Grandiózus célok a Fradinál: bemutatták az új Albert-stadion terveit - fotók

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2012.04.13. 19:07
null
Bemutatták az új stadion látványterveit (Fotók: <a href="http://www.fradi.hu/" target="_blank">fradi.hu</a>)
Címkék
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke sajtóbeszélgetés keretében mutatta be az új Albert-stadion terveit. Az elképzelések grandiózusak, ha tényleg megvalósulnak, Magyarország legbiztonságosabb arénáját húznák fel, amely 22 600 néző befogadására lenne alkalmas, és teljes mértékben kiszolgálná mind a szurkolók, mind az üzleti szféra, mind a sajtó igényeit. A koncepció egy hónapon belül a kormány elé kerülhet.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke prezentálta az új Albert-stadion terveit. Az elképzelések nagyratörőek, a megvalósítás azonban a magyar állam kezében van. Egy hónapon belül kerülhet a kormány elé a koncepció, bontani azonban csak akkor kezdenek el, ha biztossá válik az építkezés is.

Az FTC a területtel együtt kész stadionterveket is megvett az angoloktól, ezeket dolgozták át német szakértők segítségével. A jelenlegi aréna felújítása nem érné meg (csak a csatornahálózat újjáépítése 20 millió forintot tenne ki), így ebben nem is gondolkodtak a zöld-fehér klubnál.

A tervezésnél több szempontot is figyelembe vettek: a legfőbb cél, hogy Magyarország legbiztonságosabb stadionja épüljön fel, amelynek révén az átlagnézőszám növekedne, a tervek szerint 10 ezer főre (kutatások alapján a Fradi rosszul áll a fiatalabb korosztályoknál). További fontos szempont, hogy minél több család és nő járjon a meccsekre. Optimalizálnák a hirdetési felületeket, javítanák a sajtó- és a szponzorok kiszolgálását.

A stadion a korábbi híreknek megfelelően a jelenlegihez képest 90 fokkal elfordítva és hátrább, a telek Gyáli úthoz közelebbi részén épülne fel, a 6+2 hektáros terület több mint a felét kitéve. A maradék részt az állam üzletileg hasznosítaná. A befogadóképességet 22 600 főre tervezték, a stadion négy szinten helyezkedne el (plusz alagsor), a pályát egy méter 10 centivel besüllyesztenék, a külső héjazat pedig különböző színekben pompázhatna. A korábbi tervekre már jogerős építési engedély van, ezeket persze majd módosítani kell. Az építkezés alatt a csapat a Népligetben játszaná a nem kiemelt meccseket, ahova egy mobil pályát állítanának fel.

„Egy stadion igenis jó üzlet!" – jelentette ki Kubatov, aki kiemelten foglalkozna az üzleti szféra és a szponzorok kiszolgálásával. A jegybevételek közel fele elképzelése szerint ettől a tehetős rétegtől érkezne, és a számukra úgynevezett business bokszokat alakítanának ki (29-et terveznek).

A korlátokat lebontanák, ugyanakkor megoldott lenne a szurkolói csoportok (B-közép, családok, VIP, vendégszurkolók) egymástól való elválasztása. A stadionban egy kártyarendszer működne, amivel az arénán belül a fizetés is történne.

A kiszolgáló helyiségek között helyet kapna étterem (400 m2-es konyhával), shop és sportüzlet (a mindenkori mezszponzoré), valamint múzeum is. Az öltöző a mostani 40-ről 400 m2-sre bővülne (a vendégeké 140 lenne).

De mikor lesz mindebből valóság? Kubatov ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott találgatásokba, de Fürjes Balázs, budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos korábban azt mondta, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy költségvetési pénzből 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás. Az idei munkálatokra elegendő lenne a 2012-es költségvetésben elkülönített 1 milliárd forint.

KUBATOV GÁBOR A FRADI LEENDŐ STADIONJÁRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik