Gyász: elhunyt Rudas Ferenc, az FTC örökös bajnoka

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.11. 08:15
null
Rudas Ferenc (1921–2016)
Gyászol az FTC és a magyar labdarúgás. Kilencvennégy éves korában elhunyt Rudas Ferenc, az FTC örökös bajnok labdarúgója.

 

„Rudas Ferenc egész pályafutása során csak a Fradiban szerepelt, labdarúgó-karrierje után pedig élete végéig a Ferencvárost szolgálta. Feri bácsival egy igazi legenda távozott közülünk, aki hűségével, odaadásával és fradizmusával minden magyar embernek példát mutatott. Rudas Ferencet a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti” – írja a Ferencváros Facebook-oldala.

A Ferencváros színeiben összesen 367 alkalommal lépett pályára és 35 gólt szerzett. Egyszeres magyar bajnok, háromszoros ezüst- és bronzérmes, három alkalommal Magyar Kupát nyert. A válogatottban 1943 és 1949 között 23 alkalommal lépett pályára, három gólt szerzett.

Díjai: Az év labdarúgója (1944), Az FTC örökös bajnoka (1974), FTC Aranydiploma (1991), Springer-díjas (1994), Centenáriumi Aranydiploma (1999), Magyar Köztársaság Lovagkeresztje (2011), Életműdíj (2012), Budapest Díszpolgára (2015).

„A legkiválóbb magyar hátvédek közé sorolható. A zöld-fehérek nyúlánk termetű, nagyszerű alakú labda­rúgójának játékát nagy gyorsaság, kitűnő technikai felkészültség és taktikai érettség jellemezte. Rendkí­vüli könnyedséggel, elegánsan, magabiztosan játszott. Kiváló képességei azonban olykor könnyelműségre csábították, ami főleg pontatlan helyezkedésben nyil­vánult meg. Gyakran »elengedte« a szélsőjét, ilyenkor villámgyorsan eredt utána. Az esetek többségében utol is érte és látványosan szerelte ellenfelét. De – nem mindig… Éveken át Európa legjobb hátvédjei között emlegették – méltán” – írja róla a tempofradi.hu.

Rudas Ferencet a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik