N. T. 2012.04.13 19:07 Frissítve: 2015.03.27 01:07

Grandiózus célok a Fradinál: bemutatták az új Albert-stadion terveit - fotók

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke sajtóbeszélgetés keretében mutatta be az új Albert-stadion terveit. Az elképzelések grandiózusak, ha tényleg megvalósulnak, Magyarország legbiztonságosabb arénáját húznák fel, amely 22 600 néző befogadására lenne alkalmas, és teljes mértékben kiszolgálná mind a szurkolók, mind az üzleti szféra, mind a sajtó igényeit. A koncepció egy hónapon belül a kormány elé kerülhet.

Bemutatták az új stadion látványterveit (Fotók: fradi.hu)

Kubatov Gábor, az FTC elnöke prezentálta az új Albert-stadion terveit. Az elképzelések nagyratörőek, a megvalósítás azonban a magyar állam kezében van. Egy hónapon belül kerülhet a kormány elé a koncepció, bontani azonban csak akkor kezdenek el, ha biztossá válik az építkezés is.

Az FTC a területtel együtt kész stadionterveket is megvett az angoloktól, ezeket dolgozták át német szakértők segítségével. A jelenlegi aréna felújítása nem érné meg (csak a csatornahálózat újjáépítése 20 millió forintot tenne ki), így ebben nem is gondolkodtak a zöld-fehér klubnál.

A tervezésnél több szempontot is figyelembe vettek: a legfőbb cél, hogy Magyarország legbiztonságosabb stadionja épüljön fel, amelynek révén az átlagnézőszám növekedne, a tervek szerint 10 ezer főre (kutatások alapján a Fradi rosszul áll a fiatalabb korosztályoknál). További fontos szempont, hogy minél több család és nő járjon a meccsekre. Optimalizálnák a hirdetési felületeket, javítanák a sajtó- és a szponzorok kiszolgálását.

A stadion a korábbi híreknek megfelelően a jelenlegihez képest 90 fokkal elfordítva és hátrább, a telek Gyáli úthoz közelebbi részén épülne fel, a 6+2 hektáros terület több mint a felét kitéve. A maradék részt az állam üzletileg hasznosítaná. A befogadóképességet 22 600 főre tervezték, a stadion négy szinten helyezkedne el (plusz alagsor), a pályát egy méter 10 centivel besüllyesztenék, a külső héjazat pedig különböző színekben pompázhatna. A korábbi tervekre már jogerős építési engedély van, ezeket persze majd módosítani kell. Az építkezés alatt a csapat a Népligetben játszaná a nem kiemelt meccseket, ahova egy mobil pályát állítanának fel.

„Egy stadion igenis jó üzlet!" – jelentette ki Kubatov, aki kiemelten foglalkozna az üzleti szféra és a szponzorok kiszolgálásával. A jegybevételek közel fele elképzelése szerint ettől a tehetős rétegtől érkezne, és a számukra úgynevezett business bokszokat alakítanának ki (29-et terveznek).

A korlátokat lebontanák, ugyanakkor megoldott lenne a szurkolói csoportok (B-közép, családok, VIP, vendégszurkolók) egymástól való elválasztása. A stadionban egy kártyarendszer működne, amivel az arénán belül a fizetés is történne.

A kiszolgáló helyiségek között helyet kapna étterem  (400 m2-es konyhával), shop és sportüzlet (a mindenkori mezszponzoré), valamint múzeum is. Az öltöző a mostani 40-ről 400 m2-sre bővülne (a vendégeké 140 lenne).

De mikor lesz mindebből valóság? Kubatov ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba, de Fürjes Balázs, budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos korábban azt mondta, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy költségvetési pénzből 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás. Az idei munkálatokra elegendő lenne a 2012-es költségvetésben elkülönített 1 milliárd forint.

 

KUBATOV GÁBOR A FRADI LEENDŐ STADIONJÁRÓL

 

 

 

 

 

2019.07.22 13:30:38

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Egy éve megszüntette a szövetség a sok vitát kiváltó díjazási formát, most visszavezeti.

2019.07.20 22:15:05

Labdarúgó NB I BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A szurkolókat napjainkban jobban meg kell becsülni, mint bármikor. Hiszen akárhány náció fiai alkothatják a kezdő tizenegyet, Liverpoolban mindig angolul, Madridban spanyolul, a Groupama Arénában, Újpesten vagy Debrecenben magyarul szól a dal.

2019.07.14 11:47:13

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

„A magyar játékosok szerepeltetésére és az utánpótlásunkra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

2019.07.13 22:34:51

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport vasárnapi számából ajánljuk.

2019.07.12 22:48:22

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu