Koronavírus és sérülések az oroszoknál – „van esélye a magyar csapatnak”

B. Z., N. ZS.B. Z., N. ZS.
Vágólapra másolva!
2020.10.14. 11:00
null
Az oroszok kapitányának, Sztanyiszlav Csercseszovnak is lesznek hiányzói a mieink elleni meccsen (Fotó: AFP)
Három kör után veretlenül vezeti Nemzetek Ligája-csoportunkat az orosz válogatott, amely azonban – a magyarhoz hasonlóan – több kulcsjátékosára nem számíthat. Legutóbbi meccsén, vasárnap odahaza csak 1–1-es döntetlenre volt képes a török csapat ellen. Az Oroszország–Magyarország Nemzetek Ligája mérkőzés előtt az orosz futball jó ismerői nyilatkoztak a Nemzeti Sportnak a szerdai ellenfélről.

 

Ifjabb Szergej Kuznyecov – akinek az édesapja az 1990-es években a Ferencvárosban futballozott, és ő maga is a Fradiban nevelkedett – másodedzőként   az orosz Arszenal Tulánál és a Szpartak Moszkvánál is dolgozott, jól ismeri az orosz futballt, elmondta, több problémával is küzdenek a házigazdák a Magyarország elleni moszkvai meccs előtt.

A SZÁMOK NYELVÉN...

     12     alkalommal veszélyeztetett lövéssel vagy fejessel a magyar válogatott az oroszok elleni szeptember 6-i hazai mérkőzésen (2–3) – bár hétszer eltalálta a kaput, alulmaradt a vendégcsapattal szemben, amelynek mindhárom kaput eltaláló próbálkozása bement.

    21.     összecsapása lesz a szerdai Marco Rossi szövetségi kapitánynak a magyar válogatott élén, amely az olasz szakvezető irányításával eddig kilencből kilenc tétmérkőzését megnyerte, amikor az első gólt szerezte. A Rossi-éra teljes mérlege: 10 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség.

30 mérkőzést játszott a magyar válogatott a szovjet/orosz válogatott ellen, a mérlege: 6 győzelem, 8 döntetlen, 16 vereség.

     32.     helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) aktuális világranglistáján Oroszország, hat helyet javított júliusi helyezéséhez képest – Magyarország válogatottja az 52. helyet foglalja el.

„Jelenleg négy játékost ad a Szpartak az orosz keretnek, akikkel nekem is szerencsém volt együtt dolgozni, valamennyien meghatározó labdarúgói a válogatottnak – fogalmazott Kuznyecov. – A közvélemény győzelmet vár a magyarok elleni mérkőzésen, ám nem egyszerű a helyzet, hiszen két koronavírus-fertőzöttre, valamint három sérült futballistára sem számíthat a kapitány. A gondok a törökök elleni meccs második félidejében is megmutatkoztak. Ezért ha a magyar válogatott fegyelmezetten futballozik és keveset hibázik hátul, nagy baj nem lehet. Az oroszok védelme sebezhető, így garantálható, hogy lesznek helyzetei a magyaroknak.”

Az ismert játékosügynök, a többek között Kádár Tamást, Szerhij Rebrovot és az oroszok szövetségi kapitányát, Sztanyiszlav Csercseszovot is képviselő Varga Sándor vasárnap testközelből figyelhette az orosz válogatottat a törökök elleni találkozón.

„Ott voltam a mérkőzésen, nagyon élvezhető, jó iramú találkozó volt    – tájékoztatta lapunkat Moszkvából a kárpátaljai származású játékosügynök, aki a szerdai orosz–magyar NL-meccset is a helyszínen nézi meg. – Többek között Kassai Viktorral, az orosz játékvezetők főnökével és Konkoly Norbert moszkvai magyar nagykövettel néztem meg a mérkőzést. Hasonló forgatókönyve volt a találkozónak orosz szempontból, mint a budapesti meccsnek a második fordulóból: jó kezdés után viszonylag hamar megszületett az oroszok vezető gólja, majd kimaradt több nagy hazai helyzet. Aztán feljött az ellenfél, egyenlített, és ponttal távozott, amelytől a magyar csapat sem állt távol szeptemberben a nulla hármas kezdés ellenére. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány már nagyon ideges volt a vége felé. Nincs könnyű helyzetben, három-négy kulcsjátékosára sem számíthat. Hiányzik az Atalantában futballozó Alezszej Mirancsuk, a Monacót erősítő Alekszandr Golovin vagy a CSZKA Moszkva sztárja, a koronavírussal fertőzött Mário Fernandes is. Nehéz őket pótolni, úgyhogy azt mondom, van most esélye a magyar csapatnak meglepetést szerezni!”

A szeptemberben Budapesten 3–2-re nyerő orosz csapatban a harmadik gólt éppen a jobbhátvéd Fernandes szerezte, így aligha bánják a mieink, hogy most nem játszik majd. Varga Sándor az oroszok szakvezetőjét is bemutatta.

  „Elsődleges fontosságú nála a fegyelem, az erős csapatszellem . Szerhij Rebrovnak is ezek az erényei, de vele ellentétben Sztanyiszlav sokkal mosolygósabb, vidámabb alkat. Dzsudzsák Balázs tudna róla igazán mesélni, amikor a játékosa volt a Dinamo Moszkvában: felhívott engem, elpanaszolva, hogy kis túlzással meghal nála az edzéseken. Mondtam neki, hogy csak csinálja meg, amiket kér a mester, és meglátja, meglesz az eredménye. Úgy gondolom, a 2016-os Európa-bajnokságon mutatott formáját jórészt neki köszönheti Balázs, aki máig nagyon hálás neki. A 2018-as világbajnokság előtt sok bírálatot kapott, de aztán megnőtt az ázsiója, mivel a házigazda orosz csapat csoportelső lett, és a nyolcaddöntőben Spanyolországot is búcsúztatta.”     

Az OTP Bank Ligában egyetlen orosz nemzetiségű futballista szerepel, Szerder Szerderov augusztusban szerződött a Mezőkövesd Zsóryhoz. A 26 esztendős támadót arról kérdeztük, milyen csapatnak ismerte meg Marco Rossi együttesét, mit vár az orosz–magyar NL-találkozótól?

„Az Oroszország elleni szeptemberi Nemzetek Ligája-mérkőzésen és a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn is jó benyomást tett rám a magyar csapat – mondta lapunknak Szerder Szerderov.Feltűnt, hogy gyors játékosai vannak, akik csapatszinten nagyon fegyelmezettek. Mostanság remekül teljesítenek, ugyanakkor hazai pályán az oroszok számítanak esélyesnek. A két együttes szeptemberi mérkőzése után az orosz honlapok dicsérték a magyar válogatottat, jó csapatnak tartották, és figyelmeztettek, hogy nem lesz sétagalopp a moszkvai mérkőzés sem. Lüktető, izgalmas találkozóra számítok, amelyen három egyre győz az orosz válogatott. Szeptemberben jobb formában éreztem a szbornaját, mint októberben, amikor a svédek (azt a meccset hazai pályán 2–1-re elveszítették az oroszok – a szerk.) és a törökök ellen lépett pályára – igaz, ezeken a találkozókon több fontos játékosa hiányzott. Az elmúlt időszakban sokat fejlődött az orosz együttes, remek labdarúgók alkotják a keretét. Nincsenek kimondott sztárok, ám a csapategység kiváló. Az öltözőben és a pályán is nagy a fegyelem, szerintem főleg ennek köszönhető az eredményessége.”

 


NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA
, 3. CSOPORT
Szeptember 3.

Törökország–Magyarország 0–1 (Szoboszlai 80.)
Oroszország–Szerbia 3–1 (Dzjuba 48., 81. – az elsőt 11-esből, Karavajev 69., ill. A. Mitrovics 78.)
Szeptember 6.
Magyarország–Oroszország 2–3 (Sallai R. 62., Nikolics 70., ill. An. Mirancsuk 15., Ozdojev 34., Fernandes 46.)
Szerbia–Törökország 0–0
Október 11.
Szerbia–MAGYARORSZÁG 0–1 (Könyves 20.)
Oroszország–Törökország 1–1 (An. Mirancsuk 28., ill. Karaman 62.)
Október 14.
20.45:
Törökország–Szerbia
20.45: Oroszország–Magyarország
November 15.
18.00:
Törökország–Oroszország
20.45: Magyarország–Szerbia
November 18.
20.45:
Szerbia–Oroszország
20.45: Magyarország–Törökország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország3217–4+37
2. MAGYARORSZÁG3214–3+16
3. Törökország3211–2–12
4. Szerbia3121–4–31

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE*
Kapusok:Dibusz Dénes(Ferencváros),Hegedüs Lajos(Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás(Oud-Heverlee Leuven – Belgium),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),LangÁdám(Omonia Nicosia – Ciprus),Loic Nego(Mol Fehérvár),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila(Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Budapest Honvéd),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kalmár Zsolt(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Schäfer András(Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
Támadók:Könyves Norbert(Zalaegerszegi TE FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Szőke Adrián(Heracles Almelo – Hollandia),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Rolandcsak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhatott a szakmai stáb rendelkezésére
Gulácsi Pétera Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazott vissza klubcsapatához

AZ OROSZ VÁLOGATOTT BŐ KERETE

Kapusok: Guilherme Marinato (Lokomotiv Moszkva), Szoszlan Dzsanajev (Szocsi), Anton Sunyin (Dinamo Moszkva)
Védők: Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Vjacseszlav Karavajev (FK Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor), Szergej Petrov (Krasznodar), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Alekszandr Zsirov (Sandhausen – német)
Középpályások:Zelimhan Bakajev (Szpartak Moszkva), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Anton Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Jurij Zsirkov (Zenit), Andrej Mosztovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Alekszej Ionov (Rosztov-Don), Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva), Daler Kuzjajev (klub nélküli)
Támadók:Artyom Dzjuba (Zenit),Alekszandr Szobolev (Szpartak Moszkva), Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik