Hetvenötezer dollárt követel az MLS a Bp. Honvédtól

Vágólapra másolva!
2012.04.04. 12:44
null
<p>Hercegfalvi Zoltán a Kansas City mezében</p><p> (Fotó: Getty Images)</p>
Címkék
Kínos história: a Major League Soccer (MLS) illetékesei állítják, hogy miután a 2009 nyarán a Kansas City Wizards csapatához igazoló Hercegfalvi Zoltán százezer dolláros kölcsönadási díját tévedésből kétszer is átutalták a Budapest Honvédnak, a második összegnek csupán a negyedét kapták vissza. A hetvenötezer dolláros tartozást a kispesti vezetők nem ismerik el, sőt még nekik van követelésük.

„Hemingway úr becsapott minket!" Lino DiCuollo ajtóstul rontott be a házba.

A Major League Soccer – transzferügyekben illetékes – alelnöke tudniillik így fakadt ki, amikor egy, az Egyesült Államokból befutott elektronikus levél kapcsán megkerestük.

A küldeményben az áll, hogy a 2009 júliusában a Honvéd szerelését a Kansas City Wizardséra váltó Hercegfalvi Zoltán kölcsönadási díját, a százezer dollárt (akkori árfolyamon 19 millió forintot) az észak-amerikai bajnokságban a futballisták igazolását intéző MLS tévedésből kétszer utalta át a kispestiek számlájára.

Az amerikaiak nem vitatják, az első összeg járt a piros-feketéknek, a második azonban már nem, brusztolnak is azért, hogy visszaszerezzék.

Lassan két éve zajlik a verbális ütközet, de az MLS meglátása szerint a George F. Hemingway tulajdonát képező kispesti egyesület még mindig adós hetvenötezer dollárral.

Lino DiCuollo a vélt igazát bizonyítani is tudja. Mindenekelőtt azzal, hogy lapunk rendelkezésére bocsátotta azt a levelezést, amelyből fehéren-feketén kiderül, száz- helyett kétszázezer dollárral gyarapodott a piros-feketék kasszája.

A megállapodás szerint 2010. január 15-ig kellett megérkeznie a tárgyalások során kialkudott summának, ám az amerikaiak nem vártak addig, a tranzakció január ötödikén megtörtént. Kár, hogy valamelyik túlbuzgó MLS-elöljáró – aki azóta már új munkakörben tevékenykedik... – 2010. február 8-án is ráklikkelt az utalást engedélyező gombra, így egyik napról a másikra „megduplázódott" a támadó értéke.

Erre hamar rájöttek a szervezet New York-i központjában is, és hol e-mailben, hol telefonon igyekeztek rávenni a Honvéd-tulajdonost, hogy legyen szíves, küldje vissza azt az összeget, amely nem őt illeti meg. Nos, vissza is küldte, meg nem is.

„Amikor rájöttünk, hogy hibáztunk, megkerestük Hemingway urat, ám azt nem mondhatom, hogy korrekt partnerre találtunk a személyében – fogalmazott Lino DiCuollo. – Mivel ő azt állította, hogy a második százezret elköltötte, felajánlottuk, fizessen részletekben. Öt-, illetve húszezer dollárt kaptunk is, aztán a vonal megszakadt. A Honvéd tulajdonosa korábban még legalább válaszra méltatott bennünket, de egy éve már nem reagál a megkereséseinkre. Eddig arra törekedtünk, hogy békés úton zárjuk le az ügyet, ám úgy fest, a másik fél nem ezt akarja. Ezért a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez fordulunk a panaszunkkal, hiszen Hemingway úr becsapott bennünket!"

Egyelőre ennyit Amerikáról, nézzük, Kispesten hogyan reagálnak a súlyos vádakra.

Mindenekelőtt gyorsan. Ami már csak azért is érdekes, mert amíg az MLS hónapokon át nem járt sikerrel, a Nemzeti Sport megkeresésére órákon belül reflektált a Honvéd. Mi több, Gács Pál, a Honvéd ügyvezetője készséggel bocsátotta lapunk rendelkezésére azt a levelet, amely a klub álláspontját képviseli.

Hogy a kép teljes legyen: az írás 2011. október 10-én kelt, címzettje pedig Vági Márton, a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára volt, aki a jelek szerint hasonló ügyben érdeklődött. Idézzünk hát a levélből:

George F. Hemingway (Fotó: Mirkó István)
George F. Hemingway (Fotó: Mirkó István)

„Kézhez kaptuk a 2011. október 5. napján a társaságunkhoz, és annak tulajdonosa, George F. Hemingway részére küldött levelét. Levelében arról tájékoztat bennünket, hogy az MLS nevű amerikai gazdasági társaságnak 75 000 USD követelése van a Budapest Honvéd FC-vel szemben... Az MLS Önhöz intézett levele egyszerű próbálkozás a nyomásgyakorlásra egy felek közötti vitás ügy kapcsán... Szeretném Önt tájékoztatni az ügy eddigi fejleményeivel kapcsolatban. Az MLS nevű gazdasági társaság kölcsönvette Hercegfalvi Zoltán játékosunkat, és kifizette a kölcsönvétel ellenértékét. Ugyanakkor a kölcsönvevő egy opciót is kapott Hercegfalvi Zoltán játékjogának megvételére. A szerződést követően az MLS átutalt 100 000 USD-t a Budapest Honvéd számlájára, amely utalást ráutaló magatartásként annak vettük, hogy ez az első részlete volt Hercegfalvi Zoltán játékjogának végleges megszerzésére. Több hónappal később az MLS értesített minket, hogy a pénz nem a játékos megvételére irányult, hanem csak »véletlenül« utalták át. Mi ekkor két ütemben az összeg egy részét visszautaltuk az MLS-nek. Közben Hercegfalvi Zoltán visszatért a Budapest Honvédhoz, és kiderült, hogy sérülten, rosszul megoperálva és ellátva, használhatatlanul küldték vissza a játékost. Ezek után természetes, hogy klubunknak így követelése keletkezett az MLS felé. A fent említett követelést ugyanúgy, mint az MLS követélését a Honvéddal szemben, kizárólag peres úton lehet érvényesíteni. Ez valószínűleg akkor is így lenne, ha az MLS egy FIFA-sportszervezet lenne, ami nem, de a mostani körülmények között mindenképpen, hiszen ebben csak egy kompetens bíróság tud majd dönteni."

Az egy dolog, hogy az utolsó mondatot helyesen értelmezők között egy eredeti Hercegfalvi-mezt sorsolunk ki, az meg egy másik, hogy olybá tűnik, a kispestiek – a legjobb védekezés a támadás elvet szem előtt tartva – az ellencsapás mellett tették le a voksukat, feltehetőleg abban bízva, hogy a hetvenötezer dollárt nem kell visszafizetniük, sőt a végén még újabb összeget utalnak át nekik New Yorkból.

Hogy a Honvéd mégis igyekszik megtalálni a peren kívüli megoldást, jelzi – legalábbis mi így értesültünk –, hogy George F. Hemingway igenis kereste Lino DiCuollót, ő azonban rácsapta a kagylót. Amikor a diplomáját, majd a jogi doktorátusát éppen az Egyesült Államokban megszerző tulajdonos azzal hívta vissza, hogy vajon csak a vonal szakadt meg, vagy az MLS-alelnök a maga faragatlan stílusában befejezettnek nyilvánította a beszélgetést, a hívott fél nem tagadta, utóbbiról van szó.

Tekintettel arra, hogy a történet ezen a ponton az óvodai veszekedéseket juttatja eszünkbe, zárjuk is le íziben. Mégpedig azzal, hogy miközben izgatottan várjuk a fejleményeket, elkönyveljük, a csata egyelőre döntetlenre áll. De búcsúzhatunk egy ide illő filmcímmel is.

Amerikai história: iksz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik