Korkép – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.08.28. 23:41

Korkép, de lehetne kórkép is a magyar futballról, ha azon dolgok összességét vesszük, amelyek kihámozhatók a Nebojsa Vignjeviccsel készült interjúból. Az Újpesttel kapcsolatban a közelmúltban gyakran elhangzott, hogy majd jövőre lesz bajnok, az ironikus megjegyzés napjainkban úgy értelmezhető, a csapat jelen állapotában valószínűbb, hogy jövőre lesz csatára... Merthogy egyelőre nincsen, erre (is) panaszkodik a lilák trénere. De az is érdekes, miért nincsen. A szakember szerint a magyar fiatalok azért tárgyalnak az Újpesttel, hogy felverjék az árukat, és másutt nagyobb fizetést kérhessenek. Nem teszi hozzá, de benne van a pakliban, hogy sikerül is nekik. Mondjuk ha én az Újpesttel tárgyalok, majd például Mezőkövesden arra hivatkozom, hogy engem a lila-fehérek is át akarnak igazolni, miért kellene ezt egy vidéki klubnak feltétlenül figyelembe vennie és több pénzt fizetnie...

Azt viszont vegyük figyelembe, hogy a tulajdonos, Roderick Duchatelet akkora költségvetésből gazdálkodik, amekkorát jónak lát. Hogy ez sok-e vagy kevés – a szurkolók szerint inkább az utóbbi... –, nézőpont kérdése, de Vignjevics megjegyzi, több olyan klub is van, amelynek nagyobb a büdzséje. A tulajnak az az érdeke, hogy minél kevesebb pénzt költsön, az edző pedig minél több jó játékost szeretne a keretben látni. Az edző egy másik ellentmondásra is felhívta a figyelmet. A korábban Újpestre kerülő légiósok közül Enisz Bardi és Souleymane Diarra meg akarta mutatni, a magyarnál nívósabb bajnokságban a helye, s ezért mindent meg is tett. A honi futballisták ellenben jól elvannak az itthoni langyos vízben, mondván, nekik ez jelenti a komfortzónát. Ám az öltözői pletykák nem feltétlenül csak ezt erősítik: nem minden futballista menne tűzbe a szerb edzőért – igaz, ezt nem is Vignjevics mondta.

Arra azért lenne ötletem, hogy a fiatal magyar labdarúgók ne csak az áruk felverése miatt tárgyaljanak a lilákkal. Kellene egy jól működő utánpótlásműhely, ám a futballklubnál ez csupán 2016 óta működik. Az Újpesti Torna Egylet (UTE) Labdarúgó Akadémiájáról régebb óta kerülnek ki futballisták, de az FC és az egyesület már a címervita miatt sem cseresznyézik egy tálból. Ilyenkor jönnek a légiósok, de az ő megvételük zsákbamacska is, mert Bardi és Diarra ugyan szétszaggatta az istrángot, Lacina Traoré (és sorolhatnánk...) viszont nem.

Vignjevics személyében olyan edző mondja el a véleményét, aki hatodik éve dolgozik a csapattal, tehát feltételezhető, hogy a klubnál a jelenlegi helyzet nem ad hoc jelleggel alakult ki.

Korkép. S talán nem csak az Újpestről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik