Ilyen átigazolási időszakra 16 éve nem volt példa!

Vágólapra másolva!
2016.02.18. 14:09
null
2011 után Kleinheisler az első magyar játékos, akit eladott a Videoton (Fotó: NS-archív)
A hazai átigazolási piac múlt héten lezárult, és mivel úgy tűnik, hogy már szabadon igazolható játékosok tömege sem várható, érdemes összegezni az eddigi tapasztalatokat, legfontosabb számokat. Több szempontból is különleges volt ez a téli időszak az előző évekhez képest.

38 és 3.16 – ÁTIGAZOLÁSOK SZÁMA

Az NB I-es csapatok ezen a télen 38 új futballistát szerződtettek. Ez csapatonként 3.16 új szerzeményt jelent. Ez a szám az elmúlt három átigazolási időszak legalacsonyabb adata. 2015 telén 81 játékos megszerzését jelentették be, ez 16 klub mellett 5-ös átlagot eredményezett. Két éve, 2014 telén a 3.875-ös csapatonkénti átlaggal közelebb állt az NB I a mostanihoz, de az is magasabb volt (a teljes átigazolási szám akkor 62 volt).

19 és 27 százalék – LÉGIÓSOK

A 38 új szerzeményből 19 külföldi. Közülük 17-en most télen érkeztek az NB I-be, miközben csak tíz légiós távozott a magyar élvonalból, vagyis a tavaly nyári állapotokhoz képest nőtt a számuk, 76-ról 83-ra. Nyáron az NB I-es játékosok 23.5 százalékát tették ki, most 27 százalékot. A növekedéshez a télen leginkább a Puskás Akadémia járult hozzá azzal, hogy három új külföldit hozott a magyar élvonalba, miközben egy légiós sem távozott Felcsútról (a Békéscsaba is szerződtetett három légióst, de az Előrétől négyen távoztak is külföldre).

Tehát, légiósszabály ide, saját fiatalok előterébe helyezése oda, a nyári drasztikus csökkenés után – 2014 és 2015 nyara között 6.3 százalékkal csökkent a légiósok aránya az NB I-ben – ismét növekedés tapasztalható a külföldi futballisták számában. Igaz, a 27 százalékos arány még mindig 3 százalékkal kevesebb, mint a 2014-es nyári adat, amikor az NB I-ben futballozók 30 százaléka volt külföldi.

A TÉLEN AZ NB I-BE ÉRKEZŐ LÉGIÓSOK
Délszlávok (2016-ban: 5-en, 2015: 17, 2014: 6 ): Vukasin Polekszics (Békéscsaba, montenegrói, Szutjeszka Niksics – Montenegró), Ognjen Djelmic (Debrecen, boszniai, Zeljeznicar – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként), Darko Nikacs (MTK, montenegrói, Buducsnoszt Podgorica – Montenegró), Viktor Angelov (Újpest, macedón, Metalurg Szkopje – Macedónia), Kire Risztevszki (Vasas, macedón, Rabotnicski Szkopje – Macedónia)
Nyugat-európaiak (3, 4, 5): Nathan Eccleston (Békéscsaba, angol, szabadon igazolhatóként, legutóbb: Kilmarnock FC – Skócia), Florian Trinks (FTC, német, Greuther Fürth – Németország), Christian Müller (Vasas, német, Arminia Bielefeld – Németország),
Kelet-európaiak (2, 4, 2): Dmitro Ljopa (Puskás Akadémia, ukrán, Metaliszt Harkiv – Ukrajna), Vjacseszlav Csurko (Puskás Akadémia, ukrajnai, Sahtar Doneck – Ukrajna)
Afrikaiak (1, 5, 7): Dark Kadima Kabangu (Honvéd, Kongói DK-beli, FC Saint Éloi Lupopo – Kongói DK, szabadon igazolhatóként)
Közép-európaiak (2, 3, 1): Matús Paukner (Békéscsaba, szlovák, FC Nitra – Szlovákia), Karol Mészáros (Puskás Akadémia, szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Dél-európai (1, 0, 0): Iliasz Ignatidisz (Vasas, görög, GS Kallithea – Görögország)
Ausztrál (1, 0, 0): David Joel Williams (Haladás, ausztrál, Melbourne City – Ausztrália)

0 – HONNAN JÖNNEK?

A kis növekedés azonban pozitív folyamat is lehet, ha az érkezők jobb minőséget képviselnek, mint a távozók. Most azt még nem lehet megmondani, hogy melyik légiós jelent majd erősítést, viszont érdemes megnézni, honnan érkeznek, milyen származásúak az új szerzemények, mert ez összefüggésbe hozható a piaci értékükkel.


Az elmúlt években általában az olcsó szerb légiósok érkeztek hozzánk a legnagyobb számban, egy évvel ezelőtt például hatan. Ennek tudatában már-már hihetetlen, hogy most télen egyetlen szerb sem jött az NB I-be, ahogy horvát sem. Visszanéztük a téli átigazolási időszakok statisztikáit, és kiderült, az elmúlt húsz évben, vagyis 1996 óta egyszer fordult elő, 2000-ben, hogy nem érkezett szerb játékos a magyar élvonalba.

Igaz, így is a délszláv érkezők száma a legmagasabb (öt), közülük ketten montenegróiak, ketten macedónok. Viszont 2015 teléhez képest 12-vel kevesebb délszláv érkezett, ez a legnagyobb változás az egy évvel ezelőtti számokhoz képest. A délszlávok után a nyugat-európaiak jöttek a legtöbben – igaz, ez is csak három játékost jelent, de hosszú távon növelhetné az NB I értékét, jó esetben a színvonalát is, ha a nyugat-európai légiósok aránya nőne, a délszlávoké pedig csökkenne.

5 és 2 – LÉGIÓSNAK ÁLLTAK

Ezen a télen öt magyar játékos igazolt külföldi, élvonalbeli bajnokságba: Balogh Norbert (DVSC-Teva-tól US Palermo – Olaszország), Gosztonyi András (Haladástól Slask Wroclaw – Lengyelország), Sallói Dániel (Újpesttől Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Kleinheisler László (Videotontól Werder Bremen – Németország), Gyurcsó Ádám (Videotontól Pogon Szczecin – Lengyelország).

Ez a szám hárommal nagyobb, mint tavaly nyáron, és csak eggyel kisebb, mint a teljes 2014–2015-ös szezonban. A Transfermarkt adatai alapján az öt játékosból kettőért fizettek átigazolási díjat, összesen 2 millió 450 ezer eurót. Méghozzá két topligába szerződő játékosért, az olasz Palermo Balogh Norbertért, a német Werder Bremen Kleinheisler Lászlóért.

Az NB I-ből topligába ezt megelőzően magyar játékos 2013 nyarán szerződött, a Debrecentől Varga József kölcsönbe ment az akkor első osztályú német Fürthhöz. Azt megelőzően pedig 2011 nyarán Simon Ádám igazolt a Haladástól a Palermóba. Azóta már mindketten visszatértek az NB I-be. Vargának hat meccs jutott a Bundesligában, Simon viszont nem tudott bemutatkozni a Serie A-ban, a Bari kölcsönjátékosaként az olasz másodosztáyban játszott két meccset. Ez azt is jelenti, hogy 2011 nyara óta, vagyis az elmúlt négy és fél évben összesen igazolt annyi magyar az NB I-ből topligába, mint most télen.

A jelenlegihez mérhető „kivándorlást” a 2010–2011-es szezonban jegyezhettünk fel. Akkor a nyári átigazolási időszakban Pintér Ádám az MTK-tól a spanyol első osztályú Zaragozához ment, Rudolf Gergely a DVSC-től az olasz élvonalbeli Genoához, télen pedig Laczkó Zsolt ugyancsak a DVSC-től az olasz első osztályú Sampdoriához.

Abban az évadban szerződött Újpestről a norvég Brannhoz Korcsmár Zsolt, Megyeri Balázs pedig a Fraditól a görög Olympiakoszhoz. A Pintér, Laczkó, Korcsmár, Megyeri négyesért (Rudolf a szerződése lejártával ingyen távozott) papíron 2 millió 630 ezer eurót fizettek a meglévő adatok alapján (azért csak papíron, mert a Zaragoza máig nem fizette ki Pintér Ádám vételárát), ráadásul abban az idényben további 1.6 millió eurót fizettek külföldi csapatok a Tarmo Kink (Győrből Middlesbrough, 1 millió euróért), Artjoms Rudnevs (ZTE-től Lech Poznań 600 ezer euróért) párosért. Az NB I-re irányuló nagyobb külföldi figyelem ebben az időben alighanem összefüggött azzal, hogy a DVSC-Teva 2009 őszén a BL-, 2010-ben pedig az El-csoportkörébe jutott. Most, illetve nyáron a válogatott Eb-szereplése adhat hasonló lökést.


2011 – ÚJRA ELADTAK

Kleinheisler eladásával a Videoton is megtört egy „szériát”. A kétszeres bajnok fehérvári klub 2011 júliusa után adott el ismét külföldre magyar játékost, akkor Lázár Pált a török Samsunspornak. Rajta kívül az elmúlt években csak kölcsönadásokból kapott pénzt magyar futballistáért a Vidi, így Lencse Lászlóért (az izraeli Kirjat Smonától és a görög Aszterasz Tripolisztól), Sándor Györgyért (a szaúdi al-Ittihadtól) és Elek Ákosért (a török Eskesehirsportól). Miközben az elmúlt fél évben a Videoton két legértékesebb játékosa, Nikolics Nemanja (Legia Warszawa) és Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin) is ingyen igazolt Lengyelországba a fehérvári szerződése lejártával.

Mint fent jeleztük, a Vidihez hasonlóan a Baloghot elengedő Debrecen is 2011 után adott el ismét magyar játékost külföldre. Márpedig ha az elmúlt hét NB I-es szezonból hatot megnyerő, vagyis az elmúlt évek legmeghatározóbb két klubja nem ad el hazai játékosokat külföldre, erősebb bajnokságba, akkor mit remélhetünk a többi csapattól?

Bízzunk benne, hogy a mostani, téli időszak nemcsak egyszeri fellángolás, hanem egy folyamat kezdete, aminek következtében egyre több magyar futballista próbálhatja majd ki magát nívósabb ligában.

A 2015–2016-OS SZEZON TÉLI ÁTIGAZOLÁSAIT CSAPATONKÉNTI BONTÁSBAN ITT TEKINTHETI MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik