Az új Debrecen a régi, de még erősebb ETO ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.13. 14:03
null
A Magyar Kupa döntőjében tavasszal a Debrecen legyőzte a Győrt (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Ma a Győri ETO–DVSC-Teva Szuperkupa-meccsel elkezdődik a 2013–2014-es szezon. A két gárda májusban a Magyar Kupa döntőjében is összecsapott, akkor a debreceniek Adamo Coulibaly duplájával 2–1-re győztek. A francia csatár azonban már távozott a Lokitól, több társával együtt, viszont érkezett nyolc új játékos és a Győr is erősített a nyári szünetben. Mit várhatunk ezek után a nemzetközi szereplését jövő héten megkezdő két együttestől a mai találkozón?

A DVSC-Teva nyer hatodszor is (2005, 2006, 2007, 2009 és 2010 után), vagy a Győri ETO először? Ez az egyik fő kérdés a Puskás-stadionban 20.30 órától rendezendő Szuperkupa-meccs előtt, a másik pedig – szurkolói szempontból legalább ennyire érdekes –, hogy mit mutatnak a két csapat új szerzeményei, illetve egyáltalán milyen formában van a DVSC és az ETO a jövő heti nemzetközi kuparajtjuk előtt. Mint ismeretes, a Debrecen a norvég Strömsgodset otthonában lép pályára csütörtökön az El-selejtező 2. fordulójában, míg a Győr az izraeli Maccabi Tel-Avivot fogadja szerdán a BL-kvalifikáció 2. körében.

BOGNÁR GYÖRGY: FELFORGATOTT LOKI AZ EGYBEN TARTOTT GYŐR ELLEN

RÉGEN LÁTOTT ÁTALAKULÁS DEBRECENBEN

A DVSC-Teva régen látott átalakuláson ment keresztül a legutóbbi szezon befejezése óta, hiszen nyolc új játékos érkezett, miközben a korábbi alapemberek közül Adamo Coulibaly, Dajan Simac és Luis Ramos is távozott.

A májusi kupadöntőben éppen a Győrt legyőző debreceniek szakmai stábja főként a hátsó alakzatot igyekezett megerősíteni, az új szerzemények jelentős része a hátvédsorban vagy védekező középpályásként vethető be, balhátvéden kívül minden védekező posztra szerződtetett új embert a Loki. A védelem jobb oldalára Lázár Pál jött, középre Dusan Brkovics, Igor Morozov és Alekszandar Trninics, míg Joel Damahou és Zsidai László védekező középpályásként vethető be.

Ezzel együtt a Debrecen jövőbeni szereplésének kulcsa, hogy miként sikerül pótolni az előző két idény NB I-es gólkirályát, Adamo Coulibalyt. A francia támadó távozásával jelentős góldeficitbe kerülhet a Loki, ezért próbálták megtalálni a megfelelő utódot. A nem feltétlenül hálás feladat a jelek szerint a román Cristian Budra vár. A nagybányai születésű, 28 esztendős játékos 2010-ben még majd' egymillió euróért került a Gaz Metantól Kolozsvárra, ahol eleinte még alapembernek számított, az elmúlt másfél évben azonban megbicsaklott a karrierje. Sokat volt sérült, ám a cívisvárosba már tökéletes erőállapotban érkezett, és szeretne rögtön a Szuperkupáért vívandó meccsen bizonyítani. Rajta kívül a támadósorban az Egerből igazolt, a hevesieknél 16 bajnokin négyszer eredményes, 23 éves Horváth Zoltán számít még új embernek.

„Minden sorozattal úgy vagyunk, hogy amelyikben elindulunk, szeretnénk megnyerni, így készülünk a Szuperkupára is – nyilatkozta a mai összecsapás kapcsán Kondás Elemér, a DVSC-Teva vezetőedzője az mlsz.hu-nak. – A Győr elleni találkozó a negyedik hétnek a vége, amióta megkezdtük az edzéseket, és be volt kalkulálva a felkészülésbe. Úgy gondolom, nagyon jó mérkőzés lesz, egyúttal a nemzetközi szereplés előtt mindkét csapatnak kiváló felkészülési lehetőség is. A kezdőcsapatban mindkét oldalon lesznek változások a kupadöntőhöz képest, tehát annak eredményéből nem szabad kiindulni. Igyekszünk erre a meccsre jól felkészülni és sikeresek lenni."

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők:Dusan Brkovics (szerb, legutóbb Hapoel Haifa – Izrael), Cristian Bud (román, FC Bihor – Románia), Joel Damahou (elefántcsontparti, Maccabi Haifa – Izrael), Horváth Zoltán (Egri FC), Huszák Tamás (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Lázár Pál (szabadon igazolható, legutóbb PMFC), Igor Morozov (észt, legutóbb Polonia Warszawa – lengyel), Stevo Nikolic (bosnyák, Spartak Trnava – Szlovákia, kölcsönből vissza), Oláh Gergő (FC Tatabánya – kölcsönből vissza), Eugene Salami (nigériai, KTE-Phoenix Mecano, kölcsönből vissza), Alekszandar Trninics (szerb, Csukaricski – Szerbia), Varga József (Greuther Fürth – Németország, kölcsönből vissza), Vinicius Galvao (Csákvári TK – kölcsönből vissza?), Zsidai László (MTK Budapest)
Távozik/távozhat: Balajti Ádám (Mezőkövesd, kölcsönbe), Bényei Balázs (?), Adamo Coulibaly (francia, ?), Éles Szilárd (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Engel Alex (Vasas, kölcsönbe), Gál Mátyás (Vasas, kölcsönbe), Huszák Tamás (?), Nagy Róbert (Balmazújváros), Oláh Gergő (Balmazújváros), Luis Ramos (hondurasi, FC Chateauroux – Franciaország), Eugene Salami (nigériai, Teplice – Csehország), Dajan Simac (horvát, ?), Szilágyi Péter (?), Varga József (Middlesbrough – Anglia, kölcsönbe), Vinícius Galvao (brazil, ?), Mamadou Wagué (francia, ?), Szűcs István (Békéscsaba, kölcsönbe), Lucas Marcolini (brazil, Békéscsaba, kölcsönbe), Albert István (Békéscsaba, kölcsönbe)
Kiszemeltek: Andrej Causic (horvát, PMFC), Matic Marusko (szlovén, ND Mura – Szlovénia), Ioan Mera (román, szabadon igazolható – próbajáték, legutóbb Alanyija Vlagyikavkaz, Oroszország) Vadnai Dániel (MTK Budapest), Nagy Sándor (ukrajnai, Hoverla Uzshorod – Ukrajna, próbajáték)
A várható kezdőcsapatok
A várható kezdőcsapatok

A GYŐRI ETO-NÁL MÁR CSAK A RÉGEN VÁRT CENTER HIÁNYZIK

Győrben jóval kisebb volt a mozgás, ugyanis az alapemberek közül senki nem távozott, és eddig csak három új futballista érkezett. Az MTK-tól megszerzett jamaicai Rafe Wolfe jelentős erősítésnek számíthat a védelemben, jó eséllyel kiszoríthatja az eddigi jobbhátvédet, Michal Svecet. A védekező középpályás Patrick Mevoungounak és a támadó Leandro Martíneznek azonban jóval több vetélytárssal kell megküzdenie a csapatba kerülésért, így még az sem biztos, hogy a Debrecen elleni mai meccsen láthatják őket a szurkolók.

Akit viszont még biztosan nem láthatnak a drukkerek, az az új center, akit már vagy fél éve keresnek a győriek, de még mindig nem találtak meg... Vagyis az első számú hiányposztra, a befejező csatár pozíciójába továbbra sem érkezett új játékos Győrbe. Ez azonban nem csökkenti az ETO esélyeit a mai meccs előtt, hiszen az előző szezonban a bajnokságot is klasszikus ék nélkül nyerte meg. Pintér Attila vezetőedző számára ugyanakkor gondot jelenthet, hogy a Maccabi Tel-Aviv elleni BL-selejtező mai főpróbáján eltiltás miatt nem számíthat Lipták Zoltánra és Marek Strestíkre.

„Nekünk minden mérkőzés tétmérkőzés, nemcsak a Szuperkupa, hanem az előkészületi meccsek is, hiszen ahol a csapat pályára lép, ott mindig győztesen szeretné azt elhagyni. Így lesz ez most is: akik játéklehetőséget kapnak, azért tartoznak az ETO keretéhez, hogy amikor rájuk kerül a sor, akkor megmutassák, mire képesek és hogyan tudnak futballozni ezért a szurkolótáborért, ezért a klubért. Nagyon bízom benne, hogy a szombati találkozót és ezzel együtt a Szuperkupát meg tudjuk nyerni, hiszen a klub történetében ilyen még nem volt" – fogalmazott a győriek honlapjának a Debrecen elleni meccs kapcsán Pintér Attila, az együttes vezetőedzője.

A két fél az elmúlt bő egy évben négyszer találkozott egymással tétre menően. A Debrecen a bajnokságban tavaly előbb májusban idegenben (2–1-re), majd júliusban hazai pályán (4–1-re) is megverte a Győrt, ezt követően viszont novemberben már kikapott (2–0-ra) az ETO Parkban. A Magyar Kupa döntőjében, semleges pályán, Kispesten azonban megint a DVSC győzött, vagyis négyből háromszor a hajdúságiak örülhettek. Ma, 20.30 órától ismét semleges pályán, a Puskás-stadionban méri össze erejét a két gárda. A meccs tétje a Szuperkupa cím mellett a Magyar Labdarúgó-szövetség által felajánlott ötmillió forintos pénzdíj is.

VÁLTOZÁSOK A DVSC-NÉL, BAJNOKVERÉSSEL KEZDENÉNEK

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők:Kiss Máté (Siófok, kölcsönből vissza), Leandro Martínez (argentin-olasz, Bp. Honvéd), Nacsa Péter (Lombard Pápa, kölcsönből vissza), Simon András (Haladás, kölcsönből vissza?), Windecker József (Siófok, kölcsönből vissza), Rafe Wolfe(jamaicai, MTK), Patrick Mevoungou (kameruni, Admira Wacker)
Távozik/távozhat:Jarmo Ahjupera (észt, Újpest FC), Rati Alekszidze (grúz, Dila Gori – Grúzia), Dudás Ádám (Paks?), Marián Had (szlovák, ?), Molnár Péter (szlovákiai, Paks), Zámbó Bence (Kaposvár, kölcsön után végleg)
Kiszemeltek: Rafael Burgos (salvadori, SV Ried – Ausztria, legutóbb KTE-Phoenix Mecano), Kamil Kopúnek (szlovák, Slovan – Szlovákia), Kovács János (szabadon igazolható, legutóbb Luton – Anglia),Kevin Vinetot (francia-kongói, Crotone – Olaszország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik