DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2020.07.05 00:09 Frissítve: 2020.07.05 09:21

Jó bor – Deák Zsigmond jegyzete

 

A szólásmondás szerint a jó bor a korral érik, nemesedik, s ha elvonatkoztatunk attól, hogy bizonyos kor felett azért már lecseng a finom nedű, illetve a rozéknál például épp a frissesség, a „fiatalság” a lényeg, akkor megegyezhetünk abban: ha valakire azt mondjuk, olyan, mint a jó bor, az dicséretnek számít.

 
Cseri az idény legjobbja, Babatié a legszebb gól
Cseri Tamás: Mindig mindenért meg kellett küzdenem

Mint most, Cseri Tamás esetében. A Mezőkövesd szélsője nem ifjú titánként robbant be a magyar labdarúgásba, pályafutása során megjárta a hadak útját, vagyis az NB II-t és az NB III-at is, míg 2017-ben, 29 évesen bemutatkozhatott az első osztályban. Mindezt már férjként, édesapaként, fogalmazhatunk úgy is, benőtt a feje lágya, s részben a családja hozta ki belőle, ami a tehetsége alapján benne volt: az élvonalbeli játékost. Mindezt nem én állítom kívülről, hanem ő maga nyilatkozta egy novemberi cikkben, amely a szombati Hosszabbítás mellékletünkben jelent meg.

Tanulságos olvasmány volt, nemcsak a pályafutása, hanem emberi „érése” szempontjából egyaránt – mint a jó bor, ugye –, még fura fizimiskája titkáról is fellebbentette a fátylat (a kislánya szeret a szakállába kapaszkodni, azért hagyta meg).

Azóta folytatódott a bajnokság, s Cseri Tamás is ott folytatta, ahol abbahagyta, már rég nem azért csodálkozunk rá, mert úgy néz ki, mint egy janicsár, hanem mert rendre nagyszerű teljesítményt nyújt a pályán. Nem véletlenül került be az osztályzatok alapján a Nemzeti Sport válogatottjába, valamint a szurkolók csapatába, lett az MLSZ-nél az idény legjobbja, s a tisztán statisztikára épülő Instat-gárdából is csak éppen hogy kiszorult. Olyat tud, mint kevesek, a mérhető mellett a tanulhatatlant is rendre bemutatja, látványos cselek, passzok szegélyezik az útját, amerre csak jár a gyepen. S ettől nem „száll el”, mint sokan mások, legújabb nyilatkozata alapján is megmaradt annak a szerény, de szókimondó embernek, aki volt.

Végleg beérett, s még nemesedik tovább, messze nem járt le a szavatossága. A következő lépcsőfok a címeres mez lehet, immár 32 évesen, ezt csak azért merem „megelőlegezni” neki, mert Marco Rossi szövetségi kapitány többször említette, ott van Cseri neve a noteszában. Ebben a korban is kevesen debütáltak a válogatottban, de hát tudjuk, a jó bor…

2020.08.05 19:22:55

Labdarúgó NB I M. G.

Még Nyilasi is elképedt: „Kispadon ülve, edzőként nem voltam szemtanúja ilyen ragyogó mérkőzésnek.”

2020.08.05 14:36:09

Labdarúgó NB I H. D.

Szerhij Rebrov csapata a gól nélküli első félidő után győzte le a szlovén élvonalbeli ellenfelét.

2020.08.05 11:44:44

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

Európai szenzáció is volt, hogy 1940 nyarán villanyfényes tornát rendeztek az Elektromos-pályán.

2020.08.04 23:04:40

Labdarúgó NB I S. T. J.