Gyász: elhunyt a bajnoki búcsúján gólt rúgó Fradi-kapus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.17. 02:04
Életének 84. évében elhunyt Gulyás Géza, a Ferencváros labdarúgócsapatának korábbi kapusa. A kiváló kapuvédő halálával mind a négy kapusunk távozott az élők sorából, aki kerettag volt az 1952-es olimpiai játékokon és/vagy a két évvel későbbi világbajnokságon.

Gulyás a Ferencváros színeiben 206 mérkőzésen állt a kapuban, és egy gólt is szerzett(!) – írja a tempofradi.hu klubtörténeti és -statisztikai portál.tempofradi.hu klubtörténeti és -statisztikai portál.

Ott volt a válogatottal az 1954-es svájci világbajnokságon, de mivel nem lépett pályára, nem kapott ezüstérmet. Az A-válogatottban csak kerettagságig jutott, hivatalos mérkőzésen sohasem védett.

1948-ban a Goldberger kapusaként mutatkozott be az NB I-ben, majd az újpesti Budapesti Dózsa következett, innen szerződtette a Ferencváros. A Fradival egy bajnoki ezüst- (1970–71) és két bronzérem (1955, 1957–58), valamint egy Magyar Kupa-győzelem (1958) fűződik a nevéhez, közben néhány évig a Láng Vasasban is védett.

A kapus utolsó bajnoki mérkőzése igen emlékezetes marad. Negyvenéves korában, 1971. június 27-én a Dunaújváros elleni találkozón a 88. percben cserélte be edzője, majd a 90. percben a zöld-fehéreknek megítélt tizenegyesnél – a közönség kérésére – ő szaladt a labdához, és magabiztosan bevágta a kapuba. Ezzel a rúgott góllal, a 2–0-s győzelemmel és egy bajnoki ezüstéremmel zárult le Gulyás Géza játékoskarrierje.

Pályafutása után edzősködött is néhány évig, 1965 és 1973 között a Láng Vasas trénereként dolgozott, de volt a klub szakosztály-vezetője is.

A sportember a székesfehérvári kórházban halt meg hosszú betegség után 2014. augusztus 14-én.

Gulyás Géza halálával mind a négy kapusunk távozott az élők sorából, aki kerettag volt az 1952-es olimpiai játékokon, illetve a két évvel későbbi világbajnokságon. Míg Gellér Sándor 1996-ban hunyt el, Henni Géza és Grosics Gyula is ebben az esztendőben. Az utóbbi négy hónapban három kiváló kapuvédőnk hunyta le örökre a szemét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik