FTC: Szintet léptünk a Ferencvárossal – Rebrov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.07. 12:00
null
Szerhij Rebrov vezetőedző ezúttal hagyta, hogy a labdarúgói kicsit tovább lazítsanak (Fotó: Tumbász Hédi)
A Ferencváros szakvezetője, Szerhij Rebrov szándékosan választott erős edzőpartnereket a télre, a spanyolországi edzőtáborba pedig nem viszi magával valamennyi játékosát.


– Biztos vagyok benne, hogy az ünnepek alatt odahaza, Kijevben nemcsak a megterített asztal előtt üldögélt, hanem napi több órát futballal is foglalkozott...

– Természetes, ha az ember azon is töpreng, ami az egyik legfontosabb neki – felelte a Nemzeti Sportnak Szerhij Rebrov, a Ferencváros ukrán vezetőedzője. – Volt időm gondolkodni, visszatekintettem a mögöttünk hagyott fél évre, miben léptünk előre, miben kell fejlődnünk, de leginkább a jövőn gondolkodtam. A futballban nálam csak a ma és a holnap létezik, a múltat hamar le szoktam zárni.

Szerhij Rebrov
Született: 1974. június 3., Horlivka (Gorlovka)
Klubjai játékosként:
Sahtar Doneck (1991–1992), Dinamo Kijev (1992–2000), Tottenham (2000–2003), Fenerbahce (2003–2004), West Ham United (2004–2005), Dinamo Kijev (2005–2008), Rubin Kazany (2008–2009)
Klubjai edzőként:
Dinamo Kijev (2014–2017), al-Ahli (2017–2018), Ferencváros (2018–)
Sikerei játékosként:
9x ukrán bajnok (1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2007), 7x Ukrán Kupa-győztes (1993, 1996, 1998, 1999, 2000, 2006, 2007), török bajnok (2004)
Sikerei edzőként: 2x ukrán bajnok
(2015, 2016), magyar bajnok (2019), 2x Ukrán Kupa-győztes (2014, 2015), Európa-liga-csoportkörös a Ferencvárossal (2019)

– Ha egy mondatban kellene összefoglalnia a közelmúltat, hogyan hangzana?
– Szintet léptünk a Ferencvárossal.

– A cél ezt tartani? Vagy újabbat lépni?
– Minimum tartani. De a futballban apróságokon múlik a siker, ami az egyik nap összejön, nem biztos, hogy máskor ugyanúgy megvalósul. Egy biztos, ha az élvonalban szeretnél maradni, minden nap a legjobbadat kell nyújtanod. És ez a szürke hétköznapokra ugyanúgy vonatkozik, mint amikor mérkőzést játszunk.

– Miután az Európa-liga-kaland véget ért, a Magyar Kupából pedig váratlanul kiestek, tavasszal csupán a bajnokságra kell összpontosítaniuk. Könnyebb helyzet ez egy vezetőedzőnek?
– Más szituáció... Kétségtelen, már nem oszlik meg a figyelmünk, nem lesz olyan hét, amikor egyik nap, teszem azt, Moszkvában kell pályára lépnünk, néhány nappal később pedig idehaza kell helytállnunk. Most csakis a bajnokságra kell figyelnünk. Mondhatnám, hogy miután kevesebb mérkőzést játszunk, könnyebb edzői feladat áll előttem, de én inkább úgy fogom fel, hogy minden egyes mérkőzésnek úgy kell nekifutnunk, mintha döntő összecsapás lenne, amelyen az életünk múlik. Nem kérdés, ismét bajnokok akarunk lenni, márpedig ehhez tavaszra ismét remek formába kell kerülnünk.

– Az orvosi tesztekkel vasárnap és hétfőn végeztek. Látni már, ki milyen állapotban tért vissza a téli szünetről?
– Az eredményeket ilyenkor még elemezzük, leginkább majd a spanyolországi edzőtábor első két-három napjában derül ki, ki milyen állapotban van. Kedden útra kelünk, és két hét múlva térünk haza.

– A keret meglehetősen bő. Valamennyi játékos utazik?
– Nem. Harminc futballistára nincs szükségem. Lesz, aki idehaza marad és a fiatalokkal tréningezik. Spanyolországban mindenkinek szeretnék lehetőséget adni, így egy-egy posztra két hasonló képességű futballistát viszünk.

– Az új fiúkról mi a véleménye? Eddig Vécsei Bálint és a fiatal győri Szánthó Regő csatlakozott a kerethez.
– Egyelőre ismerkedünk egymással. Az elmúlt időszakban sokat beszélgettünk Kubatov Gábor elnök úrral, hogy meg kell próbálnunk magyar labdarúgókat is a Ferencvároshoz hozni. Kifejezetten örülök, hogy a két fiú bennünket választott. A Ferencváros nevének igenis vonzása van, rang ebben a klubban futballozni, ezt a két új átigazolásunk is pontosan tudja. Mindketten ügyes játékosok, biztos vagyok benne, hogy a segítségünkre lesznek. Az előttünk álló időszakban meg kell ismerniük azt a filozófiát, amelyet képviselek, és muszáj ráérezniük arra, mit várok tőlük.

– Szüksége van még új játékosokra?
– Egy keret állandó mozgásban van. Akinek csökkent vagy elveszett a motivációja, attól el kell búcsúzzunk, és a helyére olyan labdarúgót hozni, aki mindenre képes a sikerért. Az öltözőben állandó vérfrissítés kell, nincs olyan, hogy egy keret hosszú évekig változatlan marad.

– Spanyolországban a kolozsvári CFR és a belga Genk mellett német csapatokkal mérik össze az erejüket. Szándékosan választottak erős ellenfeleket?
– Nem szeretem a lötyögést. Az elmúlt fél évben szintet léptünk a Ferencvárossal, a selejtezőkben és az Európa-liga csoportkörében is bizonyítottuk, hogy magasabban jegyzett csapatokkal szemben is helytállunk. Annak nem lenne értelme, ha a téli felkészülés alatt könnyű ellenfelekkel találkoznánk, és két-három-négy góllal győznénk. Az erősebb csapatok ellen lehet fejlődni, arról nem is beszélve, hogy a hibákat most szeretném látni, nem pedig január végén, amikor már tétmérkőzésen lépünk pályára.

– Na igen, január huszonötödikén már a Paksot fogadják. Nem furcsa, hogy ilyen rövid a téli szünet?
– Edzői szemszögből nem ideális, de tudomásul vettem, hogy január végén már pályára kell lépnünk. Legalább négy hétre lenne szükségem ahhoz, hogy a csapatot a lehető legjobban felkészítsem a szezonra, de ezúttal inkább hagytam a fiúkat, lazítsanak kicsit tovább. Kemény szezon áll mögöttünk, rengeteg mérkőzést játszottunk, nem lett volna értelme már január elsején munkába állnunk. A futballban a szellemi frissesség legalább olyan fontos, mint a testi.

Négy helyett hat mérkőzés

Kedden útra kel a Ferencváros, hogy a következő két hetet a spanyolországi Benidormban töltse. A bajnoki címvédő programja az indulás előtt megváltozott, plusz két felkészülési mérkőzés is bekerült a naptárba. A zöld-fehérek Spanyolországban nem négy, hanem hat edzőmeccset játszanak, január 10-én a belga bajnok Genkkel találkoznak, másnap a német Union Berlin következik, majd sorrendben január 15-én az Arminia Bielefeld, 16-án a Köln U21-es csapata. Január 20-án Szerhij Rebrov két mérkőzésen tesztelheti futballistáit, előbb a német másodosztályú Wehen Wiesbaden ellen, majd a kolozsvári CFR lesz az ellenfél.

A FERENCVÁROSI TC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
január 5.
Edzőtábor:január 7–21., Benidorm (Spanyolország)

FELKÉSZÜLÉSI
MÉRKŐZÉSEK
Január 10., péntek, 17.30: FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00:
FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00:FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00:FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30:FTC–CFR Cluj (román I. o.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik