Lavinát indíthat el a futballban az állami adósságátvállalás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.07. 09:02
null
Amíg a háttérben folynak a tárgyalások, az MTK játékosai a pályán harcolnak – a bennmaradásért (Fotó: Fuszek Gábor)
Sajtóhírek szerint egyesülhet az MTK Sportegyesület és az NB I-es labdarúgócsapatot működtető cég. A lépés összefüggésben állhat azzal a novemberi bejelentéssel, miszerint az állam átvállalja a legnagyobb fővárosi egyesületek adósságállományát. A bejelentés óta a Vasasnál is szóba került, hogy a profi labdarúgóklub visszatérhet az anyaegyesülethez.

„Az egyesület és a fociklub belső ügyeit jól ismerő informátorunk szerint hamarosan bejelentik, hogy az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. többségi részesedését megvásárolja az egyesület, amely már eddig is 40 százalékot birtokolt” – írja a hvg.hu.

A HVG szerint az üzlet hátterében az a novemberi bejelentés állhat, amely szerint az állam átvállalja a legnagyobb fővárosi egyesületek adósságállományát. Ez azonban csak azoknál az egyesületeknél érintheti a labdarúgócsapatokat, amelyeknél az anyaegyesület tulajdonában van a profi futballklub.

A Nemzeti Sport Online az elmúlt hetekben már többször foglalkozott ezzel a témával. Novemberben éppen Deutsch Tamás, az MTK Sportegyesület elnöke nyilatkozott nekünk arról, hogy jelen állás szerint az állami adósságátvállalás a labdarúgócsapatok közül csak a Ferencvárost érintheti, hiszen a Fradinál az anyaklub tulajdonában van a labdarúgócsapatot működtető zrt. Később az FTC zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is arról nyilatkozott egy tv-interjúban, hogy arra számítanak, az intézkedés érinteni fogja a futballcsapatot.

A héten pedig Markovits László, a Vasas elnöke beszélt arról, hogy az NB II-es labdarúgócsapatnál vizsgálják milyen szerepet vállalhat a klub működésében az anyaklub, miután az eddigi német tulajdonos jelezte, eladja üzletrészét, kiszáll az angyalföldi futball finanszírozásából. Ezzel összefüggésben meg is említette az állami adósságátvállalást: „Az adósságkonszolidáció csak alapfeladatokhoz kapcsolódhat, és nem arra, hogy például a brazil játékosok elmaradt bérét rendezzék belőle a támogatást kapó csapatok.”

Ha az MTK-nál és a Vasasnál is visszatér a labdarúgócsapat az egyesülethez, akkor a jelek szerint már csak a belga kézben lévő, és éppen ezért jelenleg még „mozdíthatatlannak tűnő” Újpest FC és a sportegyesülettől szintén külön álló Budapest Honvéd FC nem részesülhet majd az állami adósságátvállalásból a profi fővárosi futballklubok közül.

Az MTK-val kapcsolatban a hvg.hu még kifejti, hogy „850 millió forintos tartozást halmozott fel az MTK, illetve a fociklubot működtető MTK Budapest Labdarúgó Zrt. Az adósság jelentős részét a májusban az MTK-ba olvadt Budapest Sport Egyesület hozta magával.”

„A labdarúgó zrt. hatvan százalékát a korábbi tulajdonos, a Fotex-csoportot irányító Várszegi Gábor 2011 augusztusában régi munkatársainak adta át: Domonyai Lászlónak, az MTK Budapest Zrt. vezérigazgatójának, Tamási Zsoltnak, a Sándor Károly Akadémia igazgatójának és régi üzlettársának, Bukor Ferencnek. Ám idén augusztusban az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. alaptőkéjét 700 millió forinttal, 749 millió forintra emelte a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Zurich Investments Inc. és a Fotex Ingatlanfejlesztő Kft. A Várszegihez köthető cégek e tranzakciójával Domonyai tulajdoni hányada 6.4 százalékra csökkent, a többségi részvényes újra a Fotex-csoport lett. Domonyai a HVG-nek nem erősítette meg, hogy a Deutsch elnökletével működő egyesület megvenné a zrt.-t, azt viszont nem titkolta, hogy vannak jelöltek, most is folynak a tárgyalások a fociklub megvásárlásáról” – teszi hozzá a futballcsapat tulajdonosi ügyeivel kapcsolatban a hetilap internetes kiadása, amely azt is megjegyzi, hogy a tulajdonosváltás edzőváltással is járhat,Garami Józsefet Bognár György válthatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik