FTC-Újpest: László Csaba szerint több magyar kellene a Fradiba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 13:13
László Csaba a helyi futballperspektívák hiánya miatt vált meg békésen a litván válogatott kispadjától, a volt Fradi-trénernek a zöld-fehér klub több, mint szerelem: több magyar fiatalt szeretne az FTC-ben látni, ám közben jó iránynak véli Ricardo Monizék törekvéseit. A szakembernek több ajánlata is van már, a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta; szerinte hiba volt gyengének tartani a román válogatottat a vb-selejtező előtt, de a magyarok fejlődtek az elmúlt években.

„A Fradi számomra több, mint szerelem. Mostanában keveset láttam a csapatot meccseken, de a tabella jó változásokat mutat. Ami számomra gond, hogy kevés a ferencvárosi kötődésű magyar játékos, jó lenne, ha több népligeti fiatal kapna lehetőséget. Tudom ugyanakkor, mennyire nehéz jó játékost találni Magyarországon, tehát átérzem Ricardo Moniz helyzetét. Pozitív, hogy kijelenti az edző: a Fradi bajnokságot akar nyerni, a klub jó kezekben van. Az FTC–Újpest derbi kimenetele meghatározza a Fradi őszi útját, ha télen az első háromban lesz, erős tavasza lehet” – mondta László Csaba, aki korábban a Ferencváros vezetőedzője is volt.jó lenne, ha több népligeti fiatal kapna lehetőséget. Tudom ugyanakkor, mennyire nehéz jó játékost találni Magyarországon, tehát átérzem Ricardo Moniz helyzetét. Pozitív, hogy kijelenti az edző: a Fradi bajnokságot akar nyerni, a klub jó kezekben van. Az FTC–Újpest derbi kimenetele meghatározza a Fradi őszi útját, ha télen az első háromban lesz, erős tavasza lehet” – mondta László Csaba, aki korábban a Ferencváros vezetőedzője is volt.

„Szerintem van fejlődés a magyar válogatottnál az elmúlt két-három évben: ezt az is mutatja, hogy a csapat kezében a lehetőség a vb-szereplés kivívására. Hogy miért buktunk Bukarestben? Kívülállóként úgy érzem, ott követett el minden résztvevő nagy hibát, hogy túl nagy terhet vett magára, gyengének kikiáltva a román válogatottat. Egy ilyen derbire másként kell szerintem felkészülni. Nem lehet például szerencsésnek nevezni a románok budapesti döntetlenjét, mert a szerencséért meg is kell dolgozni. Pozitív viszont, hogy utána a csapat az észtek ellen felállt a padlóról, és a többiek is a kezünkre játszottak” – vélekedett az erdélyi származású szakember.

„Győztes meccs után mondtam le, de ilyenkor okosabban lehet dönteni és tárgyalni a jövőről, hiszen még volt két évem a litván válogatott kispadján. Ezt éreztem a legjobb lépésnek, a rivális lettek előtt vagyunk, van nyolc pontunk, két döntetlenünk a szlovákok ellen, viszont a fejlődésben volt egy törés, ezért hagyom abba. Fiatal, új csapatot építettem, kicseréltem a régieket, amiből rengeteg konfliktusom adódott. A kísérletezés közben persze sok barátságos meccset buktunk el, de értelmes két évet töltöttem Litvániában” – magyarázta távozását a balti válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

„Nem tudnám beárazni egymáshoz képest a magyar és a litván válogatottat, de a véleményem nem sokban tér el a FIFA-ranglistáktól: a magyar csapat, a magyar futball sokkal jobb a litvánnál. Ott a kosárlabda politikailag is mindennél fontosabb, így hamar plafonba ütközik a bajnokság fejlesztése profibb irányba, az igazi profik, légiósok, s csak néhány komolyabb csapat van” – mesélt a litván korlátokról László Csaba.

Ami a pedig a jövőt illeti: „Hál' istennek, máris vannak ajánlataim, több is, de olyanba nem akarok beleugrani, mint annak idején a Charleroi kispadja volt. A legtöbb hívás mindig Görögországból érkezik, mert ott kéthetente cserélik az edzőket, ám ilyen kiránduláshoz nincs kedvem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik