Koszta Márk: Nem voltam kibékülve a helyzetemmel

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.05.22. 09:47
null
Minden bizonnyal a fiatalszabálynak is köszönheti Koszta Márk, hogy kiteljesedhetett (Fotók: Török Attila)
Ha Zsótér Donát egészséges, lehet, hogy nem is játszik, így azonban főszereplővé lépett elő Koszta Márk, a kispestiek szélsője a DVSC elleni szombati bajnokin – az 5–2-es Honvéd-győzelem során három gólt szerző fiatal futballista beszélt a nagyon várt nótáról, az elégtételről és az édesapjával való összetűzéséről is.


– „Koszta beb...ta" – háromszor is énekelhették a kispesti szurkolók Debrecenben.
– És milyen jó volt hallgatni – mosolygott Koszta Márk, a Bp. Honvéd húszesztendős szélsője, aki három gólig és egy gólpasszig jutott a DVSC elleni idegenbeli bajnokin. – Nem tagadom, már hiányzott, hogy Eppel Márton vagy Zsótér Donát mellett nekem is énekeljenek a szurkolók, és bár nem éppen szép szót használnak, azért ez azt jelenti, elfogadtak, befogadtak. Amiért persze tennem is kellett. Nélkülük nem lennénk sehol! Rendkívüli boldogsággal tölt el, hogy ilyen teljesítménnyel járulhattam hozzá a csapat sikeréhez.

BAJNOKI FINÁLÉ
Bajnok lesz a Bp. Honvéd...
– ha legyőzi a Videotont, vagy döntetlent játszik vele

Bajnok lesz Videoton...
– ha legyőzi a Honvédot

GYORSAN FOGYNAK A JEGYEK
Aki a helyszínen szeretné látni a Bp. Honvéd és a Videoton összecsapását szombaton 19 órakor a Bozsik-stadionban, igyekezzen. A hírek szerint ugyanis már csak alig ezer jegy vár gazdára, vagyis minden bizonnyal zsúfolt lelátók, körülbelül 8500 néző előtt rendezik a bajnoki „döntőt".

– Melyik gólja tetszett a leginkább?
– A harmadik. Eppel Mártontól kaptam szép passzt, jobbról befelé húztam, majd három rúgómozdulat után lőttem csak el a labdát, s visszahúztam a bal alsó sarokba. Sosem szereztem még hármat a felnőttek között. Pedig lehet, hogy ha Zsótér Donát makkegészséges, nem is lépek pályára. A sors úgy akarta, hogy emlékezeteset nyújtsak.

– Érez elégtételt? Az ősszel alapembernek számított, a tavasszal mellékszereplő lett.
– Érzek valami elégtételfélét. Nem voltam kibékülve a helyzetemmel, több időt szerettem volna pályán tölteni, de a posztomon Donát hétről hétre kiemelkedően futballozott, így érthető, hogy Marco Rossi vezetőedző nem változtatott. Ettől függetlenül nem éreztem magam valami jól a bőrömben. Jólesett, hogy a mester odajött hozzám a szombati meccs előtt, mondta, hogy tiszta fejjel, nyugodtan futballozzak. Biztatott. Nyilván tudta, hogy nehéz időszakot hagytam magam mögött, a lefújás után pedig hátba is veregetett, gratulált.

– Volt is mihez. Húszévesen eldönteni egy létfontosságú bajnokit nem mindennapi teljesítmény.
– Azért ne feledjük el, Gróf Dávid tizenegyest védett egy nullás vezetésünk után, ez kulcsfontosságú volt. De tényleg jól ment a játék. Álomszerű történet a miénk, és az enyém is: az előző idényt még a másodosztályú Kisvárdában töltöttem, igaz, ott rengeteget fejlődtem, kilenc gólt szereztem. Révész Attila, a csapat szakmai igazgatója mondta, hogy sokra vihetem, a tizenhatoson belül nagyon veszélyesen futballozom. A Loki elleni harmadik gólomhoz is szükség volt cselekre, jó ütemérzékre. Szóval bizakodva vártam a szezont, hogy mire lehetek képes.

– Pedig a hírek szerint még az sem volt biztos, hogy Kispesten marad. A Mezőkövesd vitte volna el.
– Borsodi, putnoki gyerekként lehet, hogy elmentem volna Kövesdre, de végül Marco Rossi azt mondta, maradjak. Oké, ne beszéljünk mellé, minden bizonnyal a fiatalszabály miatt is szerette volna a szakmai stáb, hogy maradjak a klub kötelékében. De ha rendre rosszul futballoztam volna, nyilván nem kapok szerepet. Jól kezdődött a történetem, de aztán egyre kevesebbet játszottam. Szerencsémre édesapámék erős lelki támaszt nyújtottak, segítettek.

– Édesapja edző, az NB III-as Putnokot irányítja. Szakmáznak olykor?
– Persze, és örülök is neki, hogy nem édesapaként, hanem edzőként értékeli a játékomat. Sokszor veszünk össze, nem mindig látjuk ugyanúgy az egyes játékhelyzeteket, de végül mindig kibékülünk.

– A döntetlennel is kibékülne szombaton a Videoton ellen?
– Ha egy pontot szerzünk, miénk a bajnoki arany. De... Marco Rossinak kell kitalálnia, mit szeretne, milyen taktikával küld minket pályára. Egészen biztos vagyok benne, hogy az edzőnk nem sokat alszik a következő napokban, mondjuk lehet, mi sem. Remélem, azon is töri a fejét, hogy nekem vagy Zsótér Donátnak szavazzon-e bizalmat. Életünk nagy lehetősége előtt állunk, karnyújtásnyira vagyunk az álmunktól. Jobban örültünk volna, ha már szombaton eldől az aranyérem sorsa, de sajnos a Ferencváros nem nyert a Vidi ellen, mi pedig hazafelé a buszon próbáltuk kiszurkolni a sikerét. De semmi baj, majd a záró körben behúzzuk a győzelmet.

Koszta Márk a Debrecen ellen beugróként meg sem állt három gólig
Koszta Márk a Debrecen ellen beugróként meg sem állt három gólig

– Segítségükre lehet, hogy Djordje Kamber a Győri ETO-val, Dusan Vasziljevics a Videotonnal, míg Laczkó Zsolt a Debrecennel nyert már bajnokságot, vagyis tudják, hogyan kell elhódítani egy trófeát.
– Ez igaz, de a fehérváriaknál is van jó néhány futballista, aki már csúcsra jutott. Hazai pályán, telt ház előtt azonban nem veszíthetünk.

NB I, 2016–2017, 32. FORDULÓ
MÁJUS 20., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Újpest–Haladás 2–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
DVSC–Honvéd 2–5
Debrecen, Nagyerdei Stadion Farkas Ádám
MTK–DVTK 0–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Szabó Zsolt
Mezőkövesd–Paks 3–2
Mezőkövesd, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
Gyirmót FC Győr–Vasas 1–2
Gyirmót, Alcufer StadionSolymosi Péter
Videoton–Ferencváros 4–1 Felcsút, Pancho ArénaIványi Zoltán
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

33. FORDULÓ
MÁJUS 27., SZOMBAT
HELYSZÍN
19.00: Vasas–Mezőkövesd
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.00: Ferencváros–ÚjpestBudapest, Groupama Aréna
19.00: Budapest Honvéd–Videoton (Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
19.00: DVTK–DVSCMezőkövesd, Városi Stadion
19.00: Paks–MTKPaks, Városi Stadion
19.00: Haladás–GyirmótSopron, Városi Stadion
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 32 19 5 8 54–30 +24 62
2. Videoton FC 32 18 8 6 65–27 +38 62
3. Vasas FC 32 15 6 11 49–39 +10 51
4. Ferencvárosi TC 32 13 10 9 52–44 +8 49
5. Paksi FC 32 11 11 10 40–36 +4 44
6. Szombathelyi Haladás 32 12 7 13 41–44 –3 43
7. Újpest FC 32 10 12 10 47–49 –2 42
8. Mezőkövesd Zsóry FC 32 10 9 13 38–53 –15 39
9. Debreceni VSC 32 10 8 14 39–45 –6 38
10. Diósgyőri VTK 32 10 7 15 38–55 –17 37
11. MTK Budapest 32 8 12 12 25–35 –10 36
12. Gyirmót FC Győr 32 4 9 19 19–50 –31 21

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik