Garami József: Már nem én vagyok a center a kezdőben

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 10:49
null
Garami József nem tud meglenni a futball nélkül, és ma is mindennap kimenne a pályára dolgozni (Fotó: Szabó Miklós)
A korábbi szövetségi kapitány, a legendás mesteredző továbbra is aktív, szüretelt és autót vezet, de mostanában a fájós dereka aggasztja leginkább.

 

– Betartja az óvintézkedéseket? Otthon marad?
– Na most, tudja, hogy van ez, én is jövök-megyek – vágta rá kissé félszegen a 80 esztendős Garami József, a Pécsi MSC, az Újpest, a Győri ETO, a Ferencváros és az MTK korábbi vezetőedzője, a Magyar Érdemrend Lovagkereszttel kitüntetett korábbi szövetségi kapitány. – Megvagyok, higgye el, sokkal nagyobb gond, hogy a derekam és a gerincem rakoncátlakodik, és ebben a helyzetben az orvosok halasztják a műtéteket.

– Miért fontos jönni-menni, mikor napjában több százszor is elhangzik, hogy az egészségük védelmében maradjunk otthon?
– A korosztályomba tartozó emberek nagy része folyamatosan dolgozott egész életében, rendszeresen azért küzdött, hogy elérjen valamit, hogy megélhetést biztosítson magának és a családjának, aki ráadásul szerette is a hivatását, többnek tartotta egyszerű munkánál. Ebbe a csoportba tartozom, csak most már nem én vagyok a center a kezdőcsapatban, de a derekam miatt, és nem a fertőzéses nyavalya miatt.

NÉVJEGY: GARAMI JÓZSEF

Született: 1939. augusztus 9., Pécs

Klubjai játékosként: Pécsi Dózsa (1953–1963), Pécsi VSK (1964), Komlói Bányász (1965), Pécsi VSK (1966–1967)

Mérkőzései az NB I-ben/gól: 39/9

Szövetségi kapitány: 1987

Mérkőzései szövetségi kapitányként: 5 (2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség)

Klubjai edzőként, szakmai igazgatóként: Pécsi MSC, utánpótlás (1973–1985), Pécsi MSC (1985–1992), Újpest (1993–1996), MTK (1996–1998), Győri ETO (1999–2001), Ferencváros (2002–2003), MTK (2004–2015)

Mérkőzései edzőként, szakmai igazgatóként az NB I-ben: 797 (380 győzelem, 193 döntetlen, 224 vereség)

Bajnoki címei edzőként, szakmai igazgatóként: MTK (1997, 2008), Ferencváros (2004)*

Magyar Kupa-győzelmei edzőként, szakmai igazgatóként: Pécsi MSC (1990), MTK (1997, 1998), Ferencváros (2003)

Az év edzője: 2008

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje: 2013

*a Ferencvárost 2003 végéig irányította, menesztése idején a csapat az első helyen állt, s az idény végén bajnoki címet szerzett

– Ha tehetné, kimenne a pályára dolgozni?
– Hogyne! Lassan öt éve már, hogy befejeztem edzői pályafutásomat, de az elmúlt idény végéig négy éven keresztül szakmai igazgatóként minden nap feladatom volt az MTK-nál. Szakmai beszélgetéseim voltak a pálya szélén az utánpótlásban dolgozó edzőkkel, aztán hetente egyszer hivatalos formában is értekeztünk a férfi- és női szakosztállyal egyaránt. Figyeltem a fiatalok teljesítményét, amely kedvemre is volt, mert edzőként annak idején az utánpótlásban kezdtem Pécsen is, s dolgoztam benne tizenkét éven keresztül. Az MTK-nál korábban is elvárták, hogy a felnőttcsapat vezetőjeként naprakész legyek a fiatalokkal kapcsolatban. Nyertünk is bajnoki címeket néhány korosztállyal.

– Mit gondol, az MTK megnyeri a bajnokságot a másodosztályban?
– Ha befejezik az idényt valaha, mindenképpen.

– Leszámítva a fájdalmat a derekában, hogyan próbálja megóvni az egészségét?
– Ha mennem kell valahova, akkor is inkább autóval.

– Hát még mindig vezet?!
– Miért? Nem olyan nagy ügy az! Nemrégiben hosszabbították meg a jogosítványomat két évvel. Hosszabb utazásra már nem vállalkozom, de azért Pécsen is segítséget jelent, ha autóval közlekedhetek, meg aztán nem hagyhatom, hogy tönkremenjen az egy helyben állásban.

– Ezek szerint Pécsre költözött?
– Inkább úgy mondanám, visszaköltöztem. Fiatalabb koromban megtartottam a városban a lakásomat, mert úgy is terveztem, hogy egyszer visszatérek. Arra nem számítottam, hogy több mint huszonöt évig távol leszek. Pécsen van egy kis szőlőm, az ősszel feljártam a hegyre, kis villányi bor is került a pincébe, szóval elfoglaltam, illetve elfoglalom magam, mert drága feleségem négy évvel ezelőtti halála nagyon megviselt. Jó házasságban éltünk több mint ötven éven keresztül, nagyon hiányzik.

– Az MTK-hoz hasonlóan a PMFC is vezeti a mezőnyt, csak az NB III-ban.
– És biztosan fel is jut a másodosztályba, mert jó a csapat, a lelátón ülve élvezet nézni a játékát, sok gólt szerez, úgyhogy közel a siker, csak ez a szörnyű vírushelyzet megszűnne már. Borzasztó, hogy itt megjelenik, ott elmúlik, amott végigsöpör, teljes kilátástalanságnak vélem a helyzetet. Az egész emberiségnek baj ez, és még ne is mozduljunk ki otthonról.

– Nyugdíjasként kérhet segítséget a bevásárláshoz, akár az önkormányzattól is.
– Azért nem vagyok teljesen magamra hagyva. Pesten a húgom és az unokáim segítettek, segítenek, míg a két fiam közül az egyik Pécsen él és a gondomat viseli. Egyébként pedig a szomszédomban van egy üzlet, a kisebb beszerzéseket megoldom ott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik