Kaposvár: „Örülünk, ha lesajnálnak, nagyobb lehet a meglepetés”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 14:16
null
Ádám Martint (jobbra) nem zavarja, hogy sokan biztos kiesőnek tartják a Kaposvárt. Nagyon motivált és hisz a csapatában (Fotó: rakoczifc.hu)
A labdarúgó NB I augusztusi rajtjára a legnagyobb csendben az élvonalba 2014 után visszajutó Kaposvári Rákóczi készül: eddig négy játékost szerződtetett a klub, s a négy felkészülési meccséből csupán egyet nyert meg. Ádám Martin szerint az eddigi eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert a formába hozás időszaka csak most következik. Azzal ugyanakkor tisztában van az NB I-be egy év után visszatérő korábbi Vasas-csatár, hogy a somogyiaknál új szerep vár rá: 24 évesen vezérré, első számú gólfelelőssé válhat.

Idén januárban, majdnem tíz év után hagyta el a Vasast és szerződött az angyalföldiek egyik nagy riválisához, a Kaposvárhoz. Gondolta volna, hogy az ön góljaival, éppen a nevelőklubját megelőzve jutnak fel az NB I-be?
– Ha nem hittem volna a Kaposvár feljutásában, nem szerződöm ide, de összességében nagy bravúrt vitt véghez a csapat, már az érkezésem előtt, az őszi szezonban is, hiszen az NB III-ból felkerülve tudott egyből versenyre kelni a feljutásért – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Ádám Martin. – Amikor a csapathoz kerültem, már láttam, hogy mindez nem véletlen. A keret összetétele és a szakmai stáb munkája, az, ahogyan Waltner Róbert minden játékost a legjobb teljesítményre tud ösztökélni, együttesen eredményezte ezt a sikert. Az, hogy pont a Vasassal voltunk versenyben a feljutásért, külön történet.

Rossz szájízzel távozott a nevelőklubjától? Miért alakult így? Szerepet játszott ebben a Vasasnál történt edzőváltás, hogy Kis Károlyt Szanyó Károly követte a kispadon?
– A múltról nem szeretnék beszélni. Annyit elmondhatok, nem Szanyó Károllyal volt a probléma, nem az edző személye miatt váltottam. A volt csapattársakkal, egy-két baráttal megmaradt a kapcsolat. Az első csapatban több mint százötven meccset játszottam, ami nagyon szép szám, mindig is kötődni fogok a klubhoz. A stadionavatóra is szerettem volna elmenni, de sajnos a sűrű programunk miatt erre nem volt lehetőségem.

Az nem zavarja önöket, hogy mindenki lesajnált csapatként, biztos kiesőként kezeli a Kaposvárt, miután alig igazoltak játékost a nyáron?
– Nem foglalkozunk ezzel, tesszük a dolgunkat, napi két edzéssel keményen készülünk a rajtra. Sőt, még örülünk is annak, hogy lesajnálnak, annál nagyobb meglepetést tudunk szerezni. Tisztában vagyunk vele, hogy az NB I más kávéház. Tudjuk, hogy nem lesz annyi helyzetünk, mint az NB II-ben, hogy több futásra, nagyobb koncentrációra lesz szükség, mert az ellenfelek sokkal jobban megbüntetik a hibáinkat. Ezzel együtt újoncként nem lehet más célunk, mint a bennmaradás kiharcolása, ezért mindent megteszünk majd. Az erőviszonyokat tíz-tizenkét forduló után jobban lehet majd látni, de a tizenkét csapatos bajnokságban nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, az alsóházban az utolsó négy-öt fordulóban dől el minden.

– A Vasasban évekig ön számított a fiatal generáció tagjának, aki tanulhat a tapasztaltaktól. Kaposváron azonban a huszonnégy évével és a hetvenkét NB I-es meccsével már a rutinosabb játékosok közé tartozik. Mennyivel másabb a csapaton belüli helyzete, mint a Vasasnál?
– Nem sokan, de azért vagyunk néhányan a csapatban, akik már megjártuk az NB I-et és próbáljuk segíteni a fiatalokat. Nekem valóban szerencsém volt, mert olyan játékosoktól tanulhattam, mint Kenesei Krisztián vagy Ferenczi István, utóbbi „kábé” olyan erővel fejel, ahogy én lövök.

– Kaposváron kevesebb a vetélytársa és tavasszal több gólt is szerzett, az utolsó négy forduló mindegyikében a kapuba tudott találni. Nem érez emiatt most nagyobb elvárásokat, nagyobb nyomást magán?
– Igaz, hogy lesz rajtam nyomás, mint ahogy az egész csapaton, de nem is lenne jó, ha nem így lenne és szerintem ezt el fogjuk bírni. A Kaposvárban más poszton játszom mint a Vasasban, mert ott inkább a szélre kerültem, most pedig klasszikus befejező csatárként számol velem Waltner Róbert, ennek is köszönhető, hogy a tavasszal tizenhárom mérkőzésen nyolc gól tudtam szerezni. Ezt a formát szeretném tartani az új idényben is, persze tisztában vagyok azzal, hogy jó helyzetkihasználásra lesz szükség, mert várhatóan nem lesz annyi lehetőségünk, mint az NB II-ben.

– A felkészülési időszakban, az első négy mérkőzésen nem talált a kapuba, hogyan értékeli a nyári időszakot?
– A felkészülési időszak mindig megterhelő, most különösen az volt az egész csapat számára, fáradtan mozogtunk a meccseken. Most jön a frissítés időszaka, innentől kell előrelépnünk csapatjátékban is. Nagyon motivált vagyok és hiszek a csapatban.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC-NÉL

Érkezők: Csiki Norbert (Budaörs, szabadon igazolhatóként), Nagy Richárd (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Tóth Gergely (Vác FC), Aljosa Vojnovic (horvát, ZTE, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – ismét)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –

Kiszemeltek:
Távozók: Csernák Martin (érdeklődik iránta: Nyíregyháza), Herzsenyák Áron (szabadon igazolható), Horváth Ferenc (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 17.
Felkészülési mérkőzések:
Június 28.: Kaposvár–NK Slaven Belupo Koprivnica (Kapronca, horvát I.) 2–1 (Nagy R., Szabó Á.)
Július 2.: NK Nafta Lendava (Lendva, szlovén II.)–Kaposvár 3–2 (Csiki N. 2)
Július 10.: HNK Gorica (horvát I.)–Kaposvár 1–0
Július 13.: Kaposvár–Soroksár SC (NB II) 0–0
Július 17., 17.00: Kisvárda–Kaposvár (Budapesten)
Július 19.: Király-kupa – Szombathelyen
Július 27.: Kaposvár–Vác FC (NB II)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik