FTC–Újpest: „Minden idegszálunkkal erre a meccsre készülünk”

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2019.10.18. 08:05
null
A lila-fehéreknek az lenne a legjobb jel, hogy a Fradi elleni meccsen alig tudják visszafogni Szakály Pétert (elöl) (Fotó: Tumbász Hédi)
Szakály Péter örül, hogy a Ferencváros is kipihent, és reméli, csapatuk a fehérvári formáját mutatja szombaton.

 

GYÜLEKEZŐ A SZUSZÁNÁL

Fontos információt tett közzé az újpesti szurkolóknak az idény első derbijével kapcsolatban a klub honlapja. A Groupama Arénába csak azok léphetnek be, akik a Szusza Ferenc Stadion I. kapujánál kialakított gyülekezőhelyen a szombat 17 órától 18.30-ig terjedő időszakban megjelennek, és ott érvényes belépőjeggyel, valamint személyazonosságot igazoló okmánnyal belépésre jelentkeznek. A drukkereket buszok szállítják a Ferencváros stadionjához, az első 17 órakor indul, az utolsó 18.30-kor gördül ki a stadion elől. A Groupama Aréna vendégszektorába kizárólag ezekkel a különbuszokkal utazó lila-fehér szurkolók léphetnek be.

Kevés Szakály Péternél tapasztaltabb futballista léphet pályára szombat este a Groupama Arénában, a Ferencváros–Újpest bajnokin. A 33 esztendős középpályás 2005-ben játszotta első NB I-es mérkőzését, pályafutása során megjárta a Kaposvárt, a Debrecent és a Puskás Akadémiát, de a derbit eddig legfeljebb a televízió képernyőjén keresztül követhette.

Most azonban – ha Nebojsa Vignjevics vezetőedző úgy akarja – belülről is átélheti.

„Van bennem egy kis drukk – ismerte el az Újpesthez augusztus végén csatlakozó, azóta három bajnoki mérkőzésen pályára lépő középpályás. – Két hete minden idegszálunkkal erre a találkozóra készülünk, ennek jegyében teltek az edzések, a felkészülési meccsek, nagyon kíváncsian várom a szombatot. Hogy pályára lépek-e? Erről a vezetőedzőt kell megkérdezni. Az igazsághoz tartozik, hogy a csapathoz kisebb erőnléti lemaradással érkeztem, sokáig nem tudtam a srácokkal együtt készülni. Ez mostanra a múlté. Nincs sérülésem, a kéthetes szünetet végigdolgoztam, lehetőséget kaptam az edzőmérkőzéseken, így nagyon bízom benne, hogy a hétvégén is játszhatok.”

Ha derbin még nem is vett részt, a Ferencváros már számtalanszor került Szakály Péter útjába, az emlékek között ráadásul több kellemes is van. Hét és fél évvel ezelőtt, egészen pontosan 2012. március 3-án például a Debreceni VSC volt a vendég az Üllői úton, a mérkőzés hajrájában ő lőtte a hajdúságiak győztes gólját. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy legutóbb 2018 áprilisában talált a kapuba, és az előző idény sok viszontagságot hozott neki.

GYŰJTÉS A KÓRHÁZNAK

Jótékonysági országfutást hív életre 2020 tavaszán a magyar rendőrség „Szolgálati Agarak” futócsapata. Az „Egy lépés az életért, lépj TE is!” néven induló nagyszabású összefogáshoz elsőként és közösen csatlakozik a Ferencváros és az Újpest futballcsapata, ezzel támogatva a Heim Pál gyermekkórház beteg gyermekeinek gyógyulását. A szombaton rendezendő Ferencváros–Újpest mérkőzésen eladott belépőjegyek árából a zöld-fehérek jegyenként 100 forinttal segítik a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet, amelyet a 2020. február 8-án a Szusza Ferenc Stadionban esedékes Újpest–Ferencváros találkozó bevételéből az újpestiek is támogatnak.

„Sajnos a Puskás Akadémiánál töltött utolsó évem nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Én is tudom, milyen régóta nem szereztem gólt, s ez azért is zavar, mert ennyire rossz futballista azért nem vagyok. A Ferencváros otthona ideális közegnek tűnik a sorozat megtöréséhez, a Debrecennel és a Puskás Akadémiával több emlékezetes mérkőzést is játszottam már ott.”

A szombati rangadó történéseit nagyban befolyásolhatja, hogy nemcsak az Újpest pihenhetett rá a találkozóra, hanem a Ferencváros is. Ráadásul a lila-fehérek esetében nehéz eldönteni, melyik az igazi arcuk. Egyszer ragyogó játékkal legyőzik idegenben a Mol Fehérvárt, utána vereséget szenvednek hazai pályán a Mezőkövesdtől.

„Hozzám hasonlóan több játékos későn csatlakozott a kerethez, kell egy kis idő, mire összeszokunk, megismerjük a másik mozgását – mondta Szakály Péter. – A célunk természetesen az, hogy a fehérváriak ellen mutatott formát állandósítsuk. Ne feledjük azonban, hogy ellenfél is van a pályán, és a Ferencváros jelentős játékerőt képvisel hazai szinten, nem véletlenül van ott az Európa-liga főtábláján. Annak ugyanakkor örülök, hogy a zöld-fehérek is feltöltekezhettek a szünetben, egy derbi legyen derbi. Mindkét csapat álljon fel a legjobb összetételében, ne lehessen arra fogni az eredményt, hogy ki honnan jön.”

Szakály Péter kifejezetten örül, hogy a legutóbbi bajnoki mérkőzés, a Mezőkövesdtől elszenvedett vereség (1–2) után jött a szünet, mivel így volt idő megbeszélni a hibákat, gyakorolni a taktikát és pótolni a kisebb fizikai lemaradásokat. Ez a derbin is kamatozhat: „Kiegyenlített mérkőzésre számítok, amelyen a pillanatnyi forma dönthet, egy-egy egyéni villanás, ami mindkét csapatban benne van. Lehet, papíron nem minket tartanak esélyesnek, de az Újpest sehol sem játszik döntetlenre, a Groupama Arénában is nyerni szeretnénk. Meglepetésre készülünk, és ha egészséges önbizalommal lépünk pályára, sikerrel járhatunk.”

A REMEK HANGULAT ÉS A TELT HÁZ GARANTÁLVA

Lipcsei Péter, a Ferencváros 58-szoros válogatott korábbi középpályása:
„Minden alkalommal elmondjuk, hogy a derbi különleges mérkőzés, de úgy érzem, a szombati sima meccs lesz. A különbséget egy-egy alkalommal el lehet tüntetni, de a Fradit sokkal erősebbnek érzem jelen állapotában az Újpestnél, ezért szerintem meg is nyeri a rangadót. A kapusposzttól a támadóig bezárólag minden csapatrészben jobb erőkből áll a Fradi. Azt azért nem állítom, hogy olyan végeredmény születik, mint a legemlékezetesebb derbimen – a bemutatkozásomon öt-nullára megvertük idegenben az Újpestet –, de bízom benne, hogy jó meccsen kettő-nullás győzelmet aratunk.”

Fehér Csaba, az Újpest 41-szeres válogatott korábbi hátvédje:
„A remek hangulat és a telt ház garantálva. Ilyen mérkőzésen teljesen mindegy, ki hányadik helyet foglalja el a tabellán. A pillanatnyi forma és a hazai pálya miatt a Ferencváros lehet az esélyes, de mint mondtam, ez a derbin semmit sem jelent. Az Újpestet ösztönözheti, hogy van némi törleszteni valója a szurkolóinak, és a Groupama Arénában aratott győzelemmel sok mindent jóvátehetne. Játéktudásban talán kicsit elmarad a Fraditól, de lelkesedésével ellensúlyozhatja ezt a lila-fehér csapat. Sok szép emlékem fűződik a derbikhez, ezekből is kiemelkedik az Üllői úton elért egy-egyes döntetlen, amely többé-kevésbé a bajnoki címünket jelentette. Kívánok a nézőknek szórakoztató, gólokban gazdag meccset, amelyen hat-négyre nyer az Újpest!”

MÁR TOKMAC NGUEN IS TUDJA, MILYEN AZ IGAZI PESTI DERBI

Norvégiában közel sincsenek az emberek annyira megőrülve a futballért, mint Magyarországon – mondta Tokmac Nguen a szombati Ferencváros–Újpest bajnoki mérkőzés kapcsán a zöld-fehérek csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. A skandináv országban nevelkedett támadónak csapattársai már Budapestre érkezésekor felhívták a figyelmét a derbire, amelynek hamar megtapasztalhatta a hangulatát. Alig másfél héttel azután, hogy a klubhoz került, a februári Újpest–Ferencváros (1–1) bajnokin mutatkozott be az NB I-ben – csaknem 11 percet kapott Szerhij Rebrovtól.

„Azonnal éreztem, hogy ez más, mint a szokványos mérkőzések, sokkal nagyobb a nyomás – emlékezett Tokmac Nguen. – Ha a többiek nem hívták volna fel előzetesen a figyelmem, akkor is le tudtam volna szűrni a szurkolók viselkedéséből, hogy ezt a találkozót mindenképp meg kell nyernünk. Erre törekszünk a hétvégén is. Hogy én szerzem-e a győztes gólt vagy más, az teljesen mindegy, a lényeg a három pont megszerzése, és az, hogy a drukkerek a lefújást követően elégedetten menjenek haza. A szombati lesz a harmadik derbim, a körítésre már nem kell felkészíteni. Nem is kérdés, le kell győznünk az újpestieket.”

A támadó a pályán nem tart senkitől, a felkészítésben a szakmai stábra bízza magát, és az előre megbeszélt utasításokat követi. Annak ugyanakkor kifejezetten örül, hogy az Európa-bajnoki selejtezőknek köszönhetően jutott egy kis ideje pihenni.

„Nagyon sok meccset játszottunk az elmúlt egy hónapban, és legalább ennyire nehéz időszak vár ránk a folytatásban, így jól jött a szusszanás. Főként mentálisan megterhelő a sűrű menetrend, nehéz néhány nap alatt átállni a következő mérkőzésre. Kis edzés, kis taktikai felkészülés – és már mehetünk is a pályára. Örülök, hogy volt néhány nyugodtabb napunk, biztos vagyok benne, hogy ez jótékony hatással lesz az egész csapat teljesítményére.”

A Nemzeti Sport Sportkrém mellékletében terjedelmes interjút olvashatnak Tokmac Nguennel, aki többek között elmondja azt is, hogyan tudta meg, mire gondolnak a neve hallatán.

NB I, 2019–2020, 9. FORDULÓ
OKTÓBER 19., SZOMBATHELYSZÍN
17.00: Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Puskás Akadémia–Paksi FCFelcsút, Pancho Aréna

17.00: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK

Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: Kaposvár–KisvárdaKaposvár, Rákóczi Stadion
17.00: ZTE FC–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
19.30: Ferencváros–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 8 7 1 19– 6 +13 21
2. Mezőkövesd Zsóry FC 8 6 2 12– 7 +5 18
3. Ferencvárosi TC 7 5 1 1 10– 5 +5 16
4. Puskás Akadémia FC 8 4 2 2 13– 8 +5 14
5. Újpest FC 8 3 1 4 12–14 –2 10
6. Kisvárda 8 3 1 4 11–14 –3 10
7. Paksi FC 8 3 1 4 9–13 –4 10
8. Debreceni VSC 7 3 4 14–13 +1 9
9. Zalaegerszegi TE FC 8 2 2 4 14–12 +2 8
10. Budapest Honvéd 8 2 1 5 10–15 –5 7
11. Diósgyőri VTK 8 2 1 5 6–15 –9 7
12. Kaposvári Rákóczi FC 8 2 6 7–15 –8 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik