„Hólapátot hozzanak!” - megrendezik az NB I-es fordulót

Nemzeti SportNemzeti Sport
Vágólapra másolva!
2013.03.28. 09:49
null
Rafe Wolfe is lapátolt az MTK-nál (Fotó: mtkhungaria.hu)
Hatalmas gondot okoz a márciusi rendkívüli havazás az NB I 21. fordulója előtt a pályaválasztó kluboknak. A Nemzeti Sport körképéből kiderül, hogy mind a nyolc helyszínen – Kaposvár, Székesfehérvár, Hungária körút, Paks, Kecskemét, Puskás-stadion, Debrecen, Győr – dolgoznak, hol kézi erővel, hol gépekkel, hol az olvadásra bízva a megoldást.

Mielőtt kitérnénk a konkrét helyszínekre, kezdjük a legfrissebbel. A Nemzeti Sport Online a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ) azt a tájékoztatást kapta, hogy az MLSZ versenybizottsága ma, várhatóan néhány órán belül dönt arról, hogy lesz-e változás az NB I hétvégi programjában. A szövetségnél ugyanakkor bíznak benne, hogy felelősségéhez és a szabályokhoz mérten mindenki mindent megtett és megtesz azért, hogy a mérkőzéseket a cudar idő ellenére is meg lehessen rendezni.

Meg nem erősített értesüléseink szerint egy-egy meccs halasztása elképzelhető, de az biztos, hogy a két héttel ezelőtti, teljes fordulóhalasztásra ezúttal nem kerül sor, az ugyanis nem indokolt.

KRITIKUS HELYZET KAPOSVÁRON

És akkor most haladjunk pályáról pályára. Kaposváron kritikus a helyzet. Majd’ harminc centiméter vastag hólepel fedi a pályát, ráadásul a havazást eső előzte meg, úgyhogy jégpáncél választja el a havat a talajtól. S bár az időjárás szerdára sokat javult – plusz két Celsius-fokot mutattak a hőmérők – ettől még nem lett jobb a helyzet. Gépekkel képtelenség a takarítás, s a pályát takarító emberek is bokáig gázolnak az olvadó jégben, hólében.

Kaposvári küzdelem a hóval (Fotó: rakoczifc.hu)
Kaposvári küzdelem a hóval (Fotó: rakoczifc.hu)

Mára a szurkolókat is várták egy kis lapátolásra. „Csütörtökön kilenc órától várjuk a segíteni tudó szurkolókat a Rákóczi-stadionban. Kérésünk, hogy lehetőleg hólapátot mindenki hozzon magával. Szurkolóink munkáját a köszönet mellett belépőjeggyel is honoráljuk” – olvasható a klub honlapján. Nincs mese, sietni kell, hiszen a Rákóczi péntek este a Lombard Pápát fogadná.

„Mi mindent megteszünk, de nem egyszerű a feladat – sóhajtott nagyot a kaposvári ügyvezető, Illés János. – Idejében jeleztük a szövetségnek a gondjainkat, javasoltuk a Lombardnak is, hogy hétfőn legyen a meccs. A pápaiak azonban szakmai okokra hivatkozva – mondván, az időpont módosítás nem fér bele a csapat felkészülési ritmusába – hallani sem akarnak a változásról. A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében nem kívánom kommentálni a Lombard reagálását.”

Viszontválasz helyett inkább dolgoznak a kaposváriak, s megpróbálják kézi erővel eltávolítani a havat. Megjósolható, az amúgy is mély fekvésű pálya mocsárrá válik, azt viszont megtippelni sem lehet, mekkora anyagi kár keletkezhet.

LAPÁTOLÁS SZÉKESFEHÉRVÁRTÓL PAKSIG

Székesfehérváron sem ülnek ölbe tett kézzel az illetékesek. „Folyamatosan takarítják le a pályáról a havat, jelenleg semmi akadályát nem látom annak, hogy a kiírt időben, pénteken megrendezzük a Siófok elleni mérkőzést. Amíg ezzel ellentétes döntés nem születik, úgy készülünk, hogy lesz meccs. Fel sem vetődött, hogy ne rendezzük meg a találkozót” – közölte Szabó Gergő, a Videoton FC sajtófőnöke.

Míg Kaposváron a szurkolókat várják lapáttal, Fehérváron traktor (is) takarított (Fotó: Granák László)
Míg Kaposváron a szurkolókat várják lapáttal, Fehérváron traktor (is) takarított (Fotó: Granák László)

 

A KECSKEMÉTNÉL IS VÁRJÁK A SZURKOLÓK SEGÍTSÉGÉT
A Kecskemét is a szurkolók segítségét várja annak érdekében, hogy a klub stadionjának gyepszőnyegét megtisztítsák a hórétegtől.

„A Széktói Stadion gyepszőnyegét vastag hóréteg borítja, melyre munkagéppel nem tudnak rámenni a pályamunkások, csak hólapáttal lehet takarítani. Minden segítő szándékú drukker sokat tehet azért, hogy a pálya minél jobb állapotba kerüljön a szombati mérkőzésre, akinek ereje és ideje lehetővé teszi, azt várjuk a stadionba!" – áll a kecskemetite.hu közleményében.

Az MTK-nál Kanta József és társai is hatalmas csatát vívtak a hóval szerdán a Hidegkuti-stadionban, de „csak” a pálya húsz százalékát tudták letakarítani, pedig nem csupán az NB I-es és az NB II-es csapat tagjai ragadtak lapátot, hanem az akadémisták is. Géppel lehetetlenség megközelíteni a pályát, így marad a kézi erő, ám a mérkőzésre készülő labdarúgókat nem lehet túlterhelni. Négyórányi folyamatos munkát engedélyezett Garami József szakmai igazgató a labdarúgóknak, és abban maradtak, csütörtök reggel folytatják a munkát, de akkor többen már mentesülnek a lapátolás alól.

Esély van a hó eltüntetésére, de ha marad a sár a Honvéd elleni meccsen, tönkremegy a játéktér, milliókba kerül a felújítás, s mert az üzemeltetés nem az MTK feladata, nagy kérdés, a tulajdonos vajon áldoz-e a rendbetételre.

Pakson is lapátoltak. Csaknem ötven ember dolgozott folyamatosan a huszonöt-harminc centi vastag hóréteg eltávolításán, szerdán a szurkolók segítségét is kérte a klub a lapátolásban. Szorít az idő, mert még olvadás előtt végezni szeretnének a munkával, hogy ne maradjon víz a pályán. A ma délelőtti állapot szerint a pályát letakarították, de nem jók a kilátások, mert ha valóban megérkezik a jósolt eső, sártengerré változhat a pálya.

A DEBRECENIEKNEK ÉS A GYŐRIEKNEK EGY NAP FÓRJUK VAN

Kecskeméten és a Puskás-stadionban sem csupán az időjárás jobbra fordulásában bíznak, mindkét arénában folyamatos a munka.

A Puskás-stadion gyepét kézi erővel szabadítják meg a hótól, hogy jó talajon játszhasson a Ferencváros az Egri FC-vel.

A DVSC-Teva és a Győri ETO FC nyugodtan várja a fordulót, nem csak azért, mert vasárnap futballozik. Debrecenben szerencsére nincs hó a pályán a folyamatos takarításnak köszönhetően, Győrben ugyan tizenöt centit mértek, de a pálya minden tekintetben megfelel a kívánalomnak, így a fehér lepelhez hozzá sem nyúlnak, megvárják, míg elolvad, a pálya alatti csövek elvezetik a vizet, míg a száraz talajról a fűtés gondoskodik.

Az időjárási előrejelzések szerint újabb havazás hétvégén már nem várható, ugyanakkor jelentős esőre lehet számítani, és a hirtelen olvadás sem javítja a pályák állapotát. A szakértők szerint ott van a legnagyobb esély a játékra, ahol idejében, a hó leesése után megkezdték a takarítást, mert ha elkezd olvadni a hó, akkor már nagyon nehéz takarítani.

NB I, 21. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
IdőpontMérkőzésJátékvezető
Március 29., péntek
17.00
Kaposvár–Lombard Pápa (Tv: Sport2)
Andó-Szabó Sándor
19.00
Videoton–Siófok (Tv: Sport1) Vad II István
Március 30., szombat
14.00
MTK–Bp. Honvéd (Tv: M1)
Szabó Zsolt
15.00
MVM Paks–Haladás Kassai Viktor
16.00 KTE-Phoenix Mecano–Pécsi MFC (Tv: Sport1)
Veizer Roland
18.30
Ferencváros–Eger (Tv: Sport1)
Iványi Zoltán
Március 31., vasárnap
16.30
DVSC-Teva– Újpest (Tv: M1)
Bognár Tamás
18.30
Győri ETO–Diósgyőr (Tv: Sport2)
Solymosi Péter

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik