Könyvajánló: megjelent a magyar női futballbajnokságok története

Vágólapra másolva!
2019.05.12. 09:09
null
A szerző, Dénes András egy trilógia első kötetét mutatta be (Fotó: Róth Tamás)<br />
Egy héttel a magyar női futball történelmének legrangosabb eseménye, a május 18-i, budapesti UEFA Női Bajnokok Ligája döntő előtt, megjelent a szakág hazai történelmét feldolgozó „Magyar női futball – A bajnokságok” című könyv.

 

 

Dénes András, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával készül könyv szerzője a MSÚSZ Testnevelési Egyetemen lévő irodájában tartott könyvbemutatón elmondta, a most megjelent 250 oldal tulajdonképpen egy trilógia első kötete, amelyet követ majd a válogatott csapat 300 mérkőzésének históriája, valamint 50 év 50 főszereplőjének portréja.

A szerző ötven évet említett, utalva arra, hogy női labdarúgóink 1971 áprilisában játszottak először bajnoki mérkőzést – ám a könyv még ennél is hosszabb időszakot dolgoz fel.

Az angol Netty Honeyball, akit okkal tarthatunk a női labdarúgás egyik legfontosabb „ősanyjának”, 1895-ben úgy jellemezte a futballt, hogy az „egy férfias játék, amely ugyanakkor nőies is lehet”.

Ezzel, a mindmáig érvényes mondattal kezdődik a könyvben a női labdarúgás történetének felidézése, nem megfeledkezve a szegedi Brauswetter Boriskáról, a harmincas években az Egyesült Államokban, Kaliforniában pályára lépett Hungarians nevű alakulatról, vagy az 1946-ban, a Latorca utcai Elektromos-pályán bemutatkozott női labdarúgó-válogatottról – amelyet egyébként a nagypályás női kézilabda vállalkozó szellemű sztárjai alkottak.

Az „őskor” történetének felidézése elsősorban a kuriózumok tárháza, míg a hetvenes évek elején kezdődött „hőskor” krónikája tisztelgés a „szabadságharcosok” a női futball létéért küzdő legendák – mint Bárfy Ágnes, Matskássyné Boda Mária, Forgács Zsuzsa és a többiek – előtt.

Nekik, illetve az utána következő korosztályok legjobbjainak köszönhető, hogy ma egyáltalán létezik női futball, amelynek a sportszakmai értékei mellett soha nem szabad megfeledkezni társadalmi jelentőségéről sem.

Az általuk játszott bajnokságokat, az eredményeket, a néha mosolyra késztető, máskor pedig könnyeket kicsaló történeteket gyűjtötte csokorba a „Magyar női futball – A bajnokságok” című könyv 250 lapja, amely nem csak az emlékek tárháza. Tisztelgés a hajdani játékosok, vezetők bátorsága, elszántsága – az életük előtt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik