T. G. 2020.09.10 20:21 Frissítve: 2020.09.10 20:37

Könyvbemutató: Ez bepattant! – hiánypótló mű született

Túlzás nélkül állítható, hiánypótló mű született kollégánk, Csillag Péter tollából. A labdarúgás és a XX. századi magyar történelem kapcsolata kerül terítékre a Molnár C. Pál Múzeumban bemutatott Kapufák és kényszerítők című kötetben.

Csillag Péter (jobbra) és Dénes Tamás sporttörténész, újságíró (Fotók: Dömötör Csaba)

 

„Jól megfontolt álláspontom szerint, habár túlzás lenne tragédiaként felfogni egy futballvereséget, amíg nem vagyunk képesek győzni, de legalább megőrizni tartásunkat egy efféle mérkőzésen, helyesebben tennénk, ha kerülnénk a sporttalálkozókat azokkal az országokkal, amelyek propagandahálózata a mi tekintélyünket igyekszik rombolni. Ez nem szolgálja politikai céljainkat.”

A mondat akár az ötvenes évek Magyarországán is megjelenhetett volna, mondjuk, az NSZK-val szemben 3:2-re elvesztett 1954-es vb-döntő után. Ám az idézet Nagy-Britannia budapesti nagykövete, George Labouchere tollából való, s az 1954. május 23-án a Népstadionban játszott, s 7:1-es hazai győzelemmel végződő magyar–angol után vetette papírra.

Vagy egy levél, amely Huszár Tibor Kedves, jó Kádár elvtárs! – Válogatás Kádár János levelezéséből 1954–1989 című kötetében található. Ebben a Vasas magyar bajnok, Népköztársasági és Közép-európai Kupa-győztes labdarúgócsapatának edzője, Baróti Lajos fordul Tisztelt Kádár Elvtárshoz, hogy fivére, Baróti Dezső, a szegedi egyetem rektora érdekében közbenjárjon. A testvér az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt a szegedi rendőrség vendégszeretetét élvezte, a futballedző pedig finoman, nagyon intelligensen megfogalmazva, ugyanakkor határozottan mintegy javasolta Kádárnak: „Egy olyan embert, aki kormányzatunkhoz, szocialista államrendszerünkhöz hű, könnyebb megtartani, mint ártatlanul félredobni.”

A könyvbemutató hallgatósága

 

Csak két sztoritöredéket emeltem ki a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter Kapufák és kényszerítők című, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programja keretében támogatott, a Jaffa kiadó gondozásában megjelent könyvéből (3499 forint). A korábban a Nemzeti Sport Népsport mellékletében is megjelenő dolgozatokból kiderül, Magyarország XX. századi története minden kétséget kizáróan a kapufák és kényszerítők korszaka volt: sommásan megállapítható, hogy többnyire kifelé pattant a labda, mint az 1938-as és 1954-es vb-döntőn.

A szerző a futball és az irodalom kapcsolatát felvillantó Ady stoplisban című kötete után ebben a művében a labdarúgás és a magyar történelem viszonyát boncolgatja. A Molnár C. Pál Múzeumban tartott sajtóbemutató keretében Dénes Tamás sporttörténész, újságíró és egykori kollégánk, Lipcsei Árpád beszélgetett a szerzővel.

Futballnyelven fogalmazva: jól jött vissza a kényszerítő, Csillag Péter pedig nem hagyta ki a lehetőséget.

Ez bepattant!

2020.09.19 12:19:49

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS

Könnyedén győzött a tartalékos FTC a ráckevei futballünnepen, a hazaiak elérték a céljukat, szereztek egy gólt.

2020.09.19 10:45:15

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Menetrend, versenykiírás, párosítások, eredmények – minden egy helyen.

2020.09.18 20:28:36

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

A grund akadémiájától a hadifogoly-válogatotton át Sebes Gusztáv csapatáig.

2020.09.17 19:41:17

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A Donyec-medence iparvidékéről tánclépésekben indult a Ferencváros vezetőedzőjének pályafutása.

2020.09.15 10:09:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

18 éves újonc a Honvédban, a kisvárdai Claudiu Bumba a legjobb előkészítő – legek.