Haladás: a kormányzat biztosítja az új stadion 9.6 milliárdos költségét

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.09.12. 14:16
Teljes egészében biztosítja a kormányzat az új szombathelyi tízezer férőhelyes Haladás-stadion, illetve multifunkcionális sportcsarnok megépítésének 9.6 milliárd forintos költségét – hangoztatta csütörtökön a Haladás-pálya gyepszőnyegén tartott sajtótájékoztatóján Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A térség országgyűlési képviselője, Hende Csaba ugyanakkor hozzátette, az, hogy pontosan milyen ütemezésben, milyen műszaki tartalommal és milyen finanszírozással fog ez megvalósulni, nagymértékben függ a következő hetekben elvégzendő előkészítő munkától, egyeztetésektől. Szerinte az nem kérdés, hanem eldöntött tény, hogy az építéshez szükséges kormányzati forrás rendelkezésre áll. Mint mondta, a következő lépések egyike, hogy a beruházás lebonyolítása érdekében a város önkormányzatának létre kell hoznia egy száz százalékban városi tulajdonú projektcéget.

„Javasoljuk, hogy az átláthatóság és ellenőrizhetőség érdekében a projektcég felügyelő bizottságának elnökét a jelenlegi ellenzék adja” – mondta.

Hozzátette: az elmúlt két hétben a Haladás tizenkét szakosztályával és az egyesület vezetőivel is folytak egyeztetések, ezek alapján az egyesület és a szakosztályok írásba foglalták az igényeiket. Két további sportág, az asztalitenisz és a vívás magyarországi vezetősége is bejelentkezett, hogy részese szeretne lenni a projektnek, jelezve, hogy egy regionális utánpótláscentrumot szeretnének létrehozni Szombathelyen.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos a jelenlegi stadion és a tervezett építkezés helyszínbejárását követő sajtótájékoztatón elmondta: tapasztalatai szerint a szombathelyi sportlétesítményen is látható az a 25-30 éves lemaradás, amely azért következett be, mert az előző ciklusokban az előző kormányok nem költöttek fejlesztésre.

„Ezek a létesítmények ma már nem alkalmasak arra, hogy a megnövekedett igényeknek és a nemzetközi elvárásoknak, köztük az UEFA követelményeinek megfeleljenek, ezért ezeket fel kell újítani” – mondta Vígh László.

Hozzáfűzte: kormánybiztosként az a feladata, hogy két-három héten belül ismét a kormány elé vigye a részletesen kidolgozott programot, ennek érdekében már az összes érintettel felvették a kapcsolatot, folyik a munka, amelynek része ez a mostani szombathelyi látogatása is.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az utóbbi húsz évben nem volt hasonló mértékű beruházás Szombathelyen. Mint mondta, a Haladás sportkomplexumának fejlesztése olyan városrész fejlődését fogja eredményezni, amely jelenleg is „Szombathely zöld szíve”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik