Jó üzleteket kötött a Fradi; a Barca színe hatott a KTE-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.20. 17:32
null
Ramírezzel (középen) és Vargával (jobbra) is jó vásárt csinált a Fradi (Fotó: Korponai Tamás)
A tavasszal a PMFC szerezte a legtöbb pontot a labdarúgó NB I-ben a téli szerzeményeinek köszönhetően, a Fradié pedig a legtöbb játékos az új szerzemények kanadai táblázatán. Megtudtuk, hogy mi ihlette a KTE narancsszínű mezét. Kimutatásunkból kiderül, kevesebb a külföldi gólvadász a honi élvonalban, és annak is utánaszámoltunk, hogy a Videoton 16 éve nem látott győzelmi mutatóval büszkélkedik. Sorozatok, legek, rekordok a 24. forduló után.

A PMFC ÉS A FRADI IS JÓL JÁRT AZ ÚJ SZERZEMÉNYEIVEL

A 24. forduló után megvizsgáltuk, melyik csapatok konyhájára hozták a tavasszal a legtöbb pontot góljaiknak, gólpasszaiknak köszönhetően az új szerzemények.

Ebből kiderül, hogy legjobban a PMFC tudta pontokra váltani az új szerzemények jó teljesítményét. A legutóbbi fordulóban a Honvéd ellen 0–1 után két új játékos, a bosnyák Branko Ojdanic és a bolgár Dimitar Makriev találatával fordított, és szerzett 0 helyett 3 pontot a Pécs. Korábban Makriev DVTK és a szerb Branko Pauljevics Haladás elleni találatának (Makriev passzából) köszönhetően további három pontot gyűjtött a csapat. Vagyis a téli utolsó helyről a 12. pozícióba előrelépő baranyaiak 11 pontjának több mint felét a téli igazolások góljai hozták össze.

A Haladás négy pontot szerzett, de csak egy játékosnak, az argentin-olasz Leandro Martíneznek köszönhetően. A Győrből igazolt támadó a Paks ellen győztes gólt szerzett tizenegyesből, míg a DVSC ellen csapata mindkét gólját ő jegyezte – ha ezek a találatok nincsenek, akkor a két meccsen csak két pontot jegyez a Haladás, így azonban hatot gyűjtött (hét forduló alatt összesen hetet). Más kérdés, hogy a szombathelyiek így is csak a 14. helyen állnak, és a Fradi elleni 3–0-s vereség után le is váltották Szentes Lázár vezetőedzőt.

A Fradi az új játékosok góljai, gólpasszai nélkül csak az Újpest elleni meccset nem tudta volna megnyerni, ám a fővárosi zöld-fehérektől találjuk a legtöbb játékost a téli szerzemények kanadai tabellájának élcsoportjában.

A listát a Haladás támadója és a szombaton Szombathelyen is eredményes ferencvárosi Varga Roland vezeti, egyaránt négy ponttal. Ugyanakkor Varga mellett az immár három gólpasszos (a Haladás ellen kettőt is adott) ecuadori Cristian Ramírez és a kétgólos Hajnal Tamás nevét is ott találjuk a listán.

A TÉLI SZERZEMÉNYEK KANADAI TÁBLÁZATA
1. Leandro Martínez (Haladás) 4 gól+0 gólpassz 4 pont
Varga Roland (FTC) 3+1 4
3. Dimitar Makriev (PMFC) 2+1 3
Cristian Ramírez (FTC) 0+3 3
5. Hajnal Tamás (FTC) 2+0 2
Bratiszlav Punosevac (Honvéd)
2+0
2

KEVESEBB A LÉGIÓS A GÓLVADÁSZOK KÖZÖTT

Továbbra is Nikolics Nemanja vezeti az NB I góllövőlistáját, a Videoton csatára meggyőző fölénnyel, 19 találattal áll az élen, de a tavaszi szezonban nem olyan gólerős, mint az ősszel volt, hiszen a legutóbbi hét fordulóban csupán háromszor talált be az ellenfél kapujába. Az utóbbi években csak André Alves szerzett 24 forduló után több gólt, mint most Nikolics, a brazil csatár a 2010–2011-es szezonban 22 gólnál tartott a bajnokság ezen szakaszában (lásd lentebb a táblázatot!).

Ami még érdekesség, hogy a góllista élmezőnyében zömében magyar játékosokat találunk: a legeredményesebb 13 labdarúgóból csak kettő külföldi. Már az előző két idényben is ez a tendencia volt megfigyelhető. Egy táblázatban szedtük össze, hogy az utóbbi években a 24. forduló után hogyan állt a góllövőlista, és már tavaly és tavalyelőtt is a magyar futballisták uralták az élmezőnyt, jóval kevesebb volt a gólgyáros légiós. Előtte viszont éveken keresztül azt tapasztalhattuk, hogy a góllista élmezőnyében sok volt a külföldi labdarúgó. Azok közül a légiósok közül már alig maradt valaki hírmondónak az NB I-ben, az utóbbi években pedig alig érkezett a magyar élvonalba olyan külföldi labdarúgó, aki igazán gólerős lenne.

A 24. FORDULÓ UTÁN ÍGY ÁLLT A GÓLLÖVŐLISTA

2014–2015. 19 gólos: Nikolics, 10: Böde, 9: Bebeto, 8: Bartha, Kanta J., Könyves, Lencse, 7: Böőr, Griffiths, Pekár, Priskin, Tischler, Tisza

2013–2014. 15: Nikolics, 14: Lencse, Simon A., 13: Radó, 12: Koller K., 10: Böde, 8: Tischler, Volas, 7: Bacsa, Daud, Griffiths, Futács, Kanta J., Simon K., Szakály P.

2012–2013. 14: Böde, 13: Kabát, 12: Coulibaly, Varga R., 11: Nikolics, 9: Délczeg, Simon A., 8: Kanta J., Koltai, Marics, Németh N.

2011–2012. 15: Coulibaly, 14: Danilo, Nikolics, 12: André Alves, Lencse, 11: Perics, 9: Bajzát, 8: Ahjupera, Luque, Rajczi, Seydi, Trajkovics

2010–2011. 22: André Alves, 12: Oláh L., 11: Schembri, Tököli, 10: Coulibaly, Czvitkovics, Ferenczi I., Kenesei K., Marics, 9: Rajcomar

2009–2010. 15: Nikolics, 13: André Alves, Coulibaly, Kabát, 12: Lázok, Rudnevs, 10: Montvai, Tököli, 9: Hrepka, Kink, Lencse, Pavicsevics

Novák Csanádék narancsszínű mezben szereztek pontot Nyíregyházán – a KTE csatára (jobbra)  a harmadik tavaszi gólját lőtte (Fotó: Korponai Tamás)
Novák Csanádék narancsszínű mezben szereztek pontot Nyíregyházán – a KTE csatára (jobbra) a harmadik tavaszi gólját lőtte (Fotó: Korponai Tamás)

SZÍNPOMPÁS NB I

A labdarúgó NB I 24. fordulójában az amúgy lilában és fehérben játszó Kecskemét a ritkábban használt harmadik számú szerelésében, narancs-feketében szerepelt.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Tujvel 5 (Kecskemét) – Nego 5 (Újpest), Juhász R. 5 (Videoton), Ojdanic 4 (Pécsi MFC), Ramírez 4 (Ferencváros) – Lencse 7 (Puskás Akadémia), Balogh B. 5 (Újpest), Simon Á. 5 (Videoton), Pekár 5 (Nyíregyháza) – Feczesin 5 (Videoton), Böde 6 (Ferencváros)
A forduló játékvezetője: Erdős József (9)
– Viszokai László, Bozó Zoltán – Andó-Szabó Sándor, Pintér Csaba

Mint a klubtól megtudtuk, a narancs szín az utánpótláscsapatokat működtető Mercedes-KLC egyik színe, ezért választották ezt a színt a harmadik számú mezükre. Az utánpótláscsapatok pedig az európai sztárklubok, így például a Barcelona és a Real Madrid példáját követve választották ezt a színt a lila mellé.

Az NB I-ben korábban, még a Kevin McCabe-érában a Ferencváros is szerepelt narancsszínű mezben, ugyancsak európai trendeket követve. A Fradi ezt a színt azóta elhagyta, viszont az idegenben manapság használt sötétzöld (arany szegéllyel) dressze még a narancsnál is ritkább, nemcsak a honi élvonalban, hanem európai viszonylatban is kuriózum.

A magyar bajnokságban ebben a szezonban még a paksiak két szerelése tér el az amúgy itthon megszokott színösszeállításoktól. Az egyik a ritkábban használt, a hétvégén Debrecenben is látott égszínkék, a másik pedig az első számú meznek számító zöld-fekete kombináció. A tolnaiak az említettek mellett használnak még fehér szerelést, és ősszel játszottak tiszta zöldben is, de ez a dressz a korábbi szponzorral, az MVM-mel együtt eltűnt a kelléktárból.

A közelmúltból az MTK magenta színű dresszét említhetjük még mint NB I-es mezritkaságot. (Ha önnek is eszébe jut különleges színű NB I-es mez, várjuk a levelét – az nsonline@nemzetisport.hu címre – képpel együtt, amelyet felhasználhatunk egy következő cikkünkhöz.)

LENCSE LÁSZLÓ: KÉTSZERESEN IS A HARMADIK TRIPLA

Szombaton a Puskás Akadémia FC 3–2-re győzött a Dunaújváros otthonában, a felcsútiak mind a három gólját Lencse László szerezte, aki ezzel nálunk kiérdemelte a hét játékosa címet.

Ebben az idényben Lencse a harmadik olyan játékos, aki egy élvonalbeli bajnoki mérkőzésen háromszor talált be, az 1. fordulóban, a KTE–FTC meccsen (1–3) Böde Dániel, a 6. fordulóban, a Győri ETO–Dunaújváros találkozón (4–3) Pátkai Máté szerzett három gólt.

A PAFC 26 esztendős támadójának ez volt a harmadik triplája az NB I-ben. Az elsőt még kecskeméti játékosként 2012. március 23-án hozta össze Kispesten, a másodikat már a felcsútiak labdarúgójaként tavaly március 22-én a Mezőkövesd ellen. A mostani mesterhármassal a PAFC házi góllistájának élére ugrott, nyolc találatával megelőzi a hétgólos Tischler Patrikot.

LENCSE LÁSZLÓ TRIPLÁI AZ NB I-BEN

2012. 03. 23., A HONVÉD ELLEN

2014. 03. 22., A MEZŐKÖVESD ELLEN

2015. 04. 18., A DUNAÚJVÁROS ELLEN

A KANTA, PÖLÖSKEI PÁROS FELÜLMÚLJA A MESSI, CR DUÓT

A múlt héten jelent meg a WhoScored összeállítása arról, hogy a topligákban kik a legeredményesebb szabadrúgáslövők. A világfutball legnagyobb sztárjai közül Lionel Messi ebben a szezonban két gólt szerzett szabadrúgásból a spanyol bajnokságban, Cristiano Ronaldo egyet – ketten együtt tehát háromszor voltak eredményesek a Primera División eddigi 32 fordulójában.

Nálunk, az NB I-ben még csak 24 forduló ment le, és az MTK két specialistája, Kanta József és Pölöskei Zsolt együtt már öt szabadrúgásgólnál tart. Kanta az őszi szezonban a Pécs ellen volt eredményes kétszer, majd márciusban Kispesten szerzett gólt szabadrúgásból, míg Pölöskei a tavaszi fordulókban lőtt két gólt ilyen szituációból, előbb a Paks, majd a hétvégén a Győr kapujába.

PÖLÖSKEI ZSOLT SZABADRÚGÁSGÓLJA AZ ETO ELLEN

VIDEOTON: TIZENHAT ÉVE NEM LÁTOTT GYŐZELMI MUTATÓ

A Videoton megszerezte a bajnokságban a 19. győzelmét, a fehérváriaknak – hat fordulóval a szezon vége előtt – jó esélyük van arra, hogy húsznál több sikert könyveljenek el a végén.

Az előző négy idényben csupán egyszer fordult elő, hogy legalább húsz sikert ért el valamelyik együttes az NB I-ben, igaz, a 2011–2012-es évadban három csapat is ilyen remek statisztikával zárt: a bajnok Debrecen 22, az ezüstérmes Videoton 21, a bronzérmes Győr 20 győzelemig jutott.

Az előző idényben 18 (DVSC, Győr), azelőtt 19 (Győr), a 2010–2011-es bajnokságban 18 (Videoton) győzelem volt a legtöbb az adott idényben.

Legutóbb tizenhat évvel ezelőtt fordult elő a magyar élvonalban, hogy egy csapat 24 fordulót követően ilyen sok győzelemnél járt, mint most a Videoton. Sőt többnél, az MTK-nak ugyanis az 1998–1999-es bajnokság 24. köre után 20–2–2 volt a mérlege, Egervári Sándor együttese csak az FTC (2–2), a Haladás (1–2), a Diósgyőr (1–1) és a DVSC (1–2) ellen nem győzött az első 24 fordulóban. A kék-fehérek akkor 13 pontos előnnyel vezették a táblázatot, majd meg is nyerték a bajnokságot.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK
A legszebb gól. A labdarúgó NB I 24. fordulójában 25 gól született. Ezek közül Nyilasi Tibor a Harmadik Félidőben a győri Priskin Tamás MTK elleni, éles szögből elért találatát választotta a legszebbnek.
A legnagyobb védés a paksi Molnár Péteré, aki ujjheggyel tolta kapufára a debreceni Szakály Péter lövését.
A forduló egyik legmeghatóbb jelenetét az Újpest–Lombard Pápa mérkőzésen láthattuk. A második félidő közepén büntetőhöz jutott a hazai együttes, és a társak Kim Ojónak engedték át a tizenegyes elvégzését. A nigériai légiós a Magyar Kupában és a Ligakupában már szerzett gólt, a bajnokságban viszont a korábbi kilenc meccsén nem akart összejönni neki az első találat, pedig voltak lehetőségei: a Ferencváros ellen például Dibusz Dénes, míg a Pápa ellen Szűcs Lajos hárította hihetetlen bravúrral a fejesét. Most viszont büntetőből sikerült betalálnia, és a csapattársak mindannyian nagy szeretettel ölelgették, „megbúbolták" Ojót. Talán abban a pillanatban úgy gondolta a csatár, hogy mégsem érzi olyan rosszul magát Újpesten – mint ahogy azt korábban a vezetőknek elmondta.
A hét megszakadó sorozata az Újpesté. A lila-fehérek először nyertek tavasszal, így 2015-ben már csak a DVTK nyeretlen az NB I-ben.
LABDARÚGÓ NB I, 24. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Nézőszám
Április 17., péntek
19.00
Nyíregyháza Spartacus–Kecskeméti TE 1–1 Farkas Ádám
2470
Április 18., szombat
14.00
MTK Budapest–Győri ETO FC 2–1 Solymosi Péter
1091
16.00
Szombathelyi Haladás–Ferencváros 0–3
Szabó Zsolt
2980
18.30
Pécsi MFC–Budapest Honvéd 2–1
Bognár Tamás
1657
18.30
Dunaújváros PASE–Puskás Akadémia FC 2–3
Fábián Mihály
1457
18.30
Debreceni VSC–Paksi FC 2–0
Pintér Csaba
2623
Április 19., vasárnap
14.00
Diósgyőri VTK–Videoton FC 1–2 Iványi Zoltán
2575
18.30
Újpest FC–Lombard Pápa 4–0
Erdős József
855
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 24 19 4 1 56– 9 +47 61
2. Ferencvárosi TC 24 15 5 4 39–16 +23 50
3. MTK Budapest 24 16 1 7 35–22 +13 49
4. Debreceni VSC-Teva 24 13 6 5 32–15 +17 45
5. Paksi FC 24 11 7 6 36–24 +12 40
6. Kecskeméti TE 24 10 6 8 29–28 +1 36
7. Diósgyőri VTK 24 9 8 7 34–30 +4 35
8. Újpest FC 24 8 9 7 23–21 +2 33
9. Puskás Akadémia FC 24 9 5 10 26–28 –2 32
10. Győri ETO FC 24 7 8 9 33–32 +1 29
11. Nyíregyháza Spartacus FC 24 7 5 12 25–36 –11 26
12. Pécsi MFC 24 5 6 13 24–41 –17 21
13. Budapest Honvéd 24 4 7 13 20–33 –13 19
14. Szombathelyi Haladás 24 5 3 16 15–41 –26 18
15. Lombard Pápa FC 24 4 6 14 11–41 –30 18
16. Dunaújváros PASE* 24 4 6 14 20–41 –21 17
* A Dunaújvárostól 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik