Fehérvár: tapad hozzá a labda – Disztl Péter 60 éves

Vágólapra másolva!
2020.03.30. 18:50
null
Nincs oka panaszra (Fotó: Szabó Miklós)
A Vidi-legenda kapus az utasításokat maximálisan betartva egymagában töltötte a jeles napot.

– A születésnapja idén nem a nagy társas összejövetelek ideje – hogyan töltötte a napot a világjárvány idején?
– Ez tényleg nagyon nehéz időszak mindenki számára, nem gondoltam volna, hogy a hatvanadik születésnapom így telik el, de ez a helyzet – mondta lapunknak a korszakos kapusegyéniség, Disztl Péter. – Teljesen egyedül vagyok most Pákozdon, a feleségemnek, Fésüs Irénnek Fehérváron van háza, és mi nagyon fegyelmezetten betartjuk a hatósági utasításokat, úgyhogy azóta nem is találkoztunk, hogy kialakult ez a járványhelyzet. Ki sem mozdulok, csak a közeli zöldségeshez és a kisboltba megyek el, itt próbálom átvészelni ezt az időszakot. Sajnos ez rányomja a bélyegét a születésnapomra, nem lehetnek itt velem a szeretteim, a feleségem, Ircsi, a lányaim, Viki és Gabi, a négy unokám és a feleségem gyerekei, Zsuzska és Jocó, akik mind nagyon hiányoznak.

– Milyen kedvteléseinek hódol? Egész nap Eddát hallgat, és régi Vidi- vagy Bayern-meccseket néz felvételről?
– Most valóban van idő mindenre, sok zenét hallgatok, olvasom a könyveimet, igyekszem hasznosan eltölteni az időt, mint világéletemben. Rengeteget takarítok, ami azért sohasem volt rám jellemző, és sokat mosok, ami kiváltképp ritka volt eddig. Lassan teljesen picobello lesz a lakás.

– Ha tíz- vagy húszévesen elképzelte magát hatvanévesnek, milyennek látta magát?
– Olyan fiatalon az ember még ritkán gondol idősebb önmagára, de mindig nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Már akkor eldőlt, hogy kapus leszek, amikor gyerekkoromban apám levitt Baján a Vonatkertbe. Ő is jó kapus volt, de nem hagyta el Baját, így nem volt esélye kibontakoztatni a képességeit. Már ifijátékosként kitűnt a tehetségem, és miután 1975-ben hívott a Videoton, egyre konkrétabb céljaim lettek. Először NB I-es játékos szerettem volna lenni, aztán válogatott, majd külföldre szerződni, és szépen egymás után sikerült mindet valóra váltanom, úgyhogy nincs okom panaszkodni.

DISZTL PÉTER– NÉVJEGY
Születési idő: 1960. március 30.
Születési hely: Baja
NB I-es mérkőzései: 372
Válogatottság: 37
Klubjai: Videoton (1979–1987), Bp. Honvéd (1987–1990), Rot-Weiss Erfurt (német 1990–1991), VfB Leipzig (német, 1991–1992), Stahl Brandenburg (német 1992), Selangor (malajziai, 1992–1993), BVSC (1993–1994), Győri ETO (1994), Veszprém FC (1995)
Parmalat (1995–1996), Haladás (1996), PMFC (1996–1997)
Legnagyobb sikerei: UEFA-kupa-döntős: (1984–1985), magyar bajnok (1987–1988, 1988–1989), Magyar Népköztársasági Kupa-győztes (1989),vb-résztvevő (1986)

– A fehérváriak tavalyi, Újpest elleni mérkőzése bizonyítja: a labda még mindig tapad a kezéhez...
– Az egyszerűen hihetetlen pillanat volt! Akkor jó ideje nem voltam már kinn a stadionban meccsen, Viki lányom és az élettársa, Laci beszéltek rá, mert épp egykori csapattársunkra, Horváth Gabira emlékeztünk. Ő mindig hármas mezben játszott, és felfoghatatlan módon a harmincharmadik perc harmincharmadik másodpercében Simon Krisztián fölé lőtte a labdát, amely a lelátón az én kezemben landolt. Minden egybevágott: az operatőr is kiszúrta, a rendező is bevágta, és Hajdú Pista, a kommentátor is felismerte, hogy úgy emeltem a magasba a labdát, mint a nyolcvanötös UEFA-kupa-menetelés során a Manchester United elleni győztes tizenegyespárbaj végén. (Apró megjegyzés: az alábbi videón a jelenet vége is 3:33-nál látható– a szerk.)

– Olyan csapatok ellen védett, mint az MU, a PSG vagy a Real Madrid, manapság Gulácsi Péternek van esélye hasonlóra Lipcsében, ahol ön is légióskodott. Milyennek látja a mai magyar kapushelyzetet?
– Kapusokból sohasem álltunk rosszul, és amióta a klubok már kapusedzőket is alkalmaznak, a tehetségek felkutatása is sikeresebb. A baj inkább az, hogy legtöbbször a fiatal kapusok nem kapják meg a bizalmat. Egy-egy tizenhét éves kapust nem mernek bevetni az NB I-ben, inkább igazolnak külföldit, ezen a gyakorlaton lenne jó változtatni, mert sok tehetség van nálunk is.

AZ ÚJPESTI PILLANAT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik