Gokarttal – felfelé! Feczkó Tamásnál fontos, hogy oldott legyen a légkör az öltözőben

Vágólapra másolva!
2019.11.05. 10:19
null
Feczkó Tamás (jobbra) igyekszik önbizalmat táplálni játékosaiba (Futó: Tumbász Hédi)
Elkerült az utolsó helyről a DVTK az NB I-ben, de a csapat vezetőedzője, Feczkó Tamás tudja, hogy a neheze még hátravan, a kiesés elleni harc tovább folytatódik.

 

Egy győzelem (Honvéd) után négy vereség (Újpest, Fehérvár, Mezőkövesd, FTC) – ez volt a diósgyőri rajt, amely után Fernando Fernándeztől elköszönt a borsodi klub vezetősége. Érkezett Feczkó Tamás az utolsó helyen álló csapathoz, vele három győzelem, egy döntetlen és két vereség a piros-fehérek mérlege, de talán érdemes a folyamatokat vizsgálni. A ZTE legyőzése és a Kaposváron elszenvedett vereség után a Puskás Akadémia elleni 1–1 már jó eredménynek számított, majd jött a Loki, és a Debrecenben elszenvedett 2–1-es vereség.

„Kikaptunk, és ez sosem jó érzés – mondta Feczkó Tamás, a Diósgyőr 42 éves szakvezetője, akit arra kértünk, elemezze mélyebben az eddigi szereplést, különös tekintettel arra, hogy a DVTK produkciója mindig meghatározó témát jelent a magyar futballban. – Mégis, a mérkőzés után nem volt okunk magunkba roskadni, egy NB I-es edzőkolléga például azt mondta, nem látott még Debrecenben ennyire határozottan futballozó Diósgyőrt, és a játékosok reakciója is az volt, sokkal több volt abban a meccsben. Úgy érezték, működik a csapatjátékunk, jó irányba indultunk el…”

Ha már az irány…

Az edzőváltásnál csak egyetlen tétel számított: a 12., kiesést jelentő helyről mielőbb elkerülni… Egyszerűen hangzik, de a szinte évek óta rossz szériában lévő, önbizalom nélküli társasággal nem könnyű ezt elérni.

„Nálam fontos, hogy oldott legyen a légkör az öltözőben – avatott be minket a részletekbe a szakvezető. – Bemutatkoztam, ahogy illik, vacsorával kezdtük az ismerkedést, de idővel mindenkivel beszéltem, hogyan látja a saját helyzetét, a csapatét. Elmentünk gokartozni is, hogy oldódjon a feszültség, s más programokat is szerveztünk, hogy újjáépítsük a csapatot. Mindenkinek lehetőséget akartam adni, de sajnos az is kiderült, vannak olyan hiányosságok, amelyek kizárják a lehetőségét, hogy az illető a segítségünkre legyen, s ilyenkor mindenkinek jobb megoldás elköszönni egymástól. Három új játékos érkezett, hárman új poszton kaptak szerepet: Szerhij Sesztakov előrébb lépett, Márkvárt Dávid kibővített szerepkörben játszik, a háromvédős szisztémában belső védő Tamás Márk visszament a balhátvéd helyére. A három új futballista érkezésével ez így hat új poszt, és bíztunk abban, hogy ekkora módosítás már látható lesz a játékunkon, és főleg az eredményeinken.”

A Loki elleni vereség után – bármennyire is furcsa ezt kimondani, leírni – önbizalommal telve utazott Paksra a Diósgyőr, és el is hozta a három pontot: 2–1-re győzött. Ezt követően a Kisvárda ellen 3–1-re nyert a DVTK, így hét ponttal eltávolodott az utolsó helyezett Kaposvártól, és hárommal a 11., még kieső helyen álló Zalaegerszegtől.

„Kulcskérdés volt, hogy a két utóbbi bajnokin sikerült viszonylag gyorsan megszereznünk a vezetést. Mindenkinek ez a terve természetesen, de mi igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni az ellenfelek játékából, készültünk arra, kit hol lehet esetleg megzavarni, hibára késztetni, és abból előnyt szerezni.”

A hétvége győztesei a hétköznapok során születnek, így mindig az a kérdés, hogyan működik a DVTK az új edző érkezését követően. Feczkó Tamás erre azt mondja, a klub múltja mindenki előtt ismeretes, a klub legsikeresebb csapatának tagjai pedig ma is ott vannak a lelátón, így a vezetőedző kikérte a régi nagyságok véleményét.

„Oláh Ferenc, Salamon József, Teodoru Borisz, Veréb György Miskolcon legendának számít, magától értetődő volt, hogy kikérem a véleményüket, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk, mert nagyszerű játékosok voltak, észrevesznek olyasmit, amit mások esetleg nem, s máris sok hasznos észrevétel érkezett tőlük. A másik, ami nálunk döntő tényező: a Kisvárda elleni mérkőzésre visszatértek a szurkolók, véget ért a bojkott, és hatalmas segítséget adott a támogatásuk. Itt élmény futballozni, az ultrák is kellettek a szombati győzelmünkhöz.”

A szakvezető elmondta, a hosszabb távú cél az lehet, hogy minden poszton két, nagyjából egyforma képességű játékos alkossa a keretet, egészséges rivalizálás tegye élessé azokat a bizonyos hétköznapokat, és ha bárki kiesik sérülés vagy eltiltás miatt, ne kelljen az egész stratégiát újratervezni – ebben az esetben az esetleges gyengébb forma sem jelent akkora gondot, ha van megfelelő opció a változtatásra. Szombaton a szintén jó formába lendülő Bp. Honvéd lesz az ellenfél, ráadásul az edzőnek ismerős Hidegkuti-stadionban: Feczkó Tamás korábban az MTK edzője volt. Ráadásul a Magyar Kupában épp a kék-fehéreket kapta a DVTK, pikáns párosítás, de a szakember szerint benne biztosan nem lesz feszültség.

„Barátokkal találkozom majd, de nyilván az egy különleges meccs lesz számomra. Egyelőre a Honvéd a téma, próbálunk a lehető legjobban felkészülni az előttünk álló feladatra.”

AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 11 7 2 2 23–11 +12 23
2. Mezőkövesd Zsóry FC 11 7 2 2 16– 9 +7 23
3. Ferencvárosi TC 10 7 2 1 14– 7 +7 23
4. Puskás Akadémia FC 11 6 2 3 19–12 +7 20
5. Budapest Honvéd 11 5 1 5 15–16 –1 16
6. Debreceni VSC 10 5 5 20–18 +2 15
7. Újpest FC 11 4 2 5 15–17 –2 14
8. Kisvárda 11 4 1 6 14–18 –4 13
9. Diósgyőri VTK 11 4 1 6 12–19 –7 13
10. Paksi FC 11 3 1 7 13–22 –9 10
11. Zalaegerszegi TE FC 11 2 4 5 17–16 +1 10
12. Kaposvári Rákóczi FC 11 2 9 9–22 –13 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik