Képes-e túlszárnyalni az FTC sorozatát a Videoton?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.19. 12:25
null
Az Újpest után a Haladást is legyőzné a Videoton, de ezúttal idegenbe mennek a fehérváriak (Fotó: Mirkó István)
Kilábal-e a hullámvölgyből a DVSC, amely 2001 óta nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot? Folytatódik-e a Videoton győzelmi sorozata, tovább döntögeti-e a klubrekordokat a fehérvári együttes? Albérletben is gyarapítja veretlen hazai meccseinek a számát az MTK? Sok kérdésre választ kaphatunk ezen a hétvégén – íme, néhány érdekesség az NB I 8. fordulója elé!  

 

PÉCSI MFC–PAKSI FC

• Előző négy tétmérkőzését megnyerte a Pécs, ami dicséretes teljesítmény – más kérdés, hogy ebből csak egy volt bajnoki meccs (a DVSC elleni 2–0), egyszer a Magyar Kupában (4–1 a SZEOL ellen), kétszer a Ligakupában (SZTK 1–0, Soroksár 2–1) győzött a csapat.

• A bajnoki mérlege már korántsem ilyen fényes a PMFC-nek, az első hat fordulóban nem tudtak nyerni a piros-feketék, aztán a múlt héten, Debrecenben véget ért a negatív széria.

• Öt csapat nyeretlen még hazai pályán, közülük a Pécs játszotta a legtöbb bajnokit otthon, négyet. Véber György együttese az MTK-tól (0–4), a Diósgyőrtől (1–2) és a Kecskeméttől (1–2) kikapott, az Újpesttel ikszelt (1–1). Pályaválasztóként legutóbb május 10-én, a Mezőkövesd ellen győzött, azóta öt hazai meccset vívott meg nyeretlenül.

Hazai környezetben a Pécsi MFC kapta a legtöbb gólt, kilencet.

• Az eddigi hét fordulóban a Pécs csupán egy mérkőzésen nem szerzett gólt (MTK, 0–4), és ugyancsak egy meccsen nem kapott (DVSC, 2–0)

• A múlt héten a heves esőzések és a paksi pálya játékra alkalmatlansága miatt elmaradt a tolnaiak mérkőzése a DVTK ellen. Előtte a válogatott Eb-selejtezője miatt szünet volt az NB I-ben, így a Paks legutóbb három hete játszott bajnokit.

• Az MVM-Paks még veretlen a bajnokságban: három győzelemmel kezdett, majd kétszer ikszelt, legutóbb pedig nyert Szombathelyen.

• A Videotonnal együtt a Paks kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban, kettőt.

• Vendégként két győzelem (Nyíregyháza, Haladás) és egy döntetlen (Puskás AFC) a mérlege a Paksnak.

• Előző kilenc idegenbeli bajnoki mérkőzése közül csupán egyet veszített el a Paks, a 2013–2014-es szezon záró fordulójában a Ferencvárostól kapott ki a Puskás Ferenc Stadionban.

• NB I-es találkozón legutóbb 2012 júliusában győzött a Pécs a Paks ellen (idegenben 3–2-re), azóta előbb 3–1-re, majd 2–1-re a paksiak nyertek, előző összecsapásuk 1–1-re végződött.

Amióta a Paks feljutott az élvonalba, bajnoki meccsen nem kapott ki a Pécs otthonában.

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS–GYŐRI ETO FC

• Előző két bajnokiján összesen négy pontot szerzett a Nyíregyháza: legyőzte a Lombard Pápát és ikszelt a Dunaújvárossal. E két mérkőzésen nem kapott gólt, legutóbb a Ferencváros spanyol védője, David Mateos vette be a nyíregyháziak kapuját, a Szpari hálója immár 204 perce érintetlen.

• A Nyíregyháza eddigi hét bajnokijából csupán kettő volt olyan, amelyen mind a két csapat szerzett gólt: a DVSC elleni 1–1 és a Fradi elleni 3–1-es vereség. A másik öt meccsen vagy a Spartacus, vagy az aktuális ellenfél (a Nyíregyháza–Dunaújváros meccsen mind a két együttes) gólképtelen maradt.

• Az első hét fordulóban ötször játszott otthon a Nyíregyháza, és egyedül a Pápát tudta legyőzni. 1–2–2 a mérlege vendéglátóként. A mezőnyben a Szparinál csak a Videoton lépett pályára többször hazai környezetben.

• Az ETO legutóbbi bajnokija a szakadó eső miatt, 1–1-nél félbeszakadt Kecskeméten. A győriek előtte nyertek a Dunaújváros ellen, azt megelőzően ikszeltek a Pápával, azaz két forduló óta veretlenek.

Vendégként még nyeretlen a Győr: veszített Pakson és Fehérváron, 0–0-t játszott Pápán. Legutóbb 2012 tavaszán fordult elő az ETO-val, hogy egymást követő három idegenbeli fellépésén nem sikerült győznie. Akkor a Fradival ikszelt, Kecskeméten és a Videotonnál kikapott.

• A két csapat legutóbb négy évvel ezelőtt, 2010 áprilisában találkozott egymással, Győrben az ETO nyert 2–1-re. Előtte Nyíregyházán is a győriek sikerével ért véget az összecsapásuk. A Szpari legutóbb 2008 novemberében győzte le a Győrt, méghozzá idegenben 1–0-ra.

DIÓSGYŐRI VTK–BUDAPEST HONVÉD

• A tervezettnél hosszabbra sikerült a DVTK bajnoki szünete, hiszen a múlt héten elmaradt a piros-fehérek paksi meccse. A Diósgyőr legutóbb három héttel ezelőtt játszott NB I-es találkozót, a Debrecennel 1–1-re végzett.

• A DVTK veretlen a bajnokságban, négyszer győzött, kétszer ikszelt. Valamennyi mérkőzésén szerzett gólt.

• Tomiszlav Szivics, a DVTK vezetőedzője azt szeretné, ha a diósgyőri stadion amolyan „bevehetetlen vár" lenne. Nos, odahaza összesen hat bajnoki mérkőzés óta veretlen a csapat (legutóbb áprilisban a Paks nyert Diósgyőrben, 4–0-ra), ebben a szezonban otthon háromszor győzött, egyszer döntetlent játszott.

• Hazai pályán csak a Videoton (19) szerzett több gólt a DVTK-nál (8).

• A Honvéd három forduló óta veretlen, legutóbb az előző bajnokság tavaszi rajtjánál produkált hasonlóan jó sorozatot a kispesti csapat: akkor egymás után négy meccset vívott meg vereség nélkül. Azt a szériát zsinórban nyolc zakó követte...

• Vendégként nem megy a kispestieknek: idegenben három bajnoki óta nyeretlenek, előző két meccsükön nem szereztek gólt. Látogatóként legutóbb Győrben találtak be az ellenfél kapujába: Youla volt eredményes a 25. percben – azaz immár 245 perce nem ért el gólt idegenben a Honvéd.

• A kispestiek NB I-es meccsen 2009 óta nem tudnak nyerni Diósgyőrben. Akkor 2–1-re győztek, azóta a két csapat egymás elleni diósgyőri bajnokijain a következő eredmények születtek: 2–1, 3–1, 2–0 – vagyis mind a háromszor a DVTK nyert.

MTK BUDAPEST–DUNAÚJVÁROS PASE

• Két olyan csapat találkozik egymással, amely a hazai mérkőzéseit – egyelőre – albérletben kénytelen játszani. Az MTK a Hidegkuti Nándor Stadion jövőbeli építése miatt a Honvéd pályáján rendezi otthoni meccseit, Dunaújvárosban pedig még nincs kész a villanyvilágítás, ezért kényszerül fehérvári albérletbe a csapat. Az újvárosiak még csak egyszer játszottak „hazai" mérkőzést a Sóstói Stadionban, hatszor idegenben léptek pályára.

• Hol vannak már azok az idők, amikor a Dunaferr és az MTK a bajnoki címért küzdött? A Dunaferr SE azóta megszűnt, a pálhalmai csapat költözött be az egykori Dunaferr-stadionba, és a 2011–2012-es szezonban az NB II Nyugati csoportjában kétszer is találkozott Garami József együttesével: a fővárosban 4–0-ra, Dunaújvárosban 2–1-re győzött az MTK.

• A két csapat az idén már találkozott egymással a Ligakupában, és az MTK pályaválasztása mellett a DPASE nyert 3–2-re.

• Jól kezdte a szezont az MTK, ötször győzött, kétszer kikapott, döntetlent még nem játszott ebben az idényben. Legutóbb márciusban, Szombathelyen ikszelt (0–0), azóta tizenkilenc bajnokin nem ért el döntetlent.

• Pályaválasztóként továbbra is veretlen az MTK, sorrendben hetedik hazai bajnokiját nyerte meg (otthon legutóbb márciusban, a Videotontól kapott ki). Ebben a szezonban a DVSC-t, a Honvédot és a Ferencvárost győzte le házigazdaként.

• 2014-ben mindegyik hazai bajnoki mérkőzésén szerzett gólt az MTK. Legutóbb az Újpest úszta meg kapott gól nélkül a kék-fehérek vendégeként, még 2013. októberében (0–1).

• Továbbra is nyeretlen az NB I-ben a Dunaújváros PASE, háromszor ikszelt, négyszer kikapott. Így még mindig aktuális az a statisztikai adat, mely szerint dunaújvárosi csapat 2003 márciusa óta nem győzött a NB I-ben.

• Vendégként hat mérkőzést játszott a Dunaújváros, és összesen két pontot gyűjtött: Kecskeméten, illetve Nyíregyházán. Érdekesség, hogy egyik pontszerző mérkőzésén sem lőtt gólt, de nem is kapott, azaz két 0–0-val jutott két ponthoz idegenben.

Látogatóként a Dunaújváros kapta a legtöbb gólt (12-t), igaz, az újvárosiak játszottak a legtöbbször idegenben.

HALADÁS–VIDEOTON FC

• Rossz passzban van a Haladás, öt forduló óta nyeretlen, előző három bajnokiját elvesztette. Ebben a szezonban még csak egyszer győzött: augusztus 2-án Kecskeméten (1–0-ra).

• Szombathelyen sem megy a Halinak, hazai pályán még nyeretlen a vasi csapat: a Péccsel ikszelt, az Újpesttől és a Pakstól kikapott. Negatív otthoni szériáját áthozta az előző szezonról, sorozatban ötödik hazai bajnokiján nem tudott nyerni Artner Tamás együttese. A legutóbbi otthoni siker dátuma: április 26., a legyőzött ellenfél a Mezőkövesd.

• A sérült Radó András hiányában vészes gólínségben szenved a Haladás, a mezőnyben a szombathelyi együttes szerezte a legkevesebb találatot, hármat.

• Amíg a Haladással kapcsolatban negatív sorozatokról írhatunk, addig a Videotonról csupa pozitívumot lehet följegyezni. A fehérváriak sorozatban 11. tétmeccsüket nyerték meg, ebből hét volt bajnoki mérkőzés. Az NB I-ben tehát hetes győzelmi sorozatuk van, és az előző bajnokságot is beszámítva immár tizennégy meccs óta veretlenek. Legutóbb április 5-én, a KTE otthonában kaptak ki.

• A Videoton szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban, 21-et, míg támadója, Nikolics Nemanja vezeti a góllövőlistát nyolc találattal. A csatár mind a hét bajnokin betalált. Tavaly ilyenkor is nyolc gólnál tartott (a paksi Simon Attilával együtt), ám akkor nem volt mindegyik meccsen eredményes.

• Klubrekordot állított fel a Videoton, a fehérvári csapat korábban soha nem rajtolt hét győzelemmel. Legutóbb 2011 őszén a Debreceni VSC és a Győri ETO kezdett hét sikerrel, előtte 1997 őszén szintén a Győr rajtolt a bajnokságban hét megnyert mérkőzéssel, míg 1996-ban az MTK menetelt hibátlanul. A kék-fehérek 15-ös győzelmi sorozatától még messze vannak a fehérváriak.

• Legutóbb a Ferencvárosnak volt hetesnél hosszabb győzelmi sorozata. A zöld-fehérek az előző szezonban az utolsó kilenc bajnokijukat megnyerték, majd a mostani idény első fordulójában is győztek, így sorozatban tíz bajnokin arattak sikert. A Videoton most ugyebár hét győzelemnél tart, nagy kérdés, hogy felül tudja-e múlni a zöld-fehérek szériáját.

• A Videoton az első hét fordulóban csupán egyszer játszott idegenben, Nyíregyházán lépett pályára, és 2–0-ra győzött.

• A Haladás 2011 áprilisa óta képtelen megverni a Videotont. Akkor Halmosi Péter és Kenesei Krisztián góljával 2–0-ra nyert Szombathelyen, azóta sem otthon, sem idegenben nem sikerült győznie a fehérváriak ellen. Hazai pályán kétszer ikszelt a Vidivel (2–2, 1–1), egyszer kikapott tőle (0–1).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–LOMBARD PÁPA

• Nyeretlen a bajnokságban és az utolsó helyen szerénykedik a tabellán a Puskás Akadémia FC. Tavaly ilyenkor sem állt túl jól a felcsúti csapat, hét forduló után 1–1–5-ös mérleggel, négy ponttal az utolsó előtti volt. Most két iksz és öt vereség a mutatója, utóbbi három meccsén kikapott.

• Mind a két pontját odahaza, a Pancho Arénában szerezte a PAFC: a PMFC-vel és a Pakssal ikszelt. Ebben a szezonban tehát otthon veretlen (eddig ez a két hazai mérkőzése volt), ugyanakkor új stadionjában még nyeretlen is, az előző szezon végén háromszor kikapott, most kétszer döntetlent játszott.

• Pályaválasztóként legutóbb március 22-én nyert a Puskás FC, a Mezőkövesdet verte meg 4–0-ra. Érdekesség, hogy a Pécs és a Haladás is hazai pályán a kövesdiek ellen nyert legutóbb.

• A Fradi és a KTE legyőzése óta nem sok sikerélményben volt részük a pápai szurkolóknak, kedvenceik az előző hét tétmeccsükön nyeretlenek maradtak, s még a Magyar Kupából is kiestek. A bajnokságban négy forduló óta nem győztek, két iksz (Dunaújváros, Győr) után két vereség (Nyíregyháza, MTK) következett, időközben a csapat vezetőedzője, Mátyus János lemondott, távozott Pápáról, azóta Kovács László, az addigi kapusedző irányítja a csapatot.

• Odahaza még gyűjtögeti a pontokat a Lombard, vendégként viszont roppant gyengén szerepel. 2013. szeptember 20. óta (Pécs–Pápa 1–3) képtelen idegenben győzni, nyeretlen szériája látogatóként 14 bajnoki óta tart: tízszer kikapott, négyszer ikszelt. Ebben a szezonban a Videoton és a Nyíregyháza otthonában 3–0-s vereséget szenvedett, a Dunaújváros vendégeként (Fehérváron) 1–1-et játszott.

• A PAFC még veretlen a Lombard ellen. A felcsútiak történetük első NB I-es meccsét éppen Pápán játszották, és 1–1-et értek el, majd „hazai" pályán, a fehérvári Sóstói Stadionban 1–0-ra legyőzték a pápaikat. A Pancho Arénában először fogadják a Lombardot.

• A Felcsút FC 2006 és 2009 között hatszor találkozott a Lombard Pápával az NB II Nyugati csoportjában. A mérleg: egy felcsúti győzelem, két döntetlen és három pápai siker. Pályaválasztóként a Felcsút 2008-ban 3–1-re legyőzte a Pápát, 2009-ben 4–0-ra kikapott tőle, első találkozásukkor (2006-ban) ikszeltek egymással (1–1)

DEBRECENI VSC-TEVA–KECSKEMÉTI TE

• Gyengén kezdte a bajnokságot a címvédő DVSC, hét forduló után csupán nyolc pontja van a Lokinak. Ennél rosszabbul legutóbb 2001 őszén rajtolt a debreceni csapat, akkor az első hét fordulóban hat pontot gyűjtött. Tizenhárom évvel ezelőtt a Pajkos János irányította DVSC a győri 1–0-s győzelme után kikapott a Videotontól, az MTK-tól és a Dunaferrtől, majd ikszelt a ZTE-vel, a Haladással és a Kispesttel. A rossz szériát a Ferencváros elleni idegenbeli sikerrel zárta le a 8. fordulóban. Érdekesség, hogy a Videoton elleni vesztes meccsen a fehérváriak gólját Bekő Balázs szerezte, aki most a KTE vezetőedzőjeként készül a Loki ellen.

• Öt bajnoki mérkőzést játszott eddig az új Nagyerdei Stadionban a DVSC, ebből hármat megnyert (Újpest, PAFC, Haladás), kettőt elvesztett (Honvéd, PMFC). A vesztes mérkőzések során nem szerzett gólt a Loki, a kispestiek és a pécsiek ellen is 2–0-ra kapott ki.

• Nagyot küzdött legutóbbi bajnoki mérkőzésén a Győrrel és az elemekkel (dörgés, villámlás, ömlő záporeső) a Kecskemét, végül nem tudták befejezni azt a találkozót a csapatok, 1–1-es állásnál félbeszakadt a meccs. Ha maradt volna az iksz, sorozatban harmadik meccsén lett volna veretlen a KTE, így csak kétmérkőzéses ez a széria. Az első négy fordulóban elszenvedett négy vereség után négy pontot szereztek a kecskemétiek.

• Nyolcmeccses idegenbeli nyeretlen sorozatot zárt le a KTE azzal, hogy legutóbbi vendégszereplésekor győzött a Pécs otthonában (2–1). Azt megelőzően márciusban nyert látogatóként, méghozzá Mezőkövesden.

• Az előző szezonban a DVSC oda-vissza megverte a KTE-t: Kecskeméten 3–0-ra, Debrecenben 5–0-ra győzött, utóbbi mérkőzés volt az Oláh Gábor utcai stadion búcsúmeccse az NB I-től. A Loki bajnokin legutóbb 2011-ben kapott ki a kecskemétiektől, idegenben. A hajdúsági városban NB I-es mérkőzésen még nem nyert a KTE a DVSC ellen, csak egy Magyar Kupa-mérkőzésen, 2010-ben (0–3).

AZ ÚJPEST FC–FERENCVÁROS DERBIVEL SZOMBATON KÜLÖN CIKKBEN FOGLALKOZUNK.

LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Szeptember 19., péntek
19.00

Pécsi MFC–MVM-Paks (Duna)

Solymosi Péter
Szeptember 20., szombat
14.30
Nyíregyháza Spartacus˜–Győri ETO (Sport1)
Vad II István
16.30
Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd (M1)
Szabó Zsolt
18.30
MTK Budapest–Dunaújváros PASE
Kassai Viktor
18.30
Szombathelyi Haladás–Videoton FC (Sport1)
Andó-Szabó Sándor
20.30Puskás Akadémia–Lombard Pápa (Sport1)
Erdős József
Szeptember 21., vasárnap
16.30
Újpest FC–Ferencváros (Duna)
Farkas Ádám
18.30
Debreceni VSC–Kecskeméti TE (Sport2)
Bognár Tamás
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik