteres fejese csemege Banainak.

86. percSzáraz András Serwyt, Tóth Barna meg M'Bomát váltja.

80. perc Szanyó Dániel Takácsot, Szalánszki Bálint meg Holdampfot váltja.

79. PERC EGY HÁROM, ÚJABB POTYA GÓL! RODRIGO ROJO bal oldali beadása lecsúszik, Lékai azonban nem öklöz a léc alól, hanem labdástól belép a gólvonal mögé. 1–3, nagyon eldőlt!

78. perc Banai ennek örömére elkap egy távoli lövést.

Mezőnyjáték, enyhe hazai fölénnyel.

77. perc Újabb csere: Vida le, Dorogi Renátó be.

70. perc Tóth Csaba be, Madarász le.

67. perc Kapufa! Egy kapu elé lőtt szabadrúgást a bevetődő Madarász Ádám az ötösről a bal oldali kapufa aljára csúsztat.

67. perc Polényi lesérül egy ütközés során, éppen Serwy lépett neki oda.

65. perc Most először villan meg Jérémy Serwy: 14-ről nem sokkal a jobb felső fölé emel.

60. perc Marcsek Ákos be, Nagy Tamás le.

57. PERC ISMÉT AZ ÚJPEST VEZET! Az ismét középre keveredő Nagy János a 16-os elől jobbra játszik BERAT AHMETIHEZ, aki jobbal 11-ről a jobb felsőbe lő. Lékai elvetődik jobbra, de csak beleérni tud a labdába: 1–2!

56. perc Ahmeti középtávoli suhintása végén Lékai öle a végállomás.

54. perc Marques-Airosa le, Nebojsa Koszovics be.

53. PERC EGYENLŐ! HAJDÚ NORBERT ballal a bal alsóba teker egy 23 méteres szabadrúgást! Banai hiába vetődött: 1–1!

51. perc Banai kicsúszva szereli lábbal Menyhártot a 16-oson kívül, de Vidáé a labda, aki 22-ről az üres kapu fölé emel!

Esik, tócsás.

50. perc
Kis ment a 16-oson jó helyzetben elcsúszó Marques-Airosa elől.

50. perc Érdekes: Kis Balázs elalszik, M'Boma majdnem meglép tőle a kapu felé a félpályán, de a Vasas játékosa – karját is használva! – végül elnyomja a légióst.

48. perc Négy hazai beadás sem talál megfelelő embert középen.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

„Gyakran beszélgetek édesapámmal telefonon, és kikérem a tanácsát – folytatta a kis Cvejba. – A fociról úgy beszélgetünk, mint edző a játékosával, és nem úgy, mint apa a fiával. Ugyanazon a poszton játszom, mint ő (belső védő). Sok példával tudja segíteni a munkámat. Úgy érzem, amióta Újpesten vagyok, rengeteget fejlődtem, szeretnék mindig jobb és jobb lenni. Mindennap fejlődnöm kell, hiszen fiatal vagyok még. Fel kell nőnöm a feladathoz.”

Cvejba édesapja, Ahrik Cvejba a Szovjetunió, a FÁK, Ukrajna és Oroszország válogatottjában összesen 34 alkalommal lépett pályára, részt vett az 1990-es vb-n és az 1992-es Eb-n is. Tud tehát miről mesélni fiának.

„Már sokan viccelődtek ezzel az öltözőben, hogy én csak a kilencvenedik perc után tudok gólt szerezni – mondta Szandro Cvejba az ujpestfc.hu-nak. – Örülök, hogy segíthetem a csapatot. Persze a góllövés nem menne a csapattársaim nélkül. Az utolsó percekben döntjük el a mérkőzéseket, ez azt jelenti, hogy mindenképpen győzni akarunk és nagyon motiváltak vagyunk.”

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Polényi fejel egy bal oldali szögletet Holdampf mellől a kapus ölébe. Előtte Nagy Tamás beadását éppen csak a jobb sarok mellé menti Cvejba, fejjel, az ötös előteréből.

41. perc Ez is mellé: Vida jobbal 23-ról a bal felső mellé nyes. Banai csak les.

40. perc Pál jobb oldali beadását Polényi 10 méterről Cvejbába vágja.

37. perc Nem sok hiányzott: Hajdú 24-ről ballal éppen csak eltéveszti a bal felsőt!

32. perc M'Boma elől ment kivetődve és lábbal Lékai, Berat Ahmeti nem lő az üres kapuba 18-ról, hanem cselez, aztán bedob egy műesést. Sárga. Jogos.

29. perc Polányi lőne kapura az ötös elől, ám Cvejba blokkol, majd Marques-Airosa Patrik postázza az égbe az ötös jobb sarka elől Holdampf Gergő bal oldali beívelését.

23. perc KAPUFA! Polényi két csel után kissé jobbról, 13-ról jobbal a túloldali kapufára lő. Laposan.

Az Újpest a Ligakupában az 1. fordulóban a Vasast, a 4. fordulóban pedig a Videotont verte meg egy góllal. A győztes találatot mindkét esetben Cvejba szerezte, az utolsó pillanatokban.

19. PERC VEZET AZ ÚJPEST! Lékai borzalmasan mozdul ki Nagy János bal oldali szabadrúgására, az ötösről SZANDRO CVEJBA elé bokszolja a labdát, aki hat méterről Pál Dávid mellől a bal alsóba fejel. 0–1!

16. perc Nego ment hatalmasat az ötös bal sarka és Vida elől.

16. percPolényi Gábor kap sárgát Rojo fellökéséért.

13. percZiccer! M'Boma három jó csel után hat méterről Lékai elé löbböli a labdát.

10. perc Aristote M'Boma
kap sárgát veszélyes játékért.

9. perc Szép! Aristote M'Boma és Nego kicselezése után Menyhárt Attila lő 14-ről kapura, Banai azonban kipaskolja a labdát a léc alól. Nem sokra rá Vida is szerencsét próbál középtávolról, de ő jócskán eltéveszti a bal alsót.

6. perc Vida 21 méteres lövése is hasonló sorsra jut.

5. perc Rojo beadása csak azért nem a labdaszedőké, mert Lékai megelőzi őket.

3. perc Lékai Soma kiejti Berat Ahmeti bal oldali beadását, de aztán lábbal ment a rátámadó Rodrigo Rojo elől.

2. perc Hajdú Norbert jó 40-ről kapura emel, de Banai Dávid figyel.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Jó hír a szurkolóknak: nem kell jegyet venniük erre a mérkőzésre.

A Ligakupa versenykiírása szerint pontazonosság esetén először a győzelmek száma, majd a gólkülönbség, a rúgott gólok száma, aztán az egymás elleni eredmény rangsorol.

Nebojsa Vignjevics, figyelembe véve a Kecskemét elleni pénteki bajnokit, „vegyes" csapatot küld a pályára – olvashatjuk az ujpestfc.hu-n.

„Sajnos nem úgy sikerült a szombati, Sopron elleni találkozó, ahogyan azt terveztük. Így az élet úgy hozta, hogy a szombati, Mezőkövesd elleni mérkőzés fontosabbá vált, mint a szerdai Ligakupa-meccs. Ezért többen a kezdőcsapatból nem játszanak az Újpest ellen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pályára lépőktől ne várnék el teljes erőkifejtést. A győzelemért fogunk küzdeni az Újpest ellen is. Bízom abban, hogy akik szerdán délután szóhoz jutnak, bizonyítani fogják, hogy helyük van az első csapatban, de az U21-es együttes fiataljaitól is jó teljesítményt várok, ha lehetőséget kapnak" – mondta a mérkőzés előtt a hazaiak mestere, Szanyó Károly a vasasfc.hu-n.

A Ligakupa E-csoportjában ki-ki mérkőzést vív egymással a két csapat: ha egy gólnál nagyobb különbséggel nyernek a hazaiak, továbbjutnak.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VASAS FC–ÚJPEST FC MAGYAR LIGAKUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik