Gyász: elhunyt Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke

Vágólapra másolva!
2018.05.30. 16:23
null
Kovács Ferenc 84 évet élt (Fotó: vidi.hu)
Elhunyt Kovács Ferenc, a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton FC tiszteletbeli elnöke, egykori legendás edzője – adta hírül a klub hivatalos honlapja.

 

Kovács Ferenc 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az első osztályban (az MTK neve akkor Bp. Vörös Lobogó volt), és több mint 10 éven keresztül viselte a kék-fehér mezt. A fővárosi csapattal bajnok, KEK-döntős és kétszer a Közép-európai Kupa győztese. Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

1965-ben kezdte edzői karrierjét az MTK utánpótlásánál, az 1968-as szezonban már az első csapat kispadján ült. Később dolgozott az Egri Dózsánál, a Vasasnál, a Debreceni MVSC-nél, a spanyol Las Palmasnál, a Szeged SC-nél és az Újpestnél is, az újpestiekkel 1992-ben Magyar Kupa-győztes lett. A Videotont három ciklusban összesen kilenc szezonon keresztül irányította, egy bajnoki ezüst- és két bronzérem mellett legnagyobb sikere az volt, hogy az 1984–1985-ös idényben döntőig (amit összesítésben 3–1-re veszített el a Real Madrid ellen) vezette az UEFA-kupában a csapatot.

„Döbbenten és értetlenül állunk a tragédia előtt. Néhány nappal ezelőtt még felhőtlenül ünnepeltük az aranyérmet, és terveztük a jövőt” – mondta megrendülten a vidi.hu-nak a Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István, miután megtudta a hírt.

Kovács Ferenc az elmúlt években is aktívan élt és a labdarúgásnak szentelte mindennapjait, 2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnökeként és az MLSZ-ben is dolgozott. Számára a titulus nem csak egy üres szólam volt, hiszen szinte nem telt el nélküle Vidi-meccs, edzőmérkőzésekre, valamint idegenbeli bajnoki találkozókra is kísérte a csapatot, természetesen a helyszínen ünnepelte a fehérváriak harmadik bajnoki sikerét is vasárnap a Pancho Arénában – folytatja a fehérvári klubhonlap. Az éremátadást már csak fentről, a többi elhunyt Vidi-legenda társaságából nézheti.

„Amikor a legelső alkalommal megkerestek Fehérvárról, én egy lépcsőfoknak tekintettem a Videotont. Végül, kis túlzással, az életem lett ez a város. Bármelyik korszakra gondolok vissza, ragyogó csapatom volt Sóstón. Volt amikor jól ment, de nem engedték, hogy bajnokok legyünk, volt amikor átalakult a csapat, de ennek ellenére jó volt a közösség. Volt, amikor remekeltünk a nemzetközi színtéren és divat lett a Videotonnak szurkolni. Soha nem felejtem el azokat az embereket, akik a lámpaoszlopokra kapaszkodva nézték a meccseinket: vagy azért, mert nem volt pénzük, vagy azért, mert elfogytak a belépők. Mindig ott voltak velünk, mellettünk álltak. Család volt Sóstón, egy nagy család, amelyhez megtiszteltetés tartozni” – nyilatkozta Kovács Ferenc korábban.

Kovács Ferenc azon kevesek közé tartozik Magyarországon, aki játékosként és edzőként is európai kupadöntőbe jutott.

A legendás mesteredzőt – akit szakmai tudása mellett kiemelkedő emberi tisztesség jellemzett – az MTK Budapest, a Videoton FC és az MLSZ is saját halottjának tekinti.

FERI BÁCSI – SZÖLLŐSI GYÖRGY NEKROLÓGJA

Hatvanévesen elege lett a magyar futballból és visszavonult, hogy aztán hosszú elzárkózás után a Videotont megújító akarat visszahozza őt is a pályákra, a magyar foci mindennapjaiba. Tiszteletbeli elnöke lett a klubnak, amely azelőtt sohasem, azóta viszont háromszor is magyar bajnoki címet nyert, a legújabbat éppen most vasárnapi győzelmével tette biztossá, s ahogyan a csapat minden meccsén, Kovács Ferenc ezúttal is ott volt a lelátón. Avagy az én nemzedékemnek már inkább Feri bácsi, mert noha le sem tagadhatta a szigorú, könyörtelen edzőt, aki egykor ő volt, engem inkább a kedvessége, az eleganciája ragadott meg, és a belőle áradó, egyben őt mindenütt körülvevő szeretet.

„Gyönyörű családod van, Gyurika” – szorította meg a kezemet valamelyik kislányom fejét megsimogatva Feri bácsi alig két hete, a Puskás-Suzuki-kupa egyik meccse után a felcsúti Pancho Arénában, és én elszomorodtam, mert tudtam, hogy most a feleségére gondol, akinek halála óta sohasem láttam olyan felhőtlenül jókedvűnek, mint azelőtt sokszor. A feleségére, aki miatt megszegte a már aláírt szerződését a Manchester Uniteddel 1956-ban, maradt inkább itthon, az MTK-ban, hogy akkori menyasszonyával köthesse össze az életét, itthon. A United helyett, amelyet aztán edzőként (is) legyőzött, amikor a Videotonnal csodát tett: úgy lett ezüstérmes az UEFA-kupában, hogy közben csapata megverte többek között a Paris Saint-Germaint, a Partizan Beogradot, a Manchestert és a döntő második meccsén még a Real Madridot is.

Azt hiszem, akkor lett „Ferikéből” Kovács Ferenc, a mesteredző. Merthogy az Aranycsapat idején ő volt a „Kovács III”, az MTK fiatal védője, aki egyébként az erzsébeti grundokról és a Hungária körúti öltözőből már régen ismerte a legnagyobbakat, Puskást, Bozsikot, Hidegkutit, Sándort, s persze a legendás mestert, Bukovi Mártont. Az MTK-hoz úgy került, mint a háború utáni, szó szerint „mezítlábas” bajnokság győztes kölyökcsapatának egyik ígérete, aki hamarosan a felnőttek levetett, öt számmal nagyobb edzőcipőiből válogathatott. Az MTK-családot sohasem tagadta meg, sokakkal együtt lett belőle ott nagy sportoló, s edzősködni is ott kezdett, hogy aztán a Videotonnal írjon történelmet. Székesfehérváron minden adott volt ahhoz, hogy a gyakorlatba ültethesse az egyéniségéhez illően tiszta és sallangmentes, éppen ezért sikeres edzői filozófiáját: kemény munkával, az ebből fakadó jó erőnléttel, világos szakmai és erkölcsi szabályokkal, valamint inspirálóan profi feltételekkel (értsd: tisztességes prémiumokkal) nagyon magasra lehet jutni. Így lett döntős a Vidivel az UEFA-kupában, miután játékosként már játszott az MTK-val KEK-döntőt. Ahogyan labdarúgóként is eljutott a válogatottságig, és edzőként is a szövetségi kapitányságig. Mindezt így együtt egyébként csak Puskás Ferenc mondhatta el magáról a magyar futball történetében.

És Kovács Ferenc. Akivel találkozni már évtizedek óta mindig olyan élmény volt a futballszurkolónak, mintha egy mesebeli hős, egy nagy történelmi személyiség, egy régi újság címlapsztárja vagy egy festmény ikonikus alakja szállt volna le, lépett volna közénk.

Soha többet nem teszi ezt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik