nemzetisport.hu 2019.04.17 14:13 Frissítve: 2019.04.19 13:03

Labdarúgás: letartóztatták az Újpest korábbi tulajdonosát, pénzmosás a vád

Az újpesti futballklub egykori tulajdonosát, T. Sándort fogták el milliárdos pénzmosás gyanújával a múlt héten – számolt be a Kékfény. A rendőrök azt mondják: egy belga cégtől kicsalt milliárdos zsákmányból vett hoteleket és szállodahajót. Hat stróman segített neki.

 

Állig felfegyverzett rendőrök hatoltak be egy luxuslakásba múlt héten, a fehérgalléros bűnöző, T. Sándor, akit elfogtak, a gyanú szerint milliárdos pénzmosási ügybe keveredett. Az ügy hat éve kezdődött. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Kékfénynek elmondta: 2013-ban egy belga cég számlájáról csalással 3.7 millió eurót utaltattak el – olvasható a Kékfény beszámolója a hirado.hu-n.

Vezérigazgatós csalás – a rendőrök így nevezik a módszert. A trükk lényege, hogy nagy cégek főnökeinek adják ki magukat a csalók, és arra utasítják az érintett alkalmazottat, hogy azonnal utaljon át egy számlaszámra nagy összegeket, rendszerint eurómilliókat.

Azt hivatalosan máig nem tudni, hogy kik vették rá a vállalat egyik alkalmazottját, hogy pár napon belül négy részletben összesen 3.7 millió eurót utaljon át két szlovákiai bankban nyitott számlaszámra.

A nyolc-tíz cégből álló többlépcsős hálózatot már a vezérigazgatós csalás előtt létrehozta a bűnbanda, vagyis alaposan előkészítettek mindent a zsákmány eltüntetésére is.

30-40 tranzakciót hajtottak végre, keresztbe-kasul küldözgették egyik ország bankjából a másikba a pénzt. Több kontinensen nyitottak – jellemzően offshore cégek nevére – számlaszámot. Végül részletekben, készpénzben vették fel az így ellopott pénzt. Másfél hónap alatt tisztára mosták a belga cégektől kicsalt 3.7 millió eurót.

A rendőrség hét férfit gyanúsít pénzmosással. Először 2017 végén fogtak el három bandatagot, aztán februárban kettőt, és múlt héten is kettőt, köztük az irányítót. A többiek strómanként két-háromezer euróért a nevükre vettek cégeket, és papíron ők rendelkeztek a számlák felett. A főnök neve semmilyen hivatalos iraton nem szerepel, a valóságban mégis hozzá került a zsákmány.

A Kékfény információi szerint T. Sándor a fő pénzmosó. Ő volt egykor az újpesti focicsapat többségi tulajdonosa, akkor is különböző offshore cégek között történtek – legalábbis papíron – pénzmozgások, kölcsönügyletek, az akkori sajtóhírek szerint így működtették az egész klubot. Például így fizették ki a játékosok bérét is.

A Kékfény úgy tudja, a nyomozás adatai szerint T. Sándornak hivatalosan alig volt jövedelme,
vagyonát strómanokon keresztül mozgatta.

2019.05.23 23:39:48

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem hallottam, hogy a szokatlanul erős kritikát bárki kikérte volna magának.

2019.05.23 21:46:41

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2019.05.22 22:28:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

„Király Gábort Dél-Amerikában elnevezték volna »El Locónak« és rajongtak volna érte. Jelenség volt káprázatos bravúrjaival, kockázatvállalásával és hibáival.”

2019.05.22 18:30:21

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

„Hihetetlen dolgok történtek velem Kispesten. A kupagyőzelemnél szebb búcsút nem tudok elképzelni.”

2019.05.22 21:43:16

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Eljött a pillanat, hogy a magyar játékosoknak futniuk kell a légiósok után.