Ilyen még nem volt az NB I történetében: a Honvéd ellen lehet bajnok az FTC

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.27. 10:19
null
A Honvéd már szeptemberben is az MTK stadionjában látta vendégül az FTC-t (Fotó: Török Attila)
Bajnokavatás következhet a labdarúgó NB I 30. fordulójában, a 11 pontos előnnyel listavezető Ferencváros a Budapest Honvéd elleni rangadón teheti behozhatatlanná fórját. Sőt, az is elképzelhető, hogy a Fradi már bajnokként lép pályára szombaton 19.30-kor – ez abban az esetben történik meg, ha a Mol Vidi FC pontokat veszít a Puskás Akadémia ellen.

Kezdjük az aranyérem sorsával heti beharangozónkat. A képlet nagyban egyszerűsödött: a Ferencváros bajnok, ha legyőzi a Honvédot, és akkor is bajnok, ha a Mol Vidi FC nem győzi le a Puskás Akadémiát. Ha a Vidi nyer, a Fradi legfeljebb egy pontot szerez, akkor még (matematikailag) nem dőlt el a versenyfutás.

AZ 1–2. HELYEZETT HÁTRALÉVŐ MECCSEI

A Ferencváros négy fordulóval az NB I zárása előtt 11 ponttal vezet a Mol Vidi FC előtt. A Vidinek még van matematikai esélye arra, hogy megelőzze a Fradit, de ehhez az FTC-nek az összes hátralévő mérkőzését el kellene veszítenie, míg a Vidinek mindegyiket meg kellene nyernie.

Egy FTC-iksz is beleférhet, ebben az esetben a győzelmek száma azonos lenne, a Vidinek pedig le kellene dolgoznia a gólkülönbség tekintetében kialakult hátrányát. Az FTC jelenleg +34-gyel áll, a Vidi +15-tel.

30.31.
32.
33.
VidiPAFC (o)DVTK (i)MTK (o)Haladás (i)
FTCHonvéd (i)Újpest (o)DVSC (o)PAFC(i)

A FERENCVÁROS „BAJNOKAVATÓ” MÉRKŐZÉSEI

Felvetődik a kérdés, ünnepelhetett-e már bajnoki címet a Ferencváros nagy dél-pesti riválisa ellen? A válasz nemleges, holott a kispestiek és a ferencvárosiak több mint egy évszázada vívják csatáikat. Érdekes módon az FTC-nek már az összes többi tradicionális pesti nagycsapat (MTK, Újpest, Vasas) ellen volt bajnokavató mérkőzése. A zöld-fehérek legutóbbi öt bajnoki címükből négyet a DVSC elleni mérkőzésen szereztek meg, az ötödiknél meg egy betű a különbség: 1996-ban a Népstadionban a fővárosi vasutascsapat, a BVSC ellen dőlt el az aranyérem.

Külön pikantéria, hogy a Fradi legrégibb riválisa, az MTK otthonában lehet bajnok. Itt legutóbb 1927-ben ünnepelhetett elsőséget a Ferencváros, amikor 4:1-re győzött a Hungária ellen – a beszámolók szerint egy „gyönyörű mérkőzésen”. Végignéztük a bajnokavatókat az első világháború utáni évekig – sajnos a korábbi idényekben nem mindig állapítható meg az, hogy melyik mérkőzésen dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az mindenesetre biztos, hogy egyszer sem a Kispest ellen nyert bajnokságot a Ferencváros, lévén 1916 (a piros-feketék ekkor játszottak először az élvonalbeli bajnokságok közé számító idényt) és 1925 között kizárólag az MTK nyert bajnokságot.

A FERENCVÁROS BAJNOKAVATÓI AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN
2015–2016: a Ferencváros a DVSC-tőlelszenvedett vereséggel lett bajnok (legközelebbi riválisa, az MTK ezzel egy időben vereséget szenvedett a Pakstól, ezzel vált behozhatatlanná a Fradi előnye)
2003–2004: a DVSC elleni győzelemmel (és az Újpest pontvesztésével) nyerte meg a bajnokságot
2000–2001: a DVSC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1995–1996: a BVSC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1994–1995: a DVSC elleni döntetlennel nyerte meg a bajnokságot
1991–1992: a Diósgyőr elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1980–1981: a Pécs elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1975–1976: a Zalaegerszeg elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1968: a Győr elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1967: a Komló elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1964: a Tatabánya elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1962–1963: a Salgótarján elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1948–1949: a Vasas elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1940–1941: az Újpest elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot (már csak a matematikai bizonyosság hiányzott, az aranyérem sorsa az előző fordulóban eldőlt, amikor a Ferencváros nyert Szolnokon, az Újpest pedig kikapott a BSzKRt-től)
1939–1940: a Taxisok elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1937–1938: a Budafok elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1933–1934: a Phöbus elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1931–1932: a Bocskai elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1927–1928: a Nemzeti elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1926–1927: a Hungária elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1925–1926: az MTK elleni döntetlennel nyerte meg a bajnokságot

ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC

♦ Kulcsfontosságú csata a bronzérem szempontjából, hiszen jelenleg a két csapat 47 ponttal áll a negyedik, illetve a harmadik helyen. Ez lesz a 100. élvonalbeli találkozó az Újpest és a Debrecen között, az örökmérleg az eddigi 99 után 47–32–20 a fővárosiak javára.

♦ A DVSC 2017. május 6. óta nem tudta legyőzni bajnokin az Újpestet, mely ötös veretlenségi sorozatban van a Loki ellen.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett legutóbb 2013-ban győzött a Debrecen (1–4), azóta négy hazai siker és két döntetlen. A DVSC 49 kísérletből csak négyszer (1982: 2–3, 2003: 0–3, 2012: 1–5, 2013: 1–4) tudott győzni az Újpest vendégeként. A legnagyobb pofont a liláktól már a legelső mérkőzésen megkapta, 1943-ban ugyanis 10:1-re győzött a házigazda.

♦ Az Újpest hazai mérlege 8 győzelem, 6 döntetlen, 1 vereség, csak az MTK tudott nyerni (még a bajnokság első fordulójában) a Szusza Ferenc Stadionban. A lilák tehát 14 mérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi szériában vannak. A Debrecennek nem túl jó az idegenbeli mutatója, 3 győzelem, 4 döntetlen és 7 vereség.

♦ Pályaválasztóként az összes csapat közül az Újpest kapta a legkevesebb gólt – csupán hatot tizenöt találkozón. Az MTK-n kívül egy csapat sem tudott egynél többször betalálni Újpesten.

♦ A Debrecen nyeretlen és csupán egy pontot szerzett legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján: kikapott a Kisvárdától, a Pakstól, a Puskás Akadémiától és a Viditől, ikszelt a Honvéddal. A DVSC legutóbb 2018. december 15-én, a Haladás ellen aratott idegenbeli győzelmet az NB I-ben.

♦ Az Újpest mérkőzésein esett a bajnoki idényben a legkevesebb gól (1.97 az átlag), a Debrecen találkozóin a harmadik legkevesebb (2.38).

♦ Herczeg Andrásnak kimondottan rossz a mérlege az Újpest ellen – a jelenlegi NB I-es csapatok közül a Loki edzőjének a lilák ellen volt a legkevesebb sikerélménye. Tizenegy találkozóból csupán egyszer örülhetett Herczeg az Újpest ellen (mérlege 1–4–6). Nebojsa Vignjevics DVSC elleni mérlege teljesen kiegyenlített (5–5–5).

A DOBOGÓÉRT KÜZDŐK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
30.31. 32.
33.
Újpest DVSC (o) FTC (i) PAFC (o) DVTK (i)
DVSC Újpest (i) Kisvárda (o) FTC (i) Paks (o)
Honvéd FTC (o) PAFC (i) DVTK (o) MTK (i)

MOL VIDI FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Tizenkét élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszottak eddig egymással, az örökmérleg 7–3–2 a Vidinek.

♦ A Puskás Akadémia a 2018–2019-es idényben mindkét, Vidi elleni bajnokiját megnyerte (2–1 és 3–0 a felcsútiaknak). A PAFC lehet az egyetlen csapat ebben az idényben, mely háromszor is le tudja győzni a Vidit.

♦ A Vidi hazai mérlege 10 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, ennél csak a Ferencváros és a Debrecen eredményesebb vendéglátóként. A székesfehérváriak legutóbbi 36, pályaválasztóként lejátszott bajnokijukból csak hármat veszítettek el, a legutóbbi ötöt megnyerték (mindet egy gól különbséggel). A Puskás Akadémia a legrosszabb idegenbeli mutatójú csapat, 1–2–11 a mérlege, egyetlen győzelmét pont a Vidi ellen aratta.

♦ A Puskás Akadémia nyeretlen legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján, a legutóbbi négyen gólt sem tudott szerezni.

♦ Komjáti Andrással a 2018–2019-es idényben még veretlen a PAFC, a klubigazgató három találkozón ült le a kispadra, mérlege két győzelem, egy döntetlen.

♦ A Vidi 2018. szeptember 26. (3–1 a Mezőkövesd ellen) nem tudott egyetlen hazai bajnokiján sem kettőnél többször betalálni.

MEZŐKÖVESD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Elképesztően szoros a tabella alsóháza: a 6. helyezett Mezőkövesd és a 11. DVTK között csupán 4 pont a különbség, a megyei presztízsmérkőzésnek tehát jelentős tétje lesz. A Mezőkövesd és a DVTK eddig 10 alkalommal csapott össze az NB I-ben, a mérleg 3–4–3.

♦ A Diósgyőr négy kísérletből egyszer tudott győzni a Mezőkövesd vendégeként – azóta egy 0–0 mellett elszenvedett egy 3–0-s és egy 4–2-es vereséget.

♦ A kövesdiek veretlenek maradtak a legutóbbi négy, DVTK elleni bajnokijukon (2 győzelem, 2 döntetlen).

♦ A Mezőkövesd hazai mérlege 7 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség. A Diósgyőr nem villog idegenben, 2 győzelem, 3 döntetlen, 10 vereséges mutatóval szerénykedik. A DVTK kapta az NB I-es csapatok közül a legtöbb gólt (34) idegenben.

♦ A Mezőkövesdből Sztefan Drazsics és Molnár Gábor 19 találatot tett eddig a közösbe – a csapat eddigi góljainak (39) közel felét ők szerezték. Csak két olyan bajnoki mérkőzés volt az idényben, amelyet megnyert a Kövesd, ám sem Drazsics, sem Molnár nem talált be (egy ezek közül pont a DVTK ellen).

♦ A Mezőkövesd legutóbbi hat bajnokijából ötöt elveszített, a Honvéd elleni 3–1-es siker lóg ki a sorból.

♦ A DVTK nyeretlen maradt legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén (sőt, csak egy pontot szerzett ezeken), és legutóbbi 24 idegenbeli bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni.

PAKSI FC–MTK BUDAPEST

♦ Mindkét csapat bajnoki formája riasztóan rossz, és mind a kettőnek egyre jobban kell emiatt hátrafelé tekingetnie. Eddig 24 első osztályú bajnoki mérkőzést játszott egymással a Paks és az MTK, a paksiak hétszer, a fővárosiak tízszer győztek, hét alkalommal nem született döntés.

♦ A Paks ötös veretlenségi sorozatban van az MTK ellen, és ebben az idényben mindkétszer legyőzte a kék-fehéreket (3–0, 2–1).

♦ Pakson pláne nem megy az MTK-nak, mely az első hét tolnai vendégjátékából négyet is megnyert, azóta hatból egyet sem (háromszor nyert a házigazda három iksz mellett). A fővárosi csapat 2014 óta nem nyert bajnokit a Paks otthonában.

♦ A 2019-es eredmények alapján ez a két csapat gyűjtötte a legkevesebb pontot az NB I-ben. A Paks 10 pontot (mérlege 2 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség), az MTK 7 egységet (2–1–8) szerzett. A legutóbbi 6 bajnoki alapján készített tabellán is e két csapat van a rangsor végén.

♦ A Paks hétmérkőzéses, az MTK hárommérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van (sőt, az MTK elveszítette legutóbbi 3 bajnokiját). Az MTK legutóbbi kilenc bajnokiján csak négy pontot szerzett.

♦ Totális gólaszály sújtja a Paksot, a tolnai csapat nem talált a kapuba legutóbbi öt bajnokiján (Honvéd 0–3, Újpest 0–2, Ferencváros 0–3, Puskás Akadémia 0–0, DVTK 0–1). Ez a 2018–2019-es idényben negatív rekord, más csapatnak nem volt ötös góltalansági sorozata.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
30. 31. 32. 33.
Mezőkövesd DVTK (o) MTK (i) Haladás (o) Kisvárda (i)
MTK Paks (i) M.kövesd (o) Vidi (i) Honvéd (o)
Paks MTK (o) Haladás (i) Kisvárda (o) DVSC (i)
PAFC Vidi (i) Honvéd (o) Újpest (i) FTC (o)
Kisvárda Haladás (o) DVSC (i) Paks (i) M.kövesd (o)
DVTK M.kövesd (i) Vidi (o) Honvéd (i) Újpest (o)
Haladás Kisvárda (i) Paks (o) M.kövesd (i) Vidi (o)
o=otthon; i=idegenben

KISVÁRDA–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ A Haladás matematikailag még nem eshet ki ebben a fordulóban, ám ha nem nyer, akkor sorsa minden bizonnyal megpecsételődik. A szombathelyiek idénybeli mindkét mérkőzésüket elvesztették a Kisvárda ellen, az abszolút újonc hazai pályán 4–1-re, a Haladás otthonában 1–0-ra győzött.

♦ A Kisvárda hazai mérlege 4 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség – ezzel a várdaiak tagjai annak a triónak, melynek negatív a hazai mutatója a 2018–19-es idényben. A Haladás idegenbeli mérlege 2 győzelem, 2 döntetlen, 11 vereség. Ennél csak a Puskás Akadémia szerepel rosszabbul vendégként.

♦ A Haladás legutóbbi hét bajnokiján 15 pontot gyűjtött, öttel többet, mint addig az egész idényben. A szombathelyiek csak a Ferencváros és a DVSC otthonában maradtak alul ebben a periódusban.

♦ A Kisvárda hárommérkőzéses veretlenségi sorozatban van. A várdaiak az amerikai sportnyelvből származó kifejezést használva „streaky” csapatnak számítanak, azaz jó és rossz sorozatokat váltogatnak, melyek néha egymásba érnek döntetlenek formájában. A Kisvárda négy vesztes és hat nyeretlen mérkőzéssel kezdett az NB I-ben, jött egy négyes veretlenség, aztán egy hetes nyeretlenség, egy hetes veretlenség, egy hatos nyeretlenség, most megint veretlenségi szériát épít a csapat.

♦ A Kisvárda még nem kapott ki ebben az idényben hazai pályán nyugat-magyarországi csapattól – négy vereséget fővárosi csapatoktól szenvedett el, egyet a Mezőkövesdtől.

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

♦ A két csapat 1916 óta vívja élvonalbeli bajnoki mérkőzéseit egymás ellen. Ez lesz a kispestiek és a ferencvárosiak 207. első osztályú összecsapása. Óriási a Fradi fölénye az örökmérlegben, mely 114–32–60-ra áll. Ennek elsődleges oka, hogy 1920 ősze és 1939 tavasza között a Fradi nem hogy nem kapott ki a kispestiektől, de 38 mérkőzésből 36-ot megnyert!

♦ Lehet, hogy ez meglepő, ám a tempofradi.hu összeállítása alapján ez már az ötödik mérkőzés lesz a Hungária körúton a kispestiek és a Fradi között. A két világháború között sok csapat használta (ideiglenesen vagy tartósan) az MTK- és az FTC-stadiont, ezért a kor két kiemelkedő klubja gyakran még az idegenbeli mérkőzéseit is otthon játszotta. A Kispest 1923-ban, 1925-ben és 1931-ben is a Hungária körúton fogadta a Ferencvárost, tavaly szeptemberben pedig már kiköltöztek a Bozsik-stadionból a XIX. kerületiek.

♦ A Ferencváros nyolcmérkőzéses győzelmi szériában van, a nyolc találkozón huszonhat gólt szerzett. A sorozat február 16., a DVSC elleni idegenbeli vereség óta tart. Ilyen hosszú bajnoki sikerszériát az FTC 2015 (12 győztes mérkőzés egymás után) óta nem épített.

♦ A Honvéd nincs jó passzban, legutóbbi négy bajnokiján nyeretlen maradt (2 döntetlen, 2 vereség), a legutóbbi hétből csupán egyen győzött.

♦ Az FTC ebben az idényben még nem veszített el egyetlen bajnoki mérkőzést sem fővárosi rivális ellen. Az MTK-t háromszor legyőzte, az Újpestet egyszer legyőzte, egyszer döntetlent játszott vele, a Honvédot kétszer megverte. A Honvéd „fővárosi” mérlege ebben az évadban 1–5–1.

♦ A góllövőlistán holtversenyben áll az élen a kispesti Holender Filip és a ferencvárosi Davide Lanzafame 14 találattal. Ha nem kezdenek nagyüzemi gólszórásba, akkor egymás után a negyedik idényben marad 20 találat alatt a magyar gólkirály – ilyen hosszú „húszon aluli” sorozat csak 1901–1904 és 1987–1994 között volt az élvonalbeli bajnokság történetében. A legutóbbi három bajnokságban a Honvéd és a Ferencváros adta a gólkirályt: 2015–2016-ban Böde Dániel nyert (FTC, 17 gól), 2016–2017-ben Eppel Márton (Honvéd, 16), 2017–2018-ban Davide Lanzafame (Honvéd, 18).

♦ Ha a Ferencváros megszerzi az aranyérmet, akkor tizenharmadik európai csapatként csatlakozik a legalább harmincszoros bajnokok táborához. A legtöbb bajnoki címmel büszkélkedő európai klubcsapat a skót Rangers, 54 elsőséggel.

EURÓPAI KLUBCSAPATOK 30 VAGY TÖBB BAJNOKI CÍMMEL
54 Rangers (Skócia)
53 Linfield (Észak-Írország)
49 Celtic (Skócia)
44 Olympiakosz Pireusz (Görögország)
36 Benfica (Portugália)
35 Juventus (Olaszország)
34 Anderlecht (Belgium)
33 Ajax (Hollandia)
33 Real Madrid (Spanyolország)
33 Sparta Praha (Csehszlovákia 21, Csehország 12)
32 Rapid Wien (Ausztria) – 1 német bajnoki címet is nyert
31 CSZKA Szófia (Bulgária)
NB I, 2018–2019, 30. FORDULÓ
ÁPRILIS 27., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Újpest–DVSC
Budapest, Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
17.00: Mol Vidi–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóKassai Viktor
17.00: Mezőkövesd–DVTK
Mezőkövesd, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
17.00: Paks–MTK
Paks, Városi Stadion
Vad II István
17.00: Kisvárda–HaladásKisvárda, Várkerti Sporttelep
Erdős József
19.30: Honvéd–FTC (Tv: M4 Sport) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 21 4 4 65–21 +44 67
2. Mol Vidi FC 29 17 5 7 46–31 +15 56
3. Debreceni VSC 29 13 8 8 37–32 +5 47
4. Újpest FC 29 12 11 6 36–21 +15 47
5. Budapest Honvéd 29 11 8 10 33–29 +4 41
6. Mezőkövesd Zsóry FC 29 9 8 12 39–38 +1 35
7. MTK Budapest 29 10 4 15 39–46 –7 34
8. Puskás Akadémia FC 29 10 4 15 31–41 –10 34
9. Kisvárda 29 8 8 13 30–43 –13 32
10. Paksi FC 29 7 11 11 29–41 –12 32
11. Diósgyőri VTK 29 8 7 14 27–49 –22 31
12. Szombathelyi Haladás 29 7 4 18 27–47 –20 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik