Könyvbemutató: Ez bepattant! – hiánypótló mű született

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2020.09.10. 20:21
null
Csillag Péter (jobbra) és Dénes Tamás sporttörténész, újságíró (Fotók: Dömötör Csaba)
Túlzás nélkül állítható, hiánypótló mű született kollégánk, Csillag Péter tollából. A labdarúgás és a XX. századi magyar történelem kapcsolata kerül terítékre a Molnár C. Pál Múzeumban bemutatott Kapufák és kényszerítők című kötetben.

 

„Jól megfontolt álláspontom szerint, habár túlzás lenne tragédiaként felfogni egy futballvereséget, amíg nem vagyunk képesek győzni, de legalább megőrizni tartásunkat egy efféle mérkőzésen, helyesebben tennénk, ha kerülnénk a sporttalálkozókat azokkal az országokkal, amelyek propagandahálózata a mi tekintélyünket igyekszik rombolni. Ez nem szolgálja politikai céljainkat.”

A mondat akár az ötvenes évek Magyarországán is megjelenhetett volna, mondjuk, az NSZK-val szemben 3:2-re elvesztett 1954-es vb-döntő után. Ám az idézet Nagy-Britannia budapesti nagykövete, George Labouchere tollából való, s az 1954. május 23-án a Népstadionban játszott, s 7:1-es hazai győzelemmel végződő magyar–angol után vetette papírra.

Vagy egy levél, amely Huszár Tibor Kedves, jó Kádár elvtárs! – Válogatás Kádár János levelezéséből 1954–1989 című kötetében található. Ebben a Vasas magyar bajnok, Népköztársasági és Közép-európai Kupa-győztes labdarúgócsapatának edzője, Baróti Lajos fordul Tisztelt Kádár Elvtárshoz, hogy fivére, Baróti Dezső, a szegedi egyetem rektora érdekében közbenjárjon. A testvér az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt a szegedi rendőrség vendégszeretetét élvezte, a futballedző pedig finoman, nagyon intelligensen megfogalmazva, ugyanakkor határozottan mintegy javasolta Kádárnak: „Egy olyan embert, aki kormányzatunkhoz, szocialista államrendszerünkhöz hű, könnyebb megtartani, mint ártatlanul félredobni.”

A könyvbemutató hallgatósága
A könyvbemutató hallgatósága

 

Csak két sztoritöredéket emeltem ki a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter Kapufák és kényszerítők című, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programja keretében támogatott, a Jaffa kiadó gondozásában megjelent könyvéből (3499 forint). A korábban a Nemzeti Sport Népsport mellékletében is megjelenő dolgozatokból kiderül, Magyarország XX. századi története minden kétséget kizáróan a kapufák és kényszerítők korszaka volt: sommásan megállapítható, hogy többnyire kifelé pattant a labda, mint az 1938-as és 1954-es vb-döntőn.

A szerző a futball és az irodalom kapcsolatát felvillantó Ady stoplisban című kötete után ebben a művében a labdarúgás és a magyar történelem viszonyát boncolgatja. A Molnár C. Pál Múzeumban tartott sajtóbemutató keretében Dénes Tamás sporttörténész, újságíró és egykori kollégánk, Lipcsei Árpád beszélgetett a szerzővel.

Futballnyelven fogalmazva: jól jött vissza a kényszerítő, Csillag Péter pedig nem hagyta ki a lehetőséget.

Ez bepattant!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik