HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.05.25 14:54 Frissítve: 2018.05.25 16:08

FTC: „Nagyjából nyolc pontot nem kaptunk meg” – Orosz Pál a bírói tévedésekről

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a klub hivatalos honlapjának adott nyilatkozatában részletesen beszélt azokról az általuk vélt bírói hibákról, amelyek a csapatot sújtották az NB I mostani kiírásában. Az elöljáró szerint a játékvezetők nem szándékosan tévednek a Ferencváros kárára, ugyanakkor ezek az ítéletek befolyásolják a bajnokság kimenetelét.

Az FTC-nél úgy érzik, túl sokszor tévedett a kárukra a játékvezető (Fotó: Tumbász Hédi)

„Aki látta ezeket a meccseket, pontosan tudja, miről van szó – kezdte Orosz.Elfogadom, hogy a játékvezetők tévedhetnek, de talán nem véletlen, hogy már ennyien vannak egy mérkőzésen a pályán és a pálya mellett. Pont az volt a cél, hogy az ilyen tévedéseknek a lehetőségeit minimalizálják, ezért emelték meg a játékvezetők létszámát. Nem véletlenül van alapvonali játékvezető, hanem azért, hogy például amikor Dibusz Dénes bemutatja az év védését, akkor ne tizenegyest ítéljenek ellene, még akkor sem, ha a játékvezető esetleg messze az akció mögött van. De mondhatom azt az esetet is, amikor a Debrecen elleni meccsen Bödét úgy felrúgta Tőzsér, hogy még Jovanovic is elesett, mégsem rúghattunk büntetőt. Állandóan arról beszélünk, magyar és nemzetközi szinten egyaránt, hogy szorítsuk vissza a játékosok szimulálását. Mégis, amikor Paintsil nem esik el, miközben hátulról rángatják a tizenhatoson belül, akkor nem kapunk tizenegyest a Videoton ellen. Ezek elfogadhatatlan játékvezetői döntések, akárcsak amikor Gorriarán egy ütközés után lepattan a nála húsz kilóval nehezebb Juhász Rolandról, és a játékvezető szerint »szimulálásért« megkapja a második sárga lapját, és ezzel kiveszik őt a következő, Vasas elleni meccsből, mert eltiltják a kiállítás miatt egy mérkőzésre.”

„Adjuk össze: nagyjából nyolc pont az, amit nem kaptunk meg, ha reálisan nézzük. Be kellene rúgnunk a helyzeteinket…? Kétségtelen tény, de a kihagyott helyzetek olyan meccsszituációk, amelyeknek semmi közük a bírói tévedésekhez. Sehol nincs leírva az, hogy a Fradinak két góllal többet kell rúgnia ahhoz, hogy megnyerje a mérkőzését. Épp elég lett volna egy-nullára nyerni Kispesten, azért is megkaptuk volna a három pontot. Hasonló a helyzet a Debrecen vagy a Videoton elleni mérkőzéssel” – folytatta az FTC vezérigazgatója.

„Nem mondom, hogy ezek a tévedések szándékosak lennének. Hogy néha a mi kárunkra történik ennyi tévedés, az nyilván véletlen, de ebben a szezonban ez történt, ez egyértelműen kijelenthető” – mondta Orosz, aki arról is beszélt a fradi.hu-nak, hogy a Ferencváros fontolóra vette-e, hivatalosan is fellép a csapatot sújtó játékvezetői ítéletekkel szemben.

„A játékvezetői tévedésekkel szemben hivatalos fellépés nem lehetséges. A játékvezetőnek az adott helyzetben, gyorsan kell meghoznia a végleges döntést. Ez nem mindig egyszerű, ezt maximálisan elismerem, de annyi játékvezető van már egy mérkőzésen, hogy együtt át kell látniuk a pálya minden pontját. Ezért kellene, hogy a játékvezetői csapat vezetője időnként ne egy személyben döntsön, hanem az egóját félretéve konzultáljon az asszisztenseivel.

Ha Dibusz kispesti esetét nézzük, aminek ellenünk befújt büntető lett a vége, kizártnak tartom, hogy a néhány méterre álló alapvonali játékvezető, olyan közelségből, abból a szögből ugyanazt látta volna, mint a jó néhány méterrel hátrébb lévő játékvezető. A játékvezetők nagyon fontos részei a mérkőzésnek, az ő emberi tévedéseik bajnokságok sorsáról és komoly pénzekről dönthetnek. Ha a mi helyzetünket nézzük, most hátrány helyett lehetnénk akár előnyben is a tabellán, ha a fenti eseteknél nem ilyen hibás döntések születnek. Éppen ezért szeretnénk minimalizálni a játékvezetői hibákat, és az MLSZ-ben is hasonló szándék kell, hogy legyen. Ezért mindent meg kell tenniük az illetékeseknek, hiszen gondolom, hogy ilyen szerencsétlen tévedéssorozat akár más csapatot is sújthat a jövőben, nem csak a Ferencvárost.”

A zöld-fehérekhez kapcsolódó hír, hogy a Videoton elleni rangadón agyrázkódást és arckoponyatörést szenvedő Julian Koch hamburgi műtétje után visszatért Magyarországra, és pénteken már a népligeti konditeremben tréningezett.

2019.01.15 15:05:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szerhij Rebrov csapata gól nélküli döntetlent játszott a román élvonalbeli alakulattal.

2019.01.15 08:36:57

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

A kapus mindig a rögös utat választotta, így eszébe sem jut, hogy szögre akassza a kesztyűt.

2019.01.14 15:24:47

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Gheorghe Hagi irányította Viitorul ellen hiába sikerült egyenlíteni, a románok újabb gólt szereztek.

2019.01.11 23:32:24

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu