Így még nem verték meg a Fradit! – „Nem vagyunk Barcelona”

Vágólapra másolva!
2016.02.29. 14:05
null
Dusan Vasziljevics ismét gólt szerzett a Fradi ellen (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 22. fordulóját követően, szokásos visszapillantónkban a Honvéd–FTC mérkőzés, illetve a zöld-fehérek gyengébb teljesítménye kerül a fókuszba, de foglalkozunk a Videoton lövési hatékonyságával, a hajrában született gólokkal és az eredményes paksi hátvédsorral éppúgy, mint a szombathelyi alsónadrágcserével.

A MAI MENÜ:

♦ TAVASSZAL KEVESEBBET LŐ KAPURA A FRADI...

♦ VISZONT TÖBBSZÖR SZABÁLYTALANKODNAK A ZÖLD-FEHÉREK

♦ VASZILJEVICS-GÓLOK A FRADI ELLEN – HÁROM CSAPATBAN

♦ A VIDEOTON HASONLÓAN LŐ, MINT A CASONI-ÉRA ELEJÉN

♦ HAJRÁGÓLOK

♦ AZ ALSÓNADRÁGCSERE ÉS A LEGGÓLERŐSEBB VÉDELEM

A HONVÉD LŐTT A LEGTÖBBSZÖR KAPURA A FRADI ELLEN

A Honvéd–Ferencváros összecsapáson szembetűnő volt a kispestiek fölénye a (kapura) lövések tekintetében. Az InStat elemzőrendszer adatainak segítségével azt vizsgáltuk meg, korábban mely csapatok elleni bajnokikon fordult elő, hogy a Fradi alulmaradt a lövések számában, és mekkora különbséggel.

Az első tíz fordulóban háromszor esett meg Thomas Doll csapatával, hogy az ellenfele többször kísérletezett, mint Böde Dánielék. A harmadik fordulóban a Vasas, a hatodikban a Debrecen, a nyolcadikban pedig az Újpest próbálkozott több lövéssel, ám ezeket az összecsapásokat rendre a Ferencváros nyerte meg, és egyik meccsen sem volt nagy a különbség, olyannyira nem, hogy a kaput eltaláló lövésekben mindháromszor a Fradi volt a jobb.

A lövési mutatóban legközelebb a 19. körben maradtak alul a zöld-fehérek, ekkor ismét az Újpest kísérletezett többet náluk, de az utolsó őszi fordulóban – a Megyeri úti találkozóval ellentétben, amikor kisebb volt a különbség a két együttes mutatója között – Mbaye Diagne góljával a lilák győztek a derbin. Ez volt az első találkozó az idényben, amelynek nagy részében Böde Dániel nem állt a csapat rendelkezésére, ugyanis a 9. percben sérülés miatt le kellett cserélni.

Azt már múlt heti cikkünkben is elemeztük, hogy Böde kiesését követően hogyan változott a Fradi lövési hatékonysága, de most már az is látszik, hogy a decemberi, Újpest elleni rangadó tekinthető egyfajta fordulópontnak is az FTC játékát illetően. A 19. forduló óta ugyanis a zöld-fehérek mindannyiszor alulmaradtak aktuális ellenfelükkel szemben a lövésék számát tekintve, a PAFC és a Honvéd ellen pedig a kaput eltaláló lövésekben is.

A kispestiek fölénye pedig már akkora volt, amilyenre már nem volt példa ebben az idényben a Ferencváros ellen. A hazaiak háromszor annyi lövést eresztettek el mint a vendégek, és hatszor el is találták a kaput, míg a Fradi csak egyszer (abból az egyből ezúttal is gól lett, csakúgy, mint Békéscsabán), a gólokon kívül kapufát is lőttek. Így nem meglepetés, hogy harmadik budapesti csapatként, az MTK és az Újpest után a Honvéd is legyőzte az FTC-t, amelynek az őszi, meccsenként 15/6-os lövési mutatója (15 lövésből hat találta el a kaput) tavasszal 6/2-es átlagra csökkent.

MECCSEK, AMELYEKEN A FRADI KEVESEBBET LŐTT KAPURA, MINT ELLENFELE
Forduló Mérkőzés Lövés/ kaput eltaláló lövés
3. Vasas–Ferencváros 0–2 14/0 – 12/4
6. Debrecen–Ferencváros 0–3 10/3 – 9/5
8. Újpest–Ferencváros 1–2 11/2 – 9/3
19. Ferencváros–Újpest 0–1 7/1 – 10/5
20. Békéscsaba–Ferencváros 0–1 5/0 – 4/1
21. Ferencváros–Puskás Akadémia 2–0 7/4 – 14/6
22. Honvéd–Ferencváros 2–1 18/6 – 6/1

A Honvéd meggyőző teljesítményével kiérdemelte tőlünk a hét csapata címet. A fővárosi gárdák közül csak a Vasasnak nem sikerült még megverni a Fradit, a vidéki csapatok közül viszont az NB I-ben még senkinek.

Ha csak azon bajnokikat vizsgáljuk, amelyeken pontot vesztett az FTC, akkor láthatjuk, hogy a PAFC (0–0) és az MTK (0–1) elleni idegenbeli találkozón a több kapura lövés ellenére sem tudták megszerezni a három pontot Gera Zoltánék, míg az Újpest elleni hazai pályán megvívott derbin (0–1), valamint a Honvédtól elszenvedett vereség alkalmával már az ellenfelük alakított ki több lehetőséget a kapu előtt – a Honvéd sokkal többet.

MECCSEK, AMELYEKEN PONTOKAT VESZÍTETT A FRADI
FordulóMérkőzésLövés/ kaput eltaláló lövés
10. Puskás Akadémia–Ferencváros 0–0 12/2 (kapura) – 14/4
16. MTK–Ferencváros 1–0 9/4 – 22/7
19. Ferencváros–Újpest 0–1 7/1 – 10/5
22. Honvéd–Ferencváros 2–1 18/6 – 6/1

A múlt szombati fiaskó pedig már nem írható kizárólag a támadósor gyenge teljesítményének számlájára. Ezúttal már a Fradi védelme sem volt olyan hatékony, mint korábban, illetve a hátsó alakzat teljesítményében is fokozatos visszaesés figyelhető meg a 19. forduló óta.

Azt megelőző hat meccsen sorozatban tíz lövőhelyzete sem volt az ellenfeleknek, azóta viszont a felcsútiak és a kispestiek is tíz fölé jutottak, utóbbiak a Fradi ellen ebben az idényben rekordot jelentő 18-ig.

KÉT MECCS, KÉT PIROS – A FESZÜLTSÉG JELEI?

Ősszel az NB I-ben az MTK-val és a Puskás Akadémiával holtversenyben a Ferencváros labdarúgócsapata szabálytalankodott a legkevesebbszer, meccsenként átlagosan 14-szer, és a mezőnyben egyedüliként egyetlen piros lapot sem kapott 19 forduló alatt. A sárgákat tekintve is csak két csapat, a DVSC és az Újpest kapott egy-egy lappal kevesebbet, mint a Fradi, de mivel ennél a két klubnál volt kiállítás is, így elmondható, ősszel Thomas Doll gárdája volt a legsportszerűbb, legfegyelmezettebb csapat az NB I-ben.

Ehhez képest tavasszal a meccsenkénti átlagos szabálytalanságok száma 14-ről 17.6-ra emelkedett.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
Dibusz (Ferencváros)

Botka (Bp. Honvéd), Mészáros N. (Debrecen), Baráth (Bp. Honvéd)

Nagy G. (Bp. Honvéd), Kamber (Bp. Honvéd), Vasziljevics (Bp. Honvéd), Bartha (Paks)

Lencse (Újpest), Feczesin (Videoton), Ugrai (Haladás)

A 21. fordulóban, a Puskás Akadémia elleni hazai találkozón Leandrót állították ki két sárga lappal, ezzel ő lett az első FTC-játékos, aki piros lapot kapott a 2015–2016-os szezonban, és nem kellett sokáig várni a második kiállításra sem. A Honvéd ellen Emir Dilaver is két sárgát kapott, így a Ferencváros húsz, piros lap nélkül lehozott bajnoki után egymást követő kétszer sem tudta teljes létszámban befejezni a mérkőzést.

Ez is azt mutathatja, hogy valami megváltozott a Fradi háza táján, nem ugyanazzal a fegyelmezettséggel, koncentrációval futballozik az együttes, mint ősszel. Erre utal Thomas Doll vezetőedző meccs utáni nyilatkozata is:

„A tíz emberrel védekező Békéscsaba vagy Puskás Akadémia falát nem olyan könnyű megbontani, mi nem a Bayern vagy a Barcelona vagyunk. Tény viszont, hogy valóban nem futballozunk olyan lendülettel, gördülékenyen, mint az elmúlt évben.”

VASZILJEVICS MEGINT BETALÁLT A FRADI ELLEN

Túlzás lenne azt állítani, hogy Dusan Vasziljevics a Fradi „réme" lenne, vagy hogy a Ferencvárosra specializálódott volna, de tény, hogy a zöld-fehérek ellen már többször is betalált. A szerb légiós több mint egy évtizede, 2004 őszén mutatkozott be a magyar élvonalban, békéscsabai, kaposvári, fehérvári, újpesti és kispesti labdarúgóként is pályára lépett az FTC ellen. Sokáig nem tudta bevenni a ferencvárosiak kapuját, 2011-től viszont majdnem mindegyik esztendőben gólt szerzett a Fradi ellen.

2011 márciusában az Üllői úton a Videoton 5–0-s győzelméből vette ki a részét egy találattal. 2012 májusában már az Újpest labdarúgójaként a Szusza Ferenc Stadionban büntetőből egyenlített a 83. percben. Másfél évvel később, 2013 decemberében az Újpest–Ferencváros Magyar Kupa-párharcot döntötte el a nyolcaddöntő visszavágóján szerzett fejes góljával. 2014 áprilisában Újpesten a vezetést szerezte meg csapatának, majd ugyanebben az esztendőben, szeptemberben szintén az Újpest–FTC találkozó első gólját szerezte – nagy különbség, hogy míg az áprilisi összecsapást a Fradi nyerte meg 2–1-re, ezen a szeptemberi derbin a lila-fehérek győztek 2–1-re.

Szombaton immár a Kispest futballistájaként köszönt be a Fradinak, szép kontratámadás végén remek mozdulattal emelte el a labdát Dibusz Dénes mellett. Bajnoki mérkőzésen ez volt az ötödik gólja az FTC ellen, s bár az örök fanyalgók megjegyezhetik, hogy Fazekas Lászlónak negyven évvel ezelőtt egy meccs (8–3) is elég volt ahhoz, hogy ötöt vágjon a Fradinak, Vasziljevics így is büszke lehet a teljesítményére.

BUDAPEST HONVÉD–FERENCVÁROS 2–1

VASZILJEVICS GÓLJAI A FERENCVÁROS ELLEN

2011. március 12., FTC–Videoton 0–5 – 33. perc (a videón 2.28-tól)

2012. május 12., Újpest–FTC 1–1 – 83. perc (11-esből)

Magyar Kupa, 2013. december 4., Újpest–FTC 1–0 – 71. perc

2014. április 4., Újpest–FTC 1–2 – 4. perc

2014. szeptember 21., Újpest–FTC 2–1 – 52. perc (11-esből)

2016. február 27., Honvéd–FTC 2–1 – 56. perc


A VIDI HASONLÓAN GYENGÉN LŐ, MINT AZ ELEJÉN CASONINÁL

Ha már a Fradi kapcsán elmélyedtünk a lövési statisztikákban, kíváncsiak voltunk a Puskás Akadémia ellen helyzetek sokaságát kidolgozó, és egy kivételével ki is hagyó Videoton számaira is ugyanezen mutatóban. A PAFC ellen 18-szor vehette célba a Videoton a kaput, és hatszor találta el (ugyanúgy, mint a Honvéd a Fradi ellen), a hazaiak 11/5-ös mérlegével szemben.

A Videoton a tavasszal 51-szer próbálkozott lövéssel, és 18-szor találta el a kaput, viszont ezekből mindössze két gólt szerzett (ha levonjuk a békéscsabai Vaskó Tamás öngólját, akkor csak egyet.) Vagyis tavasszal 25 lövésenként talál be egyszer a Videoton a kapuba. Csak viszonyításképp: az őszi szezonban a Vasas volt a leggyengébb ebben a mutatóban az NB I-ben, az angyalföldiek átlagosan minden 14. lövésüket váltották gólra.

A Vidi mostani lövési statisztikája még annál is gyengébb, amit az őszi első három fordulóban produkált a gárda a később menesztett Bernard Casoninál, amikor 43 kísérletből 12 találta el a kaput, és ezekből is két gól született. Igaz, hogy most a három meccsen négyet, vagyis egy ponttal többet szerzett a Vidi, mint akkor.

Köszönhetően Feczesin Róbert hétvégi, 95. percben szerzett góljának (a PAFC ellen az ötödik meccsét játszotta, először volt eredményes). Azt megelőzően a Vidi csatárának hét lövése is volt, a 65. percben történt kísérletét a hét védését bemutatva, vetődve hárította Pogacsics Krisztián (aki a gólnál viszont hibázott – ilyen a kapussors). Feczesinhez kötődik a hét legnagyobb kihagyott helyzete is, a 70. percben két lépésről, becsúszva nem tudott betalálni az üres kapuba – a „díjat” megosztva ítéltük oda Feczesinnek és Hrepka Ádámnak, az MTK csatára négy méterről lőtte az égbe a labdát a Békéscsaba ellen.

PUSKÁS AKADÉMIA–VIDEOTON 0–1

A VIDI A LEGTÖBB GÓLT SZERZI, A PAFC A LEGTÖBBET KAPJA A RÁADÁSBAN

A 22. fordulóban eső 12 gól közül négy az utolsó percekben született. Az újpesti Lencse László a 86. percben értékesítette a büntetőt a DVSC ellen, az FTC támadója, Roland Lamah a 88. percben szépített Kispesten, míg ketten már a rendes játékidő letelte után, a ráadás perceiben szereztek – győztes – gólt: aszombathelyi Ugrai Roland a 92. percben talált be a DVTK kapujába, a Videoton centere, Feczesin Róbert a 95. percben volt eredményes a PAFC ellen.

A tavaszi szezonban még csak Ugrai és Feczesin volt eredményes a kilencven perc letelte után, az ősszel 22 gól esett a második félidő hosszabbításában. A Videoton ezzel a Feczesin-találattal beérte a rangsor élén a Honvédot, mind a két csapat négy gólt szerzett a 90. percet követően.

A legtöbb gólt (egyaránt hatot) a Puskás Akadémia FC és a Békéscsaba kapta a ráadás perceiben – ez is egy magyarázat arra, hogy miért ez a két csapat áll a tabella utolsó két helyén.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A forduló gólját a Honvéd védője, a Fradi ellen 20 méterről bombagólt szerző Baráth Botond jegyezte. A 23 éves, korábban Újpesten is nevelkedő játékos a 84. NB I-es meccsén a negyedik találatát érte el, saját bevallása szerint is ez volt a legszebb közülük.

A hét cseréjét Sopronban, a Haladás–DVTK meccsen jegyeztük fel, ahol Erdős József a 10. percben leküldte a pályáról a hazaiaktól Gaál Bálintot, hogy cserélje le feketéről zöldre az alsónadrágját…

A hét leghangosabb családja. Ezt a címet a kispesti családi szektorba jegyet váltó ferencvárosi B-középnek ítéljük oda.

A hét megszakadó sorozata. Az MTK vendégeként, Angyalföldön 0–0-s döntetlent játszó Békéscsaba idegenbeli bajnokin ebben a szezonban először nem kapott gólt, de otthon is csak a Vidi ellen (2–0) védekeztek hibátlanul a csabaiak.

A hét mentése a szombathelyi Iszlai Bencéé, aki a gólvonal előtt kivágta Georges Griffiths (DVTK) Király Gáboron már túljutó lövését.

A legeredményesebb hátvédsor a Paksé. A 21. fordulóban a Vasas ellen 3–0-s győzelmet arató paksiaktól két védő is gólt szerzett: Lenzsér Bence és Kulcsár Dávid is betalált Nagy Gergely kapujába. A paksi hátvédek így már hat gólnál tartanak ebben a szezonban, Gévay Zsolt és a már említett Lenzsér egyaránt kétszer, Szabó János és Kulcsár egyszer-egyszer volt eredményes. Az NB I-ben a Debreceni VSC védői tudnak még hat gólt felmutatni, mígennél többet csak a Ferencváros hátsó alakzatának tagjai „termeltek”: a zöld-fehérektől Ramírez négy, Leandro két találatnál tart, Michal Nalepa és Pintér Ádám egyaránt egy gólt szerzett.

A hét debütálója a kispesti Constantinescu Dan-Marius, aki a Magyar Futball Akadémia 29. játékosa lett, aki bemutatkozott az NBI-ben.

22. FORDULÓ
Mérkőzés Játékvezető
Nézőszám
Február 27., szombat
15.30 Haladás–Diósgyőr 2–1
Erdős József2127
15.30
Újpest–DVSC 1–1
Farkas Ádám
3347
15.30
MTK–Békéscsaba 0–0
Pintér Csaba
506
15.30
Paks–Vasas 3–0
Andó-Szabó Sándor
1136
15.30
Puskás Akadémia–Videoton 01 Iványi Zoltán
1756
18:00
Bp. Honvéd–Ferencváros 21 Solymosi Péter
4460
A bajnokság állását itt nézheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik