Hetedszer sújthat le a Honvédra a Fradi, pocsék szériától szabadulna a Loki

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 14:06
null
A feszültség garantált, a kispesti pontszerzés viszont 2013 óta nem jött össze az FTC otthonában (Fotó: Török Attila)
Hétközi fordulóval folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei, a 19. kör kedden a Mezőkövesd–Újpest találkozóval kezdődik és szerda este a Ferencváros–Budapest Honvéd dél-pesti derbivel zárul. A Fradit üldöző Mol Fehérvár FC Újpest után Debrecenbe utazik – nem lesz könnyű dolga megőriznie idegenbeli veretlenségét.

 

MEZŐKÖVESD–ÚJPEST

♦ A liláknál kevés a biztató jel a hétközi forduló előtt, az egyik ilyen, hogy a Mezőkövesd ellen hagyományosan jól megy nekik a játék. Eddig 12 első osztályú bajnokin csaptak össze a csapatok, a mérleg 7 újpesti siker, 3 döntetlen, 2 mezőkövesdi győzelem. Érdekes módon az Újpest szinte hibátlan Mezőkövesden (ötször nyert, egyszer ikszelt), ám a fővárosban teljesen kiegyenlített a mérleg (2–2–2, az októberi találkozót a matyóföldiek nyerték meg 2–1-re).

♦ A hat mezőkövesdi bajnokiból négyszer a házigazda gólt sem tudott rúgni – amikor igen, akkor is (viszonylag) simán, két góllal kikapott. Vajon sikerül-e megtörnie a rossz hazai sorozatot az Újpest ellen a bajnokság meglepetéscsapatának?

♦ Továbbra is a Mezőkövesdé a legjobban záró védelem az élvonalban: Kuttor Attila csapata 18 mérkőzésen csupán 14 gólt kapott eddig. Az előző idény ugyanezen szakaszában 23 kapott gólnál tartottak a kövesdiek – akkor az Újpesté volt a legjobb védelem, a mostanihoz hasonlóan 14 kapott találattal.

♦ Hazai pályán a Mezőkövesdé a harmadik legjobb mérleg a mezőnyben, 5 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség. A 9 találkozón csupán 15 gól esett! Ebben az idényben a Paks, a Honvéd és a Diósgyőr tudott győzni Mezőkövesden.

♦ Az Újpest kétszer annyi pontot szerzett idegenben (16), mint pályaválasztóként (8), mérlege vendégként 5 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség.

♦ Az Újpest gólképtelen maradt legutóbbi három bajnokiján, értelemszerűen nyeretlen is: 0–0-t játszott a Honvéddal, kikapott 4–0-ra a Debrecentől, majd 1–0-ra a Fehérvártól. December 7-én a Kisvárda ellen öngóllal nyertek a lilák, legutóbb 2019. november 30-án, a Paks ellen talált be újpesti játékos (az azóta a Vasasba igazolt Feczesin Róbert, illetve Zsótér Donát és Branko Pauljevics). Ha a lilák most is „nulláznak”, akkor ebben az idényben elsőként hoznak össze négy egymást követő mérkőzést gól nélkül.

♦ Ilyen hosszú bajnoki góltalansági sorozata legutóbb 2018 tavaszán volt az Újpestnek, akkor a Paks (0–0), a Ferencváros (0–0) és a Vidi (0–3) ellen voltak képtelenek betalálni a játékosai.

♦ A Mezőkövesd még nem kapott ki olyan bajnokin ebben az idényben, melyen megszerezte a vezetést, sőt, 11 találkozón csak egyszer veszített pontot.

DVSC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ez lesz a 79. mérkőzés a két csapat között az NB I-ben. Az örökmérleg 30 debreceni sikert, 15 döntetlent és 33 fehérvári győzelmet mutat.

♦ 2013–2014-ben a Loki négyből négyszer győzte le a Vidit. Ami azonban azután jött… A legutóbbi debreceni siker (2014. október 19., Videoton–DVSC 1–2) óta 14 bajnokit játszottak, a székesfehérváriak egy kivételével mindegyiket megnyerték!

♦ A DVSC 2004 és 2013 között sorozatban 11 bajnokin küldte haza vereséggel a Vidit, azóta sorozatban ötször vereséget szenvedett – 2015 óta a Loki többször kapott ki otthon a Viditől, mint 1980–2014 között összesen.

♦ A Debrecené a második legjobb hazai mérleg a 2019–20-as idényben, 5 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség. A Loki szerezte a legtöbb gólt a pályaválasztók közül (19-et), igaz, a második legtöbbet (15) kapta. A Fehérvár egyetlen csapatként őrzi idegenbeli veretlenségét, mérlege 7 győzelem, 2 döntetlen – ők a legerősebb vendégek a mezőnyben. A Vidi csupán 4 gólt kapott eddigi 9 idegenbeli mérkőzésén, minden más vendégcsapat legalább nyolcat.

♦ Eddig a bajnokságban csupán egyetlen idegenbeli mérkőzésén került egyáltalán hátrányba a Vidi: Zalaegerszegen 25 perc után 2–0-ra vezetett a ZTE, ám a vége ott is 3–3 lett. A többi vendéglátó együttvéve 1 gólt tud felmutatni a fehérváriak ellen (a DVTK szerezte).

♦ A Fehérvár nem kapott gólt legutóbbi három bajnokiján, a Kisvárdát 2–0-ra, az Újpestet 1–0-ra győzte le, a Honvéddal nem bírt (0–0). Ebben a bajnoki évadban még egyetlen csapatnak sem sikerült egymást követő négy mérkőzésén megőriznie kapuja érintetlenségét. Az eddigi két „tavaszi” fordulóban csak a Vidi és a Debrecen zárt kapott gól nélkül.

♦ A DVSC legutóbbi 16 hazai bajnokija közül csak egyen maradt gólképtelen, nagy meglepetésre a Kaposvár ellen (ki is kapott 1–0-ra). Ebben a periódusban 33 gólt szerzett, azaz kétgólosnál jobb az átlaga.

♦ A Fehérvár idegenbeli veretlenségi sorozata még az előző idényre nyúlik vissza, s immáron tízmérkőzéses – a Vidi legutóbb Diósgyőrben nem tudott pontot szerezni, 2019. május 4-én.

ZTE FC–KISVÁRDA

♦ Eddigi egyetlen NB I-es mérkőzésükön gólzáporos, 3–3-as döntetlen született. Csak hét olyan mérkőzés volt eddig az idényben, mely 6 vagy több gólt hozott.

♦ A Zalaegerszeg nem remekel hazai pályán, mutatója 2 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség – csak az Újpest és a Kaposvár szerzett kevesebb pontot pályaválasztóként. Más kérdés, hogy a Kisvárda sem acélos idegenben, mérlege 2 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség – a várdaiak 7 pontjánál csupán a Kaposvár gyűjtött kevesebbet vendégként (és a Paks ugyanannyit). A Kisvárda csak nyolc gólt ért el idegenben, azaz a meccsenkénti egygólos átlag sincs meg – ezt rajtuk kívül csak a Kaposvár mondhatja el magáról.

♦ Egyik csapat sincs jó formában: a ZTE legutóbbi két, a Kisvárda legutóbbi négy mérkőzését veszítette el. A várdaiaké a leghosszabb aktív vereségsorozat az NB I-ben, s ha most is alulmaradnak, akkor az a második leghosszabb rossz széria lesz ebben az évadban (a Kaposvár egymás után elszenvedett nyolc vereséggel „magabiztosan” uralja ezt a kategóriát).

♦ Továbbra is igaz: a Kisvárda csak akkor nyert mérkőzést ebben a bajnokságban, ha román válogatott támadója, Gheorghe Grozav gólt szerzett vagy gólpasszt adott. Önmagában a gól vagy gólpassz még nem garancia a győzelemre, de ha Grozav feliratkozik a „kanadai táblázatra”, akkor a 6–1–1-es mérleg elég meggyőző. A legutóbbi négy fordulóban Grozav „hallgat” – s a Kisvárda pontot sem szerzett.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–PAKSI FC

♦ Eddig 17-szer csaptak össze élvonalbeli mérkőzésen, a mérleg 5 Rákóczi-siker, 6 döntetlen, 6 paksi győzelem.

♦ A Paks nyolc kísérletből csak kétszer (2008-ban és 2010-ben) tudott nyerni Kaposváron. A nyolc találkozó 27 gólt hozott, igaz, ezek közül 16 két mérkőzésen született – volt egy 3–5 és egy 4–4 is!

♦ A Kaposváré a leggyengébb hazai mutató a bajnoki évadban, 2 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség. A Rákóczi kapja a legtöbb gólt pályaválasztóként (eddig 18). A Paks is csak kínlódik idegenben, ugyanilyen a mérlege (2–1–6), és vendégként a tolnaiak kapták a legtöbb gólt (18). Mintha kópia lenne.

♦ A Kaposvár kilenc hazai mérkőzése közül haton kettő vagy több gólt kapott.

♦ Ha ebben a bajnokságban a Rákóczi betalált hazai pályán, akkor egy kivételével (Kaposvár–PAFC 1–1) mindig meg is szerezte a mérkőzés első gólját. A kaposváriak kimondottan jól nyitnak: hat hazai bajnokijukon találtak be, mind a haton már az első húsz percben ünnepelhetett egy Rákóczi-gólt a somogyi közönség.

♦ A Kaposvár az egyetlen csapat az NB I-ben, melynek negatív a mérlege azokon a találkozókon, amelyeken meg tudta szerezni a vezetést (3–0–4).

PUSKÁS AKADÉMIA–DVTK

♦ Eddig 14 élvonalbeli mérkőzést játszottak egymással, 6 alkalommal a PAFC nyert, 5 alkalommal a DVTK, a döntetlenek száma 3.

♦ A Diósgyőr megnyerte az első bajnokit, melyen a Puskás Akadémiánál vendégeskedett – igaz, az a találkozó még Székesfehérváron volt, a Sóstói Stadionban. Amióta a Pancho Arénában játszanak, négy mérkőzés, négy felcsúti siker – mindegyik egygólos.

♦ A PAFC mérlege hazai pályán 3 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség. A DVTK mutatója idegenben 4 győzelem és 5 vereség, középút nincs.

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi öt bajnokiján nyeretlen maradt (4 döntetlen, 1 vereség), legutóbb 2019. november 23-án szerzett három pontot bajnokin. Hazai környezetben szintén ötös nyeretlenségi sorozatban vannak a felcsútiak, de a mérleg még rosszabb (2 döntetlen, 3 vereség). A Pancho Arénában tavaly október 19. (PAFC–Paks 4–2) óta nem nyert a házigazda bajnokit.

♦ A DVTK megnyerte legutóbbi három idegenbeli bajnokiját, ilyen jó sorozatuk 2013 óta nem volt, akkor négyszer nyertek egymás után otthonuktól távol.

♦ Amíg Fernando irányította a diósgyőrieket, csapata 22 idegenbeli bajnokin csak 10 pontot szerzett. Amióta Feczkó Tamás a tréner, a DVTK 7 idegenbeli bajnokin 12 pontot gyűjtött.

FERENCVÁROS–BUDAPEST HONVÉD

♦ A 206. lapot nyitják meg a dél-pesti derbi történelemkönyvében. Az eddigi 205 bajnokin hatalmas fölényt alakított ki a Ferencváros: 113 alkalommal nyert, a kispestiek csupán 59-szer győztek, 33 mérkőzés döntetlenre végződött.

♦ A kispestiek egy harmincas bajnoki nyeretlenségi szériával „köszöntek be” a Ferencváros otthonában – 1916-tól vívták csatáikat, de a vendégek 1946-ig nyeretlenek maradtak, 1920 és 1943 között minden mérkőzést elveszítettek. Eddig 101 találkozójuk volt a Fradi pályaválasztása mellett, a Honvéd-sikerek száma csak 20.

♦ Több mint hat éve nyeretlen a Honvéd bajnokin a Fradi vendégeként. 2013. október 6-án Raffaele Alcibiade és Daud Ayub találatának köszönhetően nyertek 2–1-re a kispestiek a Puskás Ferenc Stadionban, azóta hatból hat ferencvárosi siker.

♦ A Ferencváros az egyetlen csapat a mezőnyben, mely még őrzi hazai veretlenségét (6 győzelem, 2 döntetlen a mérlege) – minden más pályaválasztó kikapott már legalább háromszor hazai környezetben. A zöld-fehérek csak 5 gólt kaptak otthonukban, ez a legkevesebb az élvonalban. A Honvéd idegenbeli mérlege pozitív, 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség.

♦ A Ferencváros 2017. április 15. óta nem veszített hazai pályán bajnoki mérkőzést, akkor a Vasas győzte le 2–1-re. A magyar rekordbajnok klubrekordot jelentő veretlenségi sorozata 45 meccset számlál (35 győzelem, 10 döntetlen).

♦ Csupán egy vereséget szenvedett a Ferencváros a bajnoki idényben, 2019. augusztus 25-én a Puskás Akadémia múlta felül 4–1-re. A veretlenségi széria immár 15 mérkőzéses – ebben az évadban a többi csapat közül még a legjobbak is csak hétmérkőzéses vereség nélküli etapot tudtak feljegyezni.

♦ Rossz szériában van a Honvéd, legutóbbi 5 bajnoki meccsén nyeretlen (3 döntetlen, 2 vereség). Ilyen hosszú nyeretlenségi sorozata legutóbb 2018 novembere és 2019 februárja között volt a kispestieknek (6 mérkőzés).

♦ Egy érdekes 1949-es mérkőzés az Üllői útról: a Ferencváros 4:1-re győzte le a Kispestet, úgy, hogy minden hazai gólszerző (Budai II László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán) később így vagy úgy a Honvéd játékosa lett, s végül mind a hárman szereztek gólt, gólokat a Fradi ellen. 1952-ben Budai II két, Kocsis három gólt vágott a Fradi (illetve Kinizsi…) otthonában, Puskás Ferenc is hármat szerzett, Budai I László egyet, így alakult ki az 1:9-es végeredmény, ami az FTC történetének legsúlyosabb Üllői úti bajnoki veresége. Czibor ekkor Csepelen futballozott, így nem lehetett részese a kiütésnek. Persze ne higgyük azt, hogy a Fradi nem osztott ki jó néhány nagy pofont a kispestieknek pályaválasztóként: 1934-ben és 1941-ben 7:4-re, 1936-ban 7:2-re, 1941-ben 11:5-re (!), 1945-ben 7:0-ra győzött, a „sima” négy-nullákat és öt-nullákat nem is soroljuk.

NB I, 2019–2020, 19. FORDULÓ
FEBRUÁR 4., KEDDHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
20.00: Mezőkövesd–Újpest (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
Pillók Ádám
FEBRUÁR 5., SZERDA
18.00: DVSC–Fehérvár
Debrecen, Nagyerdei Stadion
18.00: ZTE–Kisvárda
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
18.00: Kaposvár–Paks
Kaposvár, Városi Stadion
18.00: Puskás Akadémia–DVTK
Felcsút, Pancho Aréna
19.30: FTC–Honvéd (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 17 13 3 1 35–15 +20 42
2. Mol Fehérvár FC 18 11 3 4 32–17 +15 36
3. Mezőkövesd Zsóry FC 18 10 4 4 23–14 +9 34
4. Puskás Akadémia FC 18 7 6 5 27–21 +6 27
5. Diósgyőri VTK 18 8 1 9 21–25 –4 25
6. Budapest Honvéd 18 7 4 7 20–22 –2 25
7. Újpest FC 18 7 3 8 23–27 –4 24
8. Debreceni VSC 17 7 2 8 29–30 –1 23
9. Kisvárda 18 6 2 10 19–25 –6 20
10. Paksi FC 18 6 2 10 22–33 –11 20
11. Zalaegerszegi TE FC 18 4 5 9 24–27 –3 17
12. Kaposvári Rákóczi FC 18 3 1 14 16–35 –19 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik