nemzetisport.hu 2019.02.19 12:33 Frissítve: 2019.02.19 19:14

Kisvárda: Történtek olyan események, amelyek elgondolkodtattak… – Révész

Révész Attila, a labdarúgó NB I-ben 11., utolsó előtti helyen álló Kisvárda sportigazgatója a klub hivatalos honlapján hosszan beszélt arról a szerinte furcsa jelenségről, hogy a kiesés elleni küzdelemben rendre az újonc kis csapatok érdekeltek az élvonalban.


Révész Attila szerint minden korábbinál több pont kell majd a megkapaszkodáshoz

A története során az élvonalban először szereplő Kisvárda 21 forduló alatt 23 pontot szerzett az NB I mostani kiírásában. Ahogy az a Nemzeti Sport keddi számából kiderült, az elmúlt tíz évben a bajnokság ezen szakaszában ennyi pont rendre elegendő volt a bennmaradást érő helyek valamelyikére.

„Engem is meglep ez a helyzet, viszont ez egyértelműen mutatja a bajnokság színvonalának emelkedését, másrészt pedig azt, hogy mi is jól teljesítünk – mondta a kisvardafc.hu-nak Révész Attila sportigazgató. – Előzetesen azt gondoltuk, a bajnokság ezen szakaszába érve huszonhárom ponttal nem lehetnek kiesési gondjaink, de a jelek szerint minden korábbinál több pont kell majd a megkapaszkodáshoz. Ezzel nincs is semmi gond, más miatt vannak aggályaink.

„Emlékezhetünk az előző bajnokság utolsó fordulójára, amikor felvetődött a kérdés, hogy a két nagy csapat vajon a legjobb összeállításában állt-e ki a két kiesésben érintett ellenfelével szemben. Továbbá, pusztán a véletlen műve-e, hogy a kiesés elleni harcban évről évre az előző évben feljutó csapatok voltak érintve, és többnyire ők húzták a rövidebbet? Van-e helyük ezeknek a kis kluboknak az élvonalban a tradicionálisan nagy csapatok mellett? Ezek a kérdések nagyban foglalkoztatnak engem. Nem is azért, mert egy ilyen kis közösség, mint a miénk érezhetően jól végzi a dolgát, hanem azért is, mert a Paks elleni mérkőzésünkön történtek olyan események, amelyek elgondolkodtattak.”

„Továbbá nem is azért, mert nem adták meg a szakemberek szerint is teljesen egyértelműen szabályos gólunkat, hanem inkább az a közöny, ami azt körülvette. Az általam korrektnek tartott, a futballt nagyban népszerűsítő, a közvetítési jogokat birtokló M4 Sport csatorna az összefoglaló műsorában említést sem tett erről a jelenetről, elkerülve ezáltal a konfliktus lehetőségét. Véleményem szerint nem ez lenne a megoldás. Hanem az – pontosan azért, hogy a hajrában elkerüljük a korábban is említett szóbeszédeket –, hogy beszéljünk ezekről a történésekről, hiszen a bajnoki hajrához közeledve minden ilyen tévedésnek hatványozott jelentősége lehet.”

„Az elmúlt hétvégén a Debrecen kétségkívül gyönyörű győztes gólja jelentette a slágertémát, de az, hogy említést sem tettek a mi meg nem adott gólunkról, az számomra megint azt a kérdést erősíti, hogy van-e helye a hozzánk hasonló kis csapatoknak az NB I-ben. Hozzáteszem és a döntetlen miatt csalódottságot érző szurkolóinknak is üzenem, hogy eddig semmi okunk nem volt összeesküvés-elmélet gyártására, amiben azért mi, magyarok elég jók vagyunk. Egyszer éreztem hasonlót: amikor a Mol Vidi–Ferencváros meccsen tapasztalt durvaságok sokasága kellett ahhoz, hogy az egy fordulóval korábban játszott Diósgyőr–Kisvárda mérkőzésen történtek is terítékre kerüljenek, és a súlyosan szabálytalankodó hazai játékost utólagosan eltiltották.”

„Hozzáteszem, őt végül felmentették, és persze, hogy ő szerezte csapata első idei meccsén a vereség elkerülését jelentő gólt a hosszabbításban
[Vernes Richárd a Mezőkövesd ellen mentett pontot – a szerk.]. Ezzel csak megint azt szeretném megerősíteni, hogy nem tudhatjuk, melyik ítélet vagy külső döntés befolyásolhatja a végén mondjuk a kiesés sorsát, ezért kell beszélni ezekről a helyzetekről.”

„Megvan itt az esélyegyenlőség? Pedig, ha jobban belegondolunk, az évek óta a kiesés elkerüléséért küzdő, nagy múltú csapatok csak köszönhetnek a hozzánk hasonló kluboknak, amelyek évről évre megnehezítik a dolgukat a bennmaradásért vívott harcban. Ha mi nem lennénk, még jobban elkényelmesednének, nem lennének rákényszerítve az olyan teljesítményre, amelyet a túlélésért vívnak. Ezáltal pedig a magyar bajnokság és a magyar futball ázsiója is nőhet. Márpedig ha ez így van, akkor a kis csapatok is egyenlő bánásmódot érdemelnek.”

„Felvetődik még bennem az is, mit kell tennünk akkor, ha az igazságérzetünket bántják? Harsányabbnak kell lenni? Holott a nyilatkozatot adó vezetőedzőnktől és a játékosoktól is elvárjuk, sőt megköveteljük az ellenfél és a játékvezetők tiszteletét, továbbá a szerénységet. Úgy gondolom, ez minden meccs utáni megnyilvánulásunkból ki is tűnik. Attól mert nem verjük az asztalt a meccsek után az ilyen ítéletek miatt, még megérdemeljük az egyenlő bánásmódot. Ha kikapunk tisztességes küzdelemben, akkor emelt fővel elbúcsúzunk. Ám ha van lehetőség esélyegyenlőség mellett benn maradni, akkor azzal az eséllyel élni kívánunk!”
– fejezte be mondandóját Révész.

A tényszerűséghez persze az is hozzátartozik, hogy az összefoglalóból kimaradt egy vitatott jelenet, de az M4 oldalán megtekinthető a mérkőzés teljes felvétele. Nos, a 17. perc végén legalábbis gyanús körülmények között mentettek a kisvárdaiak, a hazai játékos karja nyilvánvalóan nincs természetes testhelyzetben fejelés közben, és a labda érinti a magasra emelt kezet – ott a Paks reklamálhatott volna tizenegyest.

Vagyis időnként a kisebbek, az újoncok javára is tévednek a játékvezetők.

A Kisvárda–Paks (0–0) mérkőzés összefoglalója:

NB I, 2018–2019, 22. FORDULÓ
FEBRUÁR 23., SZOMBAT HELYSZÍN
17.00: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Mol Vidi–Haladás
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
17.00: Újpest–DVTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
17.00: Paks–DVSC Paks, Városi Stadion
19.30: Honvéd–MTK (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer Stadion
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

 

2020.02.23 23:34:19

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

NS-VÉLEMÉNY. Azzal még várjunk, hogy máris megvan a következő szövetségi kapitány.

2020.02.22 23:10:00

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az Újpestnek is meg kell találnia a megmentőjét. Vagy ha ez nem megy, akkor a megmentőnek az Újpestet. A magyar futball egészének jövője miatt is.

2020.02.22 22:52:29

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport vasárnapi számából ajánljuk.

2020.02.22 09:17:28

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A bajnok három gólt kapott az első félidőben, és innen már nem állt fel, szépíteni is képtelen volt.